Oliskohan se ollut just viime viikolla, kun tuumasin kaverille, että "kyllä ton bomberin kans Martensit olis jo vähän too much". No, nopeestipa takki kääntyi, tai siis maiharit sujahtivat kinttuihin, kun ei tänään oikein mitkään muutkaan kengät tuntuneet passaavan asuun. Mut onhan tää nyt vähän siinä ja siinä, että onko tässä jo liian skinhead-vibat. (ja viittaan just rasisti-skineihin) Tommin arvio oli, että farkkuminihame pelastaa paljon. Vaaleat farkut sen tilalla olisivat kuulema olleet liikaa. 

Vaikka kuinka joku sanoisi, ettei viestitä pukeutumisellaan yhtään mitään, niin ihan tahtomattaankin sitä lähettää valinnoillaan jonkinlaista viestiä. Vaikka asu olisi sinulle itsellesi vain jotkut yhdentekevät rätit, niin sinut näkevät ihmiset katsovat niitä omien tietojensa ja tunteidensa värittämien lasien läpi. Tällaisissa tapauksissa, kun jotkut vaatteet ja niiden yhdistelmät ovat leimaantuneet erityisesti tiettyjen ryhmien ja aatesuuntien edustajien "univormuksi" on tahattomien viestien lähettäminen enemmän kuin todennäköistä. 

Itselleni henkilökohtaisesti tämä asu on vain kiva kokonaisuus, kun nyt satun tykkäämään sen kaikista osista ja siitä miltä ne näyttävät yhdessä. Muoti lainaa koko ajan eri alakulttuureista ja sen myötä moni aiemmin pienen piirin pukeutumisjuttu on levinnyt myös muiden käyttöön. Vaatteet voivat olla jossain tilanteessa vain ja ainoastaan vaatteet, mutta toisessa paikassa, tilanteessa ja kontekstissa ne saavat suuremman merkityksen.

En siis pukisi tätä asua päälleni, jos minut vietäisiin aikakoneella 90-luvun Joensuuhun. Eikä pilotti+maiharit ehkä herättäisi kovasti luottamusta myöskään Helsingin Rautatintorilla. Tämän hetkisen valtavirtamuodin keskellä ei asuvalintani kuitenkaan ihan normaalina arkipäivänä Porissa tunnu kovinkaan "vaaralliselta". Mutta huolimatta omasta "nämä on vain vaatteita, ei aatteita" -ajatuksestani huolimatta on asioiden taustat ja laajasti olemassa olevat mielleyhtymät hyvä tiedostaa. 

Vaikka kuinka haluaisi, ettei kukaan/ketkään omisi jotain tiettyjä vaatteita ja niiden yhdistelmiä oman negatiivisen agendansa tunnusmerkeiksi, niin sitä vain tapahtuu. Miettikääpä vaikka Kiitos-huppareita. Niin paljon kuin itsekin olen kovin kiitollinen sotiemme veteraaneille, niin kyseistä asiaa julistavat vaatteet ovat hyvin vahvasti profiloituneet sellaisten kansalaisten kamppeiksi, joiden muihin ajatuksiin en todellakaan voi yhtyä. 

On näitä omia pukeutumisvalintoja siis hyvä tällaisissa tilanteissa pohtia. Että ainakin tekee valintansa ihan tietoisena siitä, mitä joku erilaisella kokemuksella ja historialla varustettu ihminen voi ajatella nähdessään sinut ja asusi. 

hame - Junarose (saatu) / t-paita - KappAhl / takki - KappAhl XLNT (saatu) / kengät - Dr. Martens / laukku - Diesel / aurinkolasit - Lindex

 

Eli tämä oli kivan näköinen, mutta ainakin itselle ajatuksia herättänyt asu.

Jos muuten tuo Junarosen farkkuhame kiinnostaa, niin sitä löytyy just nyt heidän verkkokaupasta! Koot 42-54, mulla kuvassa koko 44. 

Kommentit (12)

Veera
Liittynyt2.9.2015

Mulla raukalla sattuu tällaisia mokia, kun mulle ei oo vielä kukaan opettanut miten 35 vuotiaana pitäis pukeutua. Ehkä sä kerrot mulle?

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Maarit U
3/12 | 

Hmm...muutoin kyllä tykkään blogistasi oikein kovastikin, mutta nyt vähän särähti tuo diagnoosi kiitos- huppareista. Noin niinkun meillä on niitä 4kpl, ostettu aina kun paikallinen moottoripyöräkerho niitä on myynyt. Rahat menneet suoraan veteraaneille ja kaikilla hyvä mieli. Oma ajatusmaailmani on todella avoin, suvaitsevainen ja ei millään tavalla ole ollut, eikä tule olemaan lokeroiva tahi rasistinen. Päinvastoin. Ylipäätään...millään asialla lokeroiminen on huonompi juttu. Toki, jokaisessa kulkijakunnassa on laidasta laitaan mielipiteitä ja toki tiettyjä kledjuja käyttävät profiloituvat helpommin...parempi sana ehken näkyvämmin. Kyllä tiettyjä ajatuksia on niillä kiitos-hupparityypeillä ja sitten niissä on niitäkin, jotka haluavat vain auttaa. Samoin kun ns. paremmin & fiksummin pukeutuvat, molempia suuntia myös heissä. Oh well...tämä oli vain oma näkemykseni. Homma taitaa riippua aina henkilöstä, joka vaatetta kantaa...

Veera
Liittynyt2.9.2015

Niin mut just siitähän tässä koko tekstissä oli kyse, että jokainen tulkitsee oman kokemus ja ajatusmaailmansa kautta. Ja siitä, että joidenkin perseilijöiden vuoksi jotkut vaatteet ns leimaantuu. Valitettavasti mun päässä ne kiitos-vaatteet ovat saaneet sellaisen "rajat kiinni"-leiman. Ei se tarkoita ettenkö tajuaisi kyseisen vaatteen kantajissa olevan vaikka minkälaisia ihmisiä, mutta silti joku vaate voi leimautua stereotypisesti ja negatiivisesti ihmisten päässä. Ja kuten sanoin jokainen tulkitsee oman kokemusmaailmansa kautta.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

RK
4/12 | 

Tartuit asiaa, joka on mietityttänyt itseänikin pidemmän aikaa. Jotkut ryhmittymät ovat omineet joitakin vaatteita tai koruja univormukseen ja jos joku tulee niitä kantaen vastaan, niin valitettavasti itsekin leimaan kyseisen henkilön  "aatteen" kannattajaksi. Eniten minua surettaa Suomen leijonan kantajien leimautuminen. Mielelläni itsekin kyseistä korua käyttäisin, mutta en halua leimautua rasistiksi. Valitettavasti näin tapahtuisi, jos sellaisen kaulaani ripustaisin.

Vierailija
5/12 | 

On tosiaan harmi, että jotkut vaatteet leimataan tiettyihin ajatusmalleihin, mutta niin se vain on.

Ja sekin on totta, että moni asuvalinnoillaan haluaa kertoa ajatusmaailmastaan ja asenteistaan. 

Ikä taas ei estä pukeutumasta jollain tietyllä tavalla. Jos joku vaate on mauton, niin se on mauton ihan minkä ikäisellä tahansa.

atomi

Mutta ilman "mauttomia" yhdistelmiä pukeutuminen olisi miljoona kertaa tylsempää. Kaikki normista poikkeava on pukeutumisessa niin piristävää, eikös :D

*jossu*
6/12 | 

Juurikin siellä 90-luvun Joensuussa nuoruuteni viettäneenä en osaa suhtautua tähän pilottitakki-ilmiöön ihan neutraalisti (vaikka yritän muistaa, ettei iso osa nykyisistä pilotin käyttäjistä ollut edes syntynyt silloin eikä edes tiedä mitä se silloin edusti :D). Mulle siis pelkkä pilotti jo ilman maihateita on too much. Harmi sinänsä, ilman näitä värittyneitä laseja asusi olisi kyllä ihan kiva :)

Kissankello
7/12 | 

Onko Junarosen hame minkälaista kangasta, joustaako/jäykkää/paksuhkoa vai mukavan pehmeähköä?

Veera
Liittynyt2.9.2015

Sellaistq suht pehmeää farkkua, mut ei se juurikaan jousta

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat

Instagram