Reilun kuukauden päästä niiden kanssa saa taas tuskailla. Ai minkä kanssa? No YO-lakkien. Niitä on valmistettu jo monta kymmentä vuotta, mutta siltikään lakista ei ole onnistuttu tekemään sellaista, etteikö siihen etuosaan aina tulisi joku ärsyttävä vekki joka näyttää kuvissa typerältä. Sitten taas hieman nypitään ja suoristellaan ja tungetaan hatun sisään kenties jopa hieman silkkipaperia, jotta se pysyisi kuosissaan.

Suoraan koulun lakituksesta kuvaukseen tulevat tuoreet ylioppilaat on lähes aina kuvattava pelkästään lakki päässä, sillä lätsä on jo hautonut otsaan karmean punaisen pannan ja sama painauma kiertää koko aamulla vielä niin kaunista kampausta. Ja entäs sitten, kun satutkin rajaamaan jostain kuvasta osan päälakea ja tylsän valkoista lakkia pois, niin voi voi..eikös se ole just se ruutu jonka mummo haluais, mutta kun eihän se käy, kun siitä puuttuu pala valkoista samettia!

Näitä mustavalkoisen lakin saaneiden riittikuvauksia suorittavana ihmisenä en siis yhtään pahastuisi, kun joku kuvattava astelisikin sisään lakin sijasta tällainen söpöys päässään.

Print

Asustesuunnittelija Kirsi Nisonen ja markkinointitoimisto Bob Helsinki ovat yhdessä lanseeranneet tämän YO-laketti -nimeä kantavan koristepäähineen. Värit ovat perinteiset ja tutut musta sekä valkoinen ja keskellä kaunista kukkaa emiönä toimii hohtava lyyra. Kaikki perinteisen lakin tärkeimmät elementit siis löytyvät ja omasta mielestäni huomattavasti kauniimmassa muodossa kuin siinä seilorilätsässä.

Älkää nyt ymmärtäkö väärin, en minä ylioppilaslakkia suinkaan vihaa. Minä rakastan perinteitä ja vaikka en vappuna halua hattua päähäni laittaakaan, niin siitä huolimatta säilytän omaa 11 vuotta sitten päähän painamaani Fredrikssonia kauniisti silkkipaperiin käärittynä omassa laatikossaan enkä halua siitä luopua. Oudolta myöskin tuntuisi, jos lakki poistuisi käytöstä. Sitä en siis suinkaan halua, mutta olen silti innoissani uusista innovaatioista.

Siinä missä lähes kymmenen vuoden takainen yo-pipo (joka sekin oli muuten Bob helsingin lanseeraama juttu, silloin suunnittelijana oli paola Suhonen) oli enemmänkin osastoa "huumorilahja pipopäässä kasvaneille yo-jätkille", on Nisosen muotoilema kaunis laketti puolestaan muodikas asuste joka näyttää ylioppilasvuotta seuraavina vuosina vappubrunsseilla huomattavasti kellastunutta lippalätsää elegantimmalta.

Nisonen itse kertoo lehdistötiedotteessa laketista seuraavasti:

”YO-laketin tarkoituksena ei ole syrjäyttää ylioppilaslakkia, vaan toimia senrinnalla. Uusille ylioppilaille YO-laketti on hauska asusteesimerkiksi virallisen osuuden jälkeisiin iltajuhliin: se sopii iltahepeneiden kanssa paremmin kuin lakki eikä litistä kampausta. Ylioppilaan äidille YO-laketti puolestaan toimii tyylikkäänä koristepäähineenä jälkikasvun juhlassa.”

Itse ihastuin ideaan ja toteutukseen siinä määrin, että melkein jo harmittaa etten ole tämän kevään abiturientti. Olisin innosta kiljuen hankkinut laketin virallisen lätsän kaveriksi. Perinteitä kunnioittaen Suvivirren olisi voinut koulun juhlasalissa vetistellä hattu päässä ja vanteen alkaessa kiristää liiaksi, käydä pöyhimässä tukan takaisin kuosiin ja koristella itsensä kauniilla kukalla. Mutta harmikseni tämä idea näki päivänvalon melkoisen monta vuotta myöhässä. Mutta vaikken itse voi laketista enää intoilla, niin ainakin minua todella kutkuttaisi kuvata joku ylioppilas lätsän sijasta tuon kauniin kukkasen kanssa.

YO-laketin jälleenmyyntihinnaksi tulee 40 € ja sen jälleenmyyjiä ovat VILA, Stockmann, Helsinki10, Design Forum, Mustahöyhen, Cotton ja Televisio Lifestyle Store.

Mitenkäs vaihtoehtoinen ylioppineen päähine kolahtaa teihin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (22)

Toi on kyllä hieno! Itse kamppailin nelisen vuotta sitten että otanko yo-hatun vai lakin ja jostain kumman syystä päädyin siihen halvempaan ja perinteisempään vaihtoehtoon. Tavallaan siis ihan kiva, koska en lakkia sen päivä jälkeen ole käyttänyt, mutta samalla ajatuksella tietysti se enemmän mun näköinenkin hattu olis sitten ollut kivempi, ehkä sitä olisi vaikkapa vappuna kehdannut päässään pitää. Pitäisiköhän hankkia tuo ihan näin jälkikäteen, toi nimittäin vaan on nätti. :)

Itse kyllä kevään abina luotan perinteiseen, tuo laketti ei vaan jotenkaan ole niin virallisen näköinen kun omaan silmääni se näyttää vain koristeelliselta hiuspannalta. Tai tuon tapaisiahan jaettiin joskus jossain blogimiitissä :D

Inga

Voi itku! Vuoden liian myöhässä sitten. Mä olisin niiiiiiiiin mielelläni pistänyt tuollaisen päähäni sen lakin sijaan! Vaikka tottakai olisin sen lakinkin hankkinut mutta ihan oikeesti, eihän se lakki nyt kovin kaunis ole. Poikien päässä saattaa mennä joo mut tytöillä se ei kyl...

Tuota kun saisi vielä kaksoistutkinto-oppilaille tarjottuna niin se olisi sitten minun! :D Valmistun itse 2v päästä joten tuollainen olisi niin mukava siihen normi lakkiin verrattuna! :D

Miia

Tuli heti sama mieleen! En oo pystyny ikinä yo-lakkia vappuna pitämään (ruma) ja toi ois loistava korvike:)

Murmeli

No, omasta ylioppilaslakin päähän painamisesta on jo sen verran aikaa että turha tässä tuskailla, mutta muuten samoilla linjoilla, tuo on törkeän hieno!

Patamaija

Esikoinen kirjoittaa vuoden päästä.

Ajatus: voiskos tuo laketti korvata äidin rintalyyran??? Toi vaan olis NIIN makee ;)

Onpa ihana idea! Onko tuo kukka kiinni pannassa, kuvassa näyttäisi olevan panta, vai onko se irroitettavissa oleva ja kiinnitettävissä siis mihin kohtaan kampausta tahansa?

Olen abiturientin äiti ja meillä on vissiin juhlat tulossa. Täytyypä käydä Cottonissa katsomassa tuota! Itselleni, ylioppilaan äidille, siis ajattelin. Mä olen jo pojalle sanonut, etten halua mitään perinteistä äidin lyyraa rintaan...

Minusta ylioppilaslakki on hieno. :D On tuokin, mutta ei se minusta lakkia korvaa edes varsinaisten juhlien jälkeen. (laketti on muuten hauska sana)

Oi, ihana idea! Sopisi todellakin eteenkin iltaan paljon paremmin, ja mielummin myös vappuna laittaisin tämän päähäni!

Mutta toisaalta olen HIEMAN pettynyt. Tämän tyylisiä on paljon (esim. tulee mieleen se Piecesin, josta Lindakin puhui) ja odotukset Kirsi Nisosta kohtaan ovat suuret. Odotin jotain uniikimpaa ja ei tästä kyllä ylioppilashattu mieleen tule ellei lyyraa näe.

Ps. äidit, kysykää ETEENKIN tyttäreltänne että onko okoo jos haluatte laittaa tuon päähänne rintalyyran sijaan. Ei muuten mutta ainakin jos oma äitini päättäisi laittaa tämän päähänsä lakitus-tilaisuuteen niin häpeisin silmät päästäni :--D

Mietin että toi ois ihan tajuttoman kiva vapuksi, mutta kuinka moni mahtaisi tajuta sen idean.. Siis jos kaukaa katsoo niin sitä voisi luulla ihan vaan tavalliseksi hiuskoristeeksi. Toisaalta, mitä väliä? Tykkään kyllä ihan kamalasti :)

Olen pari vuotta ollut ylioppilas, enkä kyllä ikinä uskaltaisi tuommoista vaihtoehtoa laittaa päähäni, vaikka se hieno onkin :D voin vain nähdä mielessäni ne sukulaisten järkyttyneet huudot asiasta. Sama tulevan (JOSKUS TULEVAN) häämekon kanssa, se on minunlaiseni, mutta sellainen, että tissit eivät näy, ja sukulaiset ovat asiasta suht ookoo. Olenko nössö? :D

Sitä paitsi yo-lakissa on jotain tiettyä perinteisyyttä ja hienoutta, mitä ei vaan voi sivuttaa! ;)

Lakki vs. laketti 10-0.

Äideillä tai vappuna käytettäessä ymmärrän mutta en ylioppilaalla omissa juhlissaan. Ei se lakki nyt niin kamala ole, etteikö se päässä kestäisi niitä paria "pakollista" tuntia olla. Ja minustakin tuo näyttää tavalliselta hiuskoristeelta, joita saa joka kaupasta. Onhan siinä lyyra mutta melko läheltä saa tiirata että tajuaa sen olevan lyyra.

Beatrix

HALUAN TUON. NYT. Gaaaah voisin skipata sen lakkiosuuden ihan kokonaan.. :-D En mä oo lakkiakaan ottamassa sukulaisten/naapureiden takia. Ihan sama, vaikka ne luulis tota pelkäksi ~hiuspannaksi. Haters gonna hate ;d Sitä paitsi mulla on tulossa sen verran hyvät arvosanat että niillä on muutakin töllisteltävää kuin mitä mulla on päässä. :D

I-HA-NA!! Tuo on aivan täydellinen aikuisen ylioppilaan vappuriehtoihin, ja vähemmän pinta-alaa sotkettavaksi punaviiniin! ;) Kiitos kun jaoit linkin, toivottavasti noita tulee myyntiin myös pohjoisen Stockmannille eikä vain pk-seudulle?

Argh, so close... Kriiseilin tuossa syksyllä kampaus+lakki -yhdistelmän kanssa, ja olisin kyllä sata kertaa mielummin sovittanut tuollaisen kutreilleni lavalla! (virallisen kotsan olisi sitten voinut pistää niihin mummin vaatimiin kuviin....) Pitäisköhän tommonen hankkia, vielä ehtisi vapuksi? :D

OI ETTÄ! Onneksi eksyin blogiisi, olen nimittäin itse tämän kevään ylioppilas. Olen jo lakin tilannut, mutta tuo sopisi nimenomaan esimerkiksi jatkoille tai vapuksi! Äitini ei kyllä ole yhtään sen tyylinen, että pitäisi tuollaista härpäkettä päässä, valitettavasti :( Itse taas rakastan kaikkia tukkajuttuja! Täytyy kyllä oikeasti vakavasti harkita tämän ostamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat

Instagram