Kuva: kuvakaappaus Twitteristä

- Vähänkö sulla on pienet tissit!, kommentoi rinnakkaisluokkalainen poika yläasteaikana-

- Oo, melkoiset munkit!, ***tu miten isot tissit!, Ihan järjettömän isot kannut sulla!, kommentoivat useat miehet baariolosuhteissa viimeisen vuosikymmenen aikana. Osa sankareista katsoi oikeudekseen myös samalla kouraista tuota minun vartalossani kiinni olevaa munkkia.

- Ollessani töissä valokuvausliikkeessä, tunkeutui yksi vanhempi miesasiakas tiskin taakse ja kävi kiinni takamukseeni. 

- Opiskeluaikoina eräs opettajana toiminut keski-ikäinen mies tuli baarissa ehdottamaan, että voisimme mennä illalliselle "siellä varmaan keksimme jonkin tavan miten saat suorituksen siitä reputtamastasi kurssista".

Kävellessäni Porin keskustassa erään baarin ohi, näin ikkunapöydässä istuvan miehen runkkaamassa itseään hyvin avoimesti kadulle päin.

- Yökerhon tanssilattialla jäi tanssimiset aika vähälle, kun vähän väliä oli jonkun käsi hivelemässä pakaraa tai joku tuomassa itseään liian tykö etumus edellä.

Tässä nyt ihan vaan muutama samoin tein mieleen tullut hetki omasta elämästä. Eivät tasan ole ainoat lajissaan. Ja tosiaan jotkut vatipäät ovat keksineet väittää naisten seksuaalisen ahdistelun olevan ihan uusi ilmiö, ja ulkomaalaisten mukanaan tuoma. Sallikaa mun nyt nauraa. Noissa omissa kertomuksissani 1/6 oli sellainen, jossa tunnistin tekijän ulkomaalaistaustaiseksi. Niin kuin sillä nyt olisi mitään väliä. Luvaton käsi perseellä on ahdistava, olipa se sitten minkä värinen hyvänsä. 

Lisää aiheesta löydät mm. Twitteristä hashtagilla #lääppijä, tai vaikkapa tästä Me Naisten jutusta.

PS. "no mut mitä oot pistänyt tollaset vaatteet, sähän kerjäät tätä", jatkoi eräs rintaani tarttunut persläpi nostettuani asiasta helvetillisen metelin. Ehkäpä pilkkihaalari olisi minut tuolta hyökkäykseltä pelastanut?

Kommentit (25)

Vierailija
26/25 | 

Kiitos Veera! Tuota ei olisi voinut paremmin sanoa!

Tarja L.
27/25 | 

Agree!! Ihan samanlaisia kokemuksia ja yhdessäkään tapauksessa kyseessä ei ole ollut ulkomaalainen mies, vaan useimmiten keski-ikäinen suomalainen mies. Että näin reilun 30 vuoden kokemuksella sanoisin, ettei lääppiminen ole millään tavalla uusi ilmiö...

Heidi
28/25 | 

Näin vajaa kolmikymppisenä voin sanoa, että viimeiset 15 vuotta on lääppijöistä saanut kärsiä, ja nimenomaan kärsiä, vaikka ulospäin osaankin kovasti vastaan pistää. On ollut seassa vaaleaa ja tummaa, ja ihan joka ikinen on tuntunut aivan yhtä ahdistavalta. Ihanaa, kun nostat näitä asioita esille, sä kun osaat hienosti mun, ja varmasti monen muunkin, ajatuksia sanoittaa!

Elmeri
29/25 | 

Viiskymppisenä on ehtinyt nähdä maailmaa ja kokea monenlaista. Lääppimistä, härskejä ehdotuksia ja muuta vastaavaa on tullut eteeni teinitytöstä lähtien, eli jo vuosikymmeniä. Koskaan kyseessä ei ole ollut ulkomaalainen, aina, ja tasan aina, tekijä on ollut suomalainen. Ei tämä ilmiö uusi ole, ei, mutta kun tekijä on ulkomaalainen, siitä on vaan niin paljon helpompi puhua. Rasismiako? Varmaan sitäkin. Lääppiminen on yleistä myös työpaikoilla, kuinka moni vain uskaltaa tuoda sen julki? Kenelläkään ei ole missään olosuhteissa oikeutta kajota kehoosi, ja aina kannattaa nostaa asiasta haloo, jos sitä joutuu kokemaan. Muistakaa naiset se. Ja miehetkin.

Laurauu
30/25 | 

Pakko jakaa tää eniten mieleen jääny kommentti on kun olin muutama vuosi sitten töissä eräällä huoltoasemalla ja yöaikaan eräs mies päätti kommentoida mun rintavarustusta. Huomasin että se tuijotti ja tuijotti, osasin siis jo odottaa että kohta tulee jotain kommenttia.. No, hänhän sitten kerto ettei saa silmiään mun tisseistä irti ku oon ne kerta laittanu esille. Joo ihan kyllä oon ne tarkotuksella laittanu tyrkylle ja valikoinu työvaatteeni niin et ne hinkit näkyis mahdollisimman hyvin. Eiku niin.. Meillähän oli tosiaan työasut ja olin vielä hakaneuloilla pienentäny kaula-aukkoa ettei varmastikkaan näkyisi rintavakoa tai edes alustoppia. Lupasin hänelle kyllä, että voin pyytää työasukseni haalareita tai vaikka burkhaa, jos se vaikka helpottais ens kerralla tätä asiointia. Kuulemma "aisa kovettuu ja tapahtuu ajolähtö kun on niin saatanan isot tissit" ja vuoron loputtua pitäisi kuulemma lähteä hänen mökilleen ulkoiluttamaan ja ruokkimaan __hevosiani__. Joo. Ihan tavallinen, valkoinen, keski-ikäinen mies. Eikä se mies ollut ees humalassa. Mutta huhhuh, miten epämiellyttävä olo noista kommenteista jää! Ja vaikka vuoron loppumiseen tuossa vaiheessa oli vielä tunteja, niin kuumotti todellakin lähteä töistä kotiin.

Vierailija
31/25 | 

Tuttua on mutta on eksi on tuo henkivartia niin jo lähtee niska-perse otteella komeassa kaaressa:D

Vierailija
32/25 | 

Toki suurimmassa osassa ahdistelutapauksia tekijä on suomalainen, mikä ei toisaalta liene ihme, ovathan suomalaiset Suomen suurin väestöryhmä. Olet ilmeisesti viettänyt valtaosan elämääsi Kainuussa ja Porin seudulla ja siellä ulkomaalaisten osuus on huomattavasti pienempi kuin etelämpänä. Fakta kuitenkin on, että ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksissa on suhteettoman suuri heidän määräänsä nähden. Jos vuosina 1992-2003 entuudestaan tuntemattoman uhrin raiskanneista 93 tekijästä 26 on ulkomaalaistaustaisia, on ihan oikeutettua todeta ulkomaalaisten osuus suhteettoman suureksi. Tätä tukee myös omat ahdistelukokemukseni 2000 luvun Turusta.  

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1452490574848.html

En missään nimessä ole rasisti, mutta totuutta on katsottava silmiin silloinkin kuin se ei miellytä.

Veera
Liittynyt2.9.2015
33/25 | 

Jep, totuutta on katsottava silmiin ja totuus on, että tätä paskaa tosiaan tapahtuu paljon ihan kansallisuudesta riippumatta. 

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Vierailija
34/25 | 

Kävin peruskouluni 80-luvulla, ahdistelijoita oli jo ala-asteella. Törkeitä kommentteja ja lääppimistä tähän päivään asti. Kasvoin Vaasassa, jossa on ulkomaalaisia opiskelijoita ja teollisuuden työntekijöitä ja 90-luvulta alkaen paljon pakolaisia.

Murrosiässä luokkakaverit uivat liiveihin, yläasteella ahdisteli pari opettajaa. Opiskeluaikana ne suunnilleen omanikäiset baarissa/yökerhossa.

Kaikista päällekäyvimpiä on olleet 50-70-vuotiaat suomalaiset miehet. Tartutaan takapuoleen, hiplataan ohimennen, vongataan ja huoritellaan. Kaupantädilläkin pitäisi olla kilohinta tai ainakin kaupanpäällisisinä antaa takaovella.

Kotikaupungissani en uskalla kulkea pimeällä yksin. En ole koskaan uskaltanut. Kaikista rauhallisin vuosi oli se, jonka asuin yhdessä Tukholman "pelottavista siirtolaislähiöistä"; suurin osa asukkaista oli suomalaisia tai syyrialaisia. Perjantai-iltana kotiin kävellessä saattoi joku tulla juttelemaan, mutta piti välimatkan ja "hej, du, vacker kvinna" oli enemmän flirtiksi kuin ahdisteluksi luokiteltavaa. Ei tarvinnut pelätä.

Parkkis
35/25 | 

Pakko oli kommentoida. Jotenkin sen humalaisen miehen baarissa tekemät lääppimiset jaksaa antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Mutta olen miettinyt, kun olin 12-vuotias, kokivat eläkeikäiset miehet oikeudekseen kommentoida ja ehdotella minulle! Myös sellaiset henkilöt, jotka tekevät lasten ja nuorten kanssa töitä. 

Norhanna
36/25 | 

Muistan kerran Sotkamon Jöllissä kun joku spurgu hyökkäsi takaapäin ja tarrasi rinnoista kii

Veera
Liittynyt2.9.2015
37/25 | 

Ai että, en tykkää tapahtuneesta, mutta tykkään, että joku jakoi tarinan käyttäen paikasta nimenomaan nimeä Sotkamon JÖLLI! :D :D

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Cerise
38/25 | 

Tampere, Sokoksen rullaportaat, 1980-luku. Minä 15-vuotias, #lääppijä 35-45-v. tarttuu takapuoleen kiinni. Kun käännyn miehen suuntaan ja sanon: Lopeta tms. Mies nauraa ja sanoo jotain siihen suuntaan että heheh leikki leikkinä.

Nuorena Euroopassa interreilatessa  arabit ja kreikkalaiset olivat kiinnostuneita vaaleasta suomalaistytöstä ja tunkivat lähelle, mutta kukaan ei kuitenkaan koskenut.

Yläasteella yksi takanani istuva idiootti paukutteli rintsikoiden henskeleitä. Miksei opettaja (mies) voinut heti siirtää poikaa istumaan toiseen paikkaan? Opettajakin oli todella vaikeana ja nolona, mutta ei pystynyt auttamaan minua. Olisin toivonut, että hänellä olisi ollut sen verran munaa. 

Pitäisköhän ruveta julkaisemaan vanhoja koulun luokkakuvia? Retusoitaisiin idiootin kuva pois ja laitettaisiin tilalle lääppijä. Sitä vois sitten luokkakaverit kaivella vanhoja koulukuvia ja katsoa kuka on retusoitu.

Mursa
39/25 | 

Minusta menee puurot ja vellit sekaisin kun tartutaan siihen, että on sitä ennenkin ahdisteltu. Ei suomessa ole ennen ihan järjestelmällisesti suurella porukalla lähdetty naisia ahdistelmaan julkiselle paikalle, siis joukkueurheilunomaisesti. Kyllä kai poliisi tietää mistä puhuu. Uutta on tämä  häikäilemättömyys, että otetaan ihan uusi asenne tähän touhuun ja mitäs siellä syyriassakin juuri nyt häikäilemätöntä ja järjestelmällistä välkivaltaa naisia ja lapsia kohtaan. Outoa tulla pakolaiseksi ja ruveta heti porukalla rikkomaan lakia. Se että kyllä kaikkia naisia on ahdisteltu varmaan, minullakin kokemuksia lapsesta saakka siitä, ei muuta sitä, että uusi ilmiö on rantautunut tänne nyt näiden ns pakolaisten mukana. 

Veera
Liittynyt2.9.2015
40/25 | 

Niin, no kun kerran koetaan naisiin kohdistuvan ahdistelun lisääntyneen hurjasti, niin miksi ei voida puhua asiasta ihan yleisesti? Miksi pitää eristää asia ulkopuolelta tulevaksi ja puhua vain siitä osasta? Se eriyttäminen on nimenomaan sitä että samalla vähätellään ilmiötä kokonaisuutena, kun tehdään osasta sen "harjoittajia" isompi paha kuin toisista.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Ranskalainen
41/25 | 

Hyvä Mursa! Ihmeellistä, että nyt suomalaiset naiset vähättelevät tätä ilmiötä, niinkuin tälläkin palstalla. Hei herätkää, vai haluatteko tänne samanlaista kun on etelä-Euroopassa tai Afrikassa? Suomessa on saanut kulkea rauhassa, mikä ei etelämmässä ole mahdollista. Onhan hulluja ja "lääppijöitä" ollut aina ja joka maassa, mutta ei tälläistä "ryhmälääppimistä". Ei saa antaa valtaa tälläisille ryhmille, sillä he haluavat vain alentaa naisia toisen tason kansalaisiksi. Ja totta, tullaan pyytämään turvapaikkaa ja sitten kehdataan käyttäytyä kuin omassa maassa.

Tiltu
42/25 | 

Juu tissikommentteja saa kuulla tämän tästä. "Onpas sulla isot tissit...miten ne onkin noin isot....noihan on siis ihan s**tanan isot!"
Näitä kuulee ihan töissä asiakaspalvelussa. Lovely.

Oon ottanut tavaksi kommentoida takaisin yhtä asiallisesti tyyliin: "Eiks olekin! Ja helkkarin kalliit! Maksan niit vieläkin!"  tai "Onhan ne, kun ne on täynnä maitoa!"  tai kokeilupyyntöihin "Varo, puhkeaa vielä!"

Jos joskus ei jaksa lähteä samalle linjalle, ihmetellään, miten loukkaannunkin kehuista.
Miksi jotkut kuvittelee, että tissejä pitää kommentoida ääneen?

Parkkis
43/25 | 

Tämä. "Suomalaiset naiset on niin huonojja ottamaan vastaan positiivista palautetta." Tissien koon kommentointi, ihmettely ja kehuminen ei ole positiivista palautetta, se, että rintani ovat isot, on fakta. Elän niiden kanssa päivittäin, joten ei se minulta ole jäänyt niin epäselväksi niiden koko, että ulkopuolisten miesten siitä tarvitsisi muistuttaa.

"älä korosta niitä". On ihan sama mihin pukeudun, niin ne on yhtä isot. Ja yhtä paljon olemassa kuin aiemminkin.

Vierailija
44/25 | 

No yhtä miestä vastaan pärjää paremmin kuin jos ahdistelijoita on 5, 10 tai 100.

Olen itse onneksi välttynyt pahemmilta ahdisteluilta, syynä varmaan pituus ja kiukkuinen syntymänaama. Olen kulkenut Helsingin keskustassa yksin aina, kellonajasta riippumatta. Härskein ehdotus lienee kun vanha pappa tuli kadulla tarjoamaan kymppiä, jos lähtisin hänen mukaansa. Tapahtui markka-aikaan.

anonyymi
45/25 | 

Tottakai nämä ahdistelutapaukset ovat ikäviä oman maan kansalaisten taholta, mutta kyllä meidän pitäisi olla huolissamme nykyisistä teinitytöistä. 14-15-vuotiaat tytöt pyörivät näiden tummien miesten ihailun kohteena ja on mukava puhua vähän englantiakin. Tarjotaan alkoholia. Vastaanottokeskuksiin ei voi viedä, mutta entäs sitten kun asutaan omissa asunnoissa. Tuskin siellä vain kädestä kiinni pidetään ja kun koko kerros on täynnä nuoria miehiä, niin seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Vierailija
46/25 | 

Asioista pitää voida puhua ja tiedottaa avoimesti. Monet ovat kokeneet ahdistelua suomalaisten miesten taholta, mutta se ei poista sitä tosiseikkaa, että Suomeenkin on tullut uusi ilmiö: iso joukko miehiä ahdistelee tyttöjä/naisia ja taustalla on tutkijan mukaan tarkoitus häpäistä julkisesti. Tästäkin pitää voida puhua ilman rasistisyytöksiä.

Kähmitty
47/25 | 

Jo hamalla kahdeksankymmenluvulla, ollessani teini, aikuiset miehet ehdottelivat bussissa, kadulla, harrastuksissa. Ihan suorasukaisesti. Harrastuksista tuntemani n. viisikymppiset miehet (useampi), jotka olivat nähneet kasvuni 11-vuotiaasta n. 16-vuotiaaksi, alkoivat ehdotella illallisia ja saunareissuja ja koettivat kähmiäkin. Oli melkoisen hämmentävää. Kaikki olivat suomalaisia.

Myöhemmin parikymppisenä vähintään parikymmentä vuotta vanhemmat työtoverit

yrittivät kähmiä pikkujouluissa, ottivat selville puhelinnumeron ja soittelivat kotiini, kielloistani huolimatta. Onneksi isossa firmassa heidän kanssaan ei tarvinnut olla päivittäin tekemisissä. Esimiehistä ei paljoa tukea olisi tullut, heidän mielestään "pojat olivat poikia".

Erilaista täysin epäasiallista kommentointia olen saanut näihin päiviin asti kuulla. Joskus kyllä ulkomaalaisiltakin, tosin päivittäin kulkiessani pakolaiskeskuksen ohi olen saanut olla ihan rauhassa. Pääasiassa kantaväestö on häiriköinyt.

Ei siis mikään uusi ilmiö. "Suomalaisten naisten puolustajien" soisi olevan huolissaan myös suomalaissyntyisten asiattomasta käytöksestä. Sitä ei pidä sietää keneltäkään, ei miehiltä, ei naisilta, ei ulkomaalaisilta, eikä suomalaisilta.

Vierailija
48/25 | 

Nyt hän on julkisuudessa kerrottu raiskauksista juurikin kahden tai useamman mies/miesjoukon tekemistä päällekarkauksista ja raiskauksista. Ei lääppijöistä niinkään. Lääppijää,runkkarit,itsensäpaljastajat mitä näitä nyt onkaan,on mielestäni eri juttu raiskaaminen. Ja harvemmin saa lukea että useampi suomalaismies tai joukko ahdistelee naisia. kamalaahan tuollainen asian kokeminen on oli se sitten kenen tekemää vaan mutta puhutaan niinkuin asiat on eikä asian vierestä. En halua suomalaismiestä nyt puolustavana,mutta halusin tämän asian esittäväväni.

Heidi
49/25 | 

Sama valinta, shades pink, ja vielä kashmir😊

Se Ronskimpi Täti
50/25 | 

Ei varmastikaan ole uusi ilmiö lääppiminen, mutta nyt on tullut uutena nämä ryhmälääppijät. Ja kyllä siitäkin täytyy voida puhua, vaikka tekijöinä ei olekaan kantasuomalaiset. Samat säännöt kaikille, lääppiminen on kohteeksi joutuneelle yhtä inhottavaa oli lääppijä kuka tahansa. Ja tässä uudessa ilmiössä on sekin vielä, että yhtä lääppijää vastaan voi edes yrittää puolustautua, mutta mites sitten jos vastassa on järjestäytynyt joukko.
http://seronskimpitati.blogspot.fi/2016/01/kaikenkarvaiset-laappijat.htm...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat