Kirjoitukset avainsanalla kahvihetki

Ensimmäisen kahvinkeittimeni olen hankkinut vasta joskus 20+ iässä. Meillä kotona kahvi keitettiin perinteisesti pannulla. Samaten molemmissa mummuloissa. Kotoa pois muutettuani keittelin edelleen kahvit pannulla. Vieläkin olen sitä mieltä, että pannukahvi on parasta.

Mutteripannulla kahvin keittämistä olen kuitenkin pitänyt aikamoisena hifistelynä. Keitinkahvia tulee kuitenkin juotua aivan liikaa eikä kahvihetkiin enää tunnuta keskittyvän (ainakaan meillä). Päätin siis itsekin hankkia mutteripannun ja opetella sen salat.

Aito, alkuperäinen mutteripannu on italialainen Bialetti-merkkinen pannu. Huomasin kuitenkin, että Lidl möi samanmoista pannua n. 12 eurolla, joten päätin aloittaa sillä. Lidlin pannu on tehty alumiinista, kuten arvokkaampi italialainen esikuvansa ja Lidlin pannulla on 3 vuoden takuu. Samalla reissulla ostin myös sähkökäyttöisen kahvimyllyn.

Opastuksen mutteripannun saloihin lupasi pitää naapurissa asuva ystäväni. 

Ystäväni suositteli käyttämään papuja ja jauhamaan itse kahvin. Näin maku pysyy tuoreempana. Toki voi käyttää valmista kahvijauhatustakin. Kahvia jauhettaessa on muistettava, että ei jauha papuja liikaa. Jos kahvista tulee liian hienoa ja tiivistä, ei vesi pääse siitä läpi.

Mutteripannun vesisäiliö täytetään suunnilleen sisällä olevan ruuvin yläpuolelle. Kahvi laitetaan "purusäilöön" (katso kuva alla) ja tipautetaan paikalleen. Pannun yläosa ruuvataan paikoilleen ja laitetaan pannu levylle.

Jos haluaa valmista kahvia nopeammin, voi mutteripannun säiliön täyttää jo valmiiksi kiehuvalla vedellä. Muista kuitenkin varoa sormiasi, koska alumiininen pannu kuumenee todella kuumaksi.

Pidän kantta auki alussa. Kun kahvia rupeaa tulemaan paineella ylös, laitan kannen kiinni. Kuuma roiskuva kahvi ei tunnu näpeillä mukavalta. Levyä voi laittaa nyt pienemmälle. Tarkkaile kuitenkin, että kahvi jaksaa nousta ylös. Meidän hella viilenee niin nopeasti, että painetta ei riitä nostamaan kahvia ylös, jos pienennän lämpöä.

Kahvin juon vaahdotetun kauramaidon kanssa. Bialetilla on käteviä kannuja, joilla voi maidon lämmittää ja kaataa, mutta itsellä on vielä ihan Ikeasta hankittu maidonvaahdotin. Ajaa tässä vaiheessa asiansa. 

Nautinnollisia kahvihetkiä.

-Johanna

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Caffe-kissa

Hyvä ohje, sillä moni saattaa arkailla käyttää mutteripannua mm. ulkomailla huoneistohotelleissa. Tarkennuksena ohjeisiin, että vettä tulee laittaa vain venttiilin ALA-puolelle. 

ReetaJohanna
Liittynyt16.8.2013

Kiitos tarkennuksesta :) Tosiaan, jos vettä on säiliössä liikaa tursuaa se helposti vesisäiliön ja yläosan raosta.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hei, olen Johanna. Monen mutkan kautta päätynyt keski-suomesta pirkanmaalle. Vaimo ja aikuisen pojan äiti. Sydäntäni lähellä luonto ja eläimet. Rakastan perheeni lisäksi hyvää kasvisruokaa ja kauniita vaatteita.

Mukavaa, kun pääsit mukaan.

Blogiarkisto

2018

Kategoriat