Kirjoitukset avainsanalla suorapuheisuus

Kirjoitukseni suorapuheisuudesta tuntui herättävän tunteita, kuin olisin sohaissut muurahaispesään. Huomasin, että yllättävän moni ymmärsi kirjoitukseni väärin. Suorapuheisuus ei ole samaa kuin kiusaaminen. Kiusaaminen kaikissa muodoissaan on halveksuttavaa. 

Kannustan naisia avaamaan suunsa ihan jokapäiväisessä elämässä. Anteeksi karkea yleistykseni, mutta naisilla on usein tapana valittaa selän takana, kahvitunnilla ja pienessä porukassa. Kun annetaan mahdollisuus kertoa ongelmista, kaikki onkin yht äkkiä hyvin. "Ei mulla mitään valittamista ole, kaikki on ihan hyvin." Ja valittaminen jatkuu taas. Mielestäni jos annetaan mahdollisuus avata suunsa, eikä sitä mahdollisuutta käytetä, menettää oikeutensa valittaa. Me naiset tyydymme usein mielestäni liian vähään. Olemme varovaisempia työelämässä, pyydämme pienempää palkkaa, nielemme sonnan mitä päällemme viskotaan ja hymyilemme nätisti tytötteleville miehille. Ei enää, minä sanon!

Eninosa ihmisistä katuu sanomattomia sanoja ja tekemättömiä tekoja, ei suorapuheisuutta tai tehtyjä asioita. Mokat opettavat. En halua vanhana katua sitä, että en avannut suutani. Opettelen pyytämään asianmukaista palkkaa ja vaativampia tehtäviä. Avaan suuni tarvittaessa ja vaihdan työpaikkaa tarvittaessa. Annan itselleni arvon. 

Unohdetaan me naiset toistemme piikittely ja jatkossa kannustetaan toisiamme. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta kunnioitus tulee säilyä. We agree to disagree, sanois englantilainen.

Peace and love muruset <3

-Johanna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuosikaudet meitä suomalaisia on opetettu puhumaan, avaamaan suunsa. Nyt olemme päässeet siihen pisteeseen, että olisi aika oppia taas kuuntelemaan välillä. Olin maanantaina Tampereella Mothers in Business- järjestön tilaisuudessa, jossa Jenni Janakka piti röyhkeyskoulua. (Me Naiset-lehden sivuilta löytyy muuten Jenni Janakan haastattelu. Käykää lukemassa   https://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/karsitko-sinakin-kiltin-tyton-syndroomasta-jenni-teki-listan-joka-avasi ) Kun kerroin töissä meneväni röyhkeyskouluun, pääsi esimieheltäni tahaton naurunpyrähdys. Ehkä ihan aiheellinenkin. Olen suorasanainen ihminen. Siinä. Nyt se tuli sanottua. Ystävilleni ja tutuilleni ja kollegoilleni tunnustus ei varmaan tullut yllätyksenä. Olen ylpeillyt suorapuheisuudellani, mutta missä menee suorapuheisuuden ja jyrän raja.

Äitini on ollut superkiltti. Kyllä häneltäkin on tarvittaessa voimaa löytynyt, kuten silloin kun hän jäi kolmen lapsen yksinhuoltajaksi 80-luvun alussa. Puhetta ja sormella osoittelua riitti pienessä keski-suomalaisessa kylässä, vaikka isälläni tunnetusti oli alkoholiongelma ja sivusuhde. Olen kuitenkin rehellisesti sanottuna aiemmin ajatellut, että äidissäni on kynnysmaton vikaa. Viime aikoina olen ruvennut miettimään, että ehkä hän kuitenkin viisaasti valitsi taistelunsa.

Minä hermostun nykyään hetkessä nollasta sataan. Käyn mielessäni tappeluita asiakkaan tai asiakaspalvelijan tai toisen autoilijan kanssa. Olen kärkäs huomauttamaan huonosta käytöksestä, mutta onko se mitä olen pitänyt suorapuheisuutena huonoa käytöstä minun puolelta. Lähtökohtaisesti en halua loukata vastapuolta (paitsi jos hän on rikkonut liikennesääntöjä tai roskannut tai...).

Suorasanainen nainen koetaan epänaiselliseksi, kun taas suorasanainen mies on suoraselkäinen ja kaikin puolin hyvä ihminen. Olen kuitenkin mieluummin "bitch" kuin lammas. En halua jäädä jälkikäteen harmittelemaan, että en avannut suutani. Olen vuosien varrella törmännyt työyhteisöissä siihen, että kahvitunnilla jauhetaan epäkohdista, mutta kun tulee tilaisuus sanoa se ääneen, yht äkkiä kaikki onkin hyvin. Olisin luultavasti edennyt urallani paremmin, jos olisin välillä muistanut räpytellä ripsiä ja olla hiljaa. Luonteeni ei kuitenkaan anna periksi. What you see, is what you get. Olen avoin niin hyvässä kuin pahassa.

-Johanna

Kommentit (6)

Möläyttelijä

Oon myös suorasanainen oon myös aina tullut ymmärretyksi väärin työpaikoilla ja ihmissuhteissa. En tarkoita suoruudella.toisten arvostelua vaan ihan helppottaa työelämää. esim. mutta suhtautuminen .o vaihtelevaa joskus toivon että olisinpa ollu hiljaa

ReetaJohanna
Liittynyt16.8.2013

Kiitos kommentistasi. Minäkin potkin välillä itseäni nilkkaan ja ajattelen, että kannattaisiko välillä olla hiljaa. Mutta ei anna luonne periksi.

Vierailija

Miksi haluat loukata toista, jos se nyt on vaikka rikkonut liikennesääntöjä? Olet itse varmasti nuhteeton kuski. Asiasta saa toki sanoa, mutta mistä kumpuaa halusi loukata? Esimerkiksi, ajatuksissani itse toheloin viime viikolla ja en hoksannut ajavani tasa-arvoiiseen risteykseen. Onneksi oikealta tuleva oli hereillä. Moka oli täysin minun, tiedän ja olen pahoillani. Olen ilmeisesti nyt sitten luvallista riistaa, että minut saa kivittää torilla? Olen itsekin suorasanainen, mutta loukata en halua. Yritän lähinnä esittää pointteja, jotka saisi idioottimaisesti käyttäytyvän vilkaisemaan peiliin. Loukkaamisella en varmasti voita mitään.

ReetaJohanna
Liittynyt16.8.2013

Kiitos kommentistasi. Mokat on asia erikseen, mutta tahallinen piittaamattomuus korpeaa. Voin hyvillä mielin sanoa, että olen aika hyvä kuski. Kilometrejä on takana paljon. Piittaamattomuus nopeusrajoituksista, vilkun käytön unohtaminen ja minäminä-asenne saavat minut näkemään punaista.

Vierailija

Ihan mielenkiinnosta - kun työpaikan vaihtopohdinta aikoinaan johti blogiisi - olet uudessa työssä ilmeisesti? hienoa! Ja yritän myös itse olla enemmän bitch, kiltille tässä on työtä... :)

ReetaJohanna
Liittynyt16.8.2013

Hei, kiitos kommentistasi. Olen tosiaan uudessa työssä. Minun on pitänyt kirjoittaa aiheesta päivitys, hyvä että muistutit :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hei, olen Johanna. Monen mutkan kautta päätynyt keski-suomesta pirkanmaalle. Vaimo ja aikuisen pojan äiti. Sydäntäni lähellä luonto ja eläimet. Rakastan perheeni lisäksi hyvää kasvisruokaa ja kauniita vaatteita.

Mukavaa, kun pääsit mukaan.

Blogiarkisto

2018

Kategoriat