Kaupallinen yhteistyö

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus-

Sommittelu, eli kohteiden ja elementtien sijoittelu kuva-alalle visuaalisesti ja kuvan viestiä sekä tarkoitusta tukien, on yksi valokuvauksen tärkeimmistä asioista, tai oikeastaan kyllä tärkein. Valokuvauksen tekniikasta mitään ymmärtämätön kuvaajakin, joka luottaa täysin kameran automatiikkaan, joutuu nimittäin tekemään sommitelutyön itse.

Mitä valita mukaan kuvaan, mitä jättää pois? Ottaako kuva kaukaa vai mennä selvästi lähemmäs? Pysty- vai vaakakuva? Kaikki nuo valinnat ja monia muita on tehtävä ennen napin painallusta. Kamera tai puhelin voi hoitaa puolestasi kaiken teknisen, mutta päätös siitä mitä kuvataan ja mistä vinkkelistä, on vain kuvaajan ratkaistavissa.

Kokosin tähän esimerkkikuvien kera vinkkejä kuinka tehdä kuvatessa harkitumpia valintoja joiden ansiosta lopputuloksena on mielenkiintoisempia ja parempia kuvia. Hyvä kuva ohjaa katseen juuri sinne mihin kuvaaja sen on halunnut ja pitää katsojan mielenkiintoa yllä pidemmänkin aikaa.

Vinkit luettuasi osallistu myös Kuva & Kamera -messulippujen arvontaan!

 

1. Valitse kuvaan pääkohde

Harjaantumattomalla kuvaajalla meinaa usein iskeä ahneus ja yhteen kuvaan halutaan mahduttaa kerralla paljon kaikkea. Niinpä juhlista ja lomamatkoilta nappaillaan paljon laajoja yleiskuvia. Lopputuloksena onkin useimmiten otos, jossa on paljon ihmisiä ja elementtejä, mutta mikään ei nouse kunnolla esiin ja kuva on levoton.

Pyri siis valitsemaan kuvaan aina jokin pääkohde, joka kiinnittää katsojan huomion. Yllä oleva kuva opiskelijoista näyttää myös miljöötä ja kertoo paikalla olleen useampia henkilöitä vaikka pääkohteeksi onkin valittu yksi ihminen. 

Kuvaparin vasemmalla kuvaan on ahnehdittu kaikki leikissä mukana olleet henkilöt. Selvää pääkohdetta ei erotu, joten katse harhailee kuvassa ja taustalla olevat tavarat ja elementitkin vievät huomiota. Oikealla harkitumpi poiminta samasta tilanteesta. 

 

2. Sommittele kohde kultaiseen leikkaukseen

Kultainen leikkaus on jo antiikin Kreikan ajoilta peräisin oleva sommittelun perussääntö, jota noudattamalla on kautta aikojen saatu aikaiseksi paljon ihmissilmää miellyttäviä lopputuloksia niin kuvataiteissa kuin arkkitehtuurissakin. Yksinkertaisesti sanottuna kuva-ala jaetaan vaaka- ja pystysuunnassa kolmeen osaan ja kuvan tärkeimmät elementit sijoitellaan sitten noiden kuvaa jakavien viivojen risteyskohdille. 

Yllä olevassa kuvassa on kahdet viivat, sisemmät tarkemmin kultaisen leikkauksen suhdeluvun 1 : 0,618 mukaan ja ulommat hieman vapaammassa 2:3 suhteessa. Ei hommaa tarvitse ottaa niin millin ja pilkun tarkasti, että päässä pitäisi suuria laskutoimituksia tekemään, mutta se on hyvä summittainen apu kuvan sommitteluun.

Itselläni kultainen leikkaus tuntuu eksyvän kuviin tiedostamatta ja lähes automaattisesti ja kaikki siitä poikkeavat sommitelmat ovat aina tietoisia valintoja rikkoa tuota klassista sääntöä.

Myös seuraavaan kuvaan voisi piirtää nuo samat viivat ja huomata kohteen osuvan niihin aika prikulleen.

 

3. Jätä liikkeelle ja katseelle tilaa

Kohteen liike ja katse johdattelevat myös kuvan katsojaa jatkamaan silmillään kuvassa samaan suuntaan. Liikkeen ja katseen suuntaan jätetty tila tekee kuvasta miellyttävämmän kuin se, että vaikkapa tuo kuva Millasta pyöränsä kanssa olisi rajattu poikki heti pyörän edestä. Liike saa tilaa jatkua sen sijaan, että törmäisi kuvan reunaan.

 

4. Tarkasta tausta

Kasvaako kohteen päästä lipputanko taikka liikennemerkki? Törröttääkö korvasta puun oksa? Skannaa kuvauskohteen ääriviivat ennen kuvan ottamista ja sommitele häiriötekijät taustalta pois. 

Vasemmassa kuvassa tympii sekä päästä kasvava harmaa ikkunanpoka että silmän tasalla oleva  taustalla olevan rakennuksen ikkunassa oleva musta teksti. Tausta rauhoittui hieman kuvakulmaa muuttamalla.

 

5. Käytä katsetta ohjaavia linjoja

Seinät, polut, aidat, tiet ja monet muut elementit toimivat kuvassa katsetta johdatellen. Sommittele kuvasi siis noita linjoja hyödyntäen, niin kuva imee katsojan huomion juuri sinne minne sen haluat. 

Ikkunaseinä ja sen vaakalinjat kuljettavat katseen poikaan. Alla ravustajat löytyvät laiturin ja veneen osoittamasta suunnasta. 

 

6. Kehystä kohde

Etsi ympäristön tarjoamia kehyksiä. Kohteen voi rajata kauniisti vaikkapa oviaukon tai puiden oksien avulla. Kylmäpihlajan majakka nousee kuvassa näyttävästi esiin varjoisien alueiden muodostaman kehyksen ansiosta.

Alla puolestaan porttikongiin vievä holvikaari antaa kuvan pääkohteelle kauniit kehykset.

 

7. Vaihtele kuvakulmia

Kaikkea ei todellakaan tarvitse kuvata silmäntasalta. Kyykisty tai nouse ylemmäs ja tarkastele miltä kohde näyttää eri perspektiivistä. Tai aina ei tarvitse edes kyykkiä tai kiipeillä tuolilla, vaan kääntyvän näytön avulla, jollainen esim Olympuksen PEN-lameroista löytyy, eri kuvakulmia ottaa haltuun huomattavasti helpommin. 

Esimerkkikuvassa opiskelijaporukan hyppyihin tuli huomattavasti lisää korkeutta ja uusi kampusrakennus näyttävämmin kuvaan, kun kuvaaja laskeutui rähmäälleen maahan.

 

8. Luo kuvaan syvyyttä

Kuva-alaa voi jakaa osiin myös syvyyssunnassa ja pääkohteen ei tarvitse aina olla etummaisena. Luo kuvaan syvyysvaikutelmaa sommittelemalla elementtejä niin etualalle, kuvan keskelle kuin taka-alallekin. 

Itse tykkään etenkin miljöökuvauksissa etsiytyä milloin minkäkin puskan takaa kuvaamaan, jotta etualalle saa jotain "hössöntössöä", kuten itse vaikkapa tuossa Iinan kuvassa mössönä näkyviä kukkia nimitän. :D

 

Loppuun vielä kolmen samasta tilanteesta otetun kuvan kollaasi ilmentämään useammankin edellä mainitun asian hyödyntämistä. Ensimmäisessä kuvassa (vasen ylä) sen enempää ajattelematta otettu räpsy Annista istumassa baarin sohvalla. Katse harhailee vähän siellä sun täällä ja huomiota kiinnittää mm. taustalla näkyvät Kirjakaupan punaiset ikkunateippaukset. Kokonaisuus on levoton.

Seuraavassa kuvassa sommittelu ja rajaus ovat jo rauhallisempia. Pääkohde erottuu selkeämmin, mutta miljöötäkin on mukana. Tausta edelleen levoton, koska näkyy niin terävänä.

 

Tausta rauhoittuu hieman kuvakulmaa muuttamalla ja syväterävyyttä kaventamalla (kuvattu siis isolla aukolla). Kohde sommiteltu jotakuinkin kultaiseen leikkaukseen ja katseella on tilaa. Etualalla epäterävänä olevat shakkinappulat luovat kuvaan syvyyttä. Katse pysyy niissä elementeissä joihin se on haluttukin eikä harhaile ympäriinsä.

Hyvin pieniä valintoja kuvaustilanteessa, mutta isoja eroja lopputuloksissa!

 

Haluatko tulevana viikonloppuna Helsingin messukeskuksessa järjestettäville Kuva& Kamera -messuille? Kerro kommenttiboksissa mitä kohteita kuvaat mieluiten ja mikä on pääasiallinen kuvausvälineesi, niin osallistut lippuarvontaan. Messuippuja on jaossa 4 x 2 kpl, joten onnettaren osuessa kohdalle saat lipun itselle ja kaverille. Muista täyttää sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään, sillä liput toimitetaan voittajien meiliin perjantaina aamupäivällä. Osallistumisaikaa arvontaan on pe 15.3. klo 06.00 saakka. 

PS. Kaikille messuille tulijoille tiedoksi, minut löytää koko viikonlopun ajan Olympuksen osastolta, joten tulkaa ihmeessä moikkaamaan ja tutustumaan tuotteisiin!

Kommentit (28)

Pii
29/28 | 

Kuvaan pääasiassa puhelimella ja enimmäkseen lapsista tulee otettua kuvia. Haluaisin kyllä opetella kuvaamaan ihan kamerallakin.

Iina / MouMou
30/28 | 

Penillä (9) kuvaan ja Huawein puhelimella. Eniten tykkään kuvata lastani ja äitini kissaa, mutta käytännössä kuvaan kosmetiikkaa ja ruokaa. :)

Katariina M
31/28 | 

kuvaan omia koiria olympus pen kameralla ja kännyllä :D 

LH-päiväkodista
32/28 | 

Ihmiset ovat suosikki kuvauskohde.
Bändikuvia ois ihan supermahtavaa päästä ottamaan, mutta työ lastenparissa tekee todellisuudesta toista.
Puhelimella pääsääntöisesti napsin, joskus jopa onnistuneesti. Vinkit painan kyllä mieleen!!!

Vierailija
34/28 | 

Ruoka- ja leivontakuvia kuvaan puhelimella. Järkkärikin on mutta haaveissa ois Pen 9 😊

LMK
35/28 | 

Eniten kuvaan puhelimella, mutta jos oikein kuvaamaan lähden, niin mukaan tulee PEN-8. Kesää odotellessa, sillä luontomakrot ovat PENillä mun lempparikuvauskohteita. Puhelimella tulee kuvattua lapsia, tai lähinnä nuorempaa, kun teinityttö ei enää salli äidin kuvaavan ;)

ukki
36/28 | 

Vanha olympus digikamera ja puhelin,niillä kuvailen oravia pihalla.

ainokata
37/28 | 

Kuvaan Nikonin D3300-mallilla. Kesällä innostun yleensä kuvaamaan luontoa ja kavereita. Arkisin tulee otettua kuvia pelkästään puhelimella. Haluaisin kyllä käyttää enemmän järkkäriäni, tuppaa vaan loppumaan aika. Ehkä messuilta löytyisi taas inspiraatiota kuvaamiseen, ehkä myös jos kamera olisi kevyempää mallia siihen tarttuisi useammin.

JMT
38/28 | 

Kuvaan pääasiassa kännykällä tätä nykyä, kun ei ole aikaa mennä kamera kaulassa. Mutta niihin hetkiin, kun aikaa on niin jollain filmikameralla tulee otettua. Joko Cosinan filmijärkällä tai King regulette kameralla. Pääasiassa omia lapsia ja erilaisia maisemia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.

MariaO
39/28 | 

Pääasiallisesti kuvaan puhelimen kameralla. Se kun kulkee aina mukana, ja kuvat saa kätevästi sosiaaliseen mediaan:) Käytössä myös järkkäri (Canon 600D), mutta sillä ei juurikaan ole tullut enää kuvattua. Kuvattua tulee snäppejä elämästä ja kauniista asioista ympärilläni sekä tekemistäni kakuista ja kakkukoristeista kakkusivustolleni.

kirsikka.t
40/28 | 

Kuvaan puhelimella kaikkea mahdollista, ruokakuvista lasten harrastuksiin. Kunnon kamera haaveissa ja hankintalistalla.. sitten joskus.

Pippa
41/28 | 

Kuvaan kaikkia kiinnostavaa luonto, matkalla ja konsertit sekä taidetapahtumat. Kuvaan samsung tai Olympus

ik
42/28 | 

Mieluiten kuvaan liikkumista, fiiliksiä ja maisemia harrastusten yhteydessä, ja tällöin iPhone tulee useimmiten käytettyä. Harmi kyllä, sillä matkapuhelin ei näissä tilanteissa ole paras. Vanhasta super ihanasta Olympuksen pokkarista akkulaturi on vain kadonnut. 

Minna-pinna
43/28 | 

Kuvaan pääasiassa surkealla iPhonen kännykkäkameralla ja haaveile kunnon kamerasta. Tänäänkin pakkasaamuna huurteiset puut kimaltelivat auringossa ja harmitti ettei ole kunnon kameraa millä kuvata tuota kauneutta. Messuilta saisi varmasti ideoita kameran hankintaan.

Ttk
44/28 | 

Kuvaan Olympus OM-D:llä ja arkimenossa myös kännykällä, pääasiassa luontoa ja omia eläimiä.

Heidiii
45/28 | 

Olipas kiva postaus! :) Otan kuvia puhelimella ja Nikon D5300 :)

Heidiii
46/28 | 

Unohdin kirjottaa tuohon aiempaan kommenttiin mitä kuvaan mieluiten. :D Eli mieluiten kuvaan vaan hyviä hetkiä, koska se on kohta ohi (on ihana palata myöhemmin hyviin hetkiin kuvien kautta) ja luontoa, koska se on yksinkertaisesti vaan niin kaunis. <3

Anne;
47/28 | 

Nykyään kuvaan yksinomaan kännyllä -reissukuvia, konserteissa, asetelmia.

Majakkatytsy
48/28 | 

Kuvaan majakoita, luontoa kännykälläni reissuistani joita teen Suomessa tai ulkomailla. Kuvaan oikeastaan kaikkea mikä herättää mielenkiintoni. Kuvaan paljon myös itseäni tai lastani, lähinnä niin sanottuja taidekuvia. Niissä tunnelma on tärkeä. En omista vielä omaa järjestelmäkamera.

Gertrud Von Hjalmarsson
49/28 | 

Luontokuvausta paljolti, sekä reissulla tietysti kaikkea mahdollista. Pääasiassa Nikon D5200, mutta myös Oneplus 6, kumpi sattuu olemaan kätevämmin käsillä.

Anne*
50/28 | 

Kuvausvälineeni on nikonin d5300 ja Nikon coolpix p900 ja Huawei P10+,kuvauskohteita koira ja luonto.

Tikruh
51/28 | 

Kuvauskohteita yleensä luonto ja ihmiset. Kuvailen mun puhelimella Huawei P9+ ja haaveilen ihan kunnon kamerasta.😍

Vierailija
52/28 | 

Vaikka järkkäri löytyy omasta takaa, taitaa nykyään useammin lenkkipoluilla kulkeutua uusi huawei mukana. Odotan kovasti että pääsen kuvaamaan kevään etenemistä ja kukkaloistoa. Useimmiten kuvauskohteena on koirat ja luonto. 

Pömppöruutu
53/28 | 

Maailman kauneinta vaimoani kuvaan nyt ensiraskauden edetessä. Järkkärillä kuvaan joskus ja pääasiassa Samsung S7 koska se on kokoajan mukana.

Joni
54/28 | 

Kuvaan matkoilla ja kotimaassa lähinnä kaupungin elämää ja arkkitehtuuria, etenkin suoria linjoja. Kamerana on kännykkä, sillä se on aina mukana mihin menenkin, ja kännyköiden kamerat kehittyvät koko ajan paremmiksi.

Vierailija
55/28 | 

Kiitos hyvistä vinkeistä! Ja blogistasi muutenkin 😊

Sepontytär
56/28 | 

Kuvaan OnePlus puhelimella pääasiassa perheen 4 v. ja 9 vk ikäisiä minibulleja. Myös matkoilla valtaosa kuvista tulee otettua puhelimen kameralla, vaikka meillä on myös laadukas digikamera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat