Sananvapauspalkintona saamelaistaiteilija Marja Helanderin lahjoittama upea teos Veden suojassa toinen maailma.

Minulle luovutettiin keskiviikko 12.2. Suomen PENin sanavapauspalkinto joka henkilökohtaisesti merkitsee minulle paljon, sillä kaikki ihmisoikeustyöni perustuu sananvapauteen. Sen, että saan puuttua epäkohtiin joita kohtaan, sen että voin sen kummempaa ilman pelkoja tehdä sitä työtä jota rakastan.

"Viime vuosina erityisesti naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien puolustajiin kohdistuva häirintä, uhkaukset, väkivalta ja vankeustuomiot ovat lisääntyneet eri puolilla maailmaa. Ihmisoikeuksien puolustajia ei saa jättää yksin."   Suomen PENin perusteluihin kiteytyy tärkeän sanoman ydin. Myös minulla on henkilökohtaista kokemusta vaientamisesta sekä häirinnästä joka on seurannut työstäni. Jokaisen meidän velvollisuus on varmistaa että ihmisoikeudet toteutuvat mutta vähintä mitä jokainen meistä voisi tehdä, on varmistaa että ihmisoikeusaktivistit saavat tehdä työnsä rauhassa meidän kaikkien puolesta.

Ihminen hyvin nopeasti kuitenkin mukautuu tilanteeseen ja pitää itsestäänselvytenä sellaisiakin asioita joiden eteen on taistellut. Ymmärsin itse sen kun kävin kotimaassa Somaliassa ensimmäistä kertaa viimevuonna. Ymmärsin, että olen etuoikeutetussa asemassa sillä minulla on mahdollisuus vaikuttaa ja muuttaa asioita. 

Viimeaikoina olen huomannut kuitenkin että Suomessakin sanavapauden eteen on tehtävä vielä työtä vaaliaksemme sitä. Ihmisoikeuksien puolesta työtä tekevänä olen huolissani "ilmiöstä" jotka koettelevat sekä jarruttavat meitä kehityksessä kohti demokraattisempaa ja inhimillisempää yhteiskuntaa. 

Vihapuheeseen, jolla pyritään vaientamaan toisinajattelijoita ja ihmisoikeusaktivisteja maahanmuuttajayhteisöissä, erityisesti naisia. 

Vihapuheeseen, jolla pyritään vaientamaan ja polkemaan eri ihmisryhmien ihmisoikeuksia yhteiskuntamme eri tasoilla, perustellen tätä sanavapaudn nimissä. 

Koko yhteiskunnassamme vallitsevaa yleistyvää keskusteluatyyliä jossa asian edelle menee sanojan ulkinäkötekijät. Juurtuneet rakenteet jotka jarruttavat epäkohtien nostamista yhteiskunnassamme. Tämä on viimeaikoina ollut kokemukseni mukaan havaittavissa myös heidän keskuudessa joiden tehtävänä on edistää ihmisoikeuksia. 

Sananvapaus, perus ja ihmisoikeudet ovat symbioosissa eikä ne voi poissulkea toisiaan. 

Siksi iso kunnia saada näin tärkeätä tunnustusta. 

-Ujuni 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Ujuni Ahmed. Naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaminen on intohimoni, koska räikeimmät ihmisoikeusrikkeet kohdistuvat vielä tänä päivänäkin erityisesti tyttöihin ja naisiin

Blogissani puhutaan oman polun luomisesta: kuinka löytää rohkeus tehdä erilaisia valintoja, toimia toisin kuin muut odottavat. Kirjoitan arjen pienistä ihmeistä, maailmasta sekä muodista ja sisustamisesta joka saa välillä ihmiset mun ympärillä hulluksi. Tämän kaiken kirjoitan naisena, tyttärenä, muslimina ja ennen kaikkea ihmisenä, joka taistelee lokerointia vastaa. 

Edistän työkseni lapsen oikeuksia World Vision -järjestön asiantuntijana. Tämän lisäksi toimin kansalaisjärjestön Fenix Helsinki ry:n toiminnanjohtajana. Uskon, että menneisyys ei määritä tulevaisuutta, vaan onnellisuus on otettava omiin käsiin. 

Mielipiteet ovat blogistin omia. 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat

Instagram