Olen viettänyt viimeiset 3-4 päivää yrittäen vastustaa kiusausta raapia kasvojani ja etenkin silmieni ympäryksiä. Jokin viime aikoina käyttämäni kosmetiikkatuote on taas sisältänyt jotakin itselleni sopimatonta, ja poskeni ja silmänympärykseni nousivat täyteen pienen pientä nyppyä sekä alkoivat punottaa ja kutista. Silmien ympäriltä iho myös muuttui kuivaksi kuin hiekkapaperi. Pidempään blogiani lukeneet ehkä muistavatkin, ettei tämä ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun nassuni ärtyy, mutta tuolloin muutama vuosi sitten oireiden aiheuttajasta ei saatu täyttä varmuutta.

Tämä eilen illalla otettu kuva ei paljasta koko karmivaa totuutta, sillä kuvanottohetkellä naamassani oli meikkivoide toisella puolella eikä kuvasta myöskään näy noiden punoittavien kohtien kuivuus ja turvotus.

Hieman hölmöltä ja pelottavaltahan se tuntui levittää naamaansa kosmetiikkatuote ja toinenkin, kun tietää jonkin kasvoillaan käyneen tuotteen juuri aiheuttaneen tuon ongelman jota nyt yritti meikeillä peittää. Mutta en myöskään halunnut näyttää ihan karmivalta suunnatessamme Tommin kanssa katsomaan tuttujemme bändiä.

Onnekseni punotus peittyi melko ohuella meikkivoidekerroksella vaikkakaan santapaperilta näyttäneitä silmänalusia nyt ei mikään pelastanut. Mutta kyseinen alue nyt on muutenkin aina se oma "kriisipesäkkeeni" ja epäimartelevin kohta naamassani, joten eipä tilanne juurikaan eronnut normaalista.

Eikö olekin jotenkin pelottavaa, että mehän käytetään kosmetiikkaa tarkoituksenamme parantaa asioita itsessämme, mutta koskaan ei voikaan olla varma mikä tuote sisältääkin jotain itseä vahingoittavaa.

Syksyn 2011 ihokatastrofi ei rajoittunut ainoastaan kasvoihin, vaan oireileviin ruumiinosiin kuuluivat myös kainalot. Asiasta kirjoittaessa selvisi, että pitkään käyttämäni Garnierin mineraalideodorantti oli aiheuttanut ongelmia monelle muullekin ja kyseinen tuote jäi pääepäillyksi, mutta asiasta ei tietenkään voinut olla täysin varma. Seuraavana kesänä sain oireita jälleen kesälomareissulla ja tuolloin vaikutti siltä, että aiheuttaja oli Nivean meikinpuhdistusliinat. En kuitenkaan edelleenkään tajunnut sen enempää tuotteen INCI-luettelosta ja ratkaisin ongelman vain heivaamalla puhdistusliinapaketin roskikseen.

Syksyllä 2012 oli joku kommentoija eksynyt vanhaan postaukseeni googlailtuaan jostain samankaltaisesta oireilusta. Hän kehotti kiinnittämään huomiota etenkin sellaiseen aineeseen kuin Methylisothiazolinone. Kommentoija oli löytänyt ainetta samaisesta Garnierin dödöstä, jota itsekin olin käyttänyt ja myöskin joistakin puhdistusliinoista. Tsekkasin kesällä käyttämäni Nivean puhdistusliinat ja bingo! Siellähän se Incissä komeili Methylisothiazolinone.

Näistä kokemuksista huolimatta nämä oireilut ja Incien lukeminen unohtui sitä myötä, kun naama parani. Fiksua olisi varmasti ollut jo noiden löydösten perusteella alkaa tutkimaan käyttämieni kosmetiikkatuotteiden selosteita hieman tarkemmin, mutta asia jäi unholaan aina tähän viikkoon saakka ja olen tunkenut nassuuni sitä sun tätä syventymättä niiden sisältöön. Mutta kummasti rupesi asia kiinnostamaan siinä vaiheessa, kunnaamaa poltteli ja kutisi niin, että teki mieli raapia se verille. Kaikki viime aikoina käytössä olleet törpöt kasaan, suurennuslasi käteen ja vaikeita kemiallisia nimiä tavaamaan.

Mitään täyttä varmuuttahan ei asiaan löydy ilman allergiatestejä, mutta kyllä mä nyt uskaltaisin olla sitä mieltä, että kolmas kerta toden sanoo. Tuo jo aiemmin esille tullut methylisothiazolinone nimittäin löytyi aiemmin viikolla kokeilemastani kuorinta-aineesta. Testailin Foreverin Sonya-nimisen ihonhoitosarjan tuotteita niitä myyvän ystäväni pyynnöstä. Käytin kuorinta-ainetta keskiviikkona ja huomasin kutinan seuraavana päivänä. Punoitus ja näpyt pukkasivat iholle perjantaina.

Mutta kuten sanoin, tämä on nyt vaan mun vahvin veikkaus. Varmuuttahan asiasta ei ole, mutta kyllä minä nyt uskaltaisin väittää, että minun kannattaa pitää silmäni auki tuon kyseisen jo kolmesti rikospaikalla vierailleen ainesosan varalta. Ei kai se nyt pelkkää sattumaa ole..

Hieman pelolla minä kyllä eilen ja tänään meikkiä naamaani laitoin, sillä joka ikinen törppö tuntui mahdolliselta viholliselta. Nyt tänään tuntuisi kuitenkin olevan ainakin kutina jo rauhoittumaan päin. Toivonkin, että ainakaan lempimeikkituotteeni eivät päätyisi kielletyn kosmetiikan listalle, sillä pitäähän niiden pahisten aiheuttamat tuhot jollakin pystyä halutessaan peittämään.

Nyt peukut pystyyn, että mun nassu palautuisi pian normaaliin olotilaansa!

PS. Jos muuten INCI-listojen siansaksalta kuulostavat ainesosat mietityttävät, niin lisätietoa aineista löytyy osoitteesta www.incihaku.fi

Kommentit (24)

1/24 | 

Auts, ei varmasti ollut mukava tunne :( Mulle itselleni tulee melkein aina oireita kun käytän Lumenen meikkejä ja/tai ihonhoitotuotteita ja olenkin pysynyt niistä erossa jo parisen vuotta. En osaa sanoa mikä ainesosa niissä allergiaa aiheuttaa, mutta harmittaa suuresti etten heidän tuotteitaan ole pystynyt käyttämään. Pitäydynkin nykyään ihonhoido saralla mm. Lorealin tuotteissa, mutta näiden loputtua saattaisi olla hyvä hetki antaa Lumenen tuotteille mahdollisuus. :) Osaakohan joku lukijoistasi sanoa miksi niistä tulee allergiaa vai pitäytyykö tämä mysteerinä edelleen? :D

hannamaria

www.hannamariav.com

2/24 | 

Vaihtakaa kosmetiikka luonnonkosmetiikkaan, niin tuota ongelmaa ei tule. Itsellä on allerginen ja herkkä iho ja iho on pysynyt kunnossa luonnonkosmetiikan ansiosta. Suosittelen lämpimästi tutustumaan <3

ei luonnonkosmetiikkakaan ole mikään automaattinen tie onneen. Kyllä niidenkin puolelta löytyy aineita joille voi olla allerginen ja herkistyä.

3/24 | 

Kun mun päänahka alkoi pari vuotta sitten vuotaa visvaa ja käsistä kuoriutui nahka sain ensin terveyskeskuksen sairaanhoitajalta selvästi virheellisen puhelindiagnoosin ja tästä suivaantuneena otin pikavipin ja menin yksityiselle ihotautilääkärille, joka ilman mitään testejä tiesi ihottuman ulkonäön perusteella mistä on kysymys: tumma hiusväri, jossa on P-fenyleenidiamiinia. Eli yksityinen lääkäri voisi olla avuksi :)

Anna
4/24 | 

Mainitsemasi säilöntäaine on tosiaan hyvin allergisoiva, ja kun parabeeneja on alettu korvaamaan sillä, on kyllä menty ojasta allikkoon ja pahasti. Itse en parabeeneja pelkää, mutta methylisothiazolinonea vältän kyllä. Luonnonkosmetiikan ongelmana on taas usein alkoholi säilöntäaineena, mikä saattaa vanhentaa ihoa... Ei oikein kiva vaikutus sekään esim. kasvovoiteissa. Onneksi muitakin säilöntäaineita on, mutta incinlukutaito on tosiaan hyödyllistä! :)

Kutina
5/24 | 

Voisiko olla atopiaa? Itselläni se oireilee kuivuutena, kutinana ja kiristävänä/kuumottavana tunteena iholla. Itselläni se on pysynyt vuosikausia kurissa, mutta tämä kevät on ollut taas hankalampi, veikkaan että osasyy on jatkuvasti lämpimästä kylmempään ja päinvastoin vaihteleva sää. Voisiko ehkä olla sinullakin osasyy vaikkei varsinaisesta atopista olisikaan kysymys?

Annika
6/24 | 

Mulla on kans nassussa aina sillontällön just tollasta ihottumaa! Kieltolistalta löytyy jo nivea, garnier, maybelline, loreal ja neutrogena :D pitäskin tsekkailla et löytyykö noista kaikista joku yhteinen ainesosa... Tänäänkin heräsin aamulla naama kamalassa ihottumassa enkä ees oo käyttäny "kiellettyjä tuotteita", mysteeri :D kortisoniakaan ei viittis usein tunkea...

joo, kortisoni ei tosiaan oo kauheen hyvä homma. Itse joutunut sitä käyttämään niin ulkoisesti kuin sisäisestikin joskus isojankin annoksia. :/

Jonna
7/24 | 

Itse sain vastaavia oireita täsmälleen samasta dödöstä ja puhdistusliinoista, viimeisimmän reaktion tarkka aiheuttaja jäi vielä arvoitukseksi, mutta ilmeisesti hajusteallergia kyseessä. Tähän tulokseen lääkäri päätyi kolmen atopiadiagnoosin ja perusvoidereseptien jälkeen, kun vastaanotolle mennessä naama oli niin turvonnut, punainen ja täynnä paiseita, etteivät kaverit tunnistaneet kadulla vastaantullessa... Voisi toki varata ajan allergiatesteihin ja selvittää paremmin, mutta hajusteettomia tuotteita käyttämällä pysyneet näppylät, ihottumat ja turvotukset poissa. M-sanahirviö kieltolistalle täälläkin siis! :)

assi
8/24 | 

Methylisothiazolinone vapauttaa formaldehydiä, mikä saattaa varmemmin olla allergisen reaktion aiheuttaja. Säilöntäaineet ja parabeenit ei useinkaan aiheuta mitään :) Joskus reaktion aiheuttanutta tuotetta voi käyttää toistamiseen eikä siitä tulekaan enää ongelmia. Terkkusin, kosmetologi

no en kyllä todellakaan enää uskaltais noita tiettyjä tuotteita uudelleen kokeilla, vaikka oliskin mahis etteivät toisella kerralla mitään aiheuttaiskaan. Saavat painua unholaan ihan rauhassa. :D

9/24 | 

Methylisothiazolinonea on tosiaan melkoisen helposti ja vahvasti allergisoiva, mutta sitä ei minun tietääkseni pitäisi esiintyä missään iholle jätettävässä tuotteessa - ainoastaan sellaisissa, jotka pestään pois (shampoot ja hoitoaineet). Se yleensä esiintyy melko saman nimisen kaverin (Methylchloroisothiazolinone) ja näitä kannattaa kyllä ehdottomasti välttää, vaikka incien lukeminen onkin vähän tylsää.

Kannattaa käydä kaikki iholle laittamat tuotteet inci-listoineen läpi ja pyytää vaikka jotakuta niitä ymmärtävää tarkistamaan, mitä ne sisältävät ja mikä potentiaalinen allergian aiheuttaja on, mutta kyllä se tässä melko vahvasti vaikuttaisi tuo olevan! Toivottavasti oireilu loppuu pian. :)

kosmetik
10/24 | 

^Kyllä löytyy tuota Methylisothiazolinonea ainakin L'Orealin päivävoiteesta :/ Tarkkana tosiaan pitää olla kun lähtee kosmetiikkaa ostelemaan..

ar
11/24 | 

Minulla oli täysin samat oireet, ja lopulta allergiatestistä paljastui allergia methylisothiazolinoniin (ja methylchloroisothiazolinoniin, sama aine). Ainetta käytetään esim. Tigin, Paul Mitchellin ja Aussien tuotteissa, Fairyssa, saunatuoksuissa ja pyykinpesuaineissa, jopa hammastahnoissa, eli incit kannattaa lukaista myös muuta kuin kosmetiikkaa ostaessa.

Elämä helpottui kyllä hirveästi allergian löytymisen jälkeen. Ja yksityisellä tämä todettiin, suosittelen tekemään testit. Saat samalla tietää herkkyytesi 39 muuhun aineeseen.

Marika Tauriainen
12/24 | 

MI:tä käytetään kasvonhoitotuotteissa myös ml. kosmetologilla käytetyt "herkän ihon aineet" esim. Phytomer, Academie ja ihan halpis Niveasta olen sitä löytänyt, kaikkialta. . Olen allergisoitunut tuolle aineella, lääkärini mukaan n. 6kk altistuminen riittää ja ko. aine epidemian lailla sairastuttaa ihmisiä, toiseksi kovin allergisoija nikkelin jälkeen Suomessa.

Oireena rakot, punotus, turvotus ml. silmät. Parabeenit eivät ole vaarallisia, rokitan niitä.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/08/kosmetiikan-sailontaaineissa-iso...

BonaFide
13/24 | 

Itseltäni löydettiin juuri viikon sisällä tehtyjen epikutaani-lapputestien perusteella voimakas herkistyminen MCI-yhdisteille. On kuulemma hyvin yleistä, ja ainetta on alettu lisätä vasta kymmenisen vuotta sitten säilöntäaineeksi kemikaaleihin, Fairyihin ja vaikka mihin, joten mitä allergiaherkkyys on 20 vuoden päästä?

Itse ajaudun TAYSin allergiapolille tutkimuksiin juuri nimenomaan samanlaisten silmäluomi-ihottumien vuoksi.

Olet siis aika satavarmasti MCI-herkistynyt, ja kannattaa todellakin välttää kaikkia tuotteita, missä kyseistä säilöntäainetta on. Sitä kun on joka paikassa, ja jos tällainen kemikaaliherkkyys, vivästynyt kosketusallergia, syntyy, aineelle altistaminen pahentaa ja pahentaa vain oireita.

Kannattaa siis jatkossa kiinnittää meikkien lisäksi huomioda kodin puhdistusaineisiin ja muihin kaltaisiin erittäin tarkasti, koska sitä todellakin löytyy joka paikasta.

14/24 | 

Moikka, juuri kirjoittelin omaan blogiini isotiatsolinoniallergiasta. Ajattelin, että pääsen helpommalla, kun en tavaa omasta päästä noita nimiä vaan etsin ne googlella ja sitten kopipastean teksiini. Siinä samalla eksyin tähän kirjoitukseesi. Minäkin pidän hyvin vahvana epäilyä allergiastasi ko. ainetta kohtaan. Itselläni allergia on todettu testeillä ja siten olen saanut osaltaan helpotusta elämääni.

Edelleen kuitenkin tuntuu, että useasti saa törmätä kirjoituksiin, joissa todetaan tämän olevan hyvin allergisoiva aine ja että allergisoituneiden määrä olisi hurja. Kuitenkin oma kokemukseni on, että harva tästä tietää. Olen esimerkiksi useampaa kampaajaa, parturia, kosmetologia jne. pyytänyt varmistamaan, ettei aineita löytyisi niistä purnukoista, mitä minuun aiotaan käyttää. Kaikille on tullut uutena asiana tämä allergia.

Ärsyttävintä ehkä on se, että olin jo tottunut käyttämään pyykkäämisessä tietyn merkkistä sensitive pesuainetta. Olin tarkastanut sisällöt ja kaikki. Sitten jostain syystä tarkastin sen uudestaan ja yhtäkkiä siinä etiketissä komeilikin tämä "kielletty" aine. 100% varma en ole, mutta 99% varma olen, että aiemmin sitä ei siinä ole lukenut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat

Instagram