Tänään me tehtiin sämpylöitä. Spelttisämpylöitä. Ne on sairaan hyviä. Yks kaveri vinkkas ton speltin taannoin ja siitä lähtien tehnyt sämpylät vallan niistä jauhoista. Ja mä oon sit hei tehnyt jokuset kivikovat koppurasämpylät tän keittiöurani aikana ennen näitä. Sitten aloin ymmärtämään sitä taikinaa. Ja maistelemaan sitä myös. Salaisuus piilee liian löysässä taikinassa. Ehkä myös nostatusajassa ja vaivaamisessa, mutta eniten uskon tohon taikinaan. Alla mun erikoisvinkit hyviin pämpylöihin.

 

 SPELTTISÄMPYLÄT

spelttijauhoja

spelttihiutaleita

kaurahiutaleita

hiiva

vesi

tumma siirappi

suola

rasva

Taikina saa siis jäädä inhottavan löysäksi, kun laitat sen nousemaan. Niin, että kun kaadat sen lopulta pöydälle, niin sitä ei pysty pyörittelemään. Otan lusikalla palasia kasasta ja siirrän ne pellille. Leivonta-alusta on varsin jees, koska tota tahnaa ei oo kovin herkullista hinkuttaa tasolta pois. Sämpylät uuniin n. 8min ajaksi ja siinä se. On hyvän makuisia, pehmeitä ja epämuodostuneita. 

Ihanaa viikonloppuruokaa!! 

 

On muuten tulossa erilainen viikonvaihde tälle mammalle, kun huomenna aamulla aikaisin startataan firman matkalle ulukomaille. Jännitystä on ilmassa, tietenkin. Siis kotijoukoilla, että kuinka yö selvitään ilman äitiä. Mä olen niin vanha tekijä näissä reissuhommissa, ettei muutaman vuoden tauko `taitoja`mihinkään karista (näin on). Mun omia polttareita juhlittiin esikoisen ollessa alta 3kk ja hänen kanssa valvoin joka yö jonku tovin syöttöpuuhissa ja silti oli viimeisenä pystyssä juhlakansasta. Once you got it, you got it!

Mä olin ekan kerran juhannusfestivaaleilla ollessani 16v. En vieläkään ymmärrä miten mun myyntipuhe tepsi äitiin niin hyvin, että sain sinne lähteä. Siitä keikasta, seuraavan seitsemän vuoden aikana olin kuusi kertaa juhlimassa juhannusta festareilla. Kerran olin töissä. Se oli karmeeta. 

Festarimuistot on mitä parhaimpia. Joitain ylilyöntejä mahtuu mukaan, mutta esim. ensiaputeltassa en ollut kuin kerran käymässä. Muistaakseni.

Festareilla puitiin parisuhteita, hankittiin uusia suhteita, lopetettiin vanhoja suhteita ja ylläpidettiin olevia suhteita. Festareilla elämä oli aina niin onnelista. Muistan sen tunteen edelleen elävästi, kun likkojen kanssa pakattiin autot täyteen ja lähdettiin huristeleen kohti Jämsää. Oli Savetit ja eväsleivät kasseissa, muutama pulipizza tuli kans syöytyä niinä vuosina. Marlborot huulissa niinkuin kovimmatkin rahtarit me painettiin leirintäalueelle. Kun kamat oli levitetty autojen ympärille istuttiin retkituoleihimme ja laitettiin rammarista soimaan Hardcore Superstarin We don´t celebrate sundays, varma nostatus kipale ja siitä se starttas. Tarkistettiin naapurileirit, `jaa ei tänäkään vuonna mitään`. No meillä oli silti aina kivaa. Joka vuosi uudestaan ja uudestaan. Ai, että. Tulee nytkin niin onnellinen olo niistä retkistä. Muistatteko likat? niissä oli sitä jotain. Parasta niissä vuosissa oli ja on kuitenkin ne ihmiset keiden kanssa on saanut ne kaikki kymmenet ja taas kymmenet reissut tehdä. 

Never forget!

Ehkä näin `aikuisenakin` pitäisi tehdä jotain vuosittain josta saat yhtä ns. eufoorisen tunteen heti kun se jokin alkaa. Ja HEI, synnyttämistä ei lasketa. Se euforia on ihan eri sfääreissä tän mun tarkoittaman kanssa. 

Jotain mistä jää sulle lopuksi elämäksi iloiset asiat mieleen. Vaikka toki muistan mä sen yhden reissun huonotkin puolet hyvin, kun bajamajojen tyhjennysporukka oli laiskaa ja aamuisin joutui etsimään vähiten täynnä olevan pissikopin itselleen. Se oli muuten kans karmeeta. 

Tulis siis etsiä itselleen joku juttu, jonka toteuttaa aina iloisella mielellä annualisti eli kerta toisensa jälkeen, vuosittain. Siinä pitää kuitenkin olla jotain potkua, ei pelkkää piimän juontia eikä sauvalenkkeilyä tai saakeli sämpylöitä. Potkua! 

Sitä odotellessa!

(julkaistu 18.9.2015)

Kommentit (0)

Seuraa 

Elämän mutkia ja äitiyden vaiheita. Tässä blogissa pohdiskellaan elämää sieltä ja täältä, tuu mukaan!

contacts: maikku.y@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2018
Tammikuu