"Ja kun naisella on vuoto, niin että verta vuotaa hänen ruumiistansa, olkoon hän kuukautistilassaan seitsemän päivää, ja jokainen, joka häneen koskee, olkoon saastainen iltaan asti."  3. Moos. 15:19-30

Vaikka meidän länsimaisessa kulttuurissamme ei onneksi enää naisia teljetäkään pihavajaan menstruoimaan, niin kyllä ne menkat vaan edelleen on jossain määrin tabu. Loistava esimerkki kuukautisten kauhistuksesta nähtiin keväällä, kun Instagram sensuroi kanadalaisen taiteilija Rupi Kaurin kuvan, jossa sängyllä makaavan naisen housuissa on veritahra. On ihan ok näyttää verta ja suolenpätkiä ja intiimeimpiä vartalon osia televisiossa, mainoksissa ja ympäri internetiä, mutta auta armias, jos joku muistuttaa siitä, että sieltä naisen toosastakin vuotaa aina toisinaan verta, niin sehän on varsin ällö ja piiloteltava asia. Naisen alapää ja siihen liittyvät asiat saavat kulttuurissamme esiintyä ihan vapaasti lähes missä vaan, jos kyseessä on seksuaalinen konteksti, mutta kuukausittainen arkirealismimme on tavalla jos toisellakin pidettävä piilossa. Sidemainosten nesteenkin aina on oltava sinistä, ettei siitä vahingossakaan tulisi kenellekään mieleen kuukautisveri. Oishan se vallan kauheeta ja saattais joltain ruokahalu mennä, kun muistaisi mistä siinä on kyse.

Nyt on kuukautissidemerkki Always sitten halunnut kertoa, että menkat haisee ja sen vuoksi kannattais parfymoida myös se alakerta. Toisin sanoen ujuttivat puolihuomaamattomasti lähes kaikkiin tuotteisiinsa "uutta teknologiaa" joka lupausten mukaan neutralisoi epämiellyttävät hajut. Itseltä olisi tämä muutos varmasti jäänyt menkattomuuteni vuoksi huomaamatta ilman netistä lukemiani juttuja joiden mukaan nämä uudet hajustetut siteet ja pikkuhousunsuojat ovat aiheuttaneet useille naisille allergisia reaktioita. (Lue esimerkiksi Maria Nordinin hyvä postaus aiheesta)


 

Luettuani ihmisten kommentteja ja kokemuksia blogeista ja keskustelupalstoilta syöksyin vessaan tutkiskelemaan laatikkoa, johon olen dumpannut kaikki lehtien välissä saapuneet sidenäytteet ja sieltähän sitä löytyi muutama Alwaysin hajuhirvityskin. Ja kyllä, karmealtahan ne kyllä minunkin nenään haisivat. Tätäkin aivoperua nyt sitten myydään kertomalla naisille, että "ootte vähän ällöjä niiden menkkojenne kanssa" ja tyrkytetään kunnon kemikaalicoctailia asian ratkaisuksi. Ja ainakin omasta mielestäni aivan turhaan. Sillä totuushan on, että hygieniasta huolehtien ja kuukautissuojaa riittävän usein vaihtaen ei hillopäivät kyllä aiheuta minkään moista hajuhaittaa. Tokihan esimerkiksi pitkän yön jälkeen saattaa pöksyistä pölähtää hieman tunkkaiset tunnelmat, mutta en edes uskalla kuvitella millainen löyhkäsinfonia siellä sitten odottaisi, kun käyttäisi tuollaisia laventelin ja ruusun tai minkälienee teollisella odöörillä varustettua rättiä. Pi**upuhelin kouraan ja puhdasta tilkettä tilalle ja toistetaan tämä sama riittävän usein, niin varmasti pysyy toosa ja koko tyttö hajuttomana eikä kenenkään nenän leijaile mitään epämiellyttäviä aromeja. Toisin voi kuitenkin käydä, jos pikkareihin sijoittaa Alwaysin monia yleisesti allergisoivia aineksia sisältävän siteen.

Itse en ainakaan kaiken lukemani perusteella tahdo tuollaisia rättejä kosketuksiin alapääni kanssa, joten näytteetkin lensivät haistelun jälkeen roskikseen. Toistaiseksi itselläni ei ole tarvetta minkäänlaisille kukkautissuojille, mutta jos/kun käyttöä jälleen ilmenee, niin meinaan kyllä etsiä jotain aiemmin käyttämieni Alwaysien tilalle. Sen lisäksi, että noiden tuoksullisten siteiden sisältämät ainesosat voivat aiheuttaa herkille allergisia reaktioita, on niiden välttämiseen myös toinen hyvä syy. Peittämällä voimakkailla teollisilla hajusteilla kaikki luonnolliset tuoksut, voi jopa jäädä huomaamatta jotain oleellista alapään terveydestä, sillä esimerkiksi erilaiset emätintulehdukset voivat paljastua juurikin hajun perusteella. Pidetään siis pimpeistämme huoli!

Kenelläkään omakohtaisia kokemuksia näistä Wunderbaumiakin tymäkämmistä tuoksuräteistä? Aiheuttiko epämiellyttäviä oireita?

PS. Haluan vielä loppuun linkata Ruskeat Tytöt -blogin loistavan postauksen "Menxat" koskien näitä kuukausittaisia vieraita. Tuo alussa lainaamani raamatunkohta on valitettavasti edelleen arkipäivää osalle maailman naisista.

Kommentit (31)

Ixu
32/31 | 

Mä vannon kuukupin nimeen! Siisti, helppo ja aina kaapissa kun ei ole käytössä. Teinityttöni eivät ole vielä tuota ihanuutta keksineet ja niinpä sitten kävi tovi takaperin että oli (Vuokkoset) siteet loppuneet kun neidillä menkat alkaneet...

Itse tosiaan vaihdoin kertakäyttösiteet ensin kestositeisiin ja huomasin jo siinä vaihdoksessa että jokakuinen hiivatulehduskierre katkesi. Ja kun koin siteiden pyykkäämisen kuitenkin hivenen hankalaksi niin päätin kokeilla kuppia. Sillä tiellä ollut jo 12 vuotta, kolmas kuppi menossa.

Veera
Liittynyt2.9.2015
33/31 | 

Hiivatulehduskierre kuulostaa kammottavalta, onneksi apu löytyi. Mä olen itse niin onnekas, että en ole koskaan joutunut hiivasta kärsimään.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Heini
34/31 | 

Ennen lasten syntymää käytin ainoostaan tampooneja ja kärsin jokakuisesta tss:stä. Lasten syntymien jälkeen käytin kuppia kierukan laittoon asti. Tiputteluvuodon aikaan käytin libressen 2 in 1 siteen ja pikkuhousunsuojan välimallia, kun kuppi oli liikaa. Tässä viime talvena erehdyin hankkimaan libressen pikkuhousunsuojia, ja ihmettelin lisääntynyttä kutinaa ja aristusta ja muita kummia oireita. Luulin, että se on hiivaa - ei ollut - eikä muukaan sukupuolitauti. Bartholinin rauhaset olivat tulehtuneet hajustetuista suojista, ja siitä kierteestä pääsin eroon vaihtamalla hajuttomaan. Nyt kun hajuttomia 2in1-phs:ia myydä enää ja pelkkä pikkuhousunsuoja ei piisaa, ostin noita vuokkosten maatuvia (musta tuntuu, että ne alottaa kompostoitumisen jo housussa), kunnes saan uuden kupin hankittua vertailujen jälkeen. Taisin heittää edelllisen kupin muutossa pois.

35/31 | 

Tee sinäkin valitus Libresselle että Tukesille. Etenkin Tukesille on tärkeä kertoa näistä.

Veera
Liittynyt2.9.2015
36/31 | 

mä jouduin oikein googlettamaan mitä on Bartholinin rauhaset. Nytpä tiedän. Ja entistä enemmän nuo hajukammotukset tuntuvat itse pirun keksinnöltä. :P

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Iiiia
37/31 | 

Minulla myös tulehtui Bartholinin rauhanen, useasti putkeen, ja sitten se pitikin leikata pois. Sitä kipua en toivoisi edes pahimmalle vihamielelle... Ja kaiken syynä oli minullakin kuukautissuojat. Toosaa ei tosiaan pidä hautoa missään paketeissa yhtään sen enempää kun on tarpeen!

Veera
Liittynyt2.9.2015
40/31 | 

kiitos tästä vinkistä. Mä linkkaan tän tonne mun facebookkiin myös.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Milenna
41/31 | 

Miullakin on käytössä kuppi, hyväksi koettu vaihtoehto. Sitä pääasiassa käytän.
Mutta ei helkatti, en todellakaan mitään hajukuusisuojia hommais..toivon että ne ei valtaa kauppoja ja sieltä saa vielä tulevaisuudessakin normaalejakin suojia, kun omat tyttäret kasvaa siihen ikään.

Veera
Liittynyt2.9.2015
42/31 | 

Ainakin Alwaysilla nuo tuoksut lisättiin ilmeisesti kaikkiin tuotteisiin yhtä lukuunottamatta. Että tarkkana saa olla, että löytää oikean paketin. Mutta ainakin kotimaiset Vuokkoset tekee hajusteettomia suojia.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

43/31 | 

Vuokkoset tekee Suomessa siteitä, jotka eivät tuoksu. Lisäksi siteitä saa bioversioina, jotka eivät kyllä omassa käytössä ole alkaneet maatua housuihin :) Mutta itse käytän kestositeitä ja Vuokkosia, kuukuppi ei oikein tunnu vielä omalta, mutta kaapissa sekin odottaa. Tamponien käyttö on loppunut, vaikka niistä ikinä mitään haittavaikutusta tullut, mutta en halua kemikaaleja suoraan limakalvolle useaksi tunniksi hautumaan, joten siksi näin.

Veera
Liittynyt2.9.2015
44/31 | 

mä en kans jotenkin vaan oo ikinä oppinut käyttämään tamponeja. Ei tuntunut omalta. Johtunee ehkä myös siitä, että kuukautiseni ovat olleet pääosin aika niukat, joten tamponi on tuntunut vähän turhan imukykyiseltä kapistukselta.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Elisa
45/31 | 

Kuukuppi! Parasta. Ei kuivu limakalvot, ei tuu vaippaihottumaa saati hajuhaittoja. Ihan törkeen hyvä kapistus.

Veera
Liittynyt2.9.2015
46/31 | 

mun täytyy tunnustaa, että syy miksi en ole ikinä edes harkinnut kuukupin kokeilua on se, että mä jouduin lopettamaan esimerkiksi ehkäisyrenkaankin käytön siksi, ettei pysynyt kunnolla paikoillaan. Ajattelen siis, että tuskin siellä pysyisi paikoillaan mikä muukaan väline. :D

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Hipsu
47/31 | 

Kannattaa kokeilla! Itselläkään ei tuo rengas pysynyt kunnolla, mutta kupin kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa. :) Kannattaa tsekata myös kupin koko, apteekissa on ainakin kahta eri kokoa vuodon runsauden mukaan valittavaksi. Käyttömukavuudeltaan paras vaihtoehto kaikkien siteiden yli, en ikinä vaihtaisi muuhun.

Hyvä postaus!!

Veera
Liittynyt2.9.2015
48/31 | 

ok. Täytyy pitää mielessä, jos vielä joskus tulee menkkahommat ajankohtaiseksi.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

49/31 | 

Hyvä Veera! Ihan mahtava postaus! Mä niin jaan tämän maailman kaikilla foorumeilla!

Veera
Liittynyt2.9.2015
50/31 | 

jakoon vaan! :D

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Hdi
51/31 | 

Mä liputan myös Vuokkosten biohajoavien nimeen. Eivät hiosta ja toimivat ainakin minulla moitteettomasti runsaammankin vuodon aikana. Eikä jää jätettä jälkipolville!

Siilikissa
52/31 | 

Mielenkiinnolla olen myös seurannut tätä Always-keskustelua sivulta ja aika jäätävän kuuloisia oireita ne on ilmeisesti aiheuttaneet. Vaihdoin muutama vuosi sitten Alwaysista Naty-merkkisiin suojiin ja ne ovat olleet varsin mainioita. Ovat ilmeisen luontoystävällisiä ja käytössä passeleita, huomattavasti parempia kuin nuo aiemmat. Eikä ees pahan hintaisia. Eli voin niitä lämpimästi suositella, jos tarve palaa. :)

Veera
Liittynyt2.9.2015
53/31 | 

Naty, se onkin ihan uus merkki mulle. En oo kuullutkaan.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Anna
54/31 | 

Mä olen aina inhonnut siteitä, joten olen käyttänyt niitä tosi vähän. Kuukupin nimeen olen vannonut viimeiset vuodet ja melkein kulttuurishokki iski, kun teinityttären äitinä jouduin perehtymään tähän genreen uudelleen. Onneksi sentään on vielä nämä Vuokkoset tarjolla, kuvittelisin että jenkeissä vois olla vielä hankalampaa.

Elina
55/31 | 

Vuokkosia kannattaa suosia jo ihan senkin takia, että ovat kai ainoa suomalainen sidevalmistaja. Itse olen ainakin ollut tyytyväinen käyttäjä teini-ikäisestä lähtien eikä ole tulehdukset tms. vaivanneet.

Veera
Liittynyt2.9.2015
56/31 | 

Vuokkosia olen itsekin toisinaan ostanut ja taidanpa siirtyä kokonaan kotimaiseen sitten kun taas on tarvetta.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Skoo
57/31 | 

Mahtava kirjoitus Veera! Just tämän takia olen sun vakilukija :-) Koska olen ollut jo 15 v kuppiuskollinen, en ole edes tiennyt hajusteista siteissä. Siis niinku että häh. Aivan uskomatonta. Vuokkoset on ollut minunkin valintani, jos olen joskus hätätapauksessa siteitä tarvinnut. Kotimainen ja jne. Tämä kirjoitus kyllä sai taas miettimään kemikaalikuormitusta, jolle altistumme ihan tietämättämme

Veera
Liittynyt2.9.2015
58/31 | 

tokihan sitä itsekin tuuppaa itseensä koko ajan kemikaalia jos jonkinmoista, mutta jossain toisissa tuotteissa ne laittaa häiritsemään vähän eri tavalla. Niin kuin nyt vaikka nämä rätit. Vaikka naamaani kuormitankin koemikaaleilla, niin toosaa en viittis!

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Eliina
59/31 | 

Vähän vanhaan postaukseen kommentoin, mutta en voinut vain jättää tätä.. :D

Itse olen kaupassa vain törmännyt noihin hajustettuihin rätteihin, mutta lopetin alwaysien käytön ihan vain materiaalin takia. Limakalvot eivät minulla tykkää siitä materiaalista, mikä siinä pinnalla on, aina oli kutinaa, joten olen siirtynyt Vuokkosten, Pirkan ja Rainbown rätteihin, niissä pinta on kangasmaisempi, jo loppui kutinat!
Mutta kovasti ihmettelen juuri tuota hajustetta, kun se varmaan on aika mielenkiintoinen kemikaalicoctail..? Inhottaa jo ajatus noista kyseisen valmistajan räteistä, puhumattakaan niistä hajusteista. Onneksi kaupoissa on vaihtoehtoja, ettei tartteisi ostaa sellaista, josta tulee ihoärsytystä.. :D

Tanja
60/31 | 

Mä urpo tajusin myös vasta parien kuukautisten jälkeen tämän hajuste jutun. (kun ne siis uudelleen alkoivat synnytyksen jälkeen) Mietin vaan, että onpa kumma haju nykyään kuukautisten aikana..... Juuri kävin ihmettelemässä lääkärillä ihme oireita joita tullut. Toki synnytys ja ikä tekee muutoksia, mutta en aio ainakaan pahentaa niitä ehdoin tahdoin. Kiitos jutusta!

Veera
Liittynyt2.9.2015
61/31 | 

äkkiä siis nämä rätit roskikseen! Ja toivotaan et oireet häviää sen myötä.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Vierailija
62/31 | 

Hyvä kirjoitus, vaikka myöhään tähän heräsinkin! 
Olen ihmetellyt myös maatuvia siteitä (ja vaippoja), koska niitä ei kuitenkaan saa laittaa kunnalliseen biojätteeseen, vaan ne kuuluvat sekajätteeseen. Kaatopaikalla käsittääkseni kaikki maatuminen on haitallista ja aiheuttaa turhia kaasuja. Näin ollen maatuvissa siteissä on järkeä vain siellä, missä ihmiset kompostoivat biojätteensä itse (omakotitaloissa ja mökeillä), vai onko kenties jossain kaupungeissa eri biojätesäännökset? En ole tutkinut asiaa, ihmetyttää vain. Luulen, että monet ostavat biohajoavia siteitä koska ne kuulostavat ympäristöystävällisiltä, mutta heittävät ne sitten roskikseen kun ei niitä saa laittaa biojätteeseen kaupungissa. 

Jos joku tietää tästä asiasta, olisin kiinnostunut kuulemaan lisää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat