Hei, te jotka näitte pinkkitukkaisen kiharapilven ajelevan valkoisellla limolla lauantai-iltana, se olin minä ja mun daamit. En malta odottaa, että tulee itellekin 30v. täyteen koska tuon luvun juhliminen tuntuu olevan vimosen päälle hauskaa! 

Tää itse aihe on tällä kertaa mua mietityttänyt aika paljon. Googlailin hieman ja tässä onkin kyse paljon suuremmasta, mitä osasin odottaa. 

"Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen mukaan vuonna 2012 tehtiin n. 5500 sterilisaatiota, joista yli 2500 tehtiin naisille."

Vapaaehtoinen lapsettomuus(vela)
Mä aina välillä pysähdyn miettimään, että kuinka paljon lapsettomia ärsyttää jatkuva lapsista puhuminen. Tavallaan koen, että mulla on siihen oikeus, kun tällä hetkellä "työkseni" niiden kanssa hengailen, mutta silti kai sitä vielä osais välillä jostain muustakin puhua. Tai ainakin luulis osaavan. 
No, mun kavereista aika monella on lapsia, että heidän kanssa kakat ja muut ovat luonnollisia aiheita ja kaikki ymmärtää ne maistamatta oksennusta suussaan. 
Mä tunnen kuitenkin myös lapsettomia ja muutamaa uskalsin lähestyä jopa tällä vapaaehtoisella lapsettomuudella, koska tiedän heidän ajatuksiaan aiheesta. 

Minulle on ollut nuoresta asti päivänselvää, että haluan äidiksi ja muistan ajatelleeni jo hyvin varhain, että jos joskus saisin tietää olevani hedelmätön, se olisi minulle kamalin tieto. 
Kaikille ei kuitenkaan tule sitä tunnetta. Onko se omituista? Eikös meidät kuitenkin ole luotu lisääntymään? 
Vaikka mä olen tällainen, niin jollain kierolla tavalla ymmärrän myös Veloja.
Kirjoitin viime tekstissä, niistä inhottavista kysymyksistä, kun nainen on tietyssä iässä. On luonnollista, että myös velat joutuvat kysyjien uhreiksi. 
Mä vähän jututin muutamaa aiheesta jotain tietävää. 
Vastaajat ovat aikuisia naisia, jotka eivät halua omia lapsia tai ainakaan vielä tähän mennessä ole halunneet.

 
Jokos kohta teille
He myöntävät, että NE kysymykset tuntuvat hieman ärsyttäviltä, koska kyseessä on niinkin henkilökohtainen asia, eikä sitä päätöstä tai tilannetta tee mieli kertoa puolitutuille. Voisiko olla niin, että kysyjät eivät välttämättä edes ymmärtäisi tällaista kantaa asiasta? Mä voisin jopa kuvitella, että tietyllä taholla tuollainen ratkaisu tuomitaan. (Enkä nyt puhu pelkästään yhdestä seurakunnasta)
Haastattelemani eivät kyllä maininneet tuota tuomitsemisen pelkoa, mutta kuvittelenko vain? Yksi mainitsee kuitenkin, että mielummin vastaisi suoraan kysymykseen, kuin huomaisi katseet jotka seuraavat hänen vatsanseutuaan. 

Toisten lapsista tai lapsipuheista he eivät suoranaisesti sano hermostuvansa, mutta kokevat ajoittain tilanteet vaikeiksi, koska välttämättä ei osaa kommentoida. Ja voihan lapsen kiukkukohtauksen käsittely olla hieman mukavuusalueen ulkopuolella. Ymmärtäähän sen, miksi en kuitenkaan muista sitä aina, kun kerron mm. vauvani kärsivän antibiootin aiheuttamasta ripulista ja kuuntelijan naama valahtaa vitivalkoiseksi. 

On luonnollista, että ihminen pariutuu toisen saman tyyppisen kanssa. Kysyin kuitenkin näiltä naisilta, olettaen että kaikki olisivat parisuhteissa, että mitäs jos kumppani yhtäkkiä ilmoittaisi halukkuutensa lapsiin, vaikka aiemmin tilanne on ollut toinen. 
Kaikki vastaajat pitivät tilannetta vaikeana, yksi suuntaisi ehkä ammattilaisen puheille,  jolloin voisi yrittää etsiä itsestään viimeistä mielipidettä siihen. Yksi kokisi ehkä suhteen tulevaisuuden olevan vaakalaudalla, koska kyseessä on kuitenkin, molemmille osapuolille, todella suuri asia.  Voisiko suhde enää jatkua ilman lasta, mutta voisiko se jatkua lapsen kanssakaan?

Riittääkö meiltä takapajulaisilta ymmärrystä kaikkiin perhemuotoihin? Onko vapaaehtoinen lapsettomuus mielestäsi itsekästä?
Mun mielestä kaikkien ei todellakaan tarvitse tehdä lapsia, ja kaikkien niidenkään jotka haluavat, ei tarvitsisi niitä saada. Täysillä kahden lapseni kautta elävänä voin sanoa, että on tosi fine myöntää asia ja elää elämänsä hyvin nukkuneena.
Yksi vinkki mulla kuitenkin teille lapsettomille on: 
Älkää maatko sohvalla vaan eläkää elämää, urheilkaa, soittakaa ja laulakaa. Matkustakaa ja syökää ravintoloissa. Ostakaa valkoisia mattoja ja silkkisiä yöasuja.
No juu, kaikkea tota voi tietty tehdä myös perheellisenä, mutta.... ja teenhän minä, mutta parin lentomatkan jälkeen tarvitsen 10 päivän spa-loman palautuakseni, tai niin ainakin kerron miehelleni:) 

Hyvää yötä,
Maikku

Täällä aiheesta lisää:
http://vapaaehtoisestilapsettomat.fi

 

ps. Pliis pieni paha olo, tule tilalle hyvä olo. Mene paha jo pois, enkö ilman sua elää jo vois. Haluan hengittää huomenna kevyemmin, lupaan että otan ens kerralla rauhallisemmin. Haluaisin nyt nukkua sikeesti, enkä ajatella pimeesti!

 

Kommentit (1)

steriloimislaki

Nyt voi kannattaa ja jakaa kansalaisaloitetta itsemääräämisoikeuden lisäämiseksi. 
"Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta" 
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401 
Nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä. 

Seuraa 

Elämän mutkia ja äitiyden vaiheita. Tässä blogissa pohdiskellaan elämää sieltä ja täältä, tuu mukaan!

contacts: maikku.y@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2018
Tammikuu