Liekö Hannibal Lecter vai kuka sen mitannut, mutta aikuisen ihmisen ihon pinta-ala on keskimäärin n. kaksi neliömetriä. Ei siis ihme, että se tuntuu aiheuttavan jonkinmoisia ongelmia lähes kaikille, jopa rakkaalle ystävälleni Piialle jota olen aina kadehtinut hänen upeasta ja virheettömästä ihostaan jossa ei tunnu koskaan olevan näpyn näppyä. Mutta niin vaan ilmestyi todistettavasti ainakin kerran yksi karmiva paukku keskelle naamaa, ja koskas muulloin kuin juuri hääpäiväksi. (anteeksi Piia-rakas, että muistutan sinua tästä kamalasta ja varmasti traumaattisesta tapahtumasta! :D)

Mikä siinä onkin, että ilkimyksellä on pari neliömetriä tilaa alkaa kukkimaan, niin vahingossakaan ei voi se näppy päättää pukkautua vaikka pyllyyn vaan näkyvimmälle paikalle on päästävä. Hemmetin julkisuudenkipeä hirvitys!

Mitä itseeni tulee, niin ihan yhdellä eikä kahdellakaan näpyllä en ole selvinnyt. Teini-ikä meni ilman suunnattoman suuria ongelmia. Toki ihossa oli epäpuhtauksia, mutta ei mitään niin vakavaa ettäkö se olisi alkanut ahdistaa tai etteikö kevyt pakkelointi olisi virheitä piilottanut. Mamma ohjeisti tärkeät päivittäiset ihonhoitorutiinit minulle jo varhaisessa vaiheessa ja puhdistus, kosteutus, kuorinta ja naamiot ovat siitä saakka olleet itselleni melko automaattisia toimintoja joskin yövoiteen käytössä olen ollut hieman laiskanpuoleinen.

Kuvittelinkin joskus vähän päälle parikymppisenä olevani onnekas selvittyäni teini-iästä ihoni suhteen todella vähällä ja kuvittelin pahimman akne-vaaran olevan osaltani jo historiaa. Ja p**kat! Nyt kolmenkympin kolkutellessa ovelle, olen epätoivokseni joutunut huomaamaan, että ihoni on huonommassa jamassa kuin koskaan aiemmin.

Kasvojeni kukintakausi on nyt kestänyt jo noin vuoden ajan ja olen jo todenteolla ahdistunut tilanteesta ja peiliin katsominen masentaa päivä päivältä enemmän. Epätoivoni keskellä en olisi voinut enää juuri enempää ilahtua, kun kuulin Indiedaysin ja Nivean yhteistyökampanjan myötä pääseväni asiantuntevalle kosmetologille ihoanalyysiin ja kasvohoitoon.

nivea_voiteet

Ihokeskuksessa ihana Erja aloitti parin tunnin sessiomme kyselemällä ihonhoitorutiinieni ja käyttämieni tuotteiden lisäksi mm. allergioista ja käyttämistäni lääkkeistä. Allergioista minulta on joku muukin kosmetologi aiemmin tiedustellut, mutta lääkkeiden yhteydestä ihonhoitotuotteisiin en ollut ymmärtänyt mitään ennen kuin Erja hieman valotti asioita.

Koska olen allerginen jotakuinkin kaikille siitepölyille minun kannattaa kuulema välttää tuotteita jotka sisältävät mykerökukkia kuten kamomillaa tai kehäkukkaa, sillä ne voivat aiheuttaa oireita herkimmille. Tämä oli ainakin itselleni uutta tietoa. Ja niin oli myöskin eräs lääkityksestä puhumisen myötä esiintullut seikka. Erja ehti jo hetken miettiä yhdistävänsä hoitooni puhdistavan levänaamion, mutta kuultuaan kilpirauhaslääkityksestäni hän totesi, ettei levähommat tulisi kuulonkaan. Hän ei alkanut asiasta sen laajempaa esitelmää pitämään, mutta levätuotteiden sisältämän jodin vuoksi niiden käyttöä ei suositella kilpirauhasongelmista kärsiville.

Itse en tosiaan ollut mistään tällaisista asioista tietoinen ja olenkin työntänyt vuosien aikana naamaani varmasti ihan kaikenmoisia mykerökukka- ja levä-ainesosia sisältäviä tököttejä ainoan huomion ollessa se, että en tykkää levämömmöistä sillä ne haisevat pahalle ja aiheuttavat kirvelyä. Olikin siis todella ilahduttavaa päätyä sellaisen kosmetologin käsittelyyn joka mietti tällaisiakin asioita valitessaan minulle oikeanlaisia hoitoja.

Tutkittuaan naamaani ja kuunneltuaan ongelmiani Erja kertoi ihoni olevan tyypiltään, tai paremminkin tämänhetkiseltä tilaltaan sekaiho ja jopa rasvoittuva sellainen, joskin pakkaa sekoittaa vielä se, että lisäksi vaivana on toisinaan pintakuivuutta. Itse tiivistäisin tuon äskeisen sanomalla ihan vaan sanomalla, että kyseessä on ongelmaiho.

Minun ongelmaiholleni valittiin hoidoksi mikrohionnan, joka tuntui aivan kuin kasvoja olisi imuroitu pienellä nukkekodin imurilla. Puhdistuksen, entsymaattisen kuorinnan, pörhennyksen (juu, ennen hiontaa käytettiin jotain mitä kutsuttiin pörhennysaineeksi. :D) ja mikrohionnan jälkeen sain kasvoilleni vielä miellyttävän tuntuisen kosteuttavan naamion jonka vaikutusaikana Erja hemmotteli minua kasvo- ja dekoltehieronnan lisäksi vielä hot stone -kivillä tehdyllä niska/hartia -hieronnalla. Voi luoja miten ihanaa ja rentouttavaa! (Ja minä kun olin aina miettinyt, että mitä ne kylpylöiden mainoskuvissa selän päällä möllöttävät kivet oikein on ja mitä niillä tehdään.)

nivea_puhdgeeli

Hoitojen aikana juttelimme iho-ongelmistani ja siitö kuinka minun kannattaisi pintaani hoitaa. Suurimmat epäilyt tämän "aikuisiän aknen" syyllisestä kohdistuivat hormonihommiin. Pahimmat ongelma-alueeni suun ympäristä ja leukapielet ovat kuulema hormonitoiminnan heijastealueita. Tätä hormoniongelma "diagnoosia" vahvistaa tietenkin myös muut vaivani joista sen enempää avautumatta totean vain, että hedelmällisessä iässä olevalla naisellahan kuuluisi olla sellainen toiminto kuin kuukautiset. No, omalla kohdallani kyseessä on enemmänkin neljännesvuosikatsaukset, joten onko se nyt ihme jos naamakin kiukuttelee pikku hormonihermostuksissa. :P

Niinpä voikin siis olla, että pelkällä ihonhoidolla en näppykasoistani eroon pääse, mutta tarkempia tutkimuksia odotellessa on kuitenkin hyvä pitää huoli siitä ettei ainakaan pahenna tilannetta esimerkiksi vääränlaisilla tuotteilla. Olen aina ollut jotenkin ulalla siitä mnkälaiselle iholle tarkoitettuja tuotteita minun tulisi käyttää ja nyt se viimeistään selvisi. Erja suositteli minulle sekaihon tuotteita ja kehotti lähes ehdottomasti välttämään kuivalle iholle tarkoitettuja tuotteita. Ja sellaisia kun minä olin usein juurikin valinnut pintakuivuuden kiristäessä naamanahkaani.  Puhdistukseen iholleni sopii asiantuntijan mukaan erityisesti geelimäiset tuotteet, kun taas puhdistusmaito ei ole kovinkaan hyvä ratkaisu.

Kasvohoidon lisäksi sain Nivealta setin heidän tuotteitaan tärkeimpänä uusi Aqua Sensation -sarja jonka tuotteissa on käytettä erityistä Hydra IQ -teknologiaa, jonka ansiosta kosteuden kerrotaan imeytyvän ihoon entistä tehokkaammin, tasaisemmin ja pitkäkestoisemmin. Itselleni monet Nivean tuotteet ovat jo entuudestaan tuttuja ja varsinkin puhdistusaineen ja kuorintavoiteen valitsen usein juurikin tältä tutulta merkiltä. Mutta Nivean kasvovoiteita en muista käyttäneeni ainakaan ihan hetkeen.

Nivean tuotepakkauksesta otin käyttööni nimenomaan kosmetologin suositteleman kombinaation. Reilun viikon ajan olen siis puhdistanut ihoni aamuin illoin tuolla kuvassakin näkyvällä puhdistusgeelillä, herkät silmänaluseni olen voidellut kevyesti Aqua Sensation silmänympärysvoiteella ja aamuisin olen levittänyt kasvoille normaalille- ja sekaiholle tarkoitettua Aqua Sensation Day Care voidetta. Illan tullen olen myöskin jatkanut päivävoiteella, mutta Erjan ohjeiden mukaisesti kuivan ihon sellaisella. Yöllä iholla on aikaa imeä rauhassa itseensä kosteutusta, joten silloin kannattaa käyttää hieman "tujumpaa" voidetta. Vaikka minulta muuten kuivan ihon tuotteet pistettiinkin pannaan, on kuivan ihon päivävoide kuulema juuri sopivasti sekaihon päivävoidetta"raskaampi" ja siksi sopiva itselleni yövoiteeksi. Koska kuivan ihon yövoiteen sain kokonaan unohtaa, annoin sen suosiolla kaverilleni, jotten tuntisi kiusausta käyttää sitä törppöä edellisen tyhjentyessä.

Nyt reilu viikko kasvohoidon jälkeen tilanne on naaman kanssa muuten ihan yhtä katastrofaalinen kuin aiemminkin, mutta tuntuu, että kasvojen iho imee paremmin kosteutta itseensä kuin aiemmin. Tähän on todennäköisesti syynä kuollutta pintasolukkoa tieltä raivannut mikrohionta + se, että olen poikkeuksetta muistanut rasvata kasvoni aamuin ja myös illoin. Rasvausintoa on edesauttanut se, että nämä saamani uudet voiteet ovat todella miellyttäviä levittää ja ovat iholla miellyttävän ja raikkaan tuntoisia. Näin ei ole ollut läheskään jokaisen kokeilemani rasvan kanssa.

Että sellainen romaani omasta katastrofi-ihostani! Toivon todella, että säännöllisesti käytetyt oikein valitut tuotteet yhdistettynä hormonihommien setvimiseen auttaisi minut vielä joskus yli tästä kukinnan aiheuttamasta epätoivosta. Pitäkää peukkuja!

Jos jaksoitte lukea tänne loppuun sakka, niin vinkataanpa vielä, että Nivea Aqua Sensation kampanja-sivulta voit käydä lukemassa asiantuntijan ihonhoitovinkkejä ja osallistumassa kilpailuun, jossa palkintona on ruhtinaallinen 100 € Nivea tuotepaketti + 15 pienempää tuotepalkintoa! Kampanjasivulle pääset TÄSTÄ!

Onko kaikille muille oma ihotyyppi ollut aina ihan selvä asia vai aiheuttaako asia epäilyksiä? Entä onko siellä muita aikuisaknen uhreja?

Kommentit (12)

nasu86
1/12 | 

iso kiitos veera tästä postauksesta!!!

itse kanssa olen allerginen siitepölylle yms...

eikä tosiaan ole tullut mieleenikään että se vaikuittaisi ihooni mitenkään...uskoakseni mulla myös sekaiho ja myöskin pintakuiva sellainen...toivotaan että onnetar suosisi minua tossa nivean kilpailussa=)

Murmeli
2/12 | 

No kyllä on aknen uhreja, mutta lähinnä läpi elämän -uhreja. Mutta mikä yllätys se on, että naisilla akne johtuu nimenomaan hormoneista, koska niinhän se juuri tekee (ja tähän niitä e-pillereitä niin usein määrätäänkin). Naisilla kunnon aknea onkin miehiä useammin. Monen monta vuotta e-pillereitä syöneenä ihoni on pysynyt suht OK kunnossa, mutta nyt nimenomaan tuo syyn ympäristö ja leukapielet ovat alkaneet kiukutella.

Gwenn
3/12 | 

Sama vika Rahikaisella eli kaksvitosen yli kun ikä kiipesi niin iho hermostui toden teolla. Reilun vuoden kesti, ennen kuin löysin iholleni sopivat tuottee ihan kokeiluperiaattella. Minulla on herkkä ja pintakuiva sekaiho myös ja välillä t-alue lehahti ihan tulehtuneen näköiseksi näppyläpelloksi. Nyt iho on taas suht tasapainoinen, lukuunottamatta välillä tulevia pieniä näppyinvaasioiden alkuja, jotka talttuu onneksi helposti ja ovat omien pohdintojen tuloksena sen tulosta mitä olen suuhuni pistänyt. (Kaikki mitä rakastin -blogin Eeva kirjoitti muuten aiheesta ruoka+iho hyvä jutun ihan vähän aikaa sitten).

Minulla toimivat tuotteet ovat BareMineralsin mineraalipuuteri, vaahtoava puhdistusaine (tällä hetkellä Dermosilin ekosarja) Sensain puhdistusliinan kanssa käytettynä ja Lumenen Sensitive-sarjan rauhoittava päivävoide ja yövoide sekä The Body Shopin rauhoittava seerumi. Jos näppyjä alkaa tulla, hankin akneihon seerumia (esim. Malu Wizin ampulleja) ja käytän kuuriluontoisesti vain näppyjen kohdalla. Näillä iho pysyy pehmeänä ja melkein näppyvapaana. :)

Ja sitten off topic. Lueskelin tässä eräs ilta siun blogia viimeisenä ennen nukkumaan menoa. Näin yöllä unta, että yllätin sinut kylpyhuoneestani opiskelemasta unkarin kieltä. :D

4/12 | 

Sama ongelma. Tosin minut se tavoitti heti 20- rajapyykin ylitettyä. Monenlaista olen kokeillut ja aina välillä menee paremmin. Pääsääntöisesti voisi sanoa, että kerran kuukaudessa naamaa äityy viikon ajaksi pahaksi, ja loppuajan on sitten "normaali" :D ihanaa.

Ulkomailla oleskelu auttaa: aurinko pitää ihon paremmassa kunnossa jostain syystä, mutta sitten taas toisaalta hanasta tuleva vesi (ja merivesi) kuivattaa puolestaan...

Voi iho. Miksi se on aina niin hankala?

Ansku
5/12 | 

Hei! Kerron aluksi, etten ole ihonhoidon ammattilainen. Olen kuitenkin paininut samojen ongelmien kanssa näin aikuisiällä. Avun löysin sertifioidusta luonnonkosmetiikasta ja rustaamalla ruokavalioni uusiksi= prosessoidut einekset, vehnä ja sokeri pois, tilalle mahd. paljon luomua ja puhdasta, kunnon ruokaa. Vilkaisepa käyttämiesi ihotuotteiden raaka-aine-listausta ja kuvittele mitä silikonit ja muut kemikaalimömmöt niinkin luonnolliselle otukselle kuin iho tekevät. Esim. "Kemikaalicocktail"-blogista saa paljon tietoa näistä kuvioista. Kemikaalit vaikuttavat myös hormoonitoimintaamme... Toivottavasti tilanne helpottaa. Aurinkoista kevättä!

6/12 | 

Akne alkoi 12-vuotiaana. Tai ainakin silloin aloitin käynnit ihotautilääkärillä. Lukiossa ollessani hän kertoi, että ei voi enää auttaa, kaikki keinot oli käytetty, olisi pitänyt lähteä yli sadan kilometrin päähän seuraavalle lääkärille. En mennyt. Olin pzzanaama. Käytin lääkkeitä niin paljon kuin sielu sieti, siis akneen, rasvoja, geelejä. Akne ulottui selästä hartioiden ja rintakehän kautta kasvojen läpi päänahkaan.

Olin opiskellut reilut kolme vuotta ja tulin mieheni mukana Poriin. Akne säilyi ja mies yllytti, että menepä täällä lääkäriin. Menin ja elämäni ensimmäistä kertaa joku katsoi minua ja kasvojani ja ihoani ja sanoi, että hoidetaanpa tämä kuntoon. Aloitin jälleen lääkkeet, mutta sain kuulla mm. sen että akneni selän alueella ja kasvoilla vaatii erilaiset toimenpiteet.

Nyt olen muutaman vuoden välein syönyt jotain lievää. Ihoni ei ole kärsinyt niin paljon kuin olisi voinut. Rintakehässä ja selässä arpia on ja arven liikakasvun aiheuttamia pahkuroita. Kasvot paremmat ja nyt juuri kuulin, että kasvoja voisi hioa, kouluaikana sanottiin, että tekniikka ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt.

Vaikka tuo tuttu lääkäri jäi eläkkeelle ja menin ns. summassa toiselle, hän oli yhtä ihana. Kukaan ei kysynyt, miksi pitäisi lääkitä, pari finniä mitä siitä. Olen onnellinen. Porissa olen saanut juuri sellaista hoitoa, että olen tuntenut olevani silti kaunis ja arvostettu asiakas ja minut on otettu todesta. Ihanaa.

Kehtaan käydä jo uimahallissa. Yöpaidat ei ole enää verillä eikä lääkitys aiheuta sitä että suupielet olisivat nenää myöten ruvella. Murkkuikäni oli muutenkin kamala enkä usko että paha akne yhtään sitä auttoi. En halunnut ajatella koko ulkonäköä. Vihasin koko ajatusta. Olin iso verinen näppy.

Tällainen vuodatus :) Siis kiitos Veera postauksesta.

hanna
7/12 | 

Pintakuiva sekaiho täälläkin, ja lähempänä kolmeakymppiä iho siis skitsahti. Teininä ei ollut mitään iho-ongelmia, samoin kuvittelin että selvisinpä helpolla... E-pillerit tasoitti ihoa hetkeksi, sitten jouduin niistä muiden oireiden vuoksi luopumaan ja palasin taistelemaan ihoni kanssa.

Kuivan ihon tuotteet tukkivat ihoa, kun taas rasvaisen ja sekaihon tuotteet ovat liian kuivattavia ja tulos on sama. Näppyjä pukkaa. En siis ole vielä toistaiseksi löytänyt mitään mikä pitäisi ihon hyvin tasapainossa.

käyttäjä-9223
Liittynyt13.10.2014
8/12 | 

Sen tarkemmin asiaan menemättä totean, että taidat kärsiä samasta hormoonihäiriöstä, kuin minä. Ikä alkaa kohta kolmosella, mutta naamasta sitä ei huomaa. Oma ihoni pysyi parempana, kun söin pillereitä, mutta en pystynyt niitä käyttämään jatkuvien migreenien vuoksi. Nyt luomuna saan kärsiä finneistä, rasvoittuvista hiuksista ja muutamasta muusta pikku oireesta.. Huh, välillä ihan epäreilua, mitä kaikkea naiset joutuu kärsimään hormoniensa kanssa! Joku voisi tietysti viisaasti todeta, että maailmassa on tietysti isompiakin ongelmia, kuin jokunen finni! Mutta välillä harmittaa niiiin paljon..!! Ehkä se harmituksenkin määrä on ajoittain hormooneista riippuvainen ;o)...

Jonna
9/12 | 

Jesh! Kyllä mä kuvauksen perusteella luulen että mulla taitaakin olla sekaiho. Mutta aika monesti kun oon käyttäny sekaiholle sopivia tuotteita, mun iho on kuivunu niin pahasti, että epäpuhtaudet on sen takia vaan lisääntyny ja se on myös tosi ikävä tunne kun naama punottaa ja kiristää kuivuuden takia. Mutta taidanpas kokeilla tuota Nivean tuotetta ja ryhtyä jossain määrin sekakäyttäjäksi (eli välillä tuota normaalin/kuivan ihon naamarasvaa kehiin jos pahasti kiristää)

Laura
10/12 | 

Tuttu juttu, ikää 34-v ja hormonit vaikuttaa ihoon ihan liikaa. Omat siis, ei pillerit tms. Väh. viikko/kk kärsin leuanalueen kukkimisesta eikä iho muutenkaan ole siloinen. Yksi kosmetologi käski hoitaa couperosana, mutta ainakaan hoitolasarjan voide ei muuten sopinut ollenkaan. Nyt tyydyn hoitamaan voiteita ja puhdistuaineita vaihdellen ja kärsin..

Inga
11/12 | 

Itse olen kärsinyt iho-ongelmista teinistä lähtiesn ja sopivat tuotteet eivät löytyneet vuodessa tai kahdessa tai viidessäkään. nyt kolmekymppisenä iho on parempi, joskin pahempiakin ongelmia toisinaan edelleen esiintyy. Apu löytyi minullakin sarjoista, jotka eivät sisällä silikonia tai mineraaliöljyjä. Uusia ongelmia ovat maksaläiskät ja couperosa. Atooppisesta ihosta ei sentään ole tarvinnut kärsiä. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat

Instagram