"The best things in life are free. The second best things are very expensive" -Coco Chanel

Yhteistyö Aito Säästöpankin kanssa

 

Raha, tuo väärin ymmärretty ja eniten puhuttava elementti, joka säätelee elämäämme. 

On ilmeisesti hyvän ihmisen piirre sanoa, että raha ei tuo onnea, koska niin usein siitä jauhetaan. Minulle ainakin onnea on se, että pystyy joka kuukausi maksamaan laskut ja antamaan ruokaa perheelle ja sen onnen juurikin hykkyrä tuo. Eli miten niin se ei tuo onnea? Mutta perheen ja ystävien tuomaa onnea se ei korvaa, ne kaksi Onnea kulkevat eri polkujaan. Mutta molempia tarvitaan. 

Minun ja rahan suhde on ollut ajoittain myrskyisä.  Vaikka lapsena minulle opetettiin, että raha ei kasva puussa, niin varhaisen aikuisuuden kynnyksellä taisin kuitenkin elää sen tyyppisellä ajatuksella. Laskuni maksoin kuitenkin aina ensin ja loput sitten pistin haiseen. Säästäminen ei siis kuulunut elämääni. Ei vaan ehtinyt säästämään, kun oli niin paljon juhlia ja juhliin tarvittavia kolttuja. Luottokorttikin tuli tutuksi.

Ehkä kuitenkin kaikki vaiheet elämässä ovat tarkoitettuja, koska tänäpäivänä olen tyysti erilainen. Olen siis nykyisin paljon tarkempi, mutta silti paikka-paikoin saatan törsätä. Kuitenkin jos niin teen, siihen on joku syy ja yleensä se on laatu. Viime kädessä selitän ostosta itselleni maamme talouden tasapainottamisena, koska kaupan täytyy käydä, you know! 

Citysinkkuaikoina asuin kahviloissa ja ravintoloissa. Nykyään markettiin mennessä haaveilen siellä olevan kahvilan Latte macchiatosta, mutta sitten kun mietin sen 4 euron hintaa, niin poskia alkaa punoittamaan. Sillä rahalla saa melkein 1,2 kahvipakettia ja tarjouksesta melkein 2! Jotain on siis tapahtunut. Ja lähipiirikin se on huomannut, koska pikkuveljeni kutsuu minua usein kuponki-maikuksi. Nuukaksi minua ei sentään vielä voi sanoa, mutta silti muutosta aiemmasta on tapahtunut ja pelkästään parempaan suuntaan. Mutta pihiksi en ala koskaan, vaikka tarkkamarkka-aviomieheni varmaankin sen puolesta rukoilee iltaisin.

nuuka=säästeliäs

pihi=villasukkien parsimista

Nykyään myös kuukausittainen säästäminen kuuluu elämääni ja on kuulunut jo vuosia, siinä missä asuntolainakin. Säästän hetkeä varten. On se sitten reissu tai jokin hyödyke tai ylimääräinen lainanlyhennys, aina löydän pennosilleni paikan. Nyt hoitovapaalla ollessani säästäminen ei kylläkään ole mahdollista, ainakaan samalla tavalla kuin aikaisemmin. Vaikka varsin kannattavaa se olisi, jos vaan pystyisi. 

Ensimmäisellä hoitovapaallani tein satunnaisia maksuja PS-tilillenikin, eli eläkevakuutukseen, koska eläkettähän ei juurikaan kerry perhevapaiden ajalta. Nyt kun lapsia on kaksi ja asuntokin on isompi, ei ps-tili raukka ole täytettä saanut, mutta jatkan senkin ruokkimista sitten joskus. 

Me naiset jätämme turhan usein raha-asiat miesten vastuulle. Tämä pätee myös palkkaeroissa. Täytyy muistaa, että jos meidän euro on edelleen 80snt, niin jotenkin on laitettava kampoihin. Säästämistä voi tehdä kaikki! Eikä sitä kaukana siintävää eläkeaikaa kannata oikeesti unohtaa, varsinkin jos viettää kotona pitkän pätkän lasten kanssa. Jos eläkevakuutus ei ole oma juttu, niin säästä jollain muulla tavalla. Erilaisia vaihtoehto meinaan on. Minä suosin rahastoja ja tilisäästämistä. Tilivarat ovat nopeassa kierrossa olevia, rahastoissa pennit saavat makailla pidempään. Me säästämme myös lapsillemme kuukausittain, sitäkään vaihtoehtoa ei kannata unohtaa. Mopoautot, ylppärit ym ovat tulossa. 

Tuli mieleen, että puhutaankohan kouluissa nykyään säästämisestä? Ehkä nyt kesällä tapahtuvan merkittävän lainansaantiin vaikuttavan muutoksen myötä olisi hyvä alkaa sitä valaisemaan nuorille. Ensiasuntoa varten on säästettävä. Lainakatto tulee ja lujaa, oletko valmis?Nämä asiat koskettavat meitä kaikkia, joten tulkaa joukolla Aito Säästöpankin Nainen ja raha -tilaisuuteen 27.4. klo 18. Tilaisuus järjestetään Hotelli Ilveksen Ball Roomissa. Ja koska siellä on tarjolla myös kuoharia, minä menen ainakin!

Tästä linkistä pääsette suoraan ilmoittautumaan mukaan:

https://my.surveypal.com/Ilmoittautuminen-Nainen-ja-raha

Nähdään siellä!

Maikku

Kommentit (2)

Vierailija

Sanot: "Tämä pätee myös palkkaeroissa. Täytyy muistaa, että jos meidän euro on edelleen 80snt, niin jotenkin on laitettava kampoihin."

Naisen euro on yhtä monta senttiä kuin miehen euro, jopa muutaman sentin enemmän, kun tarkastelemme sitä palkkatilille tulevaa rahaa, joka maksetaan keskimäärin tunnin työpanoksesta. Bruttona naiset ja miehet saavat siis saman verran tehtyä työtuntia kohden, mutta miehet maksavat 4-5 %-yksikköä enemmän veroa palkastaan kuin nainen. Kaikesta palkkatuloista peritystä verosta Suomessa miehet maksavat noin 61 % ja naiset sen lopun 39 %. Näin kertovat Verohallituksen viimeiset tiedot vuodelta 2014.

Jos naiset haluavat laittaa kampoihin miehille vuosiansioissa, naisten tulisi tehdä 25 % enemmän vuosityötunteja kuin nykyisin. Silloin olivat puntit tasoissa vuosityötunneissa ja vuosiansiotkin olisivat samansuuruiset. Näin kertovat Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimukset.

Pauli Sumanen, työaika- ja palkkatutkija, eläkkeellä

Seuraa 

Elämän mutkia ja äitiyden vaiheita. Tässä blogissa pohdiskellaan elämää sieltä ja täältä, tuu mukaan!

contacts: maikku.y@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2018
Tammikuu