Kirjoitukset avainsanalla Suuri käsityö

Hiphei, postilakko on vihdoin ohi, joten jokohan ne olisi tilaajille tippuneet Suuri Käsityö -lehden marras-joulukuun numerot laatikkoon. Joka tapauksessa lehtihyllyistä löytyy edelleen  tuo julkaisu, josta löytyy järjestyksessään toiset minun minimallistoni kaavat.

Niin paljon kuin edellisessä lehdessä nähdyistä mekoistakin tykkään (etenkin arkimekko on ollut paljon käytössä. Se on päällä tänäänkin!), niin tässä tuoreimmassa numerossa nähtävä vaate on vielä enemmän sielultaan minua.

Kun aloin ideoimaan lehteen tulevia vaatteita, niin heti alusta asti oli selvää, että haluaisin käyttää johonkin ihanan pehmoista merinovillaneulosta. Se on täydellinen materiaali talveen sekä lämmittävyytensä, että ihanan tuntunsa vuoksi.

Kun pakkanen talvella kiristyy, kaivan esiin kaikki villamekkoni. Alle on helppo kiskoa tarvittava määrä sukkahousu- ja kalsarikerroksia ja helman alla on useimmiten lämpimämpi kuin housuissa. Niinpä halusin suunnitella lämpöiseltä halaukselta tuntuvan mekon talveen.

Niin ihania kuin mekkojen ja puseroiden kietaisuleikkaukset ovatkin, niin itselleni ne ovat valmisvaatteissa yleensä liian "antavia". Pääntiestä näkyy yli puolet tissien valtakuntaa ja alle on aina puettava toppi siistimään maisemia.

Kuten edellisen mekon kohdalla sanoin halunneeni kerrankin jotain selästä avonaista, niin tämän mekon kohdalla ajatus oli saada kietaisuleikkaus riittävän pienellä pääntiellä. On se ihanaa, että kun itse suunnittelee, niin saa semmoista kuin tarvitsee.

Pitkähihaisen ja yksivärisen mekon ilmettä keventää epäsymmetrinen helma ja etuosan laskokset tuovat siihen muotoa. Suosin yleensä 3/4 mittaisia hihoja, mutta tämän ollessa tarkoitettu etenkin talven kylmimpien päivien mekoksi, on täyspitkä hiha käytännöllisempi takin alla lämmittämässä. Hiha on kuitenkin sen verran kapoinen, että pysyvät hyvin myös lyhyemmäksi rutattuina.

Kengät - Minna Parikka / Korvikset- La Kiva (saatu)

Mekon 100% merinovillaneulos on Eurokankaasta ja sitä löytyy Eurokankaasta parhaillaan esim upeassa fuksian sävyssä. Valikoimissa myös petroolin sininen, tummanvihreä, kirkas keltainen ja monta muuta.  Arvatkaa vaan tekisikö mieli saada tämä pehmoinen mukavuusmekko monessa eri värissä!

Olen sen verran jo ompelusuunnitelmissani edennyt, että hain ompelukoneeni viime viikonloppuna Tommin varastosta omaan kotiini. Että jokohan sitä pian uskaltaisi itsekin ompeluhommiin. 

Tämäkin mekko on jo ehtinyt osoittaa ihanuutensa käytössä. Vaikka itse sanonkin, niin en oikeasti keksi mukavampaa vaatetta talveen. Tätä voin todellakin täydestä sydämestäni suositella kaikille, jotka kaipaavat mukavaa mekkoa talveen!

Mekon kaavat ja ohjeet löydät siis uusimmasta Suuri Käsityö -lehdestä. Kaavat saatavilla koissa 34-54.

 

Studiokuva: Heidi Koivu/Sanoma

 

Kommentit (18)

Veera
Liittynyt2.9.2015

Kaavoja korjattiin vielä tämän protomekon sovitusten jälkeen, joten en pysyy sanomaan mikä koko tämä on kaavoista. Mutta sillähän ei mtään väliä olekaan kun jokaisen pitää sieltä omien mittojen mukaan se kaava valita

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Veera
Liittynyt2.9.2015

Kankaan metrihinta on 39,90 €. Tarkkaa menekkiä en tiedä. Parilla metrillä selvinnee.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Såini
4/18 | 

Maha todella turvonnut. Liian tiukka. Jotain rajaa. Pitääkö laitta kokoa taikka kaksi liian pieni päälle?

Veera
Liittynyt2.9.2015

Ei missään nimessä ihmisen pidä laittaa päälle liian pieniä vaatteita! Mutta sopivia kyllä ja ne sopivat voi olla istuvuudeltaan erilaisia, myös vartalonmyötäisiä jos vaatteen kantaja itse sellaisesta tykkää. Ja minä satun tykkäämään sekä mekosta että mahastani.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Veera
Liittynyt2.9.2015

No kuule kun itseäni ei mahani näkyminen haittaa. Niin mulle on ihan se ja sama, jos vaatteeni ei sinun mielestä sovi minulle. :)

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Riekko
6/18 | 

Herranen aika mitä koulukiusaajia näissä kommenteissa. Mekko näyttää upealta ja on juuri minun(kin) tyyliä.

Mkj
7/18 | 

Luin kommentit ja päätin itekki kommentoida sen jälkeen. Ikäänkuin ihmiset kehtais päin toisen naamaa käydä sanomassa, että hei toi mekko ei sovi sulle! En ymmärrä miksi netissä kirjottelu alentaa sitä rimaa.. minusta näytät viihtyvän mekossasi ja se tekee siitä hyvännäköisen! Voisin hyvin kuvitella myös oman pallomahani päälle tuommoisen koltun, silläkin uhalla että sillä joku pahottaisi mielensä! ;)

villakausi
8/18 | 

Eurokankaan sivuilta näkyy, että kankaan leveys on 125 cm.  Voisi kuvitella, että Käsityölehdessä on menekistäkin jotain tietoa eri kokojen osalta.
Alkoi kyllä kiinnostaa tuo kangas. Ompelua varten kyllä varmaan tarvitsee myös saumurin, ihan siksakkiin en luottaisi...

Veera
Liittynyt2.9.2015

Juu, kyllä siellä lehdessä on menekki kullekin koolle sanottu. Mulla ei valitettavasti ole lehteä itsellä (jossain postilakon vuoksi vielä matkalla) joten en siksi osaa niitä tarkasti sanoa.

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Vierailija
9/18 | 

Kiitos vinkistä, Veera!

En todella tiennyt, että siellä eurokangaskaupassa myydään merinovillaneuloskangasta. Miten ompeleminen onnistuu, kun se on niin joustavaa?

Olen ommellut itselleni ne erilaiset kankaat, joista osa oli todella vaikea ommella, koska se oli liian joustavaa. 

Tykkään lämmintuntuisesta mekosta. Sinulla on ihana mekko. <3

Veera
Liittynyt2.9.2015

Mun täytyy valitettavasti sanoa, että en itse hallitse ompelua, joten en osaa kommentoida tän neuloksen ompelua. Siksi ajattelinkin aloittaa treenaamisen edellisessä numerossa olleen mekon kaavoilla ja joustamattomalla kankaalla ja tällaisen merinomekon toisessa värissä ehkä tyydyn teettämään osaavammalla. :D
Mutta tästä matskusta on kyllä ollut Suuri Käsityö lehdessä paljonkin ohjeita, joten en usko että sen ompelu mitenkään erityisen vaikeaa on

Vaikka paino vaihtelee, laukut mahtuvat aina!

Veera Fani
10/18 | 

Ei näitä mahojaan tarvitse kenenkään piilotella (itsellänikin on) mutta valitsen aina kylläkin jonkin tummemman värin, joka vähän "ikäänkuin pienentää" tätä suloista vatsaani. Onneksi on hyvän näköisiä tunikoita kauppoissa ja verkkokauppoissa ja siihen sitten hyvälaatuiset pitkikset kaveriksi. Kumpa ihmiset oppisivat olemaan arvostelematta toisiaan ja nauttisimme vaikka taiteesta, luonnosta, musiikista yms. sen sijaan. Olet Veera mainio pakkaus juuri sellaisena kuin olet ! Iloista Joulun Odotusta kaikille !

Vierailija
11/18 | 

Näytätpä upealta! Ja niin ihana mekko, voin melkein tuntea sen lämmön. Tykkään hurjasti kietaisumallisista, vähän keventää näitä omia muotojani ainakin ulkonäöllisesti :)
Terkuin Sanna

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäinen itse suunnittelemani vaate oli 7-vuotissyntymäpäivilleni teetetty satiinileninki. Sain toivoa mekolta ihan mitä halusin ja voi minähän halusin vaikka mitä. Satiinikankaan väriksi valitsin hempeän persikan ja helman halusin olevan täyspitkä ja hulmuavan hienosti pyöriessä.

Hihoissa tapahtui vaikka mitä, oli puhviolkapäät, trumpettihihansuut ja vielä ruusukoristeet. Asusteeksi halusin vielä pienen hatukkeen tyllikoristein. Tästä "parempi överit kuin vajarit" - filosofiaa toteuttaneesta asusta ei jäänyt puuttumaan enää kuin perserusetti.

Hieman maltillisemmalla linjalla lähdin ideoimaan mekkoa nyt reilut 30 vuotta myöhemmin, kun minua pyydettiin suunnittelemaan vaatteita Suuri Käsityö -lehdelle. Mutta samoin kuin tuolloin vuonna -88, myös nyt sain lehden ammattilaisten kanssa yhteistyössä tehden ihan juuri sellaisia vaatteita kuin halusin.

Ensimmäiset minimallistoni kaavat ilmestyivät lokakuun numerossa, joka on myynnissä vielä nyt maanantain ja tiistain. Keskiviikkona 13.11. ilmestyykin sitten jo seuraava numero, jossa seuraavat minun luomukseni, joista lisää sitten toisessa postauksessa. 

Kengät - Aldo / Korvikset - Viaminnet

Arvatkaa vain hihkuinko ääneen ja hypinkö innosta, kun tätä projektia minulle viime keväänä ehdotettiin! Aiemminhan blogikollega Nelliina oli suunnitellut lehdelle oman mallistonsa, mutta enpäs itse osannut edes haaveilla, että sama mahdollisuus osuisi omalle kohdalle. Mutta niin vaan minut yllätettiin erittäin iloisesti.

Ilmestymisjanakohdan vuoksi minulle oli alusta saakka selvää, että ainakin pikkujoulumekko olisi tehtävä. Pyörittelin myös mielessäni ajatusta vaatteista, jotka olisivat monikäyttöisiä, sama vaate arkeen ja juhlaan kenties. Niinpä päädyimme yhdessä lehden tyyppien kanssa siihen, että jokainen kaava olisi sellainen, että siitä voisi tehdä kaksi eri versiota vaatteesta.

Pikkujoulumekon lähtökohta minulla oli se, että malli olisi yksinkertainen ja monenlaiselle vartalolle sopiva ja halusin siihen avonaisen selän. Ihastelen aina kaikkia avoselkäisiä vaatteita, mutta rintavana ihmisenä en voi olla ilman liivejä, mutta en tietenkään halua myöskään liivien näkyvän rumasti vaatteen alta. Niinpä joudun aina jättämään kaikki selkää paljastavat vaatteet kauppaan.

Mutta nyt, kun ihan itse sain päättää, niin minulla on vihdoin mekko, joka paljastaa kauniisti selkää, mutta pitää myös liivit piilossa! 

Koska talvikauden juhlasta on kyse, halusin mekkoon hihat. 3/4 pituiset hihat ovat kuitenkin keveät ja jättävät ranteet kauniisti esille. Väriksi ja materiaaliksi halusin valita ehdottomasti jotain muuta kuin pikkujoulujen perinteisiä tummia tai punaisia sävyjä ja paljettikankaita. Pikkujouluja ja muita talven juhlia voi juhlia myös hempeissä sävyissä. Eurokankaasta löytynyt vanhan roosan värinen hapsukangas oli tähän aivan täydellinen valinta. Se on yhtä aikaa leikkisä ja juhlava. 

Mutta simppelin malliseen mekkoon sopii materiaaliksi loistavasti myös erilaiset paljettikankaat tai vaikka juhlava sametti. 

Tätä hapsumekkoa en ole vielä päässyt oikeassa elämässä ulkoiluttamaan, mutta tätä samoilla kaavoilla tehtyä toista versiota kyllä senkin edestä:

Kengät - Vamsko / Korvikset - Aarikka

Samoilla kaavoilla syntyy pienen pienillä muutoksilla myös reipas arkimekko. Helma on huomattavasti lyhyempi (halutessaan voi toki jättää hieman enemmän mittaa), sillä ajattelin tämän nimenomaan paksujen sukkisten ja matalien kenkien kaveriksi. Minimitta korostaa mielestäni kivasti mekon yksinkertaista mallia.

Kengät - Minna Parikka / Korvikset - La Kiva

Ja tämä eläinkuosinen kangas (Eurokankaasta myöskin) oli kyllä aivan täydellinen! Ihan mun värit ja materiaali on sopivan ryhdikäs, mutta hieman joustava. Tähänhän sopii myös todella monenlaiset kankaat trikoo, sametti, erilaiset neulokset tai vaikka farkkukangas. Kurkatkaapa muuten miten upean version bloggaajakollega Noora mekosta itselleen ompeli!

Kun on arkimekosta kyse, niin avoin selkä toteutettiin hieman maltillisemmin. Tykkään tästä mekon takaosasta ihan todella paljon. En pidä kovinkaan avonaisista päänteistä etupuolella, sillä en tykkää vilautella tissivakoa, joten avonaisuuden kääntäminen toiselle puolelle on ihana yksityiskohta muuten hyvin simppelissä mekossa.

Mekosta löytyy myös tasku, kuten kaikista parhaista mekoista aina. Sivusauman vetoketjun vuoksi taskua ei ole toisella puolella, mutta tämä kangas oli sen verran joustavaa, että ilman vetskariakin olisi pärjätty. Eli vähän materiaalivalinnan mukaan voi miettiä tarvitseeko vetoketjua (juhlamekossa se oli pakollinen) ja jos ei, niin sitten voi taskut laittaa molempiin sivusaumoihin. 

Tykkään kovasti venepäänteistä, joten sellaisen valitsin tähänkin etupuolelle. Ja sama hihan mitta kuin hapsumekossakin. Ovat mielestäni loistava pari tuolle lyhyelle helmalle ja mekon mittasuhteet kaikenkaikkiaan ainakin omalle vartalolleni toimivat. Mutta kuten jo edellä sanoin, helman mittaa on kaavasta helppo muutella oman fiiliksen ja mittojen mukaan.

Tämä mekko on päässyt syksyn mittaan päälle jo monta monta kertaa. Olen yhdistänyt sitä niin maihareihin, nilkkureihin kuin myös pitkiin saappaisiin. Viileämmillä keleillä se on saanut kaverikseen pitkän, juuri mekon helman yli ylettävän neuletakin. Meni heittämällä lempivaatteiden listalle ja miksipä ei olisi mennyt, kun ihan itse sen suunnittelin!

Studiokuvat: Heidi Koivu/Sanoma

Ulkokuvat: Noora Näppilä

En ole itse ommellut mitään verhojen päärmeitä kummempaa viimeiseen pariinkymmeneen vuoteen, mutta tätä helppoa mekkoa ajattelin nyt yrittää. Yksi ihana kangaskin on jo hankittuna. Enää pitää käydä kaivelemassa ompelukone Tommin varastosta. Mutta minä sentään omistan sellaisen masiinan!

Tästä huikeasta projektista suuren suuri kiitos Suuri Käsityö -lehdelle! Olen oppinut todella paljon uutta saadessani työskennellä vaatesuunnittelun ja ompelun ammattilaisten kanssa. Ja onhan tää nyt ollut projektina mulle ihan dream come true. 

Jos siis näiden mekkojen kaavat kiinnostaa, niin hopihopi lehtihyllylle! Ma ja ti on vielä aikaa. Keskiviikkona sitten tosiaan ilmestyy seuraava numero, jossa taas aukeaman verran mun vaatteita. 

 

Kommentit (6)

Nyt nappasi
1/6 | 

Iso Peukku, juuri tuollaisia mekkoja ja tunikoita minäkin käyttäisin (isot rinnat ja pikkuinen peppu kun on) jos niitä kaupoista vain löytäisi????

Vierailija
4/6 | 

Ihana malli, myös mekossa 😊 Tuo vaalea pikkujoulumekko-look on tosi suloinen.

Seuraa 

Tätä vuonna 2007 perustettua tyyli-/lifestyleblogia kirjoittaa 37-vuotias kenkäfriikki, jonka mielestä kenkien kuuluu aina näkyä.
Pukeutumistyylin lisäksi blogissa metsästetään toisinaan myös parempaa kuntoa, kauneutta, kulttuurielämyksiä ja uskoa itseen ja tulevaisuuteen.
Motto on kuulunut jo vuosia, että "vaikka paino vaihtelee, niin laukut mahtuu aina!"

------------------------------------------------------

veera @ tyyliametsastamassa.fi

------------------------------------------------------

Tyyliä metsästämässä somessa:

Facebook / Instagram

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Kategoriat