Että sattuikin sopivasti juuri edellisen postauksen jälkeen A-studion aiheeksi naisten liian pitkät mammalomat. Äidit pitäisi saada nopeammin kotoa töihin, tarkennuksena, siis niihin oikeisiin töihin.

Tuossa ajankohtaisohjelmassa oli keskustelemassa kaksi yrittäjänaista. Ruutuaika loppui jo ennen kuin se oikeen ehti edes alkaa ja mun mielestä siellä olisi voinut olla mukana myös "vastapuolen" edustajia. Tarkoitan vastapuolella heitä, keiden kuvittelen sorsivan pitkään kotona olleita äitejä. 

Mietin hetken, ehkä sekunnin ja lähestyin yhtä yrittäjää, miespuolista. Kysyin palkkaisiko hän ennemmin 25v. lapsettoman naisen vai 35v. kolmen lapsen äidin, joka on viettänyt kotona viimeiset 10 vuotta. 
Sisäinen sovinistini heräsi ja odotin yrittäjämieheltä vastausta "25v." , hän kuitenkin vastasi korrektisti, että palkkaisi tehtävään sopivimman. 
Sovinistina mietin myös, että ollaanko me naiset itse saatettu itsemme huonoon valoon työmarkkinoilla? Tarkoitan nyt pitkien äitiyslomien jälkeen, muuhun "työttömyyteen" en ota kantaa. Siis onko silmäpussukat ja sekainen tukka ottanut ylivallan, eikä enää haluta joutua kellokortin vietäväksi? Voihan se niinkin olla! Ja sitten sovinistisika poistui. 
A-studiossa keskustelemassa ollut Ulla-Riitta Koskinen vastasi vastaavaan kysymykseen jonka esitin yrittäjämiehelle, että ennemmin palkkaisi vanhemman naisen, jolla on jo lapset tehtynä. Osaako miestyönantaja ajatella noin? Mä ymmärrän Umpun kannan. Ehkä silloin hän olisi kokonaisuutena tehtävään sopivin.

On tietenkin hyvä muistaa myös se, että yrittäjä-äiti ja perus duunimutsi on kaksi eri asiaa, niin hyvässä kuin pahassa. Se missä minä mietin olenko 2 vai 3 vuotta kotona, niin yrittäjä miettii, että miten saa tehostettua yrityksen tuotantoa hoitopöydältä käsin. Tässäkin päästään taas lempiaiheeseeni, eli siihen erikoisen eriarvoiseen elämään. 

Olen muutamassa firmassa työskennellessäni ihmetellyt, että miksi aina palkataan vastavalmistuneita parikymppisiä. He eivät sitoudu työnantajaan, ei todellakaan. Tänä päivänä on kerättävä kokemuksia, matkustettava ja koulutettava itseään lisää ja sitten vielä ne lapsetkin. 
Eikö työelämään janoava pitkänlinjan kotiäiti kuulosta verrattain aika hyvältä siinä tilanteessa? Väitän kuitenkin, että ei tarvitse lähteä Lanzarotelle rinkka selässä hakemaan elämänkokemusta jos olet äiti. 
Mutta ymmärtääkö tuon asian vain siis naisyrittäjä joka on itsekin äiti? En todellakaan halua vetää tässä mitään feministikorttia esiin, oikeastaan olen ennemmin antifemmari, mutta jotenkin historia puhuu puolestaan ja ajatuksissani pyörii vain se, että jos olen nyt kauan kotona niin tipun kärryiltä, eikä kukaan, ainakaan mies palkkaa minua enää töihin. Aivoni ovat puuroutuneet öisten pissahässäköiden takia.  

Toisaalta taas, on pakko myös sanoa se, että hemmetin hyvä että meitä parikymppisiä on palkattua joka tilanteessa, muuten ei paljon Maikkelia naurattaisi tässä hetkessä.
 
Näen selkeästi meidän harmaantuvan väestön ja kipeän tarpeen työikäisistä ja ymmärrän miksi äitien pitäisi palata nopeammin maksamaan veroja. Ei homma toimi muuten. Jokaisena päivänä kuitenkin hullaannun noista pienistä lapsistani, enkä muista mitään valtion talousongelmia, koska en halua päästää irti. 

Vaikea aihe, eikä mitenkään yksioikoinen. 
Mitäs mieltä olette? Lukijoissa on varmaan muutamiakin yrittäjiä, kertokaa kantanne? 

ps. Umppu, kommentoi jos mielestäsi ilmaisin kantasi väärin tai haluat lisätä jotain:) 
Umppu, eli Ulla-Riitta Koskinen on kampaamoalan yrittäjä ja kirjoittaa blogia www.primebody.fitfashion.fi 
, siellä hänen ajatuksia yrittäjyydestä ja paljon muustakin. 

Kommentit (4)

Elli

Itse näkisin asian niin, että tasapainoa tarvitaan työyhteisössä eli ei pelkästään jompia kumpia vaan molempia. On hyvä, että vastavalmistuneet parikymppiset saa töitä, koska muuten ei saa sitä työkokemustakaan. Ja on hyvä, että myös lapsensa tehneet ja muutaman vuoden pois olleet saavat töitä, koska yleensä siinä vaiheessa ollaan motivoituneita ja sitoutuneita työpaikkaan. Toivoisin, ettei nykyiseen äitiysloma/hoitovapaa- systeemiin tehtäisi liikaa muutoksia. Tai päivähoitomaksuihin korotuksia. Muuten meillä voi olla edessä Keski-Euroopan malli, jossa äitiyslomat on niin lyhyitä ja päivähoitomaksut niin korkeita, että kotiäitiys ja miehen palkalla pärjääminen on käytännössä ainoa vaihtoehto.

maikkuy
Liittynyt22.10.2015

Se on kyllä just näin! Ja ne päivähoitomaksujen korotukset saa kyllä hikikarpalot otsalle, saas nähdä miten kunkin käy:/

Vierailija

Miten sä olet ajatellut edetä urallasi tai oletko ylipäätään vielä miettinyt, että milloin palaat työelämään ja haluatko palata samoihin tehtäviin/työhön kun se aika tulee? Olen itse pohtinut nyt ensimmäisestä äitiyslomalla ollessani paljon tätä asiaa ja jotenkin saanut ihan uutta näkökulmaa työhöni. En välttämättä ole enää ollenkaan varma haluanko palata samoihin työtehtäviin, vaikka äippälomalle jäädessäni jätin työni haikein mielin hetkeksi sivuun :) Sulla varmasti hieman eriasia, kun kyseessä ei ole ensimmäinen äitiysloma, mutta itseäni työelämään paluu suorastaan ahdistaa tällä hetkellä...

maikkuy
Liittynyt22.10.2015

Moikka. Luulen, että monilla mammalomalaisilla on kanssasi samanlaisia ajatuksia töihin paluusta. Kirjoitin tätä edeltävässä tekstissä menneestä kunnianhimosta. Siellä minun tämän hetkisiä ajatuksia enemmän. Uskon kuitenkin, että sitten kun palaan töihin, niin se työminä astuu taas esiin ja teen kovasti töitä tavoitteiden eteen. Nyt en sitä kuitenkaan vielä ole valmis tekemään. Palasin ensimmäisen lapseni jälkeen töihin hänen ollessa 1v2kk ja ahdistuin siitä, että niin pieni "joutui" elämään aikuisten rytmissä ja siitä, että koko ajan oli kauhea kiire. Siitä viisastuneena, nyt nautin joka päivästä ja kiireettömyydestä palleroiden kanssa täysillä! Kun olet äitiyslomalla, älä ressaa töistä vaan tee rakkaudella sen hetkistä työtäsi, koska se kestää niin pienen hetken <3

Seuraa 

Elämän mutkia ja äitiyden vaiheita. Tässä blogissa pohdiskellaan elämää sieltä ja täältä, tuu mukaan!

contacts: maikku.y@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2018
Tammikuu