Kirjoitukset avainsanalla #iDP-leiri #somalia #hargeysa #raiskaus

Kaupunkinäkymät hotellin katolta. IDP-leirit eivät juurikaan näy kaupungin katukuvassa muulloin kuin päivisin jolloin leirin asukkaat kerjäävät keskustassa.

Tässä muutama päivä sitten keskustelin äitini kanssa pakolaisista ja orpoista Somalissa. Mieleeni tuli käyntini Hargeysassa olevassa IDP-leirialueella (maansisäisten evakkojen leiri). Itseasissa en ole edes tiennyt näiden leirien olemassa olosta ennenkuin Hargeysan lentoasemalla, matkalla Garooween tapasin amerikkalaisen miehen joka on tehnyt pitkään avustustyörä somaliassa. Aika jännä sattuma siinäkin mielessä, että hänen ensimmäinen työpaikka avustusjärjestössä on ollut World Vision. Hän oli tosi kiinnostunut taustastani ja ylipäätänsä kiinnostukseni kotimaahaani vaikka olen asunut koko ikäni suomessa. 

Kysyin jenkkimieheltä että missä mun kannattaa vierailla kun palaan takaisin vajaa viikon päästä hargeysaan. Hän ehdottomasti sanoi että mene käymään IDP-leirillä. Leireissä jossa naiset, lapsia sekä pojat joutuvat raiskatuksi ja väkivallan kohteeksi.  Hänen sanojensa mukaan, se oli karuinta mitä hän on ikinä nähnyt vaikka kokemusta hänellä oli samantyyppisistä leireistä. Ja näin mä päätin lähteä käymään ja ottamaan selvää mistä on kyse. 

Reitti ei ollut helppo, edes autolla.Valehtelematta ainakin 20min. tätä samaa tietä, johti IDP-leirialueelle.

Palattuani Hargeysaan, viimeisenä päivänä päätin että lähden käymään leirillä. Ensin kyselin Ambassador Hotellin (hotelli jossa yöpyin) vartijalta reitin sinne. Hän oli hyvin avulias ja neuvoi että heidän vakio ja luotettu kuski lähtisi ajamaan minut sinne. Kuulemma ei ole ihan turvallista lähteä random taksikuskin kanssa niille alueilla, sillä leirialueet sijaitsivat kuitenkin jonkun matkan päästä hargeysan ytimestä. 

Hyvin pieni osa IDP-leiristä. Oli vaikea ottaa kuva sillä ymmärretästi paikalliset eivät sitä halunneet.

Matkalla leirintäalueelle, paikallinen kuskini oli iloinen että halusin mennä katsomaan. Kyselin että mikä on homman nimi. Hän oli ilmiselvästi surullinen leirin asukkaiden puolesta. Suurin osa heistä on naisia ja lapsia. Etiopialaisia, jemeniläisiä ja somalialaisia. Hänen mukaansa päivisin he saattavat tulla "kaupungille" kerjäämään ja iltaisin he usein menevät takaisin. Heitä ei hyväksytä kaupunkilaisiksi eikä mikään paikallinen taho ole suuresti kiinnostunut heidän oloistaan. Avustusjärjestöt yrittävät heitä auttaa. Jäimme hetkeksi hengailemaan vielä sivulle ja katselemaan. Pelotti, suretti ja ihmetytti. Siellä ihmishengellä ei juurikaan näyttänyt olevan arvoa.

Näitä IDP- leirejä on paljon. Seksuaalinen väkivalta on normaalia ja jopa itse viranomaiset ja portinvartijat syyllistyvät tähän. Näillä naisilla ja asukkailla ei ole yhteisöjä ja ovat jääneet yksin. Somalian tapauksessa  on raportoitu että raiskauksiin ovat syyllistyneet myös poliisit, sotilaat sekä al-Shabaabin taistelijat.

Järkytyksestä huolimatta, kuskini sanat koskettivat minuun syvästi. Hän sanoi että sunlaiset ihmiset ovat tämän maan toivo. Hän oli iloinen että tulin omin silmin katsomaan, ja toivoimme molemmat että näemme taas pian jotta voimme auttaa niitä ihmisiä. 

 

-Ujuni

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Ujuni Ahmed. Naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaminen on intohimoni, koska räikeimmät ihmisoikeusrikkeet kohdistuvat vielä tänä päivänäkin erityisesti tyttöihin ja naisiin

Blogissani puhutaan oman polun luomisesta: kuinka löytää rohkeus tehdä erilaisia valintoja, toimia toisin kuin muut odottavat. Kirjoitan arjen pienistä ihmeistä, maailmasta sekä muodista ja sisustamisesta joka saa välillä ihmiset mun ympärillä hulluksi. Tämän kaiken kirjoitan naisena, tyttärenä, muslimina ja ennen kaikkea ihmisenä, joka taistelee lokerointia vastaa. 

Edistän työkseni lapsen oikeuksia World Vision -järjestön asiantuntijana. Tämän lisäksi toimin kansalaisjärjestön Fenix Helsinki ry:n toiminnanjohtajana. Uskon, että menneisyys ei määritä tulevaisuutta, vaan onnellisuus on otettava omiin käsiin. 

Mielipiteet ovat blogistin omia. 

Blogiarkisto

2019

Kategoriat

Instagram