"Osaatko nuolla pi***a?". Voitteko naiset kuvitella, että lähettäisitte tuollaisen viestin jollekin tuntemattomalle ihmiselle? Tuosta vaan niin kuin keskustelunavauksena. Juu, en minäkään. Mutta eräs vastakkaisen sukupuolen edustaja puolestaan lähestyi minua tänään somessa viestillä, joka kuului, että "osaatko ottaa suihin?". 

Mua ärsyttää ja vaivaa nyt melkoisesti, kun toisaalta tietenkin haluan ohittaa tuollaisen ihan vaan klikkaamalla ääliön viestin roskakoriin, mutta kun sitten toisaalta tekisi mieli annattaa sille tyypille ihan täyslaidallinen siitä kuinka väärin tuollainen käytös on. Miksi mä edes puhun siitä sanalla "käytös", kun siis tarkoitan, että seksuaalinen ahdistelu on väärin ja yököttävää ja ahdistavaa.

Ja nyt mä alan miettimään, että olenko minä nyt liian herkkä ja vedän herneet pienistä, että "sehän oli vaan yksi viesti, kukaan ei sentään kourinut mua tissistä". Mutta, kun siinähän päästäänkin juuri asian ytimeen, että kaikenlainen seksuaalinen ahdistelu, myös sanallinen, kuten vaikkapa tuollainen viesti, on kuvottavaa vallankäyttöä. Sanotaan toiselle jotain, jolla osoitetaan hänen olevan sanojan silmissä vain pala lihaa ja mikä tahansa vastaus saa ahdistelijan vierittämään vastuun sekä omasta käytöksestään että sen aiheuttamista tunteista uhrin niskaan. 

"No mitäs pukeudut noin? Selvästi kerjäät kommentteja." "Ei tarvii noin vähästä pillastua, pihtarihuora." (Pihtarihuora onkin muuten aivan upea paradoksi, mutta ihan olen kuullut itseänikin tuolla sanalla haukuttavan) Että ihan on vaan oma vikani, että joku kyselee minulta suihinottotaidoistani ja ihan on vaan itsestäni kiinni, että asia tuntuu minusta epämiellyttävältä ja inhottavalta. Niin ne ahdistelijat haluaa saada kohteensa tuntemaan ja oikeuttaa siten toimintansa. 

Huomaan tällaisten tilanteiden herättävän mussa enemmän ajatuksia ja ahdistusta mitä vanhemmaksi tulen. Nuorempana häiritsevää kommentointia kohtasi niin paljon, että siihen jotenkin jo turtui ja alistui ehkä jossain määrin jo ajattelemaan, ettei siltä voi välttyä. Nyt aikuisempana huomaan ottavani asian vakavammin. Sitä mukaa kuin oma seksuaalinen itsetunto on noussut, on sen loukkaamisesta tullut omissa silmissä entistä vakavampaa. 

Ja siitä syystä, että se on ahdistavaa, ällöttävää ja vakavaa, aion nyt lähettää sille idiootille viestin, jossa kerron hänen viestinsä olleen loukkaava ja epätoivottu ja sen jälkeen estän hänet, sillä pidempää keskustelua en todellakaan halua. Tyyppi varmasti itsekin tietää käytöksensä olevan ei-toivottua, mutta vaikenemisen ja vastaanottamisen sijaan haluan aktiivisesti tuoda esille, etten hyväksy tuollaista paskaa. 

Näin naistenpäivänä haluan siis vain muistuttaa kaikille, että seksuaalista häirintää ei pidä hyväksyä eikä sietää. Ei millään tasolla. Ei edes jonkun random kusipään lähettäminä viesteinä. Sanotaan vastaan ja puututaan tilanteisiin, jos/kun sellaisia vastaan osuu.

Vedetään itse omat rajamme!

 

Kommentit (19)

Vierailija
1/19 | 

Hyvä keskustelun aihe! Vaikka ensin kun näin otsikon niin tuli sellainen tunne että nyt ohitan tämän tällä kertaa...onneksi en ohittanut. Tuo on hyvä aihe. Ja juuri itsenikin kohdalla että mitä vanhemmaksi ja kai viisaammaksi sitä tulee sitä enemmän tuollaiset sanomiset suututtaa ja inhottaa. 

Veera
Liittynyt2.9.2015

Niin, otsikko on ällö ja luotaantyöntävä, mutta juuri sitä oli saamani viestikin. :(

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Vierailija

Ei vissiin ole pakko lukea? Vai oliko tuo Veeran saama kysymys mielestäsi jotenkin relevantti tai asiallinen?

Veera
Liittynyt2.9.2015

Tämän blogin lukeminen on tosiaan vapaaehtoista. Jos sisältö ei miellytä, niin ei kannata itseään kiusata lukemalla.

Tai sitten voi esittää toiveita, että mitä haluaisi lukea. Mutta pelkkä "jutut vaan huononee"-kommentti on ihan yhtä tyhjän kanssa.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

-Lina
3/19 | 

Väkivalta on aina väärin, oli se fyysistä, seksuaalista, rahallista tai henkistä väkivaltaa. Teki sitä tuttu tai tuntematon, oma puoliso tai kaverin puoliso. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi sain 13-vuotiaana kaikki "likaiset sedät" perääni, en pukeutunut "provoisoivasti" tai hakeutunut tietynlaiseen seuraan. Bussissa koulumatkalla tai linja-autoasemalla deekumpi ikämies saattoi tokaista "anna pillua" tai kysellä olenko yli 15-vuotias, etten olisi sakkolihaa ja voisin tulla käymään hänen luonaan. Vaikka en onneksi kohdannut mitään muuta kuin sanallista ahdistelua, jäävät sanatkin mieleen ja vuosienkin jälkeen puistattaa. Muutama vuosi sitten junassa matkustaessani nämä asiat nousivat uudelleen mieleeni, kun käytävän toisella puolella istui kaksi 10-12-vuotialta vaikuttavaa tyttöä. Viereeni istahti humalassa oleva mies, joka alkoi sopertamaan tytöille mitä kuuluu. Ensin seurasin onko mies tytöillä tuttu, mutta vahvasti vaikutti ettei ihan mieleinen keskustelu tytöille ollut, joten tökkäsin miestä kylkeen että lähde menemään siitä.

Näitä tarinoita varmasti löytyy monelta, niin naiselta kuin mieheltä. Tasa-arvoa on kuitenkin sekin, ettei miestenkään pakaroita puristella luvatta tai puhuta asiattomia. Hyvä kun nostat näitä epämiellyttäviäkin aiheita keskusteltavaksi!

Veera
Liittynyt2.9.2015

Toi olis just tärkeetä, että uskallettais puuttua tilanteisiin, jos huomaa muita ahdisteltavan. Toivoisi, että itseäkin olisi joku välillä puolustanut nuorempana, kun ei itse osannut ja uskaltanut sanoa ahdistelijoille vastaan.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Aaaa
4/19 | 

Tässä parina päivänä on tullut taas kivasti muistutusta siitä että vaikka meillä on tää hieno sukupuolinen tasa-arvo, niin äijäkaverin salakuvaamia naimisvideoita ei tarvitse ilmoittaa poliisille "koska se on mun ystävä" ja naistenpäivän kunniaksi rautakauppa tarjoaa mulle maililla tarjouksessa pinkkiä keittiön yleiskonetta ja vittu höyryimuria. Hyvää Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivää vaan meille, daamit. Ei edes viitsitä esittää että maailma on valmis, jooko. <3

Veera
Liittynyt2.9.2015

Jep, ei oo maailma todellakaan valmis. Pitää vaan muistaa pitää epäkohdista ääntä, niin ehkä asiat muuttuu askel kerrallaan.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Pipsnam
5/19 | 

Musta on hyvä, että otat tämmöisenkin asian esiin! Ja hyvä juttu, että laitoit viestiä takaisin etkä vaan ohittanut tilannetta! Paha sanoa kyllä, miten ahdistelija sen ottaa vastaan, kun ei osaa yhtään ajatella mitä sellasten päässä liikkuu muutenkaan.

Mä oon yleensä vastannut ahdisteluihin huumorilla, mikä ei varmastikaan ole hyvä asia mutta kai tavallaan mun puolustautumiskeino sellasissa tilanteissa. Oon useamman kerran välttynyt todella uhkaaviltakin tilanteilta huumorin avulla, ja näissä tilanteissa tuntuu että ahdistelijakin on usein lopuksi tajunnut olleensa vähän dorka. Niissä tilanteissa, joissa oon yrittänyt "vihasesti" puolustaa itseäni, on vastaanottokin ollut entistä vihamielisempää ja turpaankin oon sellasessa tilanteessa saanut. Mikä on tietty ihan perseestä, koska itseään pitäis saada puolustaa just niinkuin miltä tuntuu, ilman että tarttis pelätä vielä pahempaa. Enkä tiedä miten toi huumorilla ottaminen loppujen lopuks ruokkii tällasten ahdistelijoiden käytöstä, mutta tosiaan ainakin niissä mun tapauksissa se on vähentänyt vihamielisyyttä ja ehkä niille jää edes vähän sellanen olo että tuntemattomat naiset voi olla esim vaikka ihan kivoja tyyppejä eikä pelkkiä huorittelun kohteita.

Mutta niinkun aikasempi kommentoija sanoi, tässä maailmassa on vielä paljon parannettavaa. Jo se on väärin, että joutuu miettimään sitä, suhtautuuko/vastaako "oikein" ahdisteluihin. Ihankun jollain tavalla olis ite vastuussa sellasen ihmisen käyttäytymisestä!

Veera
Liittynyt2.9.2015

Toki hyvä, jos huumorilla saa vähennettyä vihamielisyyttä, mutta ei mun mielestä ahdisteleville idiooteille tarvii jäädä mitenkään sellainen olo, että "tuntemattomat naiset voi olla esim vaikka ihan kivoja tyyppejä". Miksi tarttis, jos eivät itsekään ole kivoja tyyppejä?  Mutta aina siis tottakai koittaa toimia sen mukaan, et millaisella vastauksella ajattelee pääsevänsä tilanteesta pois turvallisimmin ja helpoiten.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Vierailija
6/19 | 

Ai-van kaikki on niin suhteellista. Kun tapaat tarpeeksi tuollaisia niin meikämandoliinikin alkaa kohta tuntua kommentteineen lähes herrasmieheltä ja huomaat miten herkkänahkainen paskantärkeä pienestä nipottaja oikeasti oletkaan ja sinusta tulee ehkä parempi suvaitsevaisempi ihminen tuon oivalluksen myötä...

Vierailija

Joo, olet puolittain oikeassa: kun tuollaisiin sovinistisiin paskiaisiin törmää tarpeeksi usein ja joutuu tarpeeksi monta kertaa latistetuksi vain pelkäksi p*llunkantotelineeksi, niin väsyyhän sitä eikä jaksa kaikesta vääntää. Ei siitä kuitenkaan suvaitsevaisemmaksi ihmiseksi tule, vaikka ehkä se tietyistä miehistä siltä vaikuttaa kun nainen vain hymyilee kiltisti kun vähän kouritaan perseestä ja kommentoidaan tissejä. Naisesta ei siis tule parempaa ihmistä, mutta maailmasta kokonaisuutena tuli taas vähän paskempi paikka olla nainen ja ihminen.

Veera
Liittynyt2.9.2015

No, voin sanoa, että mä olen mielelläni sellainen paskantärkeä pienestä nipottaja, joka ei hyväksy seksuaalista ahdistelua. Eikä mulla ole mitään tarvetta tulla suvaitsevaisemmaksi ihmiseksi sellaista harrastavien paskapäiden suhteen.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Vierailija
7/19 | 

Hyvä Veera! Asiat ei muutu, jos niistä aina vain vaietaan. Tästä postauksesta herneet nenään vetässeille miehille totean, että se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

Veera
Liittynyt2.9.2015

Se on just ihan älytöntä se mitä ölinää se aina aikaansaa joissain miehissä, kun puhutaan siitä, että tollanen seksistinen paskakäytös ei oo ok.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Vierailija
8/19 | 

Vai olisiko niin, että ne katkerat naiset joita sovinistiset siat eivät ole huomioineet esimerkiksi törkeyksillä ja kourimisilla ovat kaikkein innokkaimpia ottamaan kantaan näihin epäkohtiin, koska tuntevat olevansa ikään kuin vähemmän naisia tai naisellisia kun eivät ole saaneet miehiltä edes tuollaista sinänsä negatiivista sekä tuomittavaa huomiota, jonkinlaista outoa keroutunutta kateutta ehkä...

Veera
Liittynyt2.9.2015

Juu, kun sellaiset limaiset "otatko poskeen?" sun muut tokaisut ja perseestä kouriminenhan se on toki naisten toivelistalla ihan ykkösenä. En voi muuta sanoa, kuin että oot kyllä harvinaisen idiootti ihminen tuon kommenttisi perusteella.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Vierailija
10/19 | 

Vanha viestiketju, mutta tosiaan harmittaa se, kuinka keskusteluihin aina ilmaantuu niitä öliseviä, oletettavasti miehiä, jotka puolustelevat häirikköviestejä suurena sananvapausjuttuna, ja kaipaavat kohtuullisuutta yms. hyviä asioita. Ja vielä sellaisia viestejä, joissa ahdistelusta hermostuminen on jotenkin väärin tms. Olen itsekin miehentapainen, mutta ihan myötähäpeää tulee, kun lukee ylläolevan kaltaisia puolusteluita ahdistelulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat

Instagram