Olenkin kirjoittanut viime lauantain kemutteluista jo pari postausta. Ilta alkoi etkoilemalla Jonnan luona ja päättyi Iinan kanssa Halloween-tunnelmiin. Siinä välissä ehdittiin käydä vielä liikuttumassa Jesse Kaikurannan levynjulkkarikeikalla Pepin järjestettyä meidän tyttöjengin nimet listalle.

Nyyhkyttelin Jessen esityksille jo Voice of Finlandin alusta lähtien ja hän kuului Kimmo Härmän rinnalla suurimpiin suosikkeihini. Jessen kaikki netistä löytyvät herkkis biisit oivat soineet koneellani viimeisten kuukausien aikana kymmeniä ja kymmeniä kertoja. Juuri nytkin taustalla pyörii Jessen versio Jenni Vartiaisen Minä ja Hän -biisistä. Parasta on, että olen studiolla ihan yksin, joten voin laulaa täysillä mukana tippa linssissä.

Kirjoittelinkin tuossa jokin aika sitten PMMP:n kuvien yhteydessä mun keikkakuvausinnostuksestani ja siitä miten mahtavaa on, kun enää ei tarvitse raahata kilotolkulla kalustoa mukanaan, keikoille mennessään. Viime lauantaina olin liikkeellä pikkuisen clutchin kanssa, joten PEN-kameran (saatu) nokkaan kiinnittyi kiinteä 45 mm 1.8 linssi. Tällaisia kuvia nappailin pikaisesti tuolla kalustolla.

Tykkään itse hirveästi noista mustavalkoisista, jotka on valotettu vain Jessen kasvojen mukaan ja kaikki muu on muutamia valonsäteitä lukuunottamatta mustaa. Pelkistäminen on valokuvissa useimmiten todella hyvä asia.

Mikäli jotakuta nyt tällaisten kuvien speksit enempi kiinnostaa, niin nämä kuvat on kuvattu kaikki aukolla 2,2 ISO luvun ollessa MV-kuvissa 1250 ja värikuvissa 2000. Suljinaika vaihdellut väliltä 1/60 ja 1/125 paitsi tuossa kirkkaansinisessä kuvassa jossa suljinaika on ollut niinkin nopea kuin 1/200. Mustavalkoisissa kuvissa on käytetty "rakeinen filmi" -nimistä taidesuodinta ja valonmittaustapa on ollut pistemittaus, eli olen mitannut valotusta vain kasvojen alueelta.

Keikkakuvaukseen siis aloittelijoilla sellainen vinkki, että nopeasti vaihtuvien valojen välkkeessä automaattiasetukset kannattaa sitten haudata ihan ensimmäisenä. Jokaisen joka on yrittänyt räpsiä keikalla kuvia yleisön seasta salama räpsyen pitäisi tietää, että sillä salamallahan onnistuu ylensä valaisemaan vain edessä seisovan hujopin niskan.

Jos siis kädessä on tallennusväline jota pystyy itse säätelemään, niin kannattaa kääntää valikko edes aukon esivalinnalle. Suurin mahdollinen aukko kehiin, olosuhteiden mukaan riittävän korkea ISO-luku ja jos ymmärtää kameransa säätöjä riittävästi, niin kannattaa toki vielä tarkastaa, että valonmittaustapa on joko keskipiste tai keskustapainotteinen.

Sitten voikin koittaa sommitella kuvanottohetkellä kuvan niin, että etsimen keskipiste (kamera mittaa valotuksen siitä keskeltä, jos on valinnut mittaustavan oikein) osuu siihen mitä haluaa valottaa oikein. Eli yleensä sitä haluaa saada sen solistin tai muun tyypin lärvin toistumaan suht oikein, joten yritetään tietenkin valottaa se kuntoon, ympäristön jäädessä alivaloiseksi.

Jos puoliautomatiikkaa käyttämällä valonmittauspiste osuu jonnekin tummaan taustaverhoon, yrittää kamera valottaa sen oikein, jolloin suljinaika on huomattavasti pidempi kuin vaalean naaman mukaan valotettuna. Ja sitten ollaan tilanteessa, jossa meillä on heilahtanutta suttua, jossa on tod näk puhki palanut muusikon nassu.

Jos haluatte nähdä todisteita siitä, että pokkarillakin voi saada mielenkiintoisia ja kameraan nähden hyviä keikkakuvia, kun valitsee asetukset oikein, niin vilkaiskaa pari vuotta sitten stadionilla Canonin Powershotilla nappaamani kuvat U2:sta.

Kannustankin siis kaikkia siihen, että  seuraavalla kerralla, kun haluatte napata kuvia jonkun bändin keikalla, niin testailkaa rohkeasti kökön täysautomaattimaailman ulkopuolelle astumista. Digiaikana raskii räpsiä ruudun jos toisenkin ja homman oppii vain kokeilemalla!

En tiedä miten mä nyt eksyin lässyttämään tällaisia ohjeita, mutta luultavasti siksi, että pitäisi oikeasti tehdä töitä. Tulin yöksi studiolle saadakseni tehtyä muutamat rästi-kuvankäsittelyhommat, mutta kello tulee puoli kaksitoista enkä ole vielä saanut aloitettua. :D Ehkä mä nyt painan julkaise-nappulaa ja alan hommiin!

Kertokaas oliko näistä mun kameransäädöt-höpötyksistä iloa kenellekään?

Kommentit (9)

Kirps
10/9 | 

Juu, kuvausopetusta lisää! Ja juuri tuollain rautalangasta väännettynä niin tällainen tumpelokin tajuaa jotain!

Jopsu
11/9 | 

Juhuu! On hyötyä, ja samoilla linjoilla olen kun Kirps. Rautalangan vääntelyä tarvitaan! Tätä lisää!

12/9 | 

Jees, on hyötyä! Ja jos vaan joskus ehdit, niin ois tosi kiva, jos tekisit ihan ohjesarjan kuvausvinkeistä. Siis muistakin kuin keikkakuvista. Ja just tälleen rautalangasta vääntäen: tässä kuvassa aukko y,y, suljinaika x/x, ISO xxx jne.

Vim
13/9 | 

Kiitos todella paljon, tästä on varmasti apua! Oon tällainen aloitteleva valokuvaajaharrastelija, jonka aiemmista sadoista keikkakuvista on ehkä muutama kuva onnistunut ihan tuurilla. :D

Ei haittaa ollenkaan jos joskus vastaisuudessakin kirjoitat kuvausvinkkejä... :)

14/9 | 

Tykkään lukea, mutta enemmän tykkään, kun piirrät ja selität näitä! <3

Pipari68
Liittynyt11.4.2014
15/9 | 

Hyvät neuvot kullan kalliit. Kiitos!

Muutenkin tää blogi on rautaa, pidän sinun ronskin hersyvästä huumorista ja fantastisista muotivinkeistä.

Tanza
16/9 | 

Siistiä! :D tällaiset vinkit on tosi hyviä!

Mahtava blogi sulla kaikenkaikkiaan!

Malla
17/9 | 

Hei, laitoin sulle tuonne kirpparilöytölaukku-ketjuun viestin laukusta, entisenä omistajana. Oli jo vanha ketju, mutta kommentoin silti, mm. laukun iästä. Ihanaa, että se sai kodin sun luota.

Sini
18/9 | 

Oli hyötyä!

Sitä kun omistaa olevinaan ihan hyvän kameran?(Canon PS SX110), on noloa kun ei sen mahdollisuuksista tajua mitään!

Heti piti katsella säätöjä, nyt vaan pitää odottaa jotain kivaa keikkaa ja testikuvia.

Lisää tälläsiä rautalankavääntöjä taviskuvaajalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat