Mitäpä jos istuisit kahvilassa, puistossa tai bussissa, ja huomaisit sinulle entuudestaan tuntemattoman henkilön lähestyvän (tämähän ei sinällään kuulosta yhtään huonolta, eihän?). Mutta entäpä jos tämä henkilö ehdottaisin sinulle - jäyhille suomalaisille epätyypilliseen tyyliin - että matkanne jatkuisi yhdessä lakanoiden väliin??

Miehenä ehkä tarttuisit tähän kiinnostavaan tilaisuuteen, mutta naisena et ehkä olisi ehdotuksesta kovinkaan innoissasi (‘alahan kalppimaan siitä’). Näin ainakin Russell Clark ja Elaine Hatfield havaitsivat klassisessa tutkimuksessaan, jossa koehenkilöitä lähestyttiin kolmen kysymyksen kautta:

- Lähtisitkö kanssani ulos?
- Mentäisiinkö meille?
- Mitä jos menisimme sänkyyn tänä iltana? 

 

Jostain syystä tämä ihmiskoe muistui mieleeni juuri kuumimpaan pikkujouluaikaan. 

Mutta mitäpä pahaa-aavistamattomat koe-henkilöt sitten vastasivat? Noin puolet naisista sekä miehistä oli valmis treffeille. Eroja sukupuolten välillä alkoi muodostua vasta intiimimpien kysymysten kohdalla: vain noin 6% naisista tarttuivat kutsuun lähteä entuudestaan tuntemattoman henkilön asunnolle (vertailun vuoksi: miehistä 69% hyväksyi kutsun). Kukaan tutkimuksen naisista ei ollut valmis lakanoiden väliin, kun taas noin 75% miehistä hyväksyi tämän varsin suorasukaisen tarjouksen.

Source: euroClinix

Kiinnostavia olivat myös koehenkilöiden reaktiot: kun suurin osa naisista tyrmäsi ehdotukset suoralta kädeltä (‘jätä minut rauhaan!’ ‘mikä sussa on vialla?’), osa miehistä olisi halunnut hypätä lakanoiden väliin mahdollisimman pian (‘Miksi meidän pitäisi odottaa iltaan?’). 

Entä käyttäytyisivätkö miehet ja naiset yhä samalla tavalla, jos joku ehdottaisi ikimuistoista kyytiä kopiokoneen päällä yrityksen pikkujouluissa? Jos kysyjä olisi ennalta tuntematon, on mahdollista että kyllä. Mutta jos kysyjä olisi tuttava tai tunnettu henkilö (näitä on pikkujouluissa tunnetusti liikkeellä!), voisi vastausten välinen ero kaventua huomattavasti. Tämä on todettu paitsi lähipiirissä myös muutamissa myöhemmissä käyttäytymistieteen tutkimuksissa. 

Toivotan teille kaikille iloista pikkujouluaikaa - joulumielestä huolimatta pitäkää kuitenkin tolkku ja harkinta mukana!

Marika 
 

Kommentit (0)

Seuraa 

Kirjoittaja on kolmikymppinen suklaan ja punaviinin ystävä, joka ei ota itseään liian vakavasti.