TOILA EKSOTIIKKAA SYDÄMEN TÄYDELTÄ

Matkakertomus ajalta 23-27.8.15.

Katsoessani ulos Toila Kylpylän 9. kerroksesta henkeni salpautuu kauniista maisemasta joka avautuu Edessäni. Olen ensimmäistä kertaa Toilassa ja pitää myöntää myöntää että ympäröivä luonto on erittäin kaunis. Merikin täällä on aivan toisenlainen kuin meillä pohjoismaisessa Suomessa, täällä meressä on ihana eteläinen sininen vivahde. Tulee todellakin tunne kuin olisin jossain kaukana etelässä.

Toilassa ollessani juttelin paljon niin turistien kuin Toilan työn tekijöiden kanssa, ja sain ymmärtää että yksi varteenotettava asia mikä meitä Toilaan tuo on sen oma henki. Siihen tunteeseen on sekoitettuna niin aito Itä Virolainen vieraanvaraisuus ja sydämellisyys. Yhdellä lauseelle kuvaten Itä Virolainen positiivinen elämänasenne ja eksoottisen kaunis luonto on uskomaton elämys turistille! Olen itse kanssa jonkun verran Ympäri Viroa matkannut ,mutta en ole missään Virossa ollut Toilan veroisessa paikassa ja voinkin rehellisesti todeta että sydämeni jäi Itä Viroon. Painoin mieleeni monta vierailemisen arvoista paikkaa Toilan seutuvilla, joita ovat; Toila-Oru puisto, Ranta, Valaste Juga nähtävyys alue, ja kesäinen leirintä alue Männiku on kanssa Toila kylpylän vieressä ja tarjoaa mielettömän kauniit näköalat alas merelle.

Kiitokset inspiraatiosta kuuluvat omalle Viron- ja Venäjän kielen tulkilleni Mauri Junolaiselle, jolta sain herättävä infoa Itä Virosta. Mauri tulee mielellään myös mukaan myynti reissuilleni Itä Viroon ,koska hänellä asuu siellä puolet sukulaisistaan. Maurin isoisä Elmar oli aikoinaan töissä kaivoksessa Itä Virossa, ja Mauri luennoi minulle kaivosmiesten raskaasta työstä Kohtla-Nömme kaivos museossa, missä olimme vierailulla. Mauri kertoi myös että vaikka hän on jo vuodesta -91 asunut Suomessa, niin hän vielä tänäkin päivänä näkee kotoisia Viron- ja Venäjän kielisiä unia. Ja jos vain tarjottaisiin hyvä työpaikka Itä Virosta, niin Mauri olisi valmis vaikka heti muuttamaan kotikonnuilleen takaisin.

Oma tulevaisuuden suunnitelmani on tällä hetkellä Viroon liittyen oma tv-sarja, missä kierrän ympäri Viroa tekemässä bisnestä ja tutustumassa eri ihmisiin. Ohjelman nimi olisi "Suomiporona Virossa".

 

 TOILA EKSOOTIKAT TÄIE SYDAMEGA

Reisistoori 23-27.8 (aeg maha pakett)

Hotelli 9.korruse aknast avanev vaade merele võtab hinge kinni. Esmakordselt olenToilas ja pean tunnistama et ümbritsev loodus on väga kaunis. Merigi paistab siin teistsugune kui meil põhjamaises Soomes. Siin tundub merensinine värv teistsugune kui meil Soomes. Tekkib tunne just kui oleksin kuskil kaugel lõunas. Toilas olles rääkkisin palju turistidega ja ka tööllistega. Sain aru et üks oluline asi mis meid siia toob on selle maja hing. Selles tundes on selgelt segatud Ida Eesti külalislahkus ja ehtne südamlikkus. Ühe sõnagaidaeestlaslik positiivne eluhoiak ja eksootiliselt kaunis loodus on uskumatu elamus turistile. Olen ka ise Eestis palju ringi reisinud ja ei ole kuskil kohanud nii lahedat kohta kui siin Toilas. Ja võin ausalt öelda, et minu süda jäi siia Ida Virumaale. Märkäsin mõnd vaattamisvärt kohta, Toila-Oru park, rand, Valastejuga ja suvine camping ala Männiku on samuti ilusa koha peal. Tahan tänada selle jutu eest oma Eesti- ja Venekeele tõlki Mauri Junolaist, kellelt sain väärt infot kohaliku elu kohta. Muide Mauri vanaisä Elmar elas ka siin kandis ja oli kaevanduses tööl umbes 20 a. Käisime ka Kohtla-Nõmme Kaevandusmuuseumis ja Mauri rääkis mulle kaevurite raskest tööst. Tõlk Mauri tuleb meeleldi kaasa müügitööle Ida- Virumaale, sest tal elab siin kandis palju sugulasi. Ja kuigi Mauri elab juba aastast 1991 Soomes, näeb ta siiani unes ka eesti- ja venekeelseid koduseid unenägusid. Mauri rääkis, et kuigi ta on elanud juba 24 aastat Soomes voiks ta kolida siiakanti kasvõi kohe kui leiduks hea töökoht. Mu enda soov ja unelm on oma tv-saade Eestis, tv-saates reisiks mööda Eestit, tutvuks erinevate inimistega. Saade nimi võiks olla "pöhjapödrana Eestis".

 

Toilan suolahuone on elämys/ Toila soolasaun on täitse vägev

Toila eksotiikkaa sydämen täydeltä/ Toila eksootikat täie sydamega

 

Toilan paratiisi japanilaisine ja hunajasaunoineen on unohtumaton!Paradiisis olemine annab elule uue mötte!

Sain muugijuhilt Kärt Purgalt tema enda tehtud suveniirkivi kingituseks tooma head önne! Sain Hotellin myyntijohtaja Kärt Purgalta lahjaksi onnenkiven. Kivi on Toilan Rannalta ja Kärtin itsensä maalaama;.) 

 Taivalik on maitse! Ihania kakkuja

Itä Viron oma poika Mauri Junolainen maistamassa Sillamäe olut tehtaan Paikallista vaaleaa ja tummaa olutta mitä myydään Toilassa. Maku oli kuulemma taivaallinen.Ida Virumaa oma poeg Mauri maitsmas sillamäe ölletehase tumedat ja heledat olut. Maitse on taivalik!

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Virossa tunnettu mediapersoona ja puoliksi Virolaisen pojan äiti. Työskentelen myös Virossa ja Suomessa. Tähän blogiin kirjoitan hyvin kuvainnollistaen elämästämme poikani kanssa Virossa ja kulttuurisista "yhteentörmäyksistä" kummallakin kielellä!

Olen Eestis tuntud meediapersoon ja pooleldi eestlasest poja ema. Teen tööd Eestis ja Soomes. Siia blogisse kirjutan väljendusrikkalt meie elust pojaga Eestis ja "kultuurilisest kontrastist" mõlemas keeles, nii eesti kui soome.