Aamulla peilistä näkyi jälleen todella turvonneet yläluomet ja silmänympärykset kutisivat. Aivan tuttuja oireita kerroilta, jolloin olen lätrännyt naamaani kosmetiikkaa, missä on allergisoiva aineosa. 

Minullahan meni varmaan pari vuotta oireiden alkamisesta, ennen kuin yksi selkeä allergian aiheuttaja selvisi. Se on sittemmin jo iholle jätettävistä tuotteista EU:ssa kielletty Methylisothiazolinone ja tuota yhtä myrkkyä olen sittemmin yrittänyt vältellä. Toisinaan kylläkin hieman huonolla menestyksellä.

Kyseistä ainetta on parin viime vuoden aikana päätynyt iholleni mm. ripientaivutuksen aikana käytetyistä suojalapuista ja kerran tai pari on käynyt ihan omavalvonnassa moka kuten vaikka Riikan reissulla käyttämäni meikkivoidenäyte.

Kun tuolle ainesoaslle on kerran allergisoitunut, niin todella pieni ja hetkellinen ihokosketus riittää aiheuttamaan oireet. Toisaalta on todella hyvä, että oireet iskevät hyvin nopeasti ja pienestä, niin sopimattomat tuotteen käyttöä ei ehdi jatkaa pitkään.

Vasemmalla kuva muutaman vuoden takaa, kun en vielä tiennyt mille olen allerginen enkä osannut tuotteita vältellä. Noiden oireiden todennäköiseksi aiheuttajaksi osoittautui sittemmin Nivean puhdistusliinoissa ollut methylisothiazolinone. (en tiedä onko ainesosia myöhemmin muutettu)  Oikean puoleinen kuva tältä aamulta. Luomet eivät siis läheskään niin pahat kuin tuossa vasemmalla, mutta selvästi turvoksissa ja tässä siis kyseessä jokin ihan hetkellinen altistus.

Tämän aamuisten turvonneiden luomien takana ei kuitenkaan ollut tuo itselleni jo tuttu säilöntäainehirviö. Mietin pääni puhki, että mitä oikein olen edellisenä iltana kasvoilleni laittanut, mutta kaikki tuotteet olivat jo pitkään käytössä olleita vanhoja ja turvallisia tuttuja.

Paitsi että... Minähän korkkasin eilen illalla uuden putelin Lumenen silmämeikinpoistoainetta ja se pullo on uuden näköinen. Minä tosiaan kuvittelin uudistuksen koskevan vain tuotteen ulkonäköä, mutta törpön tarkempi zoomailu osoittikin, että kyllähän siinä lukee pienellä että "NEW Improved".

Koska muista aineista minulla ei ole tietoa, että mille voisin olla herkistynyt kuin em. methylisothiazolinone, on kaikki vasta arvailua. Mutta inci-listoja vertailemalla selvisi, että puhdistustuotteen uudessa koostumuksessa on luovuttu parabeeneista säilöntäaineena, niitä kun nykyään niin kovasti koitetaan karttaa ja tilalle on tullut sellainen ainesosa kuin sodium benzoate.

Googlailin aikani ja erinäisiä artikkeleita, blogikirjoituksia, keskusteluja sun muita lähteitä luettuani tuo sodium benzoate voisi kuulostaa mahdolliselta syylliseltä oireisiini. Cosmethics appi kuitenkin punaisella vakavaa varoitusta nimenomaan tuon vanhan tuotteen kohdalla, koska siinä on parabeenejä, mutta uuden tuotteen ainesosista ei yksikään ollut varoiteltavien listalla. Mutta niin se menee, että yksi aine on huono yhdelle ja toinen toiselle. 

En nyt tietenkään voi pelkkään netin selaamiseen perustuen olla asiasta lainkaan varma, mutta kaiken lukemani ja näiden uuden ja vanhan puhdistustuotteen sisältöjen vertailun perusteella laitan tuon sodium benzoaten nyt omalla kohdallani seurattavien ja varovaisuutta vaativien ainesosien listalle. Mutta mistäs nyt silmämeikinpoistoaine, kun tähän Lumeneen olen luottanut vuosikausia ja uutta en nyt varmastikaan uskalla enää käyttää?

Onko teistä kellään tiedossa allergia tuolle sodium benzoatelle? Tai onko samanlaisia kokemuksia tämän uudistuneen tuotteen kohdalta?

Jos itselläsi on ollut jotain epämääräisiä oireita, mutta et ole aiheuttajasta kartalla, niin suosittelen ainakin tuon methylisothiazolinonen tsekkaamaan, että löytyykö sitä tuotteista, joita olet käyttänyt. Parabeenien välttelemisen myötä on huomattu, että nousussa onkin uudet allergiariskit.  Metyyli-isotiatsolinonin aiheuttamat kosketusallergiat ovat lisääntyneet huomattavasti.

Mitä tästä taas opimme? Että hyväksi havaittu tuttu tuote, ei välttämättä pysy aina samana. Kannattaa olla tarkkana ja koittaa heti ottaa selvää mistä on kyse, jos allergiaoireita ilmaantuu. 

 

Kommentit (29)

Sanna
30/29 | 

Mä putsaan silmämeikkini Aqualan L tai sit Garnierin misellivedellä. Yleensä Aqualanilla. Silmät ei kestä öljypohjaisia aineita :/

Ma Tilda
31/29 | 

Onkohan Garnier muuttanut misellivetensä koostumusta, siinä ainakin ennen oli PHMB:tä, joka kiellettiin syöpävaarallisena... Itse tuolloin lopetin sen käytön, vaikken oireita saanutkaan.

Kaisa
32/29 | 

Mun suosikki on Lancomen bi-facil eikä tällä hetkellä käytössä olevassa Vichyn purete thermale vedenkestävän silmämeikinpoistoaineessakaan ole mitään pahaa sanomista.

Veera
Liittynyt2.9.2015
33/29 | 

Vichya voisin kyllä vaikka kokeilla, olen monesta muusta niiden tuotteesta tykännyt.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Ma Tilda
34/29 | 

Itse en kovin paljon Lumenen tuotteita käytä, niissä on omalle kohdalle sattunut enemmän pettymyksiä kuin onnistumisia (vesiliukoinen ripsiväri, joka ei lähden normaalilla meikkiputsarilla, mutta suttaantuu silti sateessa tai kasvopesuaine, jolla ei lähde arkimeikki iholta). Sivusta seuratenkin vaikuttaa siltä, että Lumenen asiakkailla on hankalaa, kerta toisensa jälkeen tuntuu suosikkituotteita loppuvan. Mietinkin kerran, että onko Lumenella ollenkaan ns. klassikkotuotteita, joita useimmilla isoilla kosmetiikkabrändeillä on. On joku, jota myydään vuosikymmenestä toiseen, on se sitten Elisabeth Ardenin 8h cream tai Lancomen Hypnose tai mikä hyvänsä. Lumenelta en keksinyt sellaisia. Ajattelinkin, että onko heillä vähän tempoilevaa tuon tuotevalikoimansa kanssa, että menevät toistuvasti lopettamaan tuotteita, joiden perään syntyy kamala poru. Merkki on kuitenkin suomalaisittain ikoninen, mutta blogijuttujen ja näiden kaverikokemusten perusteella tuntuu, että heidän tuotteisiin on parempi olla kiintymättä. Sinun kokemuksesi ei sekään lisää luottamusta.

Veera
Liittynyt2.9.2015
35/29 | 

Niin, Lumenella on kyllä mennyt tuotepaletti ainakin viime vuosina ihan uusiksi. 

Mutta itsellä on kyllä monista heidän tuotteista tosi hyviä kokemuksia ja tämä oli nyt eka josta tuli oireita. 

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Piia
36/29 | 

Cosmethicsin appiin voi valita myös omia varoituksia! Ehkä auttaisi allergian kanssa.

Veera
Liittynyt2.9.2015
37/29 | 

Joo mä huomasin kans. Otin sen siis ihan nyt vasta viikonloppuna käyttöön, mut vaikutti kyllä tosi hyödylliseltä ja skannailin nyt ihan innolla kaikkia tuotteitani. 

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Vierailija
38/29 | 

Aqualan L on ihan paras ja hellävarainen! Ihotautilääkäri suositteli sitä minulle ihon puhdistukseen ja sillä tosiaan lähtee kaikki. Nuo silmämeikin puhdistajat ovat mielestäni huonompia ja kirveleviä.
Voide kannattaa pyytää reseptinä, niin saa isoja pumppupulloja edullisesti.

Annu

Veera
Liittynyt2.9.2015
39/29 | 

Joo, mä olen joskus reissussa itse asiassa käyttänyt perusvoidetta puhdistukseen, kun on halunnut päästä vähillä törpöillä ja se on ollut kyllä ihan toimivaa.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Tiltu
40/29 | 

Mä olen alkanut käyttämään kaksoipuhdistusta iltaisin kasvojen pesussa ja silmämeikinpoistoaine on jäänyt kokonaan pois, koska 1. vaiheen rasvamainen putsari poistaa myös silmämeikin tehokkaasti ja 2.vaiheen puhdistusneste poistaa klähmäisyyden ja viimeisetkin meikinrippeet.

Tarja
41/29 | 

Olen myös allerginen methylisothzolinonelle ja kyllä, mun silmät on myös turvonneet ja kutiavat kun käytän tuota vedenkestävää ripsarin puhdistusainetta. Nyt varmistui minun epäilyni. Kiitos taas, sinun blogitekstin perusteella osasin jättää pois tuotteet joissa tuota methylisothzolinonea oli ja allergiatestin jälkeen allergia varmistui. Pitää jatkossa myös tutkia hiustuotteiden parabeenit, nekin tuntuvat aiheuttavan päänahan kutinaa ja arkuutta.

Veera
Liittynyt2.9.2015
42/29 | 

Hienoa, jos siitä on ollut hyötyä että olen asiasta kirjoittanut!

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Vinkki
43/29 | 

Vedenkestävälle meikille ihan paras poistoaine on normaali rypsiöljy. Useampikin kerros ripsaria irtoaa hyvin ja on hellävarainen eikä maksa paljoa.

Veera
Liittynyt2.9.2015
44/29 | 

Pistänpä tämänkin testilistalle!

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

-T-
45/29 | 

Noille benzoille voi olla allerginen. Niitä on myös elintarvikkeissa ja hammastahnoissa.

Veera
Liittynyt2.9.2015
46/29 | 

joo mä lueskelin, että on yleinen elintarvikkeiden säilönnässäkin. Mutta ilmeisesti harvinaisempaa on että aiheuttaisi allergiaa syötynä kuin ihokosketuksessa.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Anni
47/29 | 

Ennen käytin voidemaista Nivean silmämeikin poistoainetta, sekin oli toimiva mutta perusrasvat ajavat saman asian! Öljyä/öljymäisiä aineita en ole voinut/osannut koskaan käyttää vakituisesti mutta ihan rypsi- tai kookosöljyllä ainakin lähtee vedenkestäväkin ripsiväri vallan mainiosti

Tanjuska78
48/29 | 

Ihan sattumalta osui tekstisi kohdalle, onneksi!!! Olen käyttänyt Lumenen waterproof silmämeikinpoistoainetta vuosia. Yhtäkkiä silmäluomet alkoi hilseillä ja luomet näyttävät välillä turvonneilta ja atooppisen ihottuman näköistä. Nyt juuri tajusin, et oireet voi yhdistää ajallisesti uuden pullon käyttöönottoon. Kyllä lähtee Lumene vaihtoon...

Veera
Liittynyt2.9.2015
49/29 | 

Auts! Minäkin luulen, että jos olisin ehtinyt käyttää useamman kerran, niin olisi alkanut myös hilseily. Nyt ei ehtinyt tulla kuin tuo turvotus. Mutta kyllä tosiaan kannattaa heivata aina mäkeen ja katsoa helpottaako oireet.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

+Jenni+
50/29 | 

Voisitko ajatella käyttäväsi ei vedenkestävää ripsiväriä ja puhdistavasi silmämeikit esim. puhdistusöljyllä? Toisaalta vedenkestävässäkin on etunsa. Toivottavatsi löytyy ei allergisoiva uusi putsari. :) Itse olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan, mutta toki sekin voi allergisoida.

Herkkis
51/29 | 

Hei! Minullekaan eivät sovi lähes mitkään Lumenen tuotteet. Ainoa, jota olen pystynyt käyttämään (nyt en vuosiin) on vanhimpia klassikkoja oleva kuulto/kiiltopuna.

Suosittelen atoopikoille tuota Aqualan L :ää kaikkeen kosteutukseen ja tosiaan on hyvä varmasti meikinpoistoon. Pumppupullo on riittoisa! Piilareiden käyttäjänä tarvitsen rasvatonta putsaria, ja nyt ostin pitkän vertailun jälkeen Acon 3-1 miselliveden. On hyvä! Muihinkin Acon tuotteisiin olen ollut tyytyväinen. Samaten Vichy on myös ok (itsellä aurinkotuotteissa).

Itse olen saanut parhaat vinkit Yliopiston Apteekin verkkokaupassa ja myymälässä, suosittelen.

Vierailija
52/29 | 

Itse lakkasin käyttämästä silmämeikinpoistoaineita juuri noiden herkkyysongelmien vuoksi. Otapa tilalle luomukookosöljy; bonuksena sillä kasvaa silmäripset huimasti! Vanulappuun vaan kuopaisee sitä kohmettunutta öljyä vähän, pitää silmän päällä kunnes alkaa lämmön vaikutuksesta sulamaan, ja sitten vaan pyyhkii meikit pois normaalisti. Runsaampaa iltameikkiä poistaessa voi toistaa käsittelyn. Lopuksi kevyesti huuhtelen vedellä. Ei kemikaaleja, edullinen, hoitava ja toimii myös vedenkestävälle meikille. En vaihtais enää mihinkään!

Vierailija
53/29 | 

Atoopikkona olen herkkäihoinen, mutta aiemmin en ole huomannut allergioita mitään tiettyjä kosmetiikkatuotteita kohtaan. Kunnes itsenäisyyspäiväksi ostin Lumenen luomiväripaletin jossa oli sinisen sävyjä. Seurauksena hirvittävä allerginen luomitulehdus joka ei meinannut parantua millään! Enpä yritä enää jatkossa säästää ja hankkia Lumenea vaan luotan tuttuihin ja turvallisiin Lancomeen ja Dioriin luomiväreissä... :/

Vierailija
54/29 | 

Olipa ylläri että natriumbentsoaatti jota jotkut marjat (erityisesti puolukka) luonnostaan sisältävät, voi myös allergisoida. En ole ennen kuullutkaan sen aiheuttaneen oireita mutta kaikkea uutta aina oppii!

Vierailija
55/29 | 

Natriumbentsoaatti säilöntäaineena tai ihan luonnon omana tuotteena aiheuttaa monille nimenomaan urtikariaa eli nokkosrokkoa...

Vierailija
56/29 | 

Täältä suunnasta myös ääni keittiön kaapeista löytyville öljyille. Vedenkestävän silmämeikin poistoon suosikkini on kookos. Aikaisemmin käytin mm. manteliöljyä, mutta kookosta kokeiltuani en halua entiseen palata. Manteliöljy jätti silmiin sumean kerroksen vartiksi, mutta kookoksen kanssa katse on kirkas saman tien.

Toki nämäkin voivat aiheuttaa allergisia reaktioita ja oireilua, mutta koska ainesosaluettelo on niin paljon lyhempi, niin syyllisen jäljille pääsee paljon helpommin kuin pitkiä inci-listoja tavaamalla.

NIVEA
57/29 | 

Hei Veera,

Ikävä kuulla, että olet herkistynyt MI:lle. Halusimme vielä korjata, että meidän tuotteemme eivät enää sisällä Metyyli-isotiatsolinonia. Se päätettiin jo vuonna 2013 poistaa tuotteistamme ja vuoden 2016 puolivälin jälkeen sitä ei enää ole ollut missään tuotteessamme. Sanoitkin toki, että kuva on muutaman vuoden takaa, mutta tiedoksi, että nykyään voi huoletta käyttää myös MI:lle herkistynyt :)

T:NIVEA-tiimi

Veera
Liittynyt2.9.2015
58/29 | 

Kiitos tiedosta! Jotenkin vaan automaattisesti karttanut niitä tuotteita, mistä oireita tuli, joten ei ole älynnyt sittemmin katsoa inciä uudelleen. Mutta ihan tosi hyvä tietää tämä, niin ehkäpä testaan meikinpuhdistusliinoja jälleen. :)

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat