Berberan rannalla.

Ihanaa että pääsen vihdoin kirjoittaa teille täällä, sekä saan kertoa mun ikimuistoisesta, elämäni mullistaneesta kotimatkastani Somaliaan. Se oli jotain ihmeellistä, ja oikeastaan Ethiopian lentoasemalla tunsin et oon kotona. Aika ihmeellistä, sillä enhän syntymäni jälkeen mogadhisussa ole Afrikassa edes käynyt. Muistan sen tunteen kun laskeuduin Hargeysan lentoasemalle ja hämmästelin kun kiitoradalta käveltiin suoraan lentoaseman pieneen rakennukseen. Kaikki oli niin kiireisiä ja kaikki teki kaikkea. Ensikosketukseni viranomaisen kanssa oli, kun naispoliisi lentoaseman ulkopuolella pyysi mua luokseen ja kertoi kauniisti, että olemme muslimimaassa eli housuja ei saa käytää. Olin niin ihmeissäni vielä kaikesta, että en jaksanut enkä ymmärtänyt kertoa hänelle, että oikeastaan voin pitää housuja, ellei ne ole vartalonmyöteisiä.

Reittini oli Hargeysa - Garowe - Hargeysa - Berbera - Hargeysa. Matkassani yhdistyi työmatka sekä lomamatka Hargeysassa ja Berberassa. Lomaksi en voi oikeastaan ihan täysin sanoa, sillä ekalla kerralla on niin monta kysymystä ja hämmentäviä tekijöitä ja stressitila oli aika korkealla. Raskainta  matkassa oli tilanteen hyväksyminen. Hyväksyä ja nähdä se tosiasia että asiat on tosi huonosti. Tuli aika riittämätön olo. Kontrastiero oli valtava verrattuna Suomen hyvinvointikuplaan jossa voi olla oma itsensä, puhua niistä itselleen tärkeistä asioista ja jopa tehdä niiden eteen muutoksia.  Sitten samaan havahtuu siihen tosiasiaan, että vain mun tai meidän kaltaisilla ihmisllä, jotka on pelastuneet sieltä, voivat tehdä asioille joten. Se, että haluaako kaiken jättää taakse ja unohtaa, on jokaisen henkilökohtainen valinta. Itse en kykene siihen. Muutamia kuvia reissusta. 

 

Kuva Hargeysasta, Ambassador Hotellin katolta. Asuimme hotellissa, joka on yksi Hargeysan hienompia, mutta myös turvallisimpia, jossa oli bisnesihmisiä ja ulkomaalaisia. Hotelli sijaitsi aika  lähellä lentoasemaa sekä avustusjärjestöjen rakennuksia.

Hargeysan keskustasta jossa pääsaantöisesti on torikauppoja, pienempiä hotelleja ja kauppoja. Oli tosi haastavaa mutta hauskaa tavallaan, että ei ole liikennevaloja. 

Tää kuva on taas Garowen "hotellin" katolta. Rauhoittavin tila oli katolla, sillä siellä sai rauhassa katsoa taivasta, sekä ihastella maisemia.Uskonto on vahvasti läsnä, ja iltaisin kuulee koko kaupungissa rukouskutsumuksen jälkeen, pienen saarna- tyyppisen luennon. 

 

Tämä oli hämmentävää. Oikeastaan en tiedä edes missä tasan tarkalleen olen. Kuljimme autolla n. 3-4 tuntia, tähän pieneen kylään syömään aamupalaa. Niinkuin normaalisti siellä, me naiset söimme erillisessä tilassa. Vaikka rakastan canjeeraa, ja matkaa vielä edessä, niin en vain saanut mitään alas. En edes kamelin lihaa. Tämän jälkeen jatkoimme matkaa, kohti päämäärään

Garoowen pienemuitoisen sairaalan porteilla juuri ennen takaisin lähtoä "hotellille" .

Berbera. En ole ollut itsekkään mikään luonnon ystävä, mutta mä luulen että lähivuosina saatamma tarvita kierrätys- ja roskaproggista somaliaan. Kaikkialla oli muovia. Toki jos ihmisellä ei perusasiat ole saatavilla, niin viimeinen asia mitä miettii on luonto.

Berberan ranta ja hiekka on kauneinta sekä puhtainta mitä olen ikinä nähnyt. Minulla oli välilasku Boosaason lentoasemalla, ja siellä näin jo rannan ja siitä asti unelmoin tästä hetkestä.

Hotellin aamupalaa syödessä oli makeeta fiilistella sitä kuinka se meri oli joka aamulla siirtynyt. Vaikka ei ole ikinä käynytkään Berberassa, niin voin kuvitella ennen sisällisotaa, sitä vilinää ja rauhaa jota oli tälläkin alueella. Kaunista. 

 

Reissu oli mieletöntä monessakin mielessä. Tein vaikuttamistyötä joka on toki tärkeätä mutta rankkaa. Lasten, tyttöjen ja naisten oikeuksista, korruptiosta ja maan sisäisistä pakolaisleireistä tulen kirjoitamaan myöhemmin. Matka oli taas yksi iso askel lähemmäs itseäni ja juuriani. Se ehdottomasti madalsi kynnykseni palata sinne, ja jatkaa matka kohti synnyin kaupunkiini Mogadhisuun. 

-Ujuni Ahmed 

 

Kommentit (2)

zara
2/2 | 

Luontoa voi miettiä, vaikka asiat olisi huonosti. Toki jos maassa ei ole toimivaa jätehuoltoa niin roskat on sitten loppujen lopuksi meressä. Somalian rannat näyttävät kyllä ihanilta mitä olen muissakin kuvissa nähnyt (jos ei oteta roskia huomioon).

Ihmettelen kyllä kun kerran Somaliassa on turvallista matkustella niin miksi sieltä tullaan edelleen Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Ujuni Ahmed. Naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaminen on intohimoni, koska räikeimmät ihmisoikeusrikkeet kohdistuvat vielä tänä päivänäkin erityisesti tyttöihin ja naisiin

Blogissani puhutaan oman polun luomisesta: kuinka löytää rohkeus tehdä erilaisia valintoja, toimia toisin kuin muut odottavat. Kirjoitan arjen pienistä ihmeistä, maailmasta sekä muodista ja sisustamisesta joka saa välillä ihmiset mun ympärillä hulluksi. Tämän kaiken kirjoitan naisena, tyttärenä, muslimina ja ennen kaikkea ihmisenä, joka taistelee lokerointia vastaa. 

Edistän työkseni lapsen oikeuksia World Vision -järjestön asiantuntijana. Tämän lisäksi toimin kansalaisjärjestön Fenix Helsinki ry:n toiminnanjohtajana. Uskon, että menneisyys ei määritä tulevaisuutta, vaan onnellisuus on otettava omiin käsiin. 

Mielipiteet ovat blogistin omia. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat

Instagram