Käydessäni kotona lomalla lueskelin vanhoja ala- ja yläaste aikaisia päiväkirjoja ja löysin mm. 9 vuotiaana kiukulla vuodattamani pätkän, jossa kirosin äitiäni, joka oli vahingossa heittänyt disney-vauva paperinukkeni roskiin. Muistan kyseiset paperinuket edelleen. Mikki, Minni, Iines, Aku ja Musta-Pekka vauvoina vaatteinaan potkupukuja ja seiloriasuja. Katkeruus ja harmistus sentään ovat ehtineet parissakymmenessä vuodessa jo lievittyä, enää ei harmita kuin ihan pikkuisen. :D

Laatikollinen muita paperinukkeja puolestaan saattaisi edelleen löytyä jostain kotitaloni kätköistä. Se on värikäs Snoopy-kenkälaatikko ja kukin nukke omine vaatteineen ja tavaroineen on arkistoitu siististi muovipussin kulmista leikattuihin "taskuihin". En ole nähnyt laatikkoa varmasti yli kymmeneen vuoteen, mutta muistan monia sen asukkeja. Osa itse piirrettyjä tai taitavampien piirätjäystävieni minulle tilauksesta tehtailemia ja seassa tietenkin lehdistä leikattuja julkkispaperinukkeja. Pystyn palauttamaan mieleeni myöskin täysin yksityiskohtaisesti sen yhden kaupasta ostetun upeavartaloisen paperinukkenaisen. Tumma polkkatukka, pinkki olkaimeton uimapuku ja mustat peruskorkkarit sekä tietenkin leveä hymy. Ajattelin aina, että tuollaiselta minä haluan aikuisena näyttää.

Paperinukeilla ei niinkään leikitty, vaan tärkeintä oli ehdottomasti uusien vaatteiden ja asusteiden suunnittelu. Muistan esimerkiksileikanneeni Seura-lehdestä yhden vuoden kaikki missifinalistit (eivät siis olleet paperinukeiksi tarkoitettuja kuvia vaan ihan vaan ne kokovartalo esittelykuvat) ja loin heille kaikille kokonaisen kisapuvuston aina naamiaisuja myöten. Joku mimmi joutui pukeutumaan porkkanaksi, kun taas joku toinen sai loistaa kauniina merenneitona. Kaikkia näitä mahtavuuksia muistellessa mä niiiin kovasti toivon, että se Snoopy-laatikko on edelleen jossain tallessa. Olisi hienoa vilkaista kaikkia niitä muotiluomuksia jälleen kerran ja kenties jopa esitellä täällä. Mamma rakas, voisitko kurkistaa kaikkii Snoopy-kenkälaatikoihin jotka kotoamme löydät!

Tämä kaikki oli pohjustusta siihen, että eilisellä Helsingin reissulla Akateemisessa kirjakaupassa sattuikin sitten silmiin jotain varsin ilahduttavaa, nimittäin mieletön läjä erilaisia Dover Publicationsin paperinukkekirjoja. Hihkuin ja hykertelin innoissani suuren valikoiman äärellä ja selailin kirjoja antaumuksella. Joukossa oli mm. sellaisia helmiä kuin "Best Actresses of the 1990s paperdolls", "Soap Opera Divas", "Bill Clinton and his family" ja "American family of the 1980s" (ja kaikki muutkin vuosikymmenet tietenkin.

Kustantamon nettisivuilta löytyi vielä huomattavasti lisää aarteita ja olen jo vakavasti alkanut harkita alkavani keräilemään näitä yhtäaikaa huisin humoristisia ja samalla ihanan inspiroivia opuksia. Asut on piirretty ihailtavan ysksityiskohtaisesti ja olipa aihe vuosisatoja vanha tai nykyaikaa, niin piirrostyyli on ihanan retro ja oman lapsuuteni julkkispaperinukkejen tyyliä mukaikeva.

Poimin Doverin sivuilta löytyneistä esimerkkisivuista läjän helmiä teidänkin nähtäväksenne.

doverpublications_2115_38028231

doverpublications_2115_29486410

paperinukke2

Pin-Up Girls of World War II Paper Dolls

paperinukke1

En enää muista minkä nimisestä kirjasta tämä nukke oli, mutta kyseiset asut ovat noista elokuvista vallan hyvin muistissa. Piirtäjä tosin on tainnut unohtaa noin kolmanneksen Beyoncen ahterista, mutta sehän on ihan tätä photoshop-nykyaikaa.

paperinukke4

Classic TV Moms Paper Dolls

A stylish celebration of more than 50 years of TV's most memorable moms! These classic characters include June Cleaver, Leave It to Beaver; Carol Brady, The Brady Bunch; Claire Huxtable, The Cosby Show; Peg Bundy, Married with Children; and Debra Barone, Everybody Loves Raymond. Each of the 17 dolls comes with two outfits.

Bill Cosby Show oli lapsena ihan mun superlemppari ohjelma! Mä olisin halunnut olla se niiden pikku tyttö, Rudy ja mielestäni se niiden koti oli aivan ihana. :D

paperinukke3

Famous Movie Pirates Paper Dolls

Ja suomen oma ex-miniähän se siinä! Ja vielä Rennyn leffan tiimoilta saanut kunnian olla mukana kyseisessä opuksessa.

doverpublications_2113_342469316

doverpublications_2113_307671101

Naisten lehdistä Hollywood kemujen pukuloistoa seuranneille varmasti aika tutun näköisiä kolttuja.

paperinukke7

paperinukke8

Ja tämän jätkänhän nyt tunnistaa kaikki. Varsinaista klassikkokamaa!

doverpublications_2116_19016067

Minua ilahdutti erityisesti tämä poliitikko-sarjasta löytynyt vallan eloisan ja notkean oloinen herra John McCain!

Our John McCain Paper Doll collection features Arizona Senator John McCain and his wife Cindy. This beautifully rendered set includes a stunning and authentic collection of outfits - both casual and formal styles – worn by the McCains both on and off the campaign trail. A brief biography and a bonus “Election Night Scorecard” add to the excitement of an election sure to make history!

Ja sokerina pohjalla, mun ehdoron lemppari!!!

paperinukke5

Bill ja Sookie!!!! Piirtäjä herra Tom Tierney on todellakin ajan hermolla. :D

Two paper dolls and 29 character costumes portray the history of vampires, from earliest myth and literature to the new blood of television and movies. Starting with Lilith and Cain, characters portray Bela Lugosi in the 1931 classic Dracula, the heroine of Buffy the Vampire Slayer, Bill from True Blood, and Edward from Twilight. Contains mature content.

Kaikkien näiden televisiohahmojen, leffatähtien ja poliitikkojen lisäksi tarjolla on mm. klassikkokirjojejn hahmoja ja kokoelmia eri muotisuunnittelijoilta kuten Classic Fashions of Christian Dior: Re-created in Paper Dolls ja Chanel Fashion Review Paper Dolls.

Aivan mainiota kamaa, täytyy sanoa. Löytyikö teille omia suosikkeja? Entä kolisiko paperinuket penskana?

Kommentit (23)

Kimmie
24/23 | 

Paperinuket kolisi ja kovaa! Ehdottomat lempparit oli äidin naistenlehdestä leikatut Kauniksien Ridge ja Caroline (aikana jolloin Brooke ei ollut vielä mitään). Ahkeran pukemisen jäljiltä Caroline kului puhki ja voi sitä harmituksen määrää. En vieläkään ole päässyt siitä yli. Onneksi muistot säilyvät.

Rosie
26/23 | 

Ihania!

Itse olen 19-vuotias, joten en paperinukkien kulta-aikaa elänyt, mutta kyllä minullakin niitä oli. Ja ihan yksin sain ollakin niiden kanssa. :D

Vähän kumman näköinen toi Sookie...

Veera
27/23 | 

joo ei noi nyt ihan kaikki ole kauheen onnistuneita hahmoja, mut riitävän hyviä, jotta niistä riemastuu. :D

28/23 | 

Katkerin paperinukkemuistoni on kun siveä äitini liimasi alastomalle Idi Aminille kalsarit!

30/23 | 

Oih, tykkäsin suuresti paperinukeista! Lempparini oli häähuumassa paperinukkekirjana julkaistu prinsessa Diana (se hääpuku, oih ja aah, huokaili tämä pikkulikkana), mutta kyllä Apu- ja Seura-lehdistä leikatutkin olivat ihan kivoja - joskin niiden vaatteet eivät olleet ihan niin kivoja, piti tehdä itse jos halusi hienompia ;D

Minsi
32/23 | 

Meillä oli aikanaan Apu-lehdestä leikatut Matti Nykänen & silloinen vaimo (olisiko ollut Tiina?)-paperinuket :D Näköjään sama lehti tarjoaa vielä nykyisinkin paperinukkeja lukijoilleen, näin uudessa lehdessä Victoria & Daniel-nuket!

Veera
33/23 | 

mä muistan ne matti ja tiina nuket, mut silloin kun ne ilmesty, niin en tainnu vielä tajuta tarpeeksi jotta olisin ne säästänyt. Ja mä muuten näin kans ne vickan ja danile nuket, oli hienot! :D

34/23 | 

Voi enpä olis koskaan muistanu ilman tän lukemista, että mullakin oli joskus nuo samaiset Disney-vauva paperinuket!Paperinuket on ihania, harmi vaan ettei niillä nykylapset enää juurikaan leiki...

37/23 | 

Ää, ihania! Pakko saada! Mulla oli jotain paperinukkeja joskus kanssa eikä se varsinainen leikkiminen tosiaan pääasia ollut.

Veera
38/23 | 

mulla tekis oikeesti mieli alkaa keräilee taas paperinukkeja! Löytyispä ne lapsuuden nuket niin olis jo hyvä kokoelman alku. :)

39/23 | 

Meilläkin on paperinuket hukassa. Olen rukoillut äitiä siivoamaan varaston, josta niitten pitäisi löytyä. Kaikkein huvittavimmat on varmasti ne kaunari- nuket :) Meiltäkin löytyy myös Matti ja Tiina. T:Piia

Veera
40/23 | 

voi eii, äkkiä penkomaan varastoa! mun täytyy kans laittaa mamma etsintätöihin.

41/23 | 

Hei mulla on kans ollut nuo samat Disney vauvanuket! Ja on varmaan itseasiassa vieläkin :) Mun lemppari oli Musta Pekka, sillä oli kaikkein suloisimmat vaatteet :D

Veera
42/23 | 

mä vielä muistan, et ne sen kirjan kannet oli sellaset vaaleen mintun vihreät. Miten voi jäädä sellaset yksityiskohdat mieleen? :D

Tiina
43/23 | 

Heh! Kyllä on tullut leikittyä monet leikit paperinukeilla lapsuudessa kultaisella 80-luvulla. Muistan, että ikuisuusongelma oli se, että miesnukkeja oli todella vähän. (Nukkevalikoima koostui lähinnä apu-lehdestä leikatuista nukeista). Kenties oman sukupuolensa aliedustuksesta johtuen Uuno Turhapuro -nukke saikin sitten vetää kaikki mies-roolit, vaikkei ehkä ihan klassinen ensirakastaja-hahmo olekaan... ;)

Veera
44/23 | 

hahhaa.. Uuno Turhapuro! Siinä on missit sun muut mimminuket olleet niin lääpällään ja onnesta soikeena, kun saaneet jakaa sellaisen unelmauroksen! XD

45/23 | 

Siis onks tossa tarkotuksena, että Billin pään tilalle voi vaihtaa Ericin pään vai miks se on irti? :D Eric on niiiiiin paljo enemmä hotti.

46/23 | 

oon 11v ja tein tänään viimeks paperinukkeja ! ja etin nytkin malleja niin satuin löytämään tän sivun!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat

Instagram