Kirjoitukset avainsanalla Olympus

Kaupallinen yhteistyö

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus-

Tiiättekö mikä on mun duuneista yks sellanen, mistä tykkään ehkä kaikista eniten? Kouluttaminen! En todellakaan joskus vielä vuosia sitten ajatellut, että A) osaisin opettaa mitään muille ja B) voisin pitää siitä.

Mutta niin vaan on viime vuosien monet pitämäni valokuvauskoulutukset osoittaneet, että saan siitä ihan suunnattoman suuria onnistumisen ja ilon tunteita, kun näen lampun syttyvän ihmisten pään päällä oppien mennessä perille. 

Kalenterissa onkin taas jo muutama koulutusreissu tiedossa syksylle enkä malta odottaa, että pääsen jakamaan ihmisille vinkkejä kuinka päästä paremmin sinuiksi kameran kaikkien nappuloiden ja toimintojen kanssa. Pääsin onneksi hieman nyt kesälläkin "pätemään", kun tapasimme bloggaajakollega Esko Kyrön kanssa Olympus-kamerat kädessämme ja hän oli kipeästi vinkkien tarpeessa. 

 
Siis voi Eskoa, hänellä on ollut Olympuksen PEN jo useamman vuoden, mutta sälli on surutta pistellyt menemään täysautomaatilla! Eihän siinä sinänsä mitään vikaa ole, ihan kivoja kuvia tulee, mutta kun kamerasta saisi niiin hurjan paljon enemmän irti, kun uskaltaa hieman poistua helpolta mukavuusalueelta.
 
Ei tarvittu kuin pari pikku vinkkiä, niin Esko oli jo ihan liekeissä ja koki oppineensa hurjasti uutta. Ja minä ope olin kovin iloinen!! Nyt kun tuosta tapaamisesta on pari viikkoa, niin pitäisköhän mun pitää Eskolle pikku pistarit ja katsoa jäikö opit mieleen.. :D 
 
Katso videoilta mistä toiminnoista Esko innostui! 
 

 

Nyt on muuten viime hetket napata kiinni Olympuksen loistavaan kesätarjoukseenPEN E-PL9:n tai OM-D E-M10 MK III:n ostaja saa 45 mm f/1.8 muotokuvalinssin hintaan 0 € (ovh 259 €) tai vaihtoehtoisesti 25 mm f/1.8 -objektiivin satasella (ovh 379 €)! 

Jos sinulta löytyy Olympuksen kamera jo omasta takaa niin alennuskoodilla vieruska0819 voi tilata myös pelkän 25 mm 1.8 objektiivin alennushinnalla 269 €! Tuota moneen soveltuvaa valovoimaista linssiä ei mistään muualta noin edullisesti saa.

25 millinen on itselläni se kakkula, jonka laitan PENin nokalle silloin, jos pitää valita jonnekin mukaan vain yksi objektiivi.

Nämä tarjoukset voimassa 18.8. saakka (tai niin kauan kuin tarjousobjektiiveja riittää), eli tänään ja huomenna sunnuntaina ehtii vielä tehdä ostoksia! 

 

Jos kiinnostaa lukea lisää vaikkapa objektiiveista tai kaipaat vinkkejä parempiin potrettikuviin, niin klikkaa itsesi aiempiin Olympus -postauksiin!

 
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (5)

Veera
Liittynyt2.9.2015

Hahah, hyvä idea! :D Ensin pyöritellään päätä epätoivoisena ja sitten laitetaan hommat tunnissa tai parissa kuntoon! 

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Vierailija
2/5 | 

Hauskasti ohjeistit kameran käytössä, lisää tälläistä iloista meininkiä.

Veera
Liittynyt2.9.2015

Tuli kyllä fiilis, että voisi tehdä lisääkin videoita! :)

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Vierailija
3/5 | 

Kiitos postauksesta! Kiva huomata, että kaupallisetkit yhteistyöt voivat olla fiksuja ja niistä saa paljon irti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaupallinen yhteistyö

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus -

Minä en ole elämässäni paljoakaan laihduttanut, mutta yhden arkeen vaikuttaneen kilojenkaristamisoperaation olen tehnyt. Tuo merkittävä painonpudotus tapahtui kamerakalustoa vaihtamalla!

Kuvasin vielä reilut viisi vuotta sitten kaikki työni isolla täyden kennon peilijärjestelmäkameralla. Muistan tuolloin yhdellä työmatkalla punninneeni kamerareppuni lentokentällä ja tulos oli n. 11 kg. Mukana oli minimivarustus, mitä kannan mukana lähes keikalla kuin keikalla. 

Olen nyt kuitenkin jo vuosien ajan tehnyt huomattavasti kepeämmillä kantamuksilla. Vaihdettuani kameran Olympuksen peilittömään OM-D -järkkäriin, putosi kalustoni painosta yli puolet pois. On melkoisesti miellyttävämpää kanniskella n. 5 kilon painoista kameralaukkua yli kymmenen kilon sijaan. Myös usein kuvaamisen vuoksi vihoitellut olkapääni rauhoittui täysin, kun työkalut kevenivät.

Ylläolevassa kuvassa vasemmalla työreppuni, josta on usein puolet tyhjänä kameran ja linssien viedessä niin vähän tilaa. Tyhjän tilan voi sitten tarpeen tullen käyttää vaikka lisävaloille ja niiden virtalähteelle, eikä sittenkään reppu vielä paina saman verran kuin ennen kamera, muutama linssi ja yksi salama.

Oikean puoleinen pikkuveska puolestaan on mun vapaa-ajan kameralaukku, joka sekin nielee sisäänsä yllättävän paljon tavaraa.

Jos entisellä kalustollani kamera, neljä useimmin tarvitsemaani linssiä ja salama (+ pienet tarvikkeet kuten akut + laturi, paristot jne) kassi painoi sen lähes 11 kg, niin noista kuvan kamoista tulee repun ja pikku tilpehöörin kera maksimissaan 6 kiloa (mistä pelkän repun oma paino n. 1,5 kg). Ja mukana on jo viisi linssiä! Ai että mun hartiat kiittää. 

Vapaa-ajalla puolestaan kiittää laukkua kannattelevan olkapään lisäksi myös tyyli. Vai näyttäiskö tää asu yhtä kivalta jonkun ankean ison nylonkameraveskan kanssa? Epäilen.

Pellavatrikoomekko - H&M / Leopardikimono - Pieces / Laukku - Olympus / Kengät - Pavement (saatu)

Työreissujen kamat painaa sentään edelleen useampia kiloja, mutta matkoilla ja muulloin vapaa-ajalla kanniskelen iloisesti kuvauskamoja, jotka painavat vain n. puoli kiloa. Kuljetan PEN-kamerani kanssa useimmiten paria eri objektiivia sen mukaan missä ja mitä on aikomus kuvailla. 

Esimerkiksi lomilla tai juhlissa kamera-/käsilaukkuni sisältö näyttää usein tältä:

Olympuksen nätti ja kompakti nahkainen kameralaukku on ulospäin kuin mikä tahansa tyylikäs käsilaukku, mutta se on mitoitettu juuri PEN-kameroille ja sisäpuoli on siirrettävine pehmuisteineen kuin muutkin kameralaukut.

Pieni veska nielee sisäänsä vaivatta PEN-kameran, pari objektiivia (kuvassa kittilinssi 14-42 mm ja 45 mm 1.8), puhelimen, pienen lompakon, avaimet ja muutaman meikkituotteen. Ja vielä olisi mahtunut vaikka yksi pieni objektiivi lisääkin. Tämän laukun kanssa onkin monet matkat tehty, sillä se käy veskaksi silloinkin kun ei edes ota kameraa mukaan. 

14-42 mm pikkuzoomilla pärjää esim matkoilla monenlaisissa tilanteissa. Sillä kuvaa helposti maisemat ja nähtävyydet. Potretteja, herkullisia ruokakuvia ja erilaisia yksityiskohtia varten taas sopii tuo 45 mm objektiivi, joka valovoimaisuutensa vuoksi helpottaa myös hämärässä kuvaamista. 

Kuvausvinkkejä ja tietoa objektiivien eroista löydät selaamalla aiemmat postaukset tagin Olympus alta.

Olympuksella on nyt elokuun 18. päivään saakka meneillään tarjous, missä tuon PEN E-PL9 -kameran ostajat saavat 45 mm 1.8 muotokuvalasin hintaan 0 € (ovh 269 €) tai vaihtoehtoisesti 25 mm f/1.8 -objektiivin satasella (ovh 379 €)!

Jos sinulta löytyy Olympuksen kamera jo omasta takaa niin alennuskoodilla vieruska0819 voi tilata myös pelkän 25 mm 1.8 objektiivin alennushinnalla 269 €! Tuota moneen soveltuvaa valovoimaista linssiä ei mistään muualta noin edullisesti saa.

EDIT: Muokattu tekstiä päivittämällä ajankohtainen tarjouslinkki

EDIT2: Päivitetty tarjouksen tietoja

Kommentit (9)

Heipsu
1/9 | 

No nyt alkaa olla jo kerrassaan hyvä paketti kasassa 😊 Onko tarjouksessa vain mustat tuotteet, vai voiko väriä valita mieleiseksi? Ja MFT on kyllä aikamoinen ihme koonsa puolesta, hyvätkin linssit ovat paljon pienemmät kuin mitä täyden kennon setti 🙈

Veera
Liittynyt2.9.2015

Kun menee noista linkeistä, siellä on tosiaan musta kamera ja laukku valmiina. Alennuksen pitäisi kyllä toimia edelleen jos lisäät haluamasi väriset tuotteet ostoskoriin ja poistat sitten mustat. vieruska0619 koodilla toimii.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

H
2/9 | 

Oops, lähti tää tarjoussetti tilaukseen ihan huomaamatta :D Sitten kahlaamaan ajatuksella noi aiemmat kuvauspostaukset ja odottelemaan pakettia. Kiitos tästä ja blogista muutenkin, oon lukenut jo vuosia mutta eipä tuu juuri koskaan kommentoitua.

Veera
Liittynyt2.9.2015

Ihan jonkun pannukakkuobjektiivin kanssa saattaa mennä yhdessä asennossa, mutta eipä taida muuten oiken sopia. Olis kyllä mahtavaa jos samantyyppistä laukkua sais sillekin kameralle!

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

luumu
4/9 | 

Jee, uusi kamera ja laukku tilauksessa. 😍 Onko sulla suosituksia muistikorteista? Onko joku merkki mitä ei kannata tai joku suositus mikä ollut kestävä?

Veera
Liittynyt2.9.2015

Itse olen suosinut Sandiskin tai Kingstonin kortteja. Ne ainakin molemmat olleet luotettavia.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Veera
Liittynyt2.9.2015

Hei laita mulle meiliä veera @ tyyliametsastamassa.fi niin hoidetaan sulle koodi jolla saat tarjouksen. Sen olisi pitänyt olla voimassa vielä nyt lauantain, mutta on tapahtunut varmaan joku näppäilyvirhe verkkokaupan päässä.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Kaupallinen yhteistyö

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus-

Muotokuvaus vaatii todella monen asian huomioonottamista eikä näin ollen ole suinkaan kovin helppo kuvauksenlaji. Ei riitä, vaikka tekninen osaaminen on huippua, jos mallinohjaustaidot puuttuvat täysin. Tai ei auta, vaikka olisi kuinka luovia ideoita ja kykyä vaikkapa sommitella kauniisti, jos ei osaa nähdä ja käyttää valoa. 

Potrettikuvauksen harjoitteleminen vaikkapa kaverin on kuitenkin todella hauskaa ja jo muutamia tärkeimpiä asioita huomioimalla aloittelevankin kuvaajan kuvat paranevat huimasti. Poimi tästä vinkit parempii potrettikuviin!

Kaikki postauksen kuvat, kännykkäkuvia lukuunottamatta, kuvattu yhdistelmällä Olympuksen PEN E-PL9 + 45 mm 1.8 -objektiivi, joka on ehdoton suosikkilinssini henkilökuvaukseen.

1A Valitse oikea valo.

Helposti ajatellaan, että kuvat kannataa ottaa siellä missä on eniten valoa. Pitää toki monessa tilanteessa paikkaansakin, mutta nyt keväällä ja kesällä, auringon paistaessa on usein helpompaa hakeutua varjoon.

Kovassa auringonvalossa kuvatessa kontrasti on todella suuri ja varjot kovia ja tummia. (kuva vasemmalla) Myötävaloon kuvatessa myös mallin voi olla hankala pitää silmiä avoinna, vastavaloon puolestaan kuvaaja saa siristellä.

Auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta, tarvittaisiin varjojen tasoittamiseksi joko salamavaloa tai heijastinta. Helpompi ratkaisu on siirtyä paikkaan, jossa valo on pehmeämpää, eli johonkin varjoon.

Vasemman puoleinen kuva on otettu samassa pihapiirissä rakennuksen varjoisalla puolella. Valo on kaunista ja pehmeää ja ikävät varjot loistavat poissaolollaan. 

1B Sisätiloissa toimii aina pehmeä ikkunavalo

Klassisin muotokuva valaistus on ehdottomasti pehmeäna isolta pinnalta n. 45 asteen kulmassa malliin lankeava valo. Eli ylläolevassa esimerkkikuvassa ikkunasta (kuvan reunaan hahmoteltu vaalealla millä korkeudella ikkuna oli) pilvisellä säällä tuleva pehmeä valo.

Valon oikean paikan näkee silmistä heijastuvasta ikkunan kuvasta. Valotäplä on silmissä n. klo kahden kohdalla. Tämän saman valon käyttöä voi bongailla myös lukuisista klassisista maalauksista.

Hieman edestä ja sivulta tuleva valo muodostaa malliin selkeästi valo- ja varjopuolen tuoden näin kasvojen muodot kauniisti esille. Valon ja varjoisempien kohtien rajat ovat kuitenkin pehmeitä ja liukuvia.

Mikäli ulkona paistaisi aurinko ilman pilviverhoa, voi ikkunavalon pehmentää läpikuultavalla vaalealla verholla. Tarvitse siis vain rauhallista taustaa, ikkunavalon ja ehkä verhon ja kauniit muotokuvat mahdollistava luonnonvalostudio on valmis.

2. Välineillä on väliä.

Itsekin kuvaan arkisia tilanteita paljon puhelimella. Oman iPhoneni kameralla taltioi ihan sujuvasti someen kesän ekan jäätelötötterön ja kännykkä on ulottuvilla silloin, kun törmää ihan odottamatta ja yllättäen upeaan maisemaan.

Ei kuitenkaan ole järjestelmäkameran ja kuhunkin tilanteeseen sopivan laadukkaan objektiivin voittanutta, etenkään silloin kun kuvaan halutaan lyhyt syväterävyys (eli sumea tausta ja/tai etuala).

Kuvat on otettu jotakuinkin samalta etäisyydeltä mallin ja taustan välisen etäisyyden pysyessä myös samana. Vasemman puoleinen puhelimen kameralla ja oikean puoleinen PENillä + 45 mm objektiivilla aukolla 1.8. Melkoinen ero!

3. Älä tyydy automaattiin, vaan hallitse valotusta itse.

Täysautomaatilla kuvatessa antaudutaan täysin kameran päätäntäkyvn armoille. Kyllähän kehittyneet kamerat osaavat paljon, mutta itse säätöjä hallitsemalla pääsee siihen lopputulokseen mitä itse hakee, eikä kameran hyvään arvaukseen.

Vasemman puoleinen kuva on kuvattu iAuto asetuksella, jolloin kamera mittaa valotusta koko kuva-alalta. Kameran mielestä oikea valotus on omaan silmääni kovin tumma ja ankea. 

Oikean puoleinen kuva puolestaan kuvattu aukon esivalinta -ohjelmalla (A) ja valotusta on korjattu plussalle jolloin lopputulos on huomattavasti raikkaampi ja valoisampi. 

Jos valotuksen korjaus ei ole vielä hallussa, lukaise TÄMÄ POSTAUS!

4. Taustalla ja etäisyydellä on väliä

Rauhallinen yksivärinen tausta on tietenkin aina helppo valinta onnistuneeseen potrettiin. Mikäli taustalla on asioita ja esineitä, niin tarkasta ainakin se, ettei kohteen päästä kasva lipputanko tai ettei vaikka puun oksa lävistä mallia korvasta korvaan. Rauhoita siis tausta mahdollisuuksien mukaan ohjaamalla mallia, liikkumalla itse ja kokeilemalla eri kuvakulmia ja korkeuksia.

Kun käytössä on sopiva objektiivi, kuten vaikka näissä kuvissa käytetty 45mm 1.8, on helpompi käyttää myös rauhattomampia taustoja, sillä isolla aukolla taustan saa blurrattua kauniisti, jolloin kohde nousee paremmin esille.

Muista kuitenkin, että taustan sumentaminen vaatii aina myös hieman etäisyyttä kohteen ja taustan välille. Vasemmalla Milla on hyvin lähellä seinää, kun taas oikealla etäisyyttä hänen ja taustaseinän välillä on muutama metri.

Kamera, objektiivi ja aukko molemmissa sama, mutta taustan terävyydessä iso ero ja oikeanpuoleisessa kuvassa huomattavasti kolmiulotteisempi tunnelma.

5. Hyödynnä etualan epäterävyys

Tuolla 45 mm linssillä voit toki leikitellä syväterävyydellä muutenkin kuin vain taustan osalta. Itse kuvaan miljöömuotokuvissa todella usein jostain puskien keskeltä kuten ylläolevissa kuvissa.

Kun syväterävyys on lyhyt (eli käytössä iso aukko esim 1.8) saa esimerkiksi puiden lehdistä kaunista "hössöntössöä" (kuten itse sitä kutsun :D) kuvan yhdeksi elementiksi. 

Toukokuun vaalean vihreät lehdet luovat Millan kuvaan kauniin kehyksen ja vastaväri korostaa hienosti hänen pinkkejä hiuksiaan!

Edellä siis vertailukuvat samasta tilanteesta aukoilla 5.0 ja 1.8.

Jos ei etulalalle ole juuri halutussa paikassa tarjolla mitään käyttökelpoista kaunista bokehia tuomaan, niin käy se näinkin. Pikkuruinen voikukka sopivassa kohtaa linssin edessä muodosti kuvaan osittain kohteen eteen sommitellun väriliu'un.

6. Ohjaa mallia

Tästä aiheesta voisi toki kirjoittaa ihan kokonaisen kirjan, mutta annan kuitenkin muutaman perusvinkin. Puhu kuvattavalle henkilölle ja kerro mitä toivot hänen tekevän tai mihin suuntaan katsovan.

Passikuvamainen keskelle sommiteltu suoraan edestä otettu potretti on melko tylsä. Mielenkiintoa kuvaan saa kuitenkin jo pienillä jutuilla. Kokeile myös vaakarajausta, jätä katseen suunnalle tilaa, kokeile eri kuvakulmia. Kyykisty, nouse kuvattavaa korkeammalle. Kuvan ottamista hieman alaviistostakaan ei kannata pelätä. 

Ihan kaikista yksinkertaisinta kasvokuvaakin ottaessa myös mallin vartalon asennolla on väliä. Sotilaallinen asento paino molemmilla jaloilla luo jäykän olemuksen kasvoille saakka. Jo painon siirtäminen vain toiselle jalalle tuo koko vartaloon rentoutta ja sopivasti mutkaa.

Lisää vinkkejä aiheesta tarjoilee TÄMÄ POSTAUS.

Mikäli alkoi uusi kamera ja potretteihin soveltuva objektiivi kovasti kiinnostaa, niin nyt on loistava aika tarttua Olympuksen tarjoukseen. Sekä PEN E-PL9:n että OM-D E-M10 MKIII:n ostajat saavat nyt tuon 45 mm 1.8 -potrettilinssin kaupan päälle! Edun arvo on 259 €. 

PEN ja OM-D -kameroiden eroista voit lukea TÄSTÄ POSTAUKSESTA.

Erityisen hyvänä diilinä mainittakoon tämä E-M10 MKIII + 14-42 mm paketti, jonka hinta on kampiksen ajaksi pudotettu 599 euroon. Sillä hinnalla saa siis kamerarungon, monikäyttöisen zoomlinssin ja tuon 45 mm muotokuvaobjektiivin!

PEN E-PL9: suosituin väri on valkoinen, sen pääset ostamaan TÄSTÄ.

Oma lempivärini on musta-hopea ja sen voi 45 mm linssin kanssa ostaa TÄSTÄ.

Tarjoukset ovat voimassa 15.8.2019 saakka.

 

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus-

Kommentit (4)

Kaisu-Leena
1/4 | 

Kiitos näistä vinkeistä!

Tuota puskista kuvausta voisin kokeilla peruskuvien lisäksi, kun viikon päästä pääsen kuvamaan kahta ylioppilasta kotiin, missä on kaunis puutarha ja erilaisia rakennuksia taustoiksi. Toivottavasti yo-juhlapäivänä ei sada.

Kaupallinen yhteistyö

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus-

Sommittelu, eli kohteiden ja elementtien sijoittelu kuva-alalle visuaalisesti ja kuvan viestiä sekä tarkoitusta tukien, on yksi valokuvauksen tärkeimmistä asioista, tai oikeastaan kyllä tärkein. Valokuvauksen tekniikasta mitään ymmärtämätön kuvaajakin, joka luottaa täysin kameran automatiikkaan, joutuu nimittäin tekemään sommitelutyön itse.

Mitä valita mukaan kuvaan, mitä jättää pois? Ottaako kuva kaukaa vai mennä selvästi lähemmäs? Pysty- vai vaakakuva? Kaikki nuo valinnat ja monia muita on tehtävä ennen napin painallusta. Kamera tai puhelin voi hoitaa puolestasi kaiken teknisen, mutta päätös siitä mitä kuvataan ja mistä vinkkelistä, on vain kuvaajan ratkaistavissa.

Kokosin tähän esimerkkikuvien kera vinkkejä kuinka tehdä kuvatessa harkitumpia valintoja joiden ansiosta lopputuloksena on mielenkiintoisempia ja parempia kuvia. Hyvä kuva ohjaa katseen juuri sinne mihin kuvaaja sen on halunnut ja pitää katsojan mielenkiintoa yllä pidemmänkin aikaa.

Vinkit luettuasi osallistu myös Kuva & Kamera -messulippujen arvontaan!

 

1. Valitse kuvaan pääkohde

Harjaantumattomalla kuvaajalla meinaa usein iskeä ahneus ja yhteen kuvaan halutaan mahduttaa kerralla paljon kaikkea. Niinpä juhlista ja lomamatkoilta nappaillaan paljon laajoja yleiskuvia. Lopputuloksena onkin useimmiten otos, jossa on paljon ihmisiä ja elementtejä, mutta mikään ei nouse kunnolla esiin ja kuva on levoton.

Pyri siis valitsemaan kuvaan aina jokin pääkohde, joka kiinnittää katsojan huomion. Yllä oleva kuva opiskelijoista näyttää myös miljöötä ja kertoo paikalla olleen useampia henkilöitä vaikka pääkohteeksi onkin valittu yksi ihminen. 

Kuvaparin vasemmalla kuvaan on ahnehdittu kaikki leikissä mukana olleet henkilöt. Selvää pääkohdetta ei erotu, joten katse harhailee kuvassa ja taustalla olevat tavarat ja elementitkin vievät huomiota. Oikealla harkitumpi poiminta samasta tilanteesta. 

 

2. Sommittele kohde kultaiseen leikkaukseen

Kultainen leikkaus on jo antiikin Kreikan ajoilta peräisin oleva sommittelun perussääntö, jota noudattamalla on kautta aikojen saatu aikaiseksi paljon ihmissilmää miellyttäviä lopputuloksia niin kuvataiteissa kuin arkkitehtuurissakin. Yksinkertaisesti sanottuna kuva-ala jaetaan vaaka- ja pystysuunnassa kolmeen osaan ja kuvan tärkeimmät elementit sijoitellaan sitten noiden kuvaa jakavien viivojen risteyskohdille. 

Yllä olevassa kuvassa on kahdet viivat, sisemmät tarkemmin kultaisen leikkauksen suhdeluvun 1 : 0,618 mukaan ja ulommat hieman vapaammassa 2:3 suhteessa. Ei hommaa tarvitse ottaa niin millin ja pilkun tarkasti, että päässä pitäisi suuria laskutoimituksia tekemään, mutta se on hyvä summittainen apu kuvan sommitteluun.

Itselläni kultainen leikkaus tuntuu eksyvän kuviin tiedostamatta ja lähes automaattisesti ja kaikki siitä poikkeavat sommitelmat ovat aina tietoisia valintoja rikkoa tuota klassista sääntöä.

Myös seuraavaan kuvaan voisi piirtää nuo samat viivat ja huomata kohteen osuvan niihin aika prikulleen.

 

3. Jätä liikkeelle ja katseelle tilaa

Kohteen liike ja katse johdattelevat myös kuvan katsojaa jatkamaan silmillään kuvassa samaan suuntaan. Liikkeen ja katseen suuntaan jätetty tila tekee kuvasta miellyttävämmän kuin se, että vaikkapa tuo kuva Millasta pyöränsä kanssa olisi rajattu poikki heti pyörän edestä. Liike saa tilaa jatkua sen sijaan, että törmäisi kuvan reunaan.

 

4. Tarkasta tausta

Kasvaako kohteen päästä lipputanko taikka liikennemerkki? Törröttääkö korvasta puun oksa? Skannaa kuvauskohteen ääriviivat ennen kuvan ottamista ja sommitele häiriötekijät taustalta pois. 

Vasemmassa kuvassa tympii sekä päästä kasvava harmaa ikkunanpoka että silmän tasalla oleva  taustalla olevan rakennuksen ikkunassa oleva musta teksti. Tausta rauhoittui hieman kuvakulmaa muuttamalla.

 

5. Käytä katsetta ohjaavia linjoja

Seinät, polut, aidat, tiet ja monet muut elementit toimivat kuvassa katsetta johdatellen. Sommittele kuvasi siis noita linjoja hyödyntäen, niin kuva imee katsojan huomion juuri sinne minne sen haluat. 

Ikkunaseinä ja sen vaakalinjat kuljettavat katseen poikaan. Alla ravustajat löytyvät laiturin ja veneen osoittamasta suunnasta. 

 

6. Kehystä kohde

Etsi ympäristön tarjoamia kehyksiä. Kohteen voi rajata kauniisti vaikkapa oviaukon tai puiden oksien avulla. Kylmäpihlajan majakka nousee kuvassa näyttävästi esiin varjoisien alueiden muodostaman kehyksen ansiosta.

Alla puolestaan porttikongiin vievä holvikaari antaa kuvan pääkohteelle kauniit kehykset.

 

7. Vaihtele kuvakulmia

Kaikkea ei todellakaan tarvitse kuvata silmäntasalta. Kyykisty tai nouse ylemmäs ja tarkastele miltä kohde näyttää eri perspektiivistä. Tai aina ei tarvitse edes kyykkiä tai kiipeillä tuolilla, vaan kääntyvän näytön avulla, jollainen esim Olympuksen PEN-lameroista löytyy, eri kuvakulmia ottaa haltuun huomattavasti helpommin. 

Esimerkkikuvassa opiskelijaporukan hyppyihin tuli huomattavasti lisää korkeutta ja uusi kampusrakennus näyttävämmin kuvaan, kun kuvaaja laskeutui rähmäälleen maahan.

 

8. Luo kuvaan syvyyttä

Kuva-alaa voi jakaa osiin myös syvyyssunnassa ja pääkohteen ei tarvitse aina olla etummaisena. Luo kuvaan syvyysvaikutelmaa sommittelemalla elementtejä niin etualalle, kuvan keskelle kuin taka-alallekin. 

Itse tykkään etenkin miljöökuvauksissa etsiytyä milloin minkäkin puskan takaa kuvaamaan, jotta etualalle saa jotain "hössöntössöä", kuten itse vaikkapa tuossa Iinan kuvassa mössönä näkyviä kukkia nimitän. :D

 

Loppuun vielä kolmen samasta tilanteesta otetun kuvan kollaasi ilmentämään useammankin edellä mainitun asian hyödyntämistä. Ensimmäisessä kuvassa (vasen ylä) sen enempää ajattelematta otettu räpsy Annista istumassa baarin sohvalla. Katse harhailee vähän siellä sun täällä ja huomiota kiinnittää mm. taustalla näkyvät Kirjakaupan punaiset ikkunateippaukset. Kokonaisuus on levoton.

Seuraavassa kuvassa sommittelu ja rajaus ovat jo rauhallisempia. Pääkohde erottuu selkeämmin, mutta miljöötäkin on mukana. Tausta edelleen levoton, koska näkyy niin terävänä.

 

Tausta rauhoittuu hieman kuvakulmaa muuttamalla ja syväterävyyttä kaventamalla (kuvattu siis isolla aukolla). Kohde sommiteltu jotakuinkin kultaiseen leikkaukseen ja katseella on tilaa. Etualalla epäterävänä olevat shakkinappulat luovat kuvaan syvyyttä. Katse pysyy niissä elementeissä joihin se on haluttukin eikä harhaile ympäriinsä.

Hyvin pieniä valintoja kuvaustilanteessa, mutta isoja eroja lopputuloksissa!

 

Haluatko tulevana viikonloppuna Helsingin messukeskuksessa järjestettäville Kuva& Kamera -messuille? Kerro kommenttiboksissa mitä kohteita kuvaat mieluiten ja mikä on pääasiallinen kuvausvälineesi, niin osallistut lippuarvontaan. Messuippuja on jaossa 4 x 2 kpl, joten onnettaren osuessa kohdalle saat lipun itselle ja kaverille. Muista täyttää sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään, sillä liput toimitetaan voittajien meiliin perjantaina aamupäivällä. Osallistumisaikaa arvontaan on pe 15.3. klo 06.00 saakka. 

PS. Kaikille messuille tulijoille tiedoksi, minut löytää koko viikonlopun ajan Olympuksen osastolta, joten tulkaa ihmeessä moikkaamaan ja tutustumaan tuotteisiin!

Kommentit (28)

Pii
1/28 | 

Kuvaan pääasiassa puhelimella ja enimmäkseen lapsista tulee otettua kuvia. Haluaisin kyllä opetella kuvaamaan ihan kamerallakin.

Iina / MouMou
2/28 | 

Penillä (9) kuvaan ja Huawein puhelimella. Eniten tykkään kuvata lastani ja äitini kissaa, mutta käytännössä kuvaan kosmetiikkaa ja ruokaa. :)

LH-päiväkodista
4/28 | 

Ihmiset ovat suosikki kuvauskohde.
Bändikuvia ois ihan supermahtavaa päästä ottamaan, mutta työ lastenparissa tekee todellisuudesta toista.
Puhelimella pääsääntöisesti napsin, joskus jopa onnistuneesti. Vinkit painan kyllä mieleen!!!

Vierailija
6/28 | 

Ruoka- ja leivontakuvia kuvaan puhelimella. Järkkärikin on mutta haaveissa ois Pen 9 😊

LMK
7/28 | 

Eniten kuvaan puhelimella, mutta jos oikein kuvaamaan lähden, niin mukaan tulee PEN-8. Kesää odotellessa, sillä luontomakrot ovat PENillä mun lempparikuvauskohteita. Puhelimella tulee kuvattua lapsia, tai lähinnä nuorempaa, kun teinityttö ei enää salli äidin kuvaavan ;)

ainokata
9/28 | 

Kuvaan Nikonin D3300-mallilla. Kesällä innostun yleensä kuvaamaan luontoa ja kavereita. Arkisin tulee otettua kuvia pelkästään puhelimella. Haluaisin kyllä käyttää enemmän järkkäriäni, tuppaa vaan loppumaan aika. Ehkä messuilta löytyisi taas inspiraatiota kuvaamiseen, ehkä myös jos kamera olisi kevyempää mallia siihen tarttuisi useammin.

JMT
10/28 | 

Kuvaan pääasiassa kännykällä tätä nykyä, kun ei ole aikaa mennä kamera kaulassa. Mutta niihin hetkiin, kun aikaa on niin jollain filmikameralla tulee otettua. Joko Cosinan filmijärkällä tai King regulette kameralla. Pääasiassa omia lapsia ja erilaisia maisemia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.

MariaO
11/28 | 

Pääasiallisesti kuvaan puhelimen kameralla. Se kun kulkee aina mukana, ja kuvat saa kätevästi sosiaaliseen mediaan:) Käytössä myös järkkäri (Canon 600D), mutta sillä ei juurikaan ole tullut enää kuvattua. Kuvattua tulee snäppejä elämästä ja kauniista asioista ympärilläni sekä tekemistäni kakuista ja kakkukoristeista kakkusivustolleni.

kirsikka.t
12/28 | 

Kuvaan puhelimella kaikkea mahdollista, ruokakuvista lasten harrastuksiin. Kunnon kamera haaveissa ja hankintalistalla.. sitten joskus.

Pippa
13/28 | 

Kuvaan kaikkia kiinnostavaa luonto, matkalla ja konsertit sekä taidetapahtumat. Kuvaan samsung tai Olympus

ik
14/28 | 

Mieluiten kuvaan liikkumista, fiiliksiä ja maisemia harrastusten yhteydessä, ja tällöin iPhone tulee useimmiten käytettyä. Harmi kyllä, sillä matkapuhelin ei näissä tilanteissa ole paras. Vanhasta super ihanasta Olympuksen pokkarista akkulaturi on vain kadonnut. 

Minna-pinna
15/28 | 

Kuvaan pääasiassa surkealla iPhonen kännykkäkameralla ja haaveile kunnon kamerasta. Tänäänkin pakkasaamuna huurteiset puut kimaltelivat auringossa ja harmitti ettei ole kunnon kameraa millä kuvata tuota kauneutta. Messuilta saisi varmasti ideoita kameran hankintaan.

Ttk
16/28 | 

Kuvaan Olympus OM-D:llä ja arkimenossa myös kännykällä, pääasiassa luontoa ja omia eläimiä.

Heidiii
18/28 | 

Unohdin kirjottaa tuohon aiempaan kommenttiin mitä kuvaan mieluiten. :D Eli mieluiten kuvaan vaan hyviä hetkiä, koska se on kohta ohi (on ihana palata myöhemmin hyviin hetkiin kuvien kautta) ja luontoa, koska se on yksinkertaisesti vaan niin kaunis. <3

Majakkatytsy
20/28 | 

Kuvaan majakoita, luontoa kännykälläni reissuistani joita teen Suomessa tai ulkomailla. Kuvaan oikeastaan kaikkea mikä herättää mielenkiintoni. Kuvaan paljon myös itseäni tai lastani, lähinnä niin sanottuja taidekuvia. Niissä tunnelma on tärkeä. En omista vielä omaa järjestelmäkamera.

Gertrud Von Hjalmarsson
21/28 | 

Luontokuvausta paljolti, sekä reissulla tietysti kaikkea mahdollista. Pääasiassa Nikon D5200, mutta myös Oneplus 6, kumpi sattuu olemaan kätevämmin käsillä.

Anne*
22/28 | 

Kuvausvälineeni on nikonin d5300 ja Nikon coolpix p900 ja Huawei P10+,kuvauskohteita koira ja luonto.

Tikruh
23/28 | 

Kuvauskohteita yleensä luonto ja ihmiset. Kuvailen mun puhelimella Huawei P9+ ja haaveilen ihan kunnon kamerasta.😍

Vierailija
24/28 | 

Vaikka järkkäri löytyy omasta takaa, taitaa nykyään useammin lenkkipoluilla kulkeutua uusi huawei mukana. Odotan kovasti että pääsen kuvaamaan kevään etenemistä ja kukkaloistoa. Useimmiten kuvauskohteena on koirat ja luonto. 

Pömppöruutu
25/28 | 

Maailman kauneinta vaimoani kuvaan nyt ensiraskauden edetessä. Järkkärillä kuvaan joskus ja pääasiassa Samsung S7 koska se on kokoajan mukana.

Joni
26/28 | 

Kuvaan matkoilla ja kotimaassa lähinnä kaupungin elämää ja arkkitehtuuria, etenkin suoria linjoja. Kamerana on kännykkä, sillä se on aina mukana mihin menenkin, ja kännyköiden kamerat kehittyvät koko ajan paremmiksi.

Sepontytär
28/28 | 

Kuvaan OnePlus puhelimella pääasiassa perheen 4 v. ja 9 vk ikäisiä minibulleja. Myös matkoilla valtaosa kuvista tulee otettua puhelimen kameralla, vaikka meillä on myös laadukas digikamera.

Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat