Minulle on tullut viime kuukausina sekä kommenttiboksiin, että suoraan sähköpostiin kyselyitä opiskeluani ja työtäni koskien. Monia lukijoita tuntuu kiinnostavan niin valokuvaajan ammatti kuin siihen kouluttautuminenkin. Olenkin ajatellut, että voisin kirjoittaa jonkinmoisen postauksen missä kertoilisin hieman tuosta oppisopimuskuviosta, ja omista opinnoistani.

Jotta kiinnostuneet saisivat vastauksia mahdollisimman hyvin juuri mieltänsä askarruttaviin kysymyksiin olisi mukava jos esittäisitte niitä tämän postauksen kommenttiboksiin. Vastaan mieluummin eksakteihin kysymyksiin kuin alan kirjoittaa kilometrin mittaista ympäripyöreää sepustusta.

veera-14

Eli, jos sinua siis kiinnostaa kysyä jotakin esim. seuraavista asioista: valokuvaajaksi opiskelu oppisopimuksella, oppisopimuspaikan työpaikan hakeminen, VVI (koulu jossa opiskelen), työni valokuvaajana ym. tähän aihealueeseen liittyvä, niin pistä kysymyksiä tulemaan.

Vastailen sitten niihin jotka tuntuvat omassa tilanteessani luonnollisimmilta ja joista osaan kertoa jotain yleisesti hyödyllistä.

Kysymyksiä voi esittää ainakin tämän viikon sunnuntaihin (23.1.) saakka. Jotta ehtisin tekemään postauksen kenties jo viikonloppuna, niin aikaa kysymyksille on sittenkin vain perjantai-iltaan saakka!

Kommentit (13)

14/13 | 

no mulla olis ainakin muutama kysymys :)

1) Mitä kouluja/opintosysteemejä olet nyt siis käynyt? Muistaakseni blogin alkuaikoina valmistuit medianomiksi (pitääköhän tää paikkaansa?), mutta itselleni jäi hieman epäselväksi mitä opiskelitkaan Tampereella? Valmistuitko siis ennen joulua sieltä, ja jos valmistuit niin mikä sinusta tulikaan?

2) Miten kauan olet tehnyt valokuvaajan töitä? Ovatko työpaikkasi olleet myös aikaisemmin oppisopimus/harjoittelupaikkoja, vai ihan "tavallisia" duuneja normipalkalla?

3) Kauan (sinun) oppisopimusopiskelu kestää? Miten opiskelun rahoituspuoli toimii? Voiko oppisopimustyöpaikan ohella tehdä muitakin töitä, kuten vaikka keikkaa freelancer-pohjalta?

15/13 | 

Hei!

Olen itsekin miettinyt että lähtisin opiskelemaan valokuvaajaksi ja juurikin oppisopimuksella. Haluiaisin tietää vähän siitä miten sait hankittua itsellesi sen oppisopimustyöpaikan? :)

16/13 | 

No haluisin tietää et valokuvasitko paljon ennen opiskeluja ja onko tiedän opiskelussa joku ns. lopputyö. Miten jo valmiiksi saatu opiskelusi eroaa seuraavasta(viitaten edelliseen postaukseen jossa ilmoitit jatkavasti opintoja).

Mari
17/13 | 

Minullakin on käsitys, että olet suorittanut medianomin AMK-tutkinnon, ja ilmeisesti Porissa? Mihin suuntauduit medianomikoulutuksessa? Miten valitsit SAMK:in opiskelupaikaksesi? Mitä hyvää ja huonoa ko. koulutuksessa oli? Missä suoritit harjoittelut?

Jorgo
18/13 | 

Kysyisin sitä, että mikä valokuvaajan koulutuksesta olisi ns. arvostetuin? Kun valokuvausta voi opiskella niin ammattikoulussa, yliopistossa kuin amk:ssa. Luulisin ainakin tärkeintä olevan tekniikan hallinta ja se miten sä kuvaat? :)

Mitenkä työtilanne? Millainen valokuvaaja voi onnistua tekemään itsellensä elannon kuvaajana? Eli esim. tietynlaista luonnetta tms.

Ja sitten nuo välineet. Pitkääkö jo kouluun tai uuteen työpaikkaan mennessä omistaa omat vehkeet?

Hattara
19/13 | 

Hei ja kiitos tästä kyselymahdollisuudesta!

Minua kiinnostaisi oletko ollut tyytyväinen valitsemaasi kouluun (VVI) ja alaan ylipäänsä?

Millainen hakuprosessi ja sisäänpääsykriteerit VVI:lle on? Voiko sinne päästä, ellei ole vielä toiminut valokuvaajan ammatissa? Sain sen mielikuvan, että noviiseillekin siellä kuitenkin _jotain_ koulutusta olisi tarjolla, vaikka suurinosa onkin tarkoitettu alalla jo työskenteleville. Osaatko sanoa otetaanko hakuvaiheessa huomioon aikaisempaa tutkintoa, vaikka se ei suoraan olisi valokuvausalalta, mutta sitä(kin) sivuavaa (yliopistotasolta eli teoreettisemmalta/teknisemmältä näkökulmalta)?

Entäpä millaista on valokuvaajan työ ihan käytännössä? Onko suurin osa yrittäjiä? Onko kilpailu Suomessa kovaa? Elääkö valokuvauksella? ;)

Lisäksi minuakin kiinnostaa nuo oppisopimuskuviot, mutta niistä onkin kysymyksiä jo yllä muilta kommentoijilta.

20/13 | 

Minua on aina huolestuttanut eniten kouluun pääseminen. Minkä tasoisia/minkälaisia tapoja Suomessa on kouluttautua valokuvaajaksi, ja miten vaikea näihin mihinkin on päästä? Millainen on hakijoiden taso, ovatko kaikki kouluun pääsevät superlahjakkaita, vai riittääkö harrastuneisuus, innokkuus ja jonkinsorttinen taiteellinen silmä ilman täydellistä teknistä osaamista?

Kiitos muuten tästä, täydellinen postaus ihmiselle joka ei tiedä mitä lukion jälkeen tekisi. :)

isabella
21/13 | 

Millaiset olivat pääsykokeet? Oliko taso korkea? Millaisia tehtäviä?

22/13 | 

Miten tuo oppisopimushomma menee käytännössä? Siis opeteletko työtä samalla kun jo teet sitä palkalla ja sitten vaan teet näyttöjä johonkin oppilaitokseen, joka antaa sitten todistuksen. Kuulostaa aivan unelmadiililtä, jos noin on!

23/13 | 

Ihanaa ihanaa ihanaa!

Odotan niin innolla tulevaa postausta, etten nyt osaa muodostaa ainuttakaan järkevää kysymystä aiheesta.

Täytyy yrittää jäsennellä ajatuksia uudemman kerran ja tulla vielä kommentoimaan, mutta erittäin mielelläni ottaisin vastaan kaikenlaiset vinkit, varoitukset, kauhukertomukset, ilonhetket jne alaan ja opiskeluun liittyen.

Lahden muotoiluinsitituuttiin olen itse hakenut kertaalleen, mutta eipä paikkaa irronnut, joten tuo VVI:kin on kovasti mielessä pyörinyt. Millainen pohja sulla oli valokuvaukseen, ennenkuin kouluun hait/pääsit? Onkohan paljon kameraa käsitelleellä, mutta ns. varsinaista ja virallista kokemusta/koulutusta/työskentelyä omaavalla mitään mahdollisuuksia päästä opislelemaan? Millainen on ollut sinun / opiskelijatovereidesi työllistyminen ja toimeentulo? Tulihan niitä kysymyksiä, joskin mahdollisismman sekavassa muodossa.. Mutta toivottavasti näistä saat jotain ideoita postaukseesi, vaikka ilolla luen kyllä kaiken mitä aiheesta vaan jaksat kirjotella.

Suuri kiitos! :)

24/13 | 

Onko valokuvaajilla hyvät työmarkkinat & palkka?

25/13 | 

Toimitko freelancerinä? Mihin kaikkialle kuvaat (lehtiin?) ja millaisia kaikkia erilaisia keikkoja? (häät?) Voiko Suomessa mielestäsi elättää itsensä vain muotikuvaajana?

26/13 | 

Moikka! toivottavasti vielä kerkeen.. onhan vielä perjantai :) olen lukenut sun blogia jonkin aikaa, ja tykkään sun tyylistä. Ja sen lisäksi vaikutat sellaiselta ihmiseltä jonka eteen uskaltautuisi kuvattavaksi ja saisi ammattikuvia. Olet siis oppisopimuksella? Miten saat asiakkaat? millaisia kuvia otat pääasiassa? siis perhe,hää jnee?? Toimitko siis freenä vai yrityksen kautta? olisin siis oikeesti kiinnostunut tietämään, että kuvailetko ihan taviksia/kaikkia jo nyt vaikka opiskelut(?) kesken ja minkälaisella hinnalla? missä sun kuvaus studio tai se paikka on missä kuvailet? Olisin kiinnostunut enenmmän asiakkaana kuin kolleegana. :) Kiitos paljon! :)

kiitos vastauksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat