Kirjoitukset avainsanalla Kaupallinen yhteistyö

-Kaupallinen yhteistyö Rauman Pitsiviikon kanssa-

Kävin viime kesänä Raumalla ihastelemassa paikallista pitsiperinnettä esittelevää näyttelyä. Päällimmäinen ajatus oli, että herran jestas mikä sekasotku! Kaikki ne kymmenet nuppineulat ja nypylät. Miten on mahdollista puuhata niin hurjan monella ohuella langalla sotkeutumatta? 

Koska tuolloin näin vain tarvikkeita ja pitsitöitä, niin nyt Rauman Pitsiviikolla (21.-29.7.) ajattelin suunnata katsomaan osaavia nyplääjiä työssään. Haluan nähdä miten ne kauniit nauhat ja liinat oikein syntyvät. Ja ennen kaikkea millaisella vauhdilla! 

Vaikka ei nypylät taikka virkkuukoukku pysykään käsissä, niin jotain pientä ja pitsistä voi silti tehdä omin pikku kätösin. Esimerkiksi kuvassa näkyvät näyttävät korvakorut. 

Lue alta yksinkertaiset korvisoohjeet ja mun tärpit Mustan pitsin yöhön!

Kuvassa kaikki mitä tarvitset. Liiman on oltava vesiohenteista. Jos ei korupihtejä satu omistamaan, niin yhdet korukoukut nyt taivuttelee vaikka pienten saksien kärjelläkin. 

Vettä ei tarvitse laittaa liiman joukkoon paljoakaan. Vain sen verran, että siitä tulee sopivan juoksevaa.

Jotta pitsi ei liimaudu kiinni alustaan, kannattaa sitä hetken aikaa kuivuttuaan hieman irrottaa ja siirrellä alustalla.

Kuivuessaan liima tärkkää pitsit koviksi. Halutessaan päälle voi vielä suihkuttaa askartelulakkaa, jotta korut saavat lisää säänkestävyyttä, mutta näinkin pärjää. Sitten vain pitsit kiinni koukkuihin välirenkaiden avulla ja valmista tuli. Aika ihanat, vaikka itse sanonkin. 

Nämä korut korvissa on hyvä suunnata ensi viikolla kohti Rauman Pitsiviikkoa!

MUSTAN PITSIN YÖ

Itse suuntaan Raumalle perjantaina 27.7., kun kaupungissa vietetään ohjelmantäyteistä Mustan pitsin yötä. Mukaan lähtee kamera, sillä tarkoitus on bongailla juhlijoiden pitsityylejä ja ikuistaa niitä kuviksi, joita tullaan näkemään myöhemmin myös täällä blogissa. Eli kaikki kynnelle kykenevät, jotain upeaa pitsiluomusta ja-asustetta päälle ja kuvattavaksi!

Tässä vielä muutama tärppi ohjelmasta:

KÄSITÖITÄ Pitsiviikolla kannattaa toki tarttua tilaisuuteen ja tutustua noihin perinteikkäisiin käsitöihin näyttelyissä. Nyplääjiä on Pitsiviikon ajan päivittäin paikalla sekä Posellissa (Nortamonkatu 12) että Vanhalla Raatihuoneella (Kauppakatu 13). 

MURRETTA Itseäni on Rauman murre, tai siis Rauman giäl, täällä Satakunnassa asuessa kovasti kiehtonut ja huvittanut. Siksipä taidankin suunnata pe 27.7 Marelan Pihaan (Kauppakatu 24) klo 16.30 seuraamaan raumalaisen runonlausuntaryhmä Värsym Baohajan esitystä. Mitään en varmasti ymmärrä, mutta itseään on joskus hyvä haastaa!

MUSIIKKIA Mustan pitsin yönä Savilanpuisto soi iltapäivästä pitkälle yöhön. Itse suunnittelen kuuntelevani ainakin Samae Koskista (klo 20) ja Maija Vilkkumaata (klo 23)

OSTOKSIA Käsityöläismarkkinoilla aion ehdottomasti käydä! Vanhan Rauman Kalatorilla (pe 27.7 klo 10-22) järjestettävät markkinat tuovat paikalle monenlaista kädentaitajaa tuotteineen. Myynnissä on mm. keramiikka, taontatöitä, vaatteita, koruja ja asusteita. Ei liene yllätys, että itseäni kiinnostaa etenkin korvakorut! Kuvassa alla muutama poiminta paikalla olevien yritysten tuotteista. 

Pitsiviikon koko laajan ohjelman löydät TÄÄLTÄ.

Omaksi asuksi Raumalle suunnatessa taitaa valikoitua tämän kesän suosikkipusero. Joseph Ribkoffin hurmaava pitsihihainen paita on kuin tehty Mustan pitsin yön viettoon.

Ps. Tsekkaa myös mun viime vuotiset pitsipukeutumisvinkit TÄÄLTÄ.

-pusero saatu-

 

Kommentit (1)

-Kaupallinen yhteistyö SPR Kontin kanssa-

Punaisissa valoissa seisoessa se iski. Ajatus, että mitäpä jos pitkään etsimäni vitriinikaappi löytyisi just tänään tuolta Kontista, jonka ohi juuri ajoin. Katsoin kelloa, totesin aikaa olevan todella nopealle pyrähdykselle ja kävin kääntämässä auton ympäri.

En tiedä mikä maailmankaikkeuden kuiskaus se oli, mutta siellä Kontissa se minua heti oven lähellä todellakin odotti, juuri haaveideni mukainen 60-luvun lasivitriini. Sopivan kokoinen siihen paikkaan mihin se oli kotona ajateltu, kaikin puolin hyvässä kunnossa ja hintakin ilahdutti. Kaupat tuli välittömästi!

Samanlaista onnistumisen fiilistä pitkän kärsivällisen odotuksen jälkeen ei todellakaan tavoita uusia huonekaluja katalogista tilaamalla. 

Vaikka toki uutena hankittujakin huonekaluja kotoani löytyy, niin rakkaimmat ovat kyllä juurikin käytettynä löytyneitä aarteita menneiltä vuosikymmeniltä. Ei siis kumma, että hurmaannuin välittömästi astuessani sisään Porin Asuntomessujen kohteeseen nro 19, eli Villa Karhuun.

Porin Kaupungin ja Punaisen Ristin Kontin yhteistyönä toteuttama 4h+k messukohde on nimittäin kokonaan sisustettu Kontti-tavaratalojen valikoimista löytyneillä kierratyshuonekaluilla, -tekstiileillä ja -tavaroilla. Sisustuksen on suunnitellut porilaislähtöinen Frida Steiner. 

Ja voi kuulkaa, että lopputulos onkin hurmaavan värikäs, boheemi ja kodikas! Olisin heti ensinäkemältä kelpuuttanut vaikka mitä huonekaluja omaan kotiini. Etenkin yllä olevan kuvan tuolin ja sarjapöydän.

Näyttävä ryijy värikkään maton päällä on kaunis ja yllättävä yhdistelmä

Villa Karhun sisustusta katsellessa silmä osuu välillä myös sellaisiin esineisiin, jotka eivät omaa silmää hivele, mutta muiden tavaroiden kanssa yhdessä ne muodostavatkin todella toimivan kokonaisuuden. Esimerkiksi lasisen sohvapöydän ohittaisin liikkeessä välittömästi ajatellen, että ei ole minun makuun, mutta tässä kokonaisuudessa pidän siitä todella paljon.

Yllätyksiä ja inspiraatiota, sitä tämä kerroksellinen kierrätyssisustus todellakin tarjoaa. Ja rohkeaa värien yhdistelyä! Alkoi heti kutkuttaa lähteä Konttiin katselemaan kalusteita hieman uusin silmin.

Villa Karhu on sisustettu kuvitteelliselle paluumuuttajaperheelle, johon kuuluu isä, äiti ja teini-ikäinen poika. Pojan huoneessa sininen saa vastaparikseen keltaista ja oranssia. Retrofiilistä rauhoittaa lämpimän ruskea puu.

Kävin kuvaamassa talolla vain muutama päivä ennen messuja, ja siellä Frida vielä täyttä häkää vaihteli lamppuja ja tauluja. Näissäkään kuvissa ei siis näy vielä kaikki lopulliset valinnat.

Kierrätystavaroilla sisustaminen kysyy kärsivällisyyttä ja aktiivisuutta. Mielikuvien mukaista huonekalua voi joutua etsiskelemään pitkäänkin ja myymälöitä on jaksettava koluta ahkerasti, sillä tavarat vaihtuvat usein. Asuntomessukohteen tuli kuitenkin olla valmiina tiettynä päivänä, joten löytämisen ilon lisäksi projektiin mahtui Fridan mukaan myös monia jännityksen hetkiä. 

Vielä viikkoa ennen messuja kaikkiin Suomen 12 Kontti-tavarataloon lähti etsintäkuulutus tietyn kokoisesta Lundian kirjahyllyn pätkästä. Ja kyllä, puuttuva palanen löytyi kuin löytyikin!

Kulturellin perheen kirjatkin on valittu tarkoin. 

Vaikka Villa Karhun sisustuksessa haluttiin välttää liika tuunaaminen, niin muutama huonekalu koki silti Fridan käsissä pienen muodonmuutoksen. Mm. työhuoneen jykevä pöytä sai uuden tummemman värin. 

Paluumuuttajaperheelle sopii hienosti tapetiksi kotiseuturakkautta julistava kartta, joka on toteutettu Alvar Carton ja Tapetit.fi:n yhteistyönä.

Villa Karhu on mielestäni huikea esimerkki siitä kuinka monipuolisesti kierrätystavaroilla on mahdollista sisustaa. Rohkea tyylien ja aikakausien yhdistely muistuttaa siitä, että sisustuksessa ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä yhteneväistä tyyliä. Persoonalliset ratkaisut tuovat usein juuri sitä kodikkuuden tuntua. 

Itselleni iski ihan hirmuinen sisustuskuume jo tämän yhden messukohteen nähtyäni. Katsotaan mihin asteisiin se nousee, kun käyn kiertämässä lisää taloja. Mutta nyt siis pitäisi muodostaa päässään jonkinlainen visio omasta unelmasisustuksesta, jotta tietäisi mitä alkaa metsästämään. Muuten tässä käy niin, että koti on pian täynnä ties mitä kierrätettyjä löytöjä ja aarteita. Vierashuoneessani kun on tälläkin hetkellä säilössä yksi ylimääräinen sohva, joka pitäisi käydä viemässä Konttiin jonkun muun löydettäväksi.

Jos olet tulossa seuraavan kuukauden aikana Poriin, niin Villa Karhuun pääset tutustumaan Asuntomessuilla 6.7.-5.8. Kohdenumero 19. Osoite Teroittajankatu 4.

Asuntomessujen tapahtuma-alueella on myös Kontin pop up -myymälä, josta löytää nimenomaan messuja varten kevään aikana kerättyä sisustustavaraa. 

Mikäli jokin Villa Karhun huonekaluista on juuri sitä mitä olet omaan kotiisi etsinyt, niin tuotteita on mahdollista huutaa itselleen huutokaupat.com -sivustolla. Pientavarat puolestaan menevät messujen päätyttyä myyntiin Porin Konttiin.

Miltä näytti? Hankitko itse sisustuksesi mieluummin uutena vai oletko vanhojen tavaroiden metsästäjä? 

Kommentit (7)

SeijaMa

Aivan ihana sisustus! Kontista löytyy hienoja tavaroita. Juuri tuli ostettua sieltä mieleinen sarjapöytä.

kenkkulan

Ihana kohde tulossa ekaa kertaa asuntomessuille täältä omasta Kodista löysin Olohuone verhot . Olen löytänyt blogisi kiitos kun oot oma itsesi ja erilainen hyvällä tavalla !!

EI-Leen / Hempeät hepeneet

Kävipä sinulla hyvä tsäkä!

Rakastan kaikkea vanhaa, ja siksi en saa enää mennä vanhojen tavaroiden liikkeisiin. Toisin kaiken mukanani... vanhassa on se ajanpatina, joka uudesta puuttuu. Tykkään tällä hetkellä viime vuosisadan alun tyylistä ja vasta viime viikolla yritin kovasti ehdottaa miehelleni erään tuttavani kaupittelemaa kauniisti maalattua 30-40-luvun keittiökaappia. Ei kuulemma mahdu. Ja kenties jo vuoden päästä sitä voisimme tarvita, jos esikoinen muuttaa pois ja vie osan huonekaluista mukanaan. Mutta silloin pääsen hänen kanssaan etsimään tavaroita. Hän on samaa sorttia, joten tuskin hänenkään kotiaan Ikealla kalustetaan :)

annepa

Viime viikolla juuri laskin, että mitä tavaroita olen ostanut tai saanut käytettynä. Aika monta, kodissamme on enemmän vanhaa kuin uutta. Lipasto, ruokapöytä ja 8 tuolia, halkolaatikko, lamppuja, matto ja vaatekaappi ainakin on löytynyt käytettynä. Koitapa ostaa täyspuinen lipasto uutena, maksaa monta sataa! Minä sain omani viidelläkympillä ja tietysti hintaan täytyy laskea maalit ja lakat millä tuunasin lipaston. Silti hinta jää reilusti alle satasen. Lisäksi täällä on muutama perintökalu, joita on pidetty hyvin ja kunnostettu. Tämä tulee halvaksi ja luonto kiittää. Ainoa ongelma on, että aina ei löydy sitä mitä tarvii oikeassa tyylissä ja värissä, mutta sitten pitää vain olla kärsivällinen, kyllä se oikea mööpeli joskus tulee vastaan.

Vierailija

En ymmärrä, miksi kierrätystavaroilla sisustetun kämpän pitää aina näyttää korostetusti "kierrätystavaroilla sisustetulta".

Vierailija

Mutta nämä ovat asuntomessut, eivät (pelkästään) sisustusmessut.. huomaisitteko, kuinka kiva layout talossa oli? Valo virtasi isoista ikkunoista, makkareita peräti kolme, oli avaruutta ja tilaa, vaikka neliöitä vain 120? Keittiö avoin, mutta silti vähän piilossa etteivät sotkut näy. Kylppärissä suihkuja oli kaksi. Jne.

-Kaupallinen yhteistyö KappAhlin kanssa-

Kesä lähenee ja se lupailee yleensä myös juhlakutsuja. Monella onkin varmaan jo tiedossa valmistujaisia tai kesähäitä. Ja eikös jotkut ihanat puutarhapirskeetkin voisi järjestää ihan vaan juhlimisen ilosta!

Juhlakutsu tuo ensin riemun, joka vaihtuu hetken kuluttua klassiseen mitä ihmettä mä puen päälleni?! -panikointiin. Kävin KappAhlissa sovittelemassa läpi kymmeniä ihania vaatteita ja valitsin niiden joukosta muutaman tärpin erilaisiin juhlatunnelmiin.

Pinkki pitsimekko on juuri sellainen asu, jonka mielelläni pukisin päälleni kesähäihin tai valmistujaisiin suunnatessa. Pitsi on materiaalina juhlava ja sellainen aina varma valinta, jolla on hankala mennä juhlapukeutumisessa täysin metsään. Tässä mekossa vielä joustavuus takaa mukavat oltavat pidempäänkin juhliessa ja pirteä pinkki sopii hienosti kesän vehreyden keskelle.

Jouduin pitkään miettimään tämän pinkin ja saman mekon hempeän vaaleanpunaisen version välillä. Vaalea olisi ollut ehkä raikkaampi ja itselleni loikka kohti uutta, mutta pinkin värin tuttuus vei lopulta voiton. 

Tykkään mekossa erityisesti sen polvimitasta, joka imartelee sääriä, sekä tuosta tyylikkäästä hihan pituudesta. Ei tarvitse kirkkoon mennessäkään miettiä mitään erillistä olkapäiden peitoksi, vaan mekko saa loistaa ihan sellaisenaan, eleganttina mutta sähäkkänä.

Vaikka reippaasti pluskokoinen olenkin, niin tämä mekko ei löytynyt KappAhlin XLNT-mallistosta, vaan ihan sieltä ns. normaalikokojen puolelta. Mekosta on saatavilla koot XS-XL ja minulla siis tuo suurin koko. 

Myös XLNT-mallistosta löytyy pari kivaa pitsimekkoa, väreinä kaunista vihreää ja tummansinistä.

Pinkki pitsimekko 59,99 €

 

Tarvitsen kutsun johonkin ihaniin puutarhajuhliin heti nyt! Tämä Vintage Stories -malliston lintukuosinen leninki on kuin tehty lämpimän kesäillan kemuihin, joissa käyskennellään skumppalasi kädessä omenapuiden katveessa. 

Mutta sopii tätä romanttista mekkoa toki pitää muutenkin. Asusteilla pelaamalla siitä saa asun monen juhlan lisäksi myös ihan mihin tahansa kauniiseen kesäpäivään. Materiaali on kepeää viskoosia, joten kimonomallinen tirppamekko ei tunnu hiostavalta kuumemmillakaan keleillä.

Herkän kuosin lisäksi minut hurmasi mekossa sen kauniit yksityiskohdat. Selän key hole -aukko, helman halkio ja kaunis kietaisumallinen yläosa tuovat leninkiin pehmeän naisellisen fiiliksen. Tässä mekossa myös helman mitta näyttää mielestäni kivalta ja raikkaalta, vaikka yleisesti midihameet eivät suosikkeihini kuulukaan. 

Tämä mekko on jälleen kerran niitä vaatteita, joista ensin ajattelee, että ei kyllä oikein mua, mutta jotka sitten vievät mukanaan ihan täysin. Veikkaan lintumekosta itselleni tämän kesän suursuosikkia. Mekosta on muuten saatavilla myös vaaleanpunainen versio kukkaprintillä, jos tämä väri ei tunnu omalta, mutta malli kiinnostaa.

Myös tämän vaatteen kohdalla koot pääsivät yllättämään iloisesti. Sitä on saatavilla koot XS-XL ja minä päädyin kokoon L. Eli reilut koot. Kannatti siis näin 48-50 kokoisenakin uskaltautua katselemaan ja sovittelemaan vaatteita myös XLNT-malliston ulkopuolelta.

Pitkä lintumekko 59,99 €  

 

Ei mekko sentään ole ainoa tapa pukeutua juhliin. Kokosin XLNT-malliston tuotteista kivan housupuvun, jolla voisi taas asusteista riippuen mennä niin töihin, teatteriin kuin vaikka sinne valmistujaisiinkin. 

XLNT Kim Boyfriend -housut 44,99 €/ XLNT bleiseri 59,99 € / XLNT pilkullinen pusero 49,99 €

Tykästyn tähän asuun koko ajan vaan enemmän ja enemmän näitä kuvia katsoessani. En yhtään osaa kuvitella itseäni käyttämässä ihan perinteistä jakkupukua suorine housuineen ja perusbleisereineen. Lahkeita kohti kapenevat boyfriend-housut ja huoleton trikoobleiseri muodostavat kuitenkin jo ihan toisenlaisen housupuvun. Tässä kokonaisuudessa fiilikseni ei ole lainkaan tylsä taikka perinteinen.

On muuten annettava erityismaininta noille housuille, sillä sen lisäksi, että ovat hurjan tyylikkäät, niin myös huikean mukavat! Kokoja pöksyistä löytyy 46-54 ja itselleni mahtui hienosti koko 46.

Bleiserin kanssa asussa on enempi toimistohenkinen, mutta heivaamalla sen narikkaan, jää jäljelle hieman juhlavampi kokonaisuus. Mutta kummallakin tavalla asussa on mielestäni loistava boss lady -fiilis. Itse halusin jättää puseron pääntien nauhat solmimatta, mutta sitomalla ne rusetille, saa ilmeestä siistimmän ja laitetumman. 


Bleiseristä saatavilla koot L-2XL, minulla kuvissa koko XL. Puseron kokoskaala on puolestaan L-3XL ja siitäkin minulla koko XL.

Tuo pallopusero näyttäisi muuten upealta myös myös kynähameen kanssa. Myös sellainen löytyy KappAhlin XLNT-mallistosta.

Myös postakusen korvakorut KappAhlista

Jos huomenna postiluukustani tipahtaa kutsu juhliin, mulla ei ole enää mitään paniikkia. Tulkoon puutarhajuhlat, valmistujaiset, häät tai vaikka kissanristiäiset, minä olen valmis!

Mistä asusta sinä tykkäsit eniten?

Kuvat: Noora Näppilä

Kommentit (10)

Sarpukka

Vaikea sanoa, kun kaikki ovat niin ihania. <3 Housuasussa olisin ehkä itse eniten kotonani. Pinkki on todella näyttävä ja lintukuosinen suloinen, mutta juhlava silti. Ihanaa energiaa täynnä tämä sun blogisi <3 Kiitos!

Vierailija

Tuo pinkki mekko yllättää kuvissa, kun nähnyt vain kokoa 32 olevan nuken päällä näyteikkunassa. Paremmalta näyttää sun päällä. Kumppanisi myynti voisi nousta jos nuket olisi eri kokoisia kuten naisetkin. Keskiarvonuket suoraan kokoon 40 joka varmaan aika tyypillinen ja sitten pienempiä ja runsaampia sekaan.

Veera
Liittynyt2.9.2015

Juu, onhan se toki ihan eri näköinen hoikalla mallinukella ja pluskokoisella. Mut pukee mun mielestä monenlaisia vartaloita. Ja mallinukkeihin toivoisin minäkin enemmän kokovaihtelua!

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Veera
Liittynyt2.9.2015

Nää on Asokselta. Ja mulla itse asiassa Zadaassa just myynnissä nämä kyseiset yksilöt (koko 37)!

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Teikku

Kaikki törkeän hienoja kokonaisuuksia!! Kadehdin kaltaisiasi naisia (miksei miehiäkin) ketkä osaavat pukeutua prikulleen tyylikkäästi korostaen parhaita puoliaan!!

Veera
Liittynyt2.9.2015

Kiitos, minustakin nää oli kaikki tosi kivoja asuja. :)

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Merjuska

Kolmas asu olisi suosikki, jos omaa asua valitsisin. Punaiset kengät? Muutoin kaikki asut pukivat sinua hyvin.

-Kaupallinen yhteistyö Olympuksen kanssa-

Kun otat käyttöön jonkin uuden laitteen, niin käsi sydämelle, jaksatko lukea käyttöohjetta? Ainakaan jos se on pidempi kuin kaksi sivua? Niinpä, en minäkään. Sitä pitää vaan alkaa painelemaan nappuloita ja toivoo parasta. 

Tämän yleisen vaivan nimeltä käyttöohjelaiskuuden vuoksi kokosin tähän postaukseen vinkkejä yhden itselleni hyvin tutun vehkeen käyttöönottoon. Kun siis kaivat paketista upouuden Olympus-kameran, niin tässä muutama asia, jotka kannattaa tsekata! 

Lataa akku, kiinnitä objektiivi ja laita muistikortti paikoilleen

Kierrä objektiivia ihan reippaasti kunnes se selvästi napsahtaa paikoilleen. Mikäli näytössä näkyy vain mustaa (vaikka linssinsuojus on otettu pois), ei objektiivi ole ihan kunnolla kiinni. Eli irrota ja kiinnitä uudelleen. Objektiivin lukitus vapautuu  kamerarungossa olevaa pyöreää nappulaa painamalla. 

Kiinnitä kaulahihna

Olen monen monta kertaa neuvonut tätä asiaa ihmisille kuvien kera ja asennellut uudelleen väärin ja pitämättömästi kiinnitettyjä hihnoja, joten tsekkaa oikea tapa näistä kuvista.

Mikäli kaulahihna tuntuu turhalta, niin suosittelen pientä rannehihnaa. Se on hyvä varmistus kameraa kädessä pitäessä, mutta ei vie juurikaan tilaa laukussa. Itse tykkään käyttää nimenomaan rannehihnoja.

Valitse kieli

Kun käynnistät kameran ensimmäistä kertaa pyytää kamera valitsemaan kielen. Haluatko valikot suomeksi vai englanniksi? Vahvista valintasi painamalla OK. Suosittelen jotain itselle tuttua vaihtoehtoa. Vaikka tuohan se toki mukavaa lisäjännitystä kuvaamiseen, kun yrittää arpoa, että mitäs se "tiedostomuoto" tai "salama" olikaan puolaksi!

Kuvassa ympyröitynä valikoissa liikkumisen kannalta oleelliset nappulat

Aseta päivämäärä ja aika

Käynnistettäessä kameraan on hyvä heti asettaa myös päivämäärä ja aika. Mikäli tämän kohdan ohittaa, tulee kamera vinkumaan puuttuvista tiedoista aina käynnistettäessä. 

Ja ei pelkoa, nämä päivämäärätiedot eivät tule näkymään kuvissa niin kuin ysärin pokkarikameroiden kuvien alareunoissa loistavat numerot! :D Päivämäärä- ja aika tallentuu vain metatietoihin jotka siis näkyvät kun tiedostoja tarkastelee koneella. 

Nyt kamera on siis käyttövalmis. Helpoiten ja nopeimmin kuvaamiseen pääsee toki käsiksi täysautomaatilla (valintakiekossa vihreä AUTO), mutta suosittelen lämpimästi, että jo heti aluksi uskaltaudut kokeilemaan myös muita kuvausohjelmia.

Esim. P on myös automaattinen kuvausohjelma, jolloin kamera valitsee kuhunkin tilanteeseen sopivan aukko/aika -yhdistelmän, mutta voit kuitenkin tehdä paljon säätöjä myös itse (esim. valotuksen korjaus, eli kuvan tummentaminen tai vaalentaminen, valkotasapaino, ISO-herkkyys). Kannustan aina aloittelijoitakin valitsemaan tämän kuvausohjelman täysautomaatin sijaan.

Vasemman puoleinen otettu täysautomaatilla. Kamera haluaa vaalean ympäristön vuoksi valottaa kuvan liian tummaksi. Oikean puoleinen kuva otettu kuvausohjelmalla P korjaamalla itse valotusta plussalle.

Vihreä täysautomaatti on siis kuvaamisen kannalta vähän sama asia kuin istuisit satasta ajavan auton kyydissä voimatta itse ohjata. Toivot vain, että auto menee sinne minne toivot. Välillä täysautomaatilla napsitut kuvat onnistuvat hienosti, jossain olosuhteissa puolestaan kohtaa pettymyksiä. P-asennossa voit kuitenkin jo ns. käännellä rattia ja painella jarrua tai kaasua ja näin ollen enemmän hallita millaisen kuvan haluat saada aikaiseksi.

Sitten kun opettelet kuvaamaan manuaaliasetuksilla, voitkin ajaa ihan juuri sinne minne tahdot itse valitsemallasi vauhdilla. Ah, mikä mahtava metafora tämä olikaan! :D 

MUUTAMA MUU VINKKI ASETUKSIIN

Kuten sanoin, kamera on noiden edellä mainittujen valmistelujen jälkeen jo ihan käyttökunnossa. Mutta, jos kameran sielunelämä kiinnostaa hieman tarkemmin, niin lukaise myös seuraavat valinnaiset asetusvinkit!

Kuvan laatu

Suurimman JPG-tiedoston laatu on lähtökohtaisesti asetettu olemaan Fine. Mutta, jos haluat kuvata kaikista parasta JPG-laatua, niin voit vaihtaa suurimman kuvakoon laaduksi Superfine. Tällöin kamera ei pakkaa tiedostoa niin paljon. (Ja luonnollisesti kuvia mahtuu kortille hieman vähemmän kuin laadulla Fine.)

Tämä asetus löytyy MENU-valikosta.

MENU -> MUKAUTETTU VALIKKO (hammasrattaan kuvake) -> välilehti F -> (resoluutio) ASETUS -> Vaihda L F asentoon L SF. 

 

Tarkennuksen merkkiääni

Argh, itsellä ainakin menee aina ihan hermo, jos saan käteeni kameran, jossa on päällä tarkennuksen merkkiääni. Se piippaus on erityisen häiritsevää esimerkiksi kirkossa, kun kesken vihkimisen useampi vieras alkaa zoomailemaan kameroineen kera piipityksen. Itse siis otan omista kameroistani tarkennuksen äänen aina pois päältä.

Jos ääni on sinustakin turha ja ärsyttävä, saat sen pois MENUn mukautetusta valikosta. 

Paina MENU -> siirry valikossa alaspäin kohtaan MUKAUTETTU VALIKKO -> siirry välilehdelle C2 -> YLIN KUVAKE (alla kuvassa) on tarkennuksen merkkiääni -> klikkaa edelleen oikealle ja vaihda toiminnon kohdalla oleva PÄÄLLÄ asentoon POIS ja hyväksy painamalla OK. 

Ah, mikä ihana hiljaisuus!

Lämpimät värit

Toinen asetus, jonka itse tykkään aina käydä uuden kameran saadessani muuttaa pois tehdasasetuksista, on automaattisen valkotasapainoasetuksen "pidä lämmin väri". Tuo asetus nimittäin toisinaan saattaa aiheuttaa fiilistä, että kuvat ovat hieman keltaisempia kuin pitäisi.

Lämpimät sävyt toki imartelevat esimerkiksi henkilökuvissa, mutta jos kuvia ottaessa useinkin tulee tunne, että ovat omaan makuun liian kellertäviä, niin kannattaa käydä klikkaamassa tämä asetus pois päältä. Näin automaattista valkotasapainoa käyttäessä kamera pitää neutraalit värit lämpimien sijaan.

Löytyy paikasta: MENU -> MUKAUTETTU VALIKKO -> Välilehti F (WB/Väri) -> WB AUTO Pidä lämmin väri -> valitse POIS

Huom! PEN E-PL9:ssa tämän saa muutettua myös kuvaustilassa WB AUTO -asetuksen kohdalla Info-nappulan kautta. Vanhemmissa malleissa onnistuu vain tuolta Menu-valikon kautta.

 

EDIT: Mikäli oman kamerasi menu-valikossa tuo mukautettu valikko (hammasrattaan kuvake) ei ole aktiivisena, etkä siis pääse siihen, on se ensin aktivoitava. Se tapahtuu menu-valikon alimmassa asetusvalikossa (jakoavaimen kuva). Sieltä valittava custom menu/mukautettu valikko aktiiviseksi. 

 

Asetusvalikko (tämä koskee nyt varsinkin PEN E-PL9:ä)

OK-nappulan alta avautuva valikko on PEN ysissä hieman muuttunut aiempiin malleihin verrattuna. Oletuksena sieltä nimittäin avautuu aiempaa pienempi osa toiminnoista. 

Mikäli haluat OK-nappulan avaavan selkeämmän ja monipuolisemman oletusvalikon, voit käydä vaihtamassa sen Menun mukautetun valikon välilehdellä C1. Ylin kohta, Ohjausasetus (Control Settings). Vaihda kuvausohjelmien asetus asentoon LV-SCP (Super control panel).

Mutta tämä on siis ihan makuasia, kummanlaisesta valikosta enemmän pitää. Vaikka pitäisikin OK-nappulan alla suppeamman valikon, niin laajemman Super Control Panelin (kuvassa) saa tarvittaessa päälle kuvassa (alla) ympyröidystä nappulasta.

Kasvojen tunnistus

Toinen tehdasasetuksena päällä oleva ominaisuus, jonka itse otan aina pois käytöstä, on kasvontunnistus. Tykkään ihan itse valita käyttämäni tarkennuspisteen ja olen kokenut kasvojen tunnistus -toiminnon aina häiritseväksi. 

Kasvojentunnistus löytyy helposti Super Control Panelin keskeltä. Siinä se naurunaama hekottaa oikein antaumuksella (katso kuva yläpuolella). Klikkaa itsesi OK:lla sen asetuksiin ja valitse OFF, niin olet jälleen itse tarkennuksesi herra!

Mikäli kamera vielä puuttu, mutta et tiedä mikä olisi sinulle se oikea, niin apua valintaan PENin ja OM-D:n välillä saat TÄSTÄ POSTAUKSESTA.

Kommentit (2)

lettu

Kiitos tästä postauksesta! Itse aloittelen kuvaamista Pl-8:lla ja pitäisi saada histogrammi näkösälle kuvaa otettaessa. Mitenkäs tämä onnistuu? :) Voi kun olisikin mukava saada joku Pen-kurssi, sillä käymälläni valokuvauksen alkeiskurssilla lähes kaikilla on Canon tai Nikon ja niiden valikkoa käydäänkin tarkkaan läpi, mutta itse joudun käyttämään enemmän aikaa/vaivaa opiskeluun.

Veera
Liittynyt2.9.2015

Histogrammin saa näkyviin Info-nappulaa painamalla.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 35-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat