Kuvan on ottanut ihana ystäväni Meeri Koutaniemi.

Olen viimeisen vuoden aikana seurannut mediaa ja sen tapaa käsitellä tyttöjen sukuelinten silpomista. Olen iloinen kuinka olemme asiassa edistyneet ja pystyneet puhumaan aiheesta enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Useat toimittajat ja lähes kaikki perinteen parissa työskentelevät käyttävät oikeaa termiä, mutta senkin saralla meillä on vielä työtä. Nimittäin viimeksi tänään luin TAAS eräästä lehdestä tyttöjen sukuelinten silpomisesta pelkästään tyttöjen ympärileikkauksena.

On ymmärrettävää jos asiakas- tai valistustyössä käytetään ympärileikkaus- termiä selvennykseksi. On ymmärrettävää jos media samasta syystä haluaa käyttää molempia termejä.  Mutta olen hyvin huolestunut ja harmissani jos yksi vakavimmista ihmisoikeusloukkauksista ei voida julkisessa keskustelussa käsitellä oikealla termillä. 

Miksi sitten on tärkeätä puhua silpomisesta?

Sen takia, että yksinkertaisesti tyttöjä ei ympärileikata. Ja kansainvälisesti perinnettä viitataan termillä FGM (female genital mutilation). Ympärileikkaus- terminä on virheellinen, harhaanjohtava ja hyvin vähättelevä. Sen lisäksi useat silpomisperinnettä harjoittavat käyttävät tyttöjen ympärileikkausta jotta perinne olisi hyväksyttävämpi. Tämän vuoksi tyttöjen ympärileikkaus- termi on hyvin ongelmainen niin mediassa kuin ammattilaisten suusta sillä se ei kuvaa toimenpidettä. 

Tyttöjen sukuelinten silpomisesta puhuessa, on ensiarvoisen tärkeää, että vähintään media pyrkii käsittelemään aihetta sen vaativalla vakavuudella ja ensisijaisesti ihmisoikeusloukkauksena. Tässä asiassa medialla on vastuunsa.

 

-Ujuni

 

 

-Ujuni

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Erinomainen huomio. Termi FGM on ollut käytössä (yli) parikymmentä vuotta joten olisi jo aika oppia se, itse tutustuin siihen -90-luvun puolivälin jälkeen tehdessäni seminaarityötä yliopistolla. Sen verran raa'asta toimenpiteestä pienimmilläänkin on kyse, että puhdasta silpomista se on, sana "ympärileikkaus" tekee siitä hyväksyttävämmän kuuloisen.

Paras fani
2/2 | 

Suomessakin on ollut "normaaleja" toimittajia kymmenisen vuotta sitten, ja  perussuomalaiset ovat tuoneet esiin nämä karmeudet, mitä somalialaisille tytöille tehdään. Nykyajan Ylen toimittajat näyttävät hyväksyvän kulttuurimarxismin vuoksi raa'an väkivallan somalialaisia tyttöjä kohtaan, ja pitävätkin itseasiassa somalialaisten miesten puolia kaikkine karmeuksineen, mitä tytöille voidaan tehdä. . Toivottavasti tähän asiaan puututaan tiukasti, eivätkä tytöt joudu kokemaan kauheuksia, joita ympärileikkaus heille tuottaa. On hyvä, että otat asian esille, ja olen suurin fanisi, että uskallat rohkeasti kertoa asioista. Ympärileikkauksia ja tyttöjen silpomista vastaan on ollut mm. poliitikko Henna Kajava, mutta hänet yritetään hiljentää muka rasistina. Sekö muka rasismia, kun halutaan, että kauniit somalialais-tytöt saavat elää normaalia naisten elämää ilman että heitä pahoinpidellään ympärileikkauksilla? Olet ihana ja rohkea!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Ujuni Ahmed. Naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaminen on intohimoni, koska räikeimmät ihmisoikeusrikkeet kohdistuvat vielä tänä päivänäkin erityisesti tyttöihin ja naisiin

Blogissani puhutaan oman polun luomisesta: kuinka löytää rohkeus tehdä erilaisia valintoja, toimia toisin kuin muut odottavat. Kirjoitan arjen pienistä ihmeistä, maailmasta sekä muodista ja sisustamisesta joka saa välillä ihmiset mun ympärillä hulluksi. Tämän kaiken kirjoitan naisena, tyttärenä, muslimina ja ennen kaikkea ihmisenä, joka taistelee lokerointia vastaa. 

Edistän työkseni lapsen oikeuksia World Vision -järjestön asiantuntijana. Tämän lisäksi toimin kansalaisjärjestön Fenix Helsinki ry:n toiminnanjohtajana. Uskon, että menneisyys ei määritä tulevaisuutta, vaan onnellisuus on otettava omiin käsiin. 

Mielipiteet ovat blogistin omia. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat

Instagram