Kirjoitukset avainsanalla Olympus

Kaupallinen yhteistyö

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus-

Ai vitsit miten kiva viikko mulla onkaan meneillään! Tänään meni koko päivä yhden teollisuusyrityksen sidosryhmälehden kuvauksissa. Olen aina ihan fiiliksissä, kun pääsee kurkistamaan erilaisiin tehtaisiin.

Huomenna menen kertomaan oman yrittäjätarinani vanhan opinahjoni, Satakunnan Ammattikorkeakoulun, yrittäjäpäivään ja torstaina suuntaan junalla Tampereelle missä vietetään bloggaajien tykypäivää huikealla porukalla ja hauskan ohjelman merkeissä.

Viikonloppuna puolestaan on vuorossa viikon supereimmat duunit, kun I Love Me -messut valtaavat Helsingin messukeskuksen. Messuilla on tänä vuonna mukana myös pitkäaikainen yhteistyökumppanini, minua paljon työllistävä Olympus kameroineen. 

Olen koko viikonlopun ajan töissä Olympuksen osastolla. Meillä on siellä tiedossa hyviä messutarjouksia PEN-kameroista ja Accessory world -tuotteista (eli laukut, hihnat ym). Opastetaan kollegoiden kanssa kameran ja objektiivien valinnassa ja autetaan kaikissa muissakin mieltä askarruttavissa kamerakysymyksissä.

Minusta on hurjan kiva aina tavata teitä blogin lukijoitakin, joten tulkaa ihmeessä moikkaamaan mua Olympuksen osastolle!

Nousen perjantaina myös messujen Lounge-lavalle klo 13.30. Luvassa on puolen tunnin luento aiheesta Asukuvausvinkit! Kuvauskorkeus, poseeraaminen/mallin ohjaus, taustan valinta ym. Vinkeistä on hyötyä niin kameran edessä kuin takanakin toimimiseen. 

Lauantaina puolestaan klo 11.30 Lounge-lavalla haastattelussa Pupulandia-blogin Jenni aiheesta Miten rakentuu blogin visuaalinen maailma? Jos siis olet messuilla jomman kumman esityksen aikana, niin tule ihmeessä kuuntelemaan!

Mikäli sulla ei vielä ole messulippuja, mutta tapahtuma houkuttelee, niin mulla olisi nyt Olympuksen tarjoamana jaossa I Love me -pääsylippuja. Arvon täällä blogissa 7 x 2 kpl lippua. (lippujen arvo 16 €/kpl). Eli seitsemän teistä pääsee messuille kera kaverin! Laitan vielä huomenna muutaman lipun jakoon myös instan puolella. Kannattaa laittaa siis @vieruska seurantaan ja kokeilla onneaan myös siellä.

Osallistu lippujen arvontaan täällä blogissa kertomalla kommenttiboksissa mitä sinä rakastat itsessäsi. Muista täyttää myös nimimerkki ja sähköpostiosoite, jotta palkinnot löytävät perille. Vastausaikaa on to 18.10. Klo 12.00 saakka. Liput toimitetaan sähköpostitse.

Mä aloitan. Tykkään itsessäni hurjan monesta asiasta, mutta mainitaan tässä nyt yksi ulkoinen tekijä. Rakastan hymyäni ja etenkin kulmahampaitani. :D 

Sun vuoro!

 

Kommentit (71)

Manskuliini

Olen vuosien varrella opetellut rakastamaan itseäni ulkoisesti, aina se ei ole ollut helppoa eikä se ole sitä vieläkään. Rakastan itsessäni isoja silmiäni ja katsettani, silmät on sielun peili 😊

Rebelundercover

Iik! No ruskeita silmiäni. On muuten tosi ärsyttävää, ettei me naisten sivusto ymmärrä sähköpostiosoitetta, jossa on kaksoisukunimi.

Käyttäjä26253
Liittynyt11.10.2018

Rakastan vihreitä kissansilmiäni ja muikeita hymyileviä huuliani. Lisäksi rakastan sekavaa hassua mieltäni jonka ansiosta minulla on harvoin tylsää. 😋

MinnaK

Rakastan vihreitä silmiäni ja niiden pilkettä sekä tietysti huumorintajuani. Huono huumori, paras huumori!

Kuorotipu
Liittynyt15.3.2017

Sun kulmahampaat on kyllä söpöt :)

Mä tykkään ulkoisesti mun kynsistä. Ne on kauniin malliset ja pitkän stressijakson jälkeen palanneet taas luontaiseen vahvuuteensa. Sisäisesti taas pidän mun ikuisesta optimismista ja taipumuksesta uskoa, että kaikki on mahdollista ja asiat järjestyy aina jotenkin.

KristaAnneli

Rakastan itsessäni sitä että olen aina ystävällinen ja huomaavainen, sillä se on asia mitä muissakin arvostan. Maailmassa tarvitaan enemmän kiltteyttä!

Monkkeli

Mun sisua ja asennetta. Periksiantamattomuutta ja sitä että olen oppinut viimeaikaina myös kuuntelemaan itseäni ja antamaan itselleni löysää tässä asiassa :).

Splöde

Mä tykkään itessäni siitä kuinka hyvältä mun pusu näyttää ku laitta huulet tötterölle.. joillaki tulee sellanen hervoton tötterö. Mut mulla tulee sellane söpö.. 🤣🤣 ja siks onnistun yleensä pusukuvissa!! Nii ja kaksmieliset jutut ja kuinka mun silmät näkee joka asiassa jolain tapaa pippelin.. 🙈😁😛👌🏻

Kiharat

Rakastan ja vihaan samaan aikaan luonnonkiharoita hiuksiani, sekä tissejäni. 🤩😎😅

Sariska

Tykkään hiuksieni väristä ja siitä että niitä on siunautunut aika paljon, eli ei sellaista pwrinteistä suomalaista luirulettiä löydy multa! Satunpa olemaan vielä olemaan piipahtamassa isän luona helsingissä viikonloppuna, joten toivottavasti arpaonni suosisi!

KooKoo

Tukka on hyvä ja osaan sitä mielestäni hyvin laittaa. Silmien väri on omaperäinen ja suorat pitkät varpaat.
Pitäs opetella enemmän...

Wandah

Rakastan omia varpaitani, empaattisuuttani ja kyllä mulla on ihan rakastettava berberikin.

Nakkikastike

Pidän siitä, kuinka osaan kohdata ihmiset jokaisen itsenään. Ulkoisesti pidän huulistani.

Papan mamma

Ulkoisesti parasta taitaa olla nenä ja hiukset. Mutta pidän omaa sisäistä kauneutta kyllä kauniimpana. ❤

Minna51

Kuten sinä tykkäät hymystäsi, myös minusta parasta minussa on hymyni ja iloinen elämänasenne muutenkin. Tähän ikään ehtineenä tietää ettei useinkaan asioiden murehtiminen auta ja pettymyksetkin on helpompi kestää kyynelten läpi hymyillen😘

paivihei

Vaikean elämänvaiheen jälkeen on ihana huomata, että hymyilen jälleen ja se näkyy silmissä asti. Vaikeuksista voittoon. Siksi rakastan omaa periksiantamattomuuttani ja tätä onnellista hymyä.

Vierailija

Rakastan kauniita kasvojani. Rakastan (ja ihmettelen) myös sileää, lähes rypytöntä ihoani. Tästä voin kiittää sitä, että olen koko ikäni vältellyt aurinkoa. Siitä on aina tullut huono olo ja viime kesä olikin kamala kestää.

Karmapauliina

Pidän itsessäni eniten tatuoinneistani, huulistani sekä sääristäni. Mutta ennen kaikkea rakastan itsessäni sitä, että vaikka valtaosa vartalostani ei minulle kelpaa enkä osaa lopettaa itseni vertaamista muihin, että nykyään osaan olla itselleni armeliaampi. Olen itse itseni ystävä vuosi vuodelta enemmän ja osaan ottaa tämän tärkeimmän ystäväni tarpeet aina vain paremmin huomioon.

Heidi57

Pidän hiuksistani ja siitä että olen niin hyvässä fyysissä kunnossa vaikka ikää on jo lähes 60 vuotta. Eläköön elämä!

Hannis80

Välillä on vaikea löytää asioita mitä itsessä rakastaa mutta olen aina pitänyt paksuista hiuksista ja tummanruskeista silmistä.

Mira

Tää onkin todella vaikea kysymys itselle, koska olen koko elämäni painiskellut paljon itsekriittisyyden yms kanssa. Mutta tykkään pitkistä ja kaarevista ripsistäni, joiden ansiosta en ole koskaan tarvinnut edes juhliin irtoripsiä :) 

PiP

Pidän siitä, että olen sydämellinen ja empaattinen immeinen, huomioin läheiseni kauniisti. Minulla on myös söpö nykerönenä ja kauniit kädet.

Kipa

Rakastan idearikkauttani, nopeaa älyä ja loistavaa kykyä nähdä asioita kokonaisuuksina.

Miiiiu

Ihanan inspiroiva mission anto - pidän nopeasta reagointikyvystäni sekä hampaistani (joista olen muutaman kerran saanut kehuja?!) :D

Lintu

Pidän luovuudestani. Teen itse vaatteita ja koruja ja keramikkaa ja vaikka mitä muuta, koska se on niin kivaa ja saa minut iloitsemaan siitä että olen minä.

Emppu__!

Tällä hetkellä rakastan itsessäni pyöristyvää raskausmahaa, joka tekee itsestä muutenkin armollisemman omalle kropalle 😊

Henriikka

Empatiakyky ja herkkyys, sellaisia ominaisuuksia mitä on oppinut arvostamaan vasta viime aikoina <3

tähkäpää

Rakastan itsessäni kykyä nähdä kauneutta, niin itsessäni kuin myös ympäröivässä maailmassa ja ihmisissä, joiden kanssa sen jaan. Edesmennyt äitini rakasti valokuvausta ja olen perinyt häneltä niin intohimon kuvaukseen kuin myös tämän kauneuden huomaamisen ja arvostuksen. Valokuvaamisen kautta pääsenkin hyvin ilmaisemaan tätä puolta itsessäni. Harjoittelen vielä sitä, että kun näen vaikka ihanaa lempeyttä kollegan silmissä tai erityisen kauniin auringonnousun, sanon sen ääneen ja jaan tämän huomion myös muille. 

Vierailija

Toteutuiko tämä arvonta koskaan? Olisi ollut kiva nähdä täällä blogissa nimimerkit, joita arpaonni suosi. Jos siis oikeasti kukaan sai lippuja.

Kaupallinen yhteistyö

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus-

Minun tulisi ehdottomasti petrata yhdessä asiassa blogin asukuvien suhteen. Pitäisi muistaa useammin kuvata myös erilaisia yksityiskohtia! Yleensä, jos minua kuvaa joku kaveri, pyydän kyllä kuvaamaan erikseen vaikkapa kengät tai korvakorut, mutta itsekseni jalustan kanssa puuhaillessa se tahtoo helposti jäädä. 

Vaikka asun osat näkyvätkin ihan hyvin myös tällaisissa kokokuvissa tai korvikset vaikka kasvolähiksissä, niin erilaisia kuvia sekoittamalla kokonaisuudesta saa ehdottomasti sekä visuaalisemman että kertovamman.

Olipa kyse sitten asupostauksesta tai vaikka lomakuvista kootusta kuvakirjasta, pysyy katsojan mielenkiinto ja kuvasarjan jännite paremmin yllä, kun mukana on kaikenlaisia ruutuja aina laajoista yleiskuvista pieniin yksityiskohtiin. Jos miljöö on kiinnostava, saa se henkilökuvissakin ihan reilusti näkyä.

Ota siis reissussa sen perinteisen maisemakuvan rinnalle lähikuva vaikka viereisen puun kauniista lehdestä ja täydennä ravintolassa napatun annoskuvan tarinaa ikuistamalla myös ympäröivää miljöötä. Kaverin juhla-asua ikuistaessa nappaa kuva myös upeista kengistä tai mielenkiintoisesta korusta.

Vaikka aina sanotaankin jo yhden kuvan kertovan enemmän kuin tuhat sanaa, niin muutaman tarkoin valitun ja toisiaan täydentävän otoksen avulla sitä kertookin sitten jo melkoisen stoorin.

Samalla kannattaa kuitenkin muistaa etenkin kirjoittajille tuttu ohje 'kill your darlings' ja uskaltaa myös karsia kuvia reippaalla kädellä, jos ne eivät tuo kokonaisuuteen mitään uutta. Kuvia katsoessa uupuu ja tylsistyy helposti, jos vaihtelua ei ole riittävästi ja samanmoiset kuvat seuraavat toisiaan. (Kaikki meistä on joskus katsonut jonkun tuttavan tuskastuttavan pitkäveteisiä loma-albumeja... :D)

Voidakseen kuvata monipuolisesti, ei kameralaukussa tarvitse kuljettaa hirmuista määrää erilaisia objektiiveja. Jo parilla oikein valitulla ja toisiaan täydentävällä linssillä saa käyttöönsä jo paljon ilmaisuvoimaa. 

Töitä tehdessä mun laukusta löytyy toki hieman enemmän tavaraa, mutta vaikkapa lomamatkoilla tai juurikin blogikuvia kuvatessa, mukanani on yleensä juurikin se pari objektiivia. Toinen polttoväliltään laajakulmaisempi (esimerkiksi 17 mm) ja toinen taas jokin muotokuviin sopiva lasi (tilanteesta ja fiiliksestä riippuen vaikka 30 tai 45 mm).

Pienikokoisten Olympus-kamojen ollessa kyseessä, mahtuu mun PEN E-PL9 ja pari objektiivia näppärästi hyvin pieniinkin laukkuihin. Tyylistä ei siis tarvitse tinkiä heittämällä selkään jotain tylsän näköistä kamerareppua!

Minulta kysellään usein, että mikä objektiivi kannattaisi hankkia kittilinssin (14-42 mm) lisäksi, kun kuvaamisen nälkä kasvaa. Asiaan ei toki ole yhtä oikeaa vastausta, vaan se riippuu sitä mitä itse kukakin enimmäkseen kuvaa. Nyt on kuitenkin menossa kiva kampanja, missä PEN E-PL9:n kanssa saa kaupan päälle 30 mm 1:3.5 makro -objektiivin (arvo 279 €).

Vaikka 'makro' linssin nimessä tarkoittaakin sitä, että kyseisellä objektiivilla voi kuvata pieniä kohteita hyvinkin läheltä, niin tuo sama linssi sopii loistavasti myös muotokuviin. Yhdellä ja samalla objektiivilla kuvaa siis yhtälailla korujen pikkuruisia yksityiskohtia kuin myös kauniisti piirtyviä henkilökuvia. 

Monipuolisuutta kuviin saa erilaisten rajauksien ja kuvakokojen lisäksi myös leikittelemällä syväterävyydellä. 30 mm objektiivilla saa jo kivasti epäterävää taustaa henkilökuviin. Tai niin kuin yllä, epäterävää henkilöä kamerakuvaan. :D

Postauksen ensimmäinen kuva on otettu 14-42 mm f/3.5-5.6 kittiobjektiivilla ja kaikki muut 30 mm f/3.5 makrolla.

Jos kamerat ja valokuvaus kiinnostaa, niin lue myös aiemmat Olympus postaukset! Niistä löydät ohjeet mm. Olympuksen wifi-ominaisuuksien käyttöön, vinkkejä parempiin kuviin ja apua kameran valintaan.

 

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus-

Kommentit (0)

-Kaupallinen yhteistyö Olympuksen kanssa-

Minulta kysytään toistuvasti, että kuka asukuvani ottaa ja kun vastaus on, että 95% kuvista on minun itse ottamiani seuraa jatkokysymys, että miten sen homman oikein suoritan. No minäpä kuulkaa selostan.

Vielä vuosia sitten itsensä kuvaaminen vaati mm. kameran vitkalaukaisimen kanssa pelaamista, jotain objektia jota käyttää itsensä tilalla tarkentamista varten ja nopeita spurtteja kameran luota poseeraamaan.

Sittemmin itse itsensä kuvaaminen helpottui huomattavasti, kun Olympus lisäsi kameroihinsa wifin ja loi Image Share -applikaationsa. (ilmaisen Olympus Image Share -appin löydät App Storesta ja Google Playsta)

Ilman tätä kameran ja puhelimen (tai tabletin) langatonta yhteyttä ja OI.Sharen monipuolisia toimintoja ei bloggaamisestani tulisi enää yhtään mitään!

Käytän asukuvatessa useimmiten kamerajalustaa, mutta koska se ei tokikaan aina ole matkassa, niin kamera voi löytää paikkansa milloin mistäkin ikkunalaudoilta, kirjahyllystä tai roskiksen kannelta tuettuna mitä ihmeellisimmin virityksin. Mutta suosittelen toki jalustaa.

Kevyen PENin ja pienten objektiivien kanssa riittää myös pieni pöytäjalusta, jonka kanssa toki tarvitsee sitten löytää kuvausta ajatellen sopivalla korkeudella oleva taso.

Kun valoltaan ja taustoiltaan sopiva kuvauspaikka on löytynyt, pistetään kamera paikoilleen, kamerasta wifi päälle, liitytään puhelimella kameran luomaan wifi-verkkoon ja avataan sovelluksessa kohta Kauko-ohjaus.

Otettaessa sovellus käyttöön ensimmäistä kertaa, täytyy mobiililaitteeseen ensin asentaa kameran profiili. Mikäli kaipaat ohjeita tuohon laitteiden ensimmäiseen "parittamiseen", voit lukea ne TÄÄLTÄ.

Sitten ei muuta kuin poseeraamaan! Jos tuntuu, ettei kameran edessä oikein osaa olla, niin tässä itse itsensä kuvaamisessa parasta on juurikin se, että kukaan ei ole näkemässä mitä teet. Voi ihan rauhassa kokeilla erilaisia poseerauksia.

Kuten te blogiani seuranneet kuitenkin tiedätte, itse en ole asukuvissani mikään itseään ihmeellisille mutkille vääntävä supermalli. Luotan hyväksi havaittuihin perusjuttuihin. Painoa sotilaallisen pönöttämisen sijaan jommalle kummalle jalalle, hieman mutkaa lantioon, hyvä ryhti ja hymyä, niillä pääsee jo pitkälle. 

Kuvauskorkeutta säätelemällä puolestaan voi vaikuttaa mittasuhteisiin. Yläviisto voi toki häivyttää sitä aina niin pelättyä kaksoisleukaa, mutta kokokuvissa se myös lyhentää jalkoja. Itse tykkään kuvata kokovartalo-asukuvani jostain keskivartalon korkeudelta, jolloin mittasuhteet eivät juurikaan vääristy.

Vinkit kaksoisleuan kadottamiseen ja muitakin ohjeita poseeraamiseen voit lukea TÄSTÄ POSTAUKSESTA.

OI. Sharen avulla kuvatessa kameran ruudulla pysyy koko ajan tuo QR-koodi näkymä. Kameraa siirrellessä ja uusia kuvakulmia suunnitellessa voi siis joko ottaa hetkeksi wifin pois päältä tai katsoa kuvaa sovelluksesta kameraa siirrellessään.

Itsensä kuviin asetteleminen on helppoa, kun kameran näkymä näkyy livekuvana sovelluksessa. Sovellus ei toimi ainoastaan kaukolaukaisimena, vaan sen kautta pystyy myös ohjaamaan kameran asetuksia.

Kuvausohjelma, valotus, aukko, aika, valkotasapaino, kaikki ovat vain hipaisun päässä. Tarkennus tapahtuu painamalla kuvassa haluamaansa kohtaa. 

Näin lähikuvissahan ei haittaa vaikka puhelin on kädessä, mutta mitenkäs ne kokokuvat onnistuu niin, ettei laukaisuun käytetty luuri törötä näkyvissä?

Sovelluksen oikeasta alakulmasta aukeaa valikko, josta saa päälle sarjakuvauksen. Hammasrattaan alta puolestaan löytyvät tuon sarjakuvauksen lisävalinnat: kuvamäärä ja kuvien ottamisen välinen aika. Itse käytän 10 kuvan sarjakuvausta kahden sekunnin intervallilla.

Laukaisun jälkeen tulee muutaman sekunnin lähtölaskenta, jonka aikana luurin ehtii pistää taskuun tai laukkuun tai jonnekin muualle piiloon. Näin pystyy siis poseeraamaan aina 10 kuvaa putkeen yhdellä laukaisulla. (Yllä olevissa kuvissa puhelin näkyy käsissäni siksi, että otin siinä screen shotia varsinaisen kuvan sijaan) 

Mikäli kuvia haluaa heti eteenpäin, niin sovelluksen "tuo kuvia" -kohdassa sitten vaan valitaan haluamansa kuvat ja tallennetaan ne suoraan puhelimeen. Ihanan helppoa ja nopeaa. PEN E-PL9 ja Olympus Image Share -sovellus ovat ehdottomasti bloggaamiseni tärkeimmät työkalut tietokoneen lisäksi. 

Kuvat: Milla Grönman

Kaikilla ei ehkä ole tarvetta päivittäin taltioida asujaan, mutta O.I. Sharesta on hyötyä toki muillekin kuin meille itserakkaille bloggaajille. Kun kameraa pystyy hallitsemaan mobiililaitteella, on helppo saada koko perhe mukaan eeppiseen lomakuvaan ja napata ryhmäkuva bileissä ilman, että kukaan puuttuu.

Kaukolaukaisusta on hyötyä myös pitkiä valotusaikoja vaativia kuvia ottaessa. Kun kameraan ei tarvitse koskea, vähenee pienenkin tärähdyksen vaara. 

Ja olenpa kerran ihan rippikuvauksessakin joutunut ottamaan sovelluksen kautta kuvaamisen avuksi toisen valoni mentyä rikki kesken homman. Paikalla ei ollut ketään, joka olisi voinut paikata valon puuttumisen pitelemällä heijastinta ohjeideni mukaan, joten pistin kameran jalustalle, pitelin itse heijastinta ja nappasin viimeiset kuvat O.I. Sharen avulla. Ohjailin mallia sovelluksesta kuvaa katsomalla ja lauoin menemään. Hyvin siitäkin selvittiin!

Mikäli et ole vielä tutustunut Olympus Image Share -sovellukseen, niin suosittelen lämpimästi! Jos ei kameran kauko-ohjaukselle ole tarvetta, niin kuvien nopean siirtämisen mahdollisuus kamerasta mobiililaitteeseen lienee kuitenkin monellekin hyödyksi!

 

Lue myös aiemmat Olympus -vinkkipostaukset:

Apua kameran valintaan - PEN vai OM-D?

Olympus-kameran käyttöönotto

Tarkennus, valotus ja värit kuntoon! - Kolme vinkkiä parempiin valokuviin

-Kaupallinen yhteistyö Olympuksen kanssa-

 

Kommentit (2)

-Kaupallinen yhteistyö Olympuksen kanssa-

Onko sinulla hieno ja paljon kehuttu kamera, mutta omat kuvasi ovat loistavasta laitteesta huolimatta toisinaan väärän värisiä, liian pimeitä tai pieleen tarkennettu?

Kameran automaattiasetuksilla kuvatessa onnistuu usein, mutta aina lopputulos ei kuitenkaan ole sitä mitä kuvaaja toivoo. Vuosikymmenien kehitystyöstä huolimatta kun ei vielä ei ole  onnistuttu valmistamaan vehjettä, joka osaisi lukea käyttäjänsä ajatukset. Kameralle on siis esitettävä ainakin hieman toiveita halutusta lopputuloksesta.

Näytän tässä postauksessa muutamia helppoja säätöjä, joiden avulla voit parantaa kuviasi etenkin, jos lähtötasosi on täysautomaatilla kuvaaminen. (Lue myös vinkkini kameran aloitusasetuksista TÄÄLLÄ)

Demolaitteena toimii Olympus PEN E-PL9, mutta kaikki säädöt löytyvät lähes samoista paikoista myös vanhemmissa Olympus-kameroissa. Samat asiat löytyvät myös muiden merkkien järjestelmäkameroista, joten jos aihe kiinnostaa, niin kannattaa lukea vaikka käytössäsi olisikin jokin muu kamera kuin Olympus.

Käännä siis kamerasi kuvaustila vihreästä täysautomaatista vaikkapa asentoon P ja ota ainakin nämä seuraavat asiat haltuun! (P on myös automaattiohjelma, joka valitsee puolestasi sopivan aukon + ajan, mutta voit tehdä itse mm. näitä tässä postauksessa neuvottuja säätöjä)

 

VALOTUKSEN KORJAUS

Eikö ole aika tumma ja ankea tuo vasemmanpuoleinen kuva toimistoni sisustustyynyistä? Se on se valotus, jota kamera pitää oikeana. Tyynyt kuitenkin näyttävät huomattavasti raikkaammalta, kun kuvaa hieman ylivalotetaan kuten keskimmäisessä ja oikeanpuoleisessa kuvassa.

Keskimmäisessä valotusta on säädetty plussalle 0.7 askelta ja oikealla +1.0. Usein henkilökuvien kanssa on sama juttu, että etenkin tasaisessa pehmeässä valossa kuvatessa pieni ylivalottaminen saa kohteen/ihon näyttämään freesimmältä ja paremmalta.

Kameralle valotus on pelkkää matematiikkaa ja se kuvittelee kohteen olevan keskiharmaa laskien oikean valotuksen sen mukaan. Laite ei siis osaa tunnistaa mitä kuvassa on ja pohtia näyttäisikö kohde paremmalta yli tai alivalotettuna.

Tämä kuvan vaalentaminen tai tummentaminen, eli valotuksen kompensointi/korjaus, onkin ensimmäinen helppo askel siihen suuntaan, että alat itse hallitsemaan kuvaamista sen sijaan, että vain tähtäät, laukaiset ja toivot parasta.

 

Kuvaustilassa P saat valotusta säädettyä helposti laukaisinpainikkeen ympärillä olevaa rullaa pyörittämällä. Valotuksen korjauksen määrä näkyy näytön alaosassa. Ja mikä parasta, näin peilittömällä kameralla kuvatessa, näet valotuksen korjauksen vaikutuksen kuvaan jo heti näyttökuvasta sen vaalentuessa tai tummentuessa tekemäsi säädön mukaan.

Mikäli kamerasi on sellaista vanhempaa mallia, ettei tuota etusormelle osuvaa rullaa ole, niin saat valotuksen korjauksen toimimaan painamalla kuvasta ympyröimääni +/- nappulaa ja sen jälkeen OK-nappulaa ympäröivältä kehältä oikealle tai vasemmalle painellen.

Jo tämän yhden yhden pienen asian hallitsemalla pystyt vaikuttamaan ottamiisi kuviin hurjasti! Vai mitä sanotte seuraavasta esimerkistä?

Kohde on auringonvalon ja varjon rajalla, joten kameran automatiikka yrittää valottaa oikein niin valopuolta kuin varjopuolta ja kovan kontrastin takia ei luonnollisestikaan siinä onnistu.  

Oma ajatukseni kuvasta oli dramaattisen tumma, lähes musta varjopuoli joten alivalotin kuvaa kääntämällä säätörullasta valotusta miinukselle. Olin tyytyväinen vasta viimeiseen kuvaan, jossa valotuksen korjauksen arvo on -1.7.

Valotuksen korjauksen merkitys korostuu etenkin tilanteissa joissa taustan ja kohteen kontrasti on suuri. Jos kuvaat esimerkiksi kaveria ikkunan edessä vastavaloon, tai kirkkaan lumen keskellä, jää henkilö helposti automaattivalotuksella liian pimeäksi. Asiaan on helppo vaikuttaa valotuksen korjauksella.

 

TARKENNUSPISTEEN VALITSEMINEN

Jos välillä käy niin,  että kuva on tarkka ihan jostain muualta kuin haluaisit sen olevan, syynä on todennäköisesti se, että olet luovuttanut päätäntävallan tarkennuksesta kameralle.

Mikäli AF-tarkennuksen (eli automaattitarkennuksen) asetuksista on kaikki tarkennuspisteet päällä, tekee kamera itsenäisesti valinnan käytettävistä tarkennuspisteistä. Silloin voi käydä kuten alla olevissa kukkakuvissa.

Tavoite oli saada tarkaksi vasemman puoleinen etualalla oleva kukka. Mutta mistäs kamera sen tietäisi, joten ensimmäisellä yrittämällä se tarkensi soraan, toisella keskimmäiseen kukkaan ja vasta muutaman yrityksen jälkeen vihdoin haluaamani etualan kukkaan.

Kaikkien pisteiden käyttäminen toimii joissakin tilanteissa, ja esimerkiksi kasvojen tunnistuksen kanssa henkilökuvia ottaessa kamera kyllä osuu oikeaan. Mutta tilanteissa missä mahdollisia kohteita kuva-alalla on useampia, on viisaampaa valita tarkennuspiste itse.

Kohdennustilan voi valita painamalla OK-nappulan vierestä vasemmalle (kuvake jossa pisteitä). Tuolloin tarkennuspisteruudukko tulee näytölle näkyviin vihreänä kuten tuossa yläpuolella kamerakuvassa.

Tuossa kohdassa säätörullaa pyörittämällä pystyt vaihtelemaan kolmen eri tilan välillä: kaikki pisteet, 9 pisteen ruudukko tai yksittäinen tarkennuspiste/-ruutu).

Jos valitsee 9 ruudukon tai yksittäisen pisteen, voi sitä sitten liikutella nuolinäppäimillä (eli ok-nappulan ympärillä olevilla) haluamaansa kohtaan kuva-alalla.

Kosketusnäytöllisissä Olympuksen kameramalleissa tarkennuspisteen voi halutessaan valita myös näytöltä.

Suosittelen lämpimästi ottamasta tarkennuspisteen valinnan haltuun. Harhalaukaukset vähenevät huomattavasti!

 

VALKOTASAPAINO, WB (white balance)

Näyttävätkö kuvasi joskus liian keltaisilta tai sinisiltä? Korjaa tilanne oikealla valkotasapainoasetuksella.

Valkotasapaino on silloin oikein, kun kuva näyttää kamerassa saman väriseltä kuin kohde omin silmin. Jos valkotasapainoasetus on väärä suhteessa kuvaustilanteessa vallitsevaan valoon, on tuloksena virheellisen värisiä kuvia, kuten alla oleva kollaasi osoittaa.

Suurimman osan arkisista kuvaustilanteista pärjää mainiosti käyttämällä asetusta WB AUTO, eli automaattista valkotasapainoasetusta. Se toimii kaikissa Olympuksen kameroissa oikein loistavasti etenkin luonnonvalo-olosuhteissa.

Kahvikuppikuvat on otettu ikkunalaudalla pilvisen päivän luonnonvalolla, joten AWB tekee hienosti oikean sävyistä kuvaa. Verrokkikuvista näkee millaisia värivirheitä saa aikaiseksi, jos valkotapainoasetus ei ole vallitsevan valo-olosuhteen mukainen.

Tilanteet joissa AWB-asetus kuitenkin saattaa joutua ongelmiin, ovat erilaiset keinovalo- tai sekavalo-olosuhteet. Esim. sisätila jossa valo tulee loisteputkista.

Kuvaile siis huoletta asetuksella WB AUTO aina, kun se tuntuu toimivan. Mutta, jos tuletkin tilanteeseen, jossa huomaat kuvan näyttävän väärän väriseltä, kokeile ensin tilassa olevaan valoon sopivaa esiasetusta.

OK-nappulaa painamalla saat auki perusvalikon jossa ylös/alas liikkumalla löydät tuon rivin missä on eri valkotasapaino vaihtoehdot. Esiasetukset on olemassa auringonvalolle, varjoisalle ja pilviselle olosuhteelle, hehkulampun valolle, loisteputkille ja salamalle. Kokeile siis antaisiko sopiva esiasetus oikeamman väristä kuin automaattiasetus.

 

VALKOTASAPAINON ASETTAMINEN ITSE

Jos mikään esiasetus ei tuota oikein hankalassa valossa tyydyttävän väristä kuvaa, pääsee parhaaseen lopputulokseen säätämällä valkotasapainon itse. Eli kerrotaan kameralle valkoisen paperin (tai valkoisen seinän tai muun saatavilla olevan valkoisen pinnan) avulla mikä on valkoista nyt juuri tässä valossa.

Se tapahtuu näin:(ota kamera käteen ja kokeile!)

1. Mene valkotasapainon valikkorivillä kuvassa keltaisena näkyvän symbolin kohdalle. (noita oman WB:n muistipaikkoja on kamerasta riippuen 2-4 kappaletta).

2. Paina INFO-painiketta. Sen jälkeen näytöllä näkyvä ohjeteksti pyytää sinua kohdistamaan kameran valkoiseen paperiin.

3. Ota kuva niin, että valkoinen täyttää koko kuva-alan.

4. Hyväksy asetus painamalla KYLLÄ (ok-nappulalla).

 

Jos sinulla on jokin tietty paikka ja valaistus, jossa otat usein kuvia, niin voit pitää sen oikeaa WB-asetusta tallessa yhdessä muistipaikassa. Näin se on nopeasti käyttöön otettavissa. Asetus poistuu muistipaikasta vasta, kun teet päälle uuden.

Muista kuitenkin, että pärjäät auto WB -asetuksella tosiaan hyvin monessa tilanteessa. Hankalampia valo-olosuhteita varten kannattaa valkotasapainon säätäminen kuitenkin opetella.

 

Nyt kaikki automaattiasetuksilla tähän saakka kuvanneet, kokeilkaapa ottaa nämä kolme asiaa haltuun!

Etsi jokin hieman haastavampi valo-olosuhde, kokeile valkotasapainon säätämistä ja harjoittele kuvan vaalentamista/ tummentamista valotuksen korjauksella. Ota myös tarkennuspisteen valinta omiin käsiin.

Jos jäi ohjeista jotain kysyttävää, niin vastailen mielelläni kommenttiboksissa.

Myöhemmin tulossa vinkkipostauksia mm. objektiiveista ja Olympus Image Share appin käytöstä (eli kuinka kuvata itse omat asukuvat wifiä hyödyntäen)!

-kaupallinen yhteistyö Olympuksen kanssa-

Kommentit (11)

bla

Olipa kivaa luettavaa! Opin tuolla sinun selkeällä selostustyylillä muutamassa kappaleessa paljon! Lisää tällaisia ohjeita kiitos!

Vierailija

Oo vain nainen voi ymmärtää naista. Näillä sinun ohjeillasi ymmärsin heti uuden Olympokseni säätöjä! Kiitos tätä juuri tarvitsenkin!!

Jopsu

Komppaan edellisisä ihanan selkeitä ohjeita ja hyvät kuvaannollistavat kuvat. Tutorial kategorian kaikkien aikojen PARAS postaus! Olen myös sitä mieltä, että kenkähaasteenne oli myös kaikkien aikojen neronleimaus, koukuttava seurattava :)

KastehelmiB

Hei, kiitos selkeistä ohjeista kuvineen. Tulivat tarpeeseen, kun omat kuvat eivät näytä aina kivoille. Näitä lähden kokeilemaan kesän aikana. Lisää tällaisia helposti ymmärrettäviä ohjeita. Hyvää kesää!

Minttulaaaa

Kiitos! Nyt oli niin selkeät vinkit ja loistavat esimerkkikuvat, että teki heti mielii kivaa vanha Canon esiin ja alkaa testaamaan. Mua on jo pitkään kiinnostanut siirtyä automaattiasetuksista pikkuhiljaa manuaalisäätöihin, mutta kiireessä hyvät suunnitelmat unohtuu aina.... ja sen kerran kun on aikaa perehtyä johonkin valokuvausoppaaseen, vauhti hyytyy niihin monimutkaisiin ja monivaiheisiin ohjeisiin, joissa pitääkin säätää kerralla KAIKKI. 

Nina70

Kiitos tästä postauksesta. Täytyypä ajan kanssa ja kamera kädessä lukea tämä ajatuksella ja testailla.

Mimmikettu

Kiitos Veera näistä hyvistä ohjeista. Nyt voin taas vähän muistutella mieliin miten Canoniani kannattaa käyttää 😊

Lottta

Kiitos vinkeistä! Tekisi kyllä kovasti mieli ostaa uusi kamera, mulla on tällä hetkellä Olympuksen vanha minijärkkäri, tekisi mieli ostaa uudempi.. Wi-fi voisi olla ihan näppärä ja samoin tuo kosketusnäyttö!

Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 35-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat