Siinä vaiheessa, kun ihminen googlailee lähes päivittäin erilaisista suolisto-ongelmista ja runoilee hakusanoiksi mm. riimin "sipuli ripuli", niin tietää, ettei oo kaikki ihan kunnossa. Mun vatsa on alkanut taas oireilemaan enenevissä määrin enkä oikein tiedä mitä kautta tätä taas lähtis selvittämään missä syy luuraa ja mikä ruoka-aine ei kenties sovikaan.


Oireiden sitten pitkän sairastamisen jälkeen pikku hiljaa hiivuttua purettiin lääkitys ja olen saanut olla monta vuotta melkoisen rauhassa kyseisten vaivojen suhteen. Toki joka ikinen kerta, kun peukaloniveleni kipeytyy, pelästyn, että taasko se kaikki alkaa, mutta joskus viitisen vuotta sitten mun hoitosuhteet sairaalan poliklinikoille lopetettiin, kun todettiin mun olevan kaikin puolin taas ok. (olin yhtä aikaa hoidettavana sisätautien-, reumatautien, suu- ja leukatautien ja naistentautien poleilla.. )

Nyt on kuitenkin taas viime kuukausina alkanut sisälmykset osoittaa merkkejä siitä, ettei kaikki ole kunnossa. En mä nyt halua sen enempää kakkajuttuja kirjoittaa, mutta sanotaanko, että ikinä ei voi tietää koska ja missä mun vatsa päättää, että nyt hei helvetillinen kipu päälle ja se ei sitten helpota ennen kuin on paskonut itsensä tyhjäksi lähes päästä saakka. Kipu on todellakin kova ja siihen liittyy usein pahoinvoinnin tunne ja kamala kylmähiki. Kylpyhuoneen lattialla on tullut heijattua itseäni sikiöasennossa ilta jos toinenkin.

Kuvankaappaus 2014-6-23 kello 20.19.39

Kohtaukset olivat pitkään niin harvoja ja satunnaisia, että en niistä pahemmin huolestunut, mutta nyt oireilun selkeästi tihennyttyä olen koittanut alkaa pistämään syömisiäni ja oireilujani ylös. Pitkän aikaa meni niin, että mitään yhteistä nimittäjää en syömistäni asioista keksinyt, mutta pari viikkoa sitten thaikkuravintolakeikan jälkeen kivusta ilmoittaessani mieheni esitti kysymyksen: "voisko se johtua sipulista?"

Niin, voisko se johtua sipulista? Tommi heti samalla kysymystä esittäessään googletteli asiaa ja löysi jostain infoa, että pujoallergiaan voi toisinaan liittyä ristiallergiana yliherkkyys myös mm. sipulille. Mä en ollut tällaisesta koskaan ennen kuullutkaan. Vastaan tuli myös prebiootti nimeltä inuliini, jota esiintyy luonnostaan mm. juurikin sipulissa, valkosipulissa ja parsassa ja voi aiheuttaa joillakin ihmisillä vatsavaivoja. (Niin no, ihan mikä vaan voi aiheuttaa joillakin ihmisillä vatsavaivoja.. ) Ja ainakin nyt viimeiset kerrat kun kohtaus on iskenyt, on ruokani hetkeä aiemmin sisältänyt sipulia.

Kuvankaappaus 2014-6-23 kello 20.19.25

Mä olenkin tässä nyt viime päivinä miettinyt, että millaisella ruokavaliolla sitä oikein alkaisi tätä asiaa tutkimaan ja kokeilemaan. Jättämällä nyt vaan kaikki sipulihommat pois (miten voi ihminen laittaa ruokaa ilman sipulia? Mä rakastan sitä!!) vai aloittaa ihan jollain super yksinkertaisella syömisellä ja lisätä aineksia sitten pikku hiljaa oloa kuulostellen?

Mikäli tämä nyt tuntuu tästä kovinkin vielä pahenevan, niin lääkärikeikkaahaan se sitten pukkaa, mutta ajattelin, että voisin nyt ensin koittaa vähän tutkiskella tätä asiaa ruokapäiväkirjan avulla. Olisi sitten lekurillekin lisää tietoa mikäli ei oireilu vähene ja vastaanotolle päädyn.

Paula Heinosen Vihdoinkin hyvä olo - Suolisto kuntoon ruokavalion avulla kirja tuli googletteluissani aika usein vastaan.. se kuulostaisi vallan meikäläselle sopivalta opukselta. Pitänee suunnata huomenna kirjastoon.

Tää on nyt vähän tällaista ääneen pohtimista, ja keskustelun herättelyä mikäli teistä kellään olisi kokemuksia samanlaisesta oireilusta tai siitä millaisella ns. koeruokavaliolla on sellaisen aiheuttajaa mahdollisesti lähdetty haarukoimaan.

Kommentit (15)

16/15 | 

Mä olin vuosi sitten ihan samassa tilanteessa! Mulla on aina ollut vähän temppuileva vatsa, mutta 25 ikävuoden korvilla asiat alkoi mennä koko ajan pahemmaksi ja pahemmaksi kunnes lopulta viime vuonna alkoi tuntua siltä, että ihan mitä tahansa suuhunsa laittaa suolisto pistää vastaan. Kamalaa turvotusta, vatsakipuja, ummetusta ja ripulia. Kylppärin lattialla siköasennossa kyhjöttäminen ei ole kivaa, eikä myöskään se, että näyttää raskaana olevalta, vaikka ei ole :(

Aloin aika tarkkaan tasan vuosi sitten epäillä ibs:ää, eli ärtyneen suolen oireyhtymää oireiden syyksi. Keliakiaa minulla ei ole ja laktoosi-intoleranssikaan ei selittänyt kaikkia vaivoja. Viime syksynä sain epäilyilleni vahvistuksen työpaikka lääkäriltä. Eli minulla on sekamuotoinen ibs, jonka dominantein oire on turvotus, mutta myös muita toiminnallisia suolistovaivoja on.

Mä sain avun vatsaongelmiin fodmap-ruokavaliosta. Tosi nopeasti siihen siirtymisen jälkeen alkoi tuntua siltä kuin joku olisi vaihtanut mun suoliston uuteen! Turvotus hävisi heti eikä ripulista tai vatsakivuista ollut tietoakaan. Fodmap-ruokavaliossa eliminoidaan lautaselta mahdollisimman paljon paksusuolessa fermentoituvia fodmap-hiilihydraatteja, jotka tödennäköisesti on suurimmalla osalla ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivillä se pahin triggeri. Esim. pavut, kaalit, gluteeniviljat ja paljon fruktoosia sisältävät hedelmät sisältää paljon fodmap-hiilareita.

Olet marraskuusta asti noudattanut fodmap-ruokavaliota ja hämmennyksekseni olen saanut huomata, että vatsani sietää nykyisin sitä kamalan hirveää laktoosiakin aikaisempaa paremmin. Olen tämän kahdeksan kuukauden aikana toki muutaman kerran ”lipsahtanut” fodmapista, eli syönyt pari pizzaa, pari vehnäsämpylään tehtyä burgeria ja yhden subinkin. Vatsani ei toki edelleenkään pidä noista herkuista, mutta kun fodmap-kuorma on kokonaisuudessaan huomattavasti keveämpi kuin aikaisemmin oireet ovat laskelmoituna riskinä siedettäviä. Joskus on vaan pakko saada pizzaa ;) Sienet ovat ainoa ruoka-aine, joka on totaalisessa pannassa. Sienet nimittäin saavat minut juoksemaan vessaan alta aikayksikön.

Toivottavasti löydä avun ongelmiisi!

Tässä muutama linkki, jotka itse koin hyödylliseksi. Terveystalon artikkelissa mm. on tosi hyvä lista ruoka-aineista joita kannattaa välttää ja niistä mitä voi syödä huoletta.

http://www.pronutritionist.net/mika-on-artyvan-suolen-oireyhtyma/
http://www.terveystalo.com/References/ClubTerveys/Artikkelit/Vaivaako-va...
http://artyneensuolenruokaa.blogspot.fi/2012/09/fodmap-ruokaa.html

17/15 | 

Sipuliasiaa kommentoidakseni vielä :) Mä käytän edelleen ruoanlaitossa sipulia ja valkosipulia. Pieninä määrinä ne ei tuota ongelmia, etenkään jos on kunnolla kypsennetty. Fodmapia aloittaessa kannattaa kuitenkin aluksi noudattaa ruokavaliota aika orjallisesti ja kun vatsa on rauhoittunut, eli vaikka kuukauden jälkeen testailla voisiko ruokavalioon lisätä jotain. Sipulin lisäksi olen tehnyt itselleni myönnytyksen punajuuren ja ruisleivän kanssa. Punajuuri ei aiheuta minulle minkäänlaisia oireita ja ruisleipää syön palan-kaksi himon iskiessä, eli muutamia kertoja kuukaudessa, ei kuitenkaan päivittäin.

18/15 | 

Mulla oli krooninen ripuli 1,5 vuotta. Mulla on aina ollut vatsavaivoja, mutta noin pahoja ei. Ravasin lääkärissä, keliakiaa ei löytynyt vaikka sitä on tosi paljon suvussa. Ei myöskään laktoosi-intoleranssia ym juttuja verikokeista. Paskanäytteestä löytyi sit ameeba, se hoidettiin pois ja hetkeksi oireilu hellitti. Jonkin ajan päästä se alko uudelleen. Olin tässä vaiheessa kokeillut gluteenittomat, laktoosittomat, luontaisesti gluteenittomat yms ruokavaliot läpi. Niistä saattoi aluksi olla apua (ehkä päivän) mutta sit oireilu taas jatkui. Apu löytyi kuitenkin yhdellä puhelinsoitolla; lääkäri käski ostaa apteekista kuituvalmistetta, Vi-Sibliniä. Saan mielestäni tarpeeksi kuituja, mutta kun aloin tota heittää nassuun 1-2krt/pvä, ripuliongelma oli historiaa. Toki joskus vielä maha menee sekaisin, mutta ei ole enää koko aikaa löysällä. Toki turvotusta jne on, mutta pääasia että ripuli on poissa. Rajotti elämää niin törkeenä. Mulla on siis luultavasti ärtynyt suoli. Ehdin pelätä syövät ja kaikki, mutta nyt elämä hymyilee taas :) tsemppiä sulle ongelman kanssa, toivottavasti apu löytyy pian!!!

elaine
19/15 | 

Mulla keväällä samansuuntaista. Yleensä kesti 3-5 viisi tuntia, kylmänhikinen ylä-/keskivatsakipu ja öklötys. Lähes kaikesta saattoi aiheutua oireita, kahvista, leivästä, banaanista, salaatista yms. Lopulta tajusin jättää joka aamuisen luonnonjogurtin sekä iltapalani rahkan pois. Ja se auttoi!

Jotenkin happamat maitotuotteet ärsyttivät suolistoa noin rajusti, ettei mikään rauhoittanut... Harmi, koska sain alkukeväästä pt:ltä ruokavaliosuunnitelman jonka mukaan myös tykkäsin syödä. Vatsaongelmat sekoittivat kaiken, ja ruokavalio luisui taas epäterveelliseksi.

Mi
20/15 | 

Mites sappikivet? Täsmäisikö oireet niihin? Mulla oli samantyyppisiä oireita kuin elainella.

Mulla oli 7 vuotta sitten epämääräistä kipuilua ja oireet täsmäsivät sappikiviin. Sappirakko poistettiin ja oireet helpottivat sillä. Operaation jälkeen lääkäri totesi että oireet eivät välttämättä johtuneetkaan sappirakosta, mutta koska olo on ollut operaation jälkeen hyvä en ole asiaa sen kummemmin miettinyt :)

Neila
21/15 | 

Mulla on n. 5 vuotta ollut samanlaista. Vessaan on tullut kiire milloin missäkin. Yhteen väliin en uskaltanut lähteä kotoa pois, jotta saan olla vessan vieressä hädän iskiessä. Lääkärissä tutkittiin kaikki, mitään ei löytynyt, joten syynä ibs. Fodmap-ruokavalio on todellakin auttanut. Sen lisäksi päivittäiset maitohappobakteerit, psyllium-kuitu ja chia-siemenet ovat auttaneet siihen, että ripulia ei enää ole, vaikka vähän lipsuisinkin fodmapista. Itsellä pahimmat oireiden aiheuttajat on vehnä, laktoosi, hiilihappojuomat ja karkit.

Tsemppiä! Ruoka-aineiden läpikäyminen voi olla rasittavaa. Itsellä auttoi se, kun myönsin kyseessä olevan ibs ja aloin kiltisti noudattaa fodmapia.

Neila
22/15 | 

Ja tietysti Imodiumia kannattaa pitää aina varmuuden vuoksi mukana. Se antaa mielenrauhaa ja sitten kun oppii lukemaan vatsaansa, niin sen ehtii ottaa ajoissa ja estää nolot tilanteet. Itse jännitän vatsalla, joten otan aina varmuuden vuoksi Imodiumia ennen jännittäviä tilanteita. Sitten ei tarvi pelätä, että mitä jos vatsa pettääkin.

Teija_P
23/15 | 

Tuollaiset oireet tuntuu olevan tosi yleisiä - tiedän tuttavapiiristäkin monta ja olen itse läpikäynyt niin keliakia- kuin laktoosi-intolerenssitestit sekä vatsalaukun tähystyksen (yöks). Yksi ystäväni ei voi syödä sipulia eikä paprikaa yms. ilman todella pahoja oireita, toisella paljastui paha maitoallergia, yhdellä b-vitamiinin puutteellinen imeytyminen (ja jokin allergia) vatsaoireiden syyksi... Olen nyt asunut 3kk ulkomailla ja olen kohtalaisen vapaa oireista - ainakin niin kauan kun en syö vehnää ym. viljatuotteita. Pari vuotta sitten (Suomessa ollessani) vatsa saattoi turvota niin ettei aamulla jalkaan laitettuja housuja enää saanut illalla kiinni - näytin aivan raskaana olevalta ja oli ikävä selitellä tilannetta vain turvotukseksi ;) Yllättävän helposti totuin vehnättömään ruokavalioon, jota noudatin tarkemmin Suomessa kuin täällä. Ja vaikka minulla on laktoosi-intoleranssi ja käytän pääasiassa soija/riiisituotteita, voin silti syödä täällä maitojugurttia ja jätskiä jos niitä silloin tällöin haluan. Luulin pitkään (n. kolmikympiseksi asti), että minulla ei käytännössä ole ollenkaan vyötäröä vaan että olen tasapaksu mutta sekin oli jatkuvaa turvotusta.
Tästäpäs tulikin sitten taas pidempi kommentti :)

Helen
24/15 | 

Toi sappi kantsis kyllä tutkia. Mulle sappioireet pukkasivat ihan yhtäkkiä ja koostuivat just mainitsemastasi ripulista ja hirveästä närästyksestä. Kipu oli onneksi maltillista jomotusta tossa oikean rinnan kulmilla, tuntui siltä että joku pistää piikkiä läpi. Tiesin sukurasitteesta, osasin itse ehdottaa sappea ja pääsinkin leikkaukseen aika pian, jonka jälkeen vaivat helpottivat huomattavasti. Toi sipuli oli yksi eniten oireita aiheuttaneista, samoin kuin kaikki rasvainen ruoka, jopa paistettu jauheliha ja lohi. Ennen leikkausta vedinkin pääosin kanaa ja riisiä :) Jos vedän rasvaöverit, nykyäänkin tulee ongelmia, ja joitakin entisiä herkkujani kuten kaalia ja papuja en voi syödä lainkaan. Leikkauksen jälkeen mulla on ollut ajanjaksoja, jolloin maha sekoilee ihan muuten vaan eli saattaa olla sekaisin pitempään jos olen syönyt huonosti. Tarkkana siis saa olla. Mullakin muuten on kilpparin vajaatoiminta, muistan lukeneeni että se voi edistää sappiongelmia.

SV
25/15 | 

Vehnän totaalinen lopettaminen paransi multa migreenin, epämääräisen nokkosihottuman, KAIKKI vatsavaivat sekä oletetun laktoosi-intoleranssin. Ja kyseessä on nimenomaan yliherkkyys vehnän hiilihydrastille, ei keliakia tai mikään muu. Tämä tarkoittaa siis, että kaikki vehnää sisältävä on pannassa. Glukoosisiirappi on useimmiten tehty vehnästä ja vaikka se onkin yleensä gluteenitonta ja sekään ei sovi minulle. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan vehnättömyyttä.

Sananas
26/15 | 

Minulla oli 3-4 vuotta sitten samat oireet, pitkään kärvisteltyäni ja eri ruokavalioita kokeiltuani viimein uskaltauduin lekuriin. Jotenkin vaan kieltäydyin uskomasta olevani sairas!! Olin siinä vaiheessa jo laihtunut 12 kiloa (en uskaltanut enää juuri syödä kun kaikki tuli "läpi", eikäpä paljon ollut ruokahaluakaan). Tähyssä löytyi paha krooninen paksusuolentulehdus. Pari vuotta meni siitäkin ennenkuin sain oikeanlaista hoitoa ja tauti saatiin remissioon. Kortisonia ensin (enkä enää suostu syömään kortisonia ellei henki olis välittömässä uhassa), auttoi hetken mutta kohta kuurin jälkeen palasi oireet. Tällä hetkellä syön solunsalpaajia, joilla vihdoin maha rauhoittui, ja nyt vointi on loistava. Painoa on harmillisesti tullut takaisin 10 kiloa... Syöminen on ihanaa.
Olin tässä 1 1/2 vuotta kokonaan maidottomalla kuurilla, maitoproteiini ei tehnyt suolelleni hyvää kun sen pinta oli tulehduksesta auki. Nyt kun tilanne on rauhoittunut olen jonkun verran maistellut taas juustoa ja jäätelöä. Eivät aiheuta enää vatsanväänteitä, mutta muuten tunnen ettei maitotuotteet vaan enää ole mun juttu :) Jää paha hapan maku suuhun ja aiheuttavat vain raskasta, tunkkaista oloa.
Eli suosittelisin lääkärille hakeutumista, sitä kautta kinua paksusuolentähystykseen, tai pyydä lekurilta calpro-ulostenäyte tutkimus. Siitä näkyy onko tulehdusta. Mutta ei kannata vitkutella ja kokeilla ruokavalioilla... Sitä varten meillä on terveydenhuoltolaitos ettei itse tarvitse itseään diagnosoida.

lispet
Liittynyt21.5.2015
27/15 | 

no voi paska. kirjaimellisesti. Ihan samat ongelmat on ollut mullakin (ja just tälläkin hetkellä) ja mää niin rakastan sipulia!!!!! Ei kerta kaikkiaan ole käynyt mielessäkään että se voisi jotain oireita aiheuttaa, mutta pitänee alkaa testaamaan, josko se auttais. Vaikka meinaa ihan itkettää tämä asia...

Tiuku
28/15 | 

Pakko kommentoida, että vastaavista oireista on täälläkin kärsitty ja vähän kaikkea lääkärissäkin tutkittu. Oikea diagnoosi löytyi vuosien kärvistelyn ja loppuvaiheessa lähes vuodepotilaana paastoten vietetyn kesäloman jälkeen: ohutsuoli oli vähitellen ahtautunut endometrioosin takia ja sitten loppuviimein kuroutui niin, että tuli suolitukos. Kyllä siinä vaiheessa itsekin tiesin, mikä oli vialla, kun viimeisen kerran piti tilata ambulanssi. Maha leikattiin, suolta pätkäistiin ja nyt on ollut rauha vatsassa jo useamman vuoden. Mitä nyt silloin tällöin, vähän muistin virkistämiseksi kouristaa ihan pikkuisen.
Tähystyksessä ei aikoinaan näkynyt, kun oli sen verran ylhäällä ahtautunut kohta.
Aaltomainen, kouristava kipu oli keskeinen oire, yleensä alkoi pari tuntia syömisen jälkeen ja huipentui kylmänhikiseen ns. täystyhjennykseen. Aluksi pari kertaa vuodessa, sitten vähitellen yhä useammin.
Paska kommentti, mutta kirjoitin silti.

Tiuku
29/15 | 

Jatkan vielä sen verran, että ruokavaliolla yritin vaivoja liennyttää minäkin. Vähitellen huomasin, mitkä ruoka-aineet olivat ihan no-no. Sitten leikkauksen jälkeen valkeni, että kyseiset ruuat olivat pitkälti samoja, joita pitää välttää, jos suolistossa on ahtaumia tai alttiutta tukoksille...eli esim. popcorn, viinirypäleet(niiden kuoret) tuore kurkku (kuorineen)tomaatti, tai ylipäätään kasvikset, joissa on sulamataonta tai vaikeasti sulavaa kuitua jne.

TS
30/15 | 

Itselläni sipuli on sellainen että vähäinenkin määrä - niin noin 15-30min myöhemmin alkaa peräpää pöristä - ja jos ei "pöräyttele" niin sitten alkaa maha polttamaan. Siksi välttelen sipulia koska se tuntuu olevan useimmin se nimittäjä.

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat