Suoramyyntiä tämän päivän Suomessa/Otsemüügitöö tänapäeva Soomes‏

 

"Mulle on ihan sama mitä sä teet, kunhan sä olet ja pysyt kentällä klo 8-16 välisenä aikana ja muuten sua tuun pitämään kaikkein tarkimmin silmällä ihan vaan sen takia et sä olet uus tässä firmassa".      Nämä sanat lausuivat minulle tummat viikset ja tiukan katseen omaava ensimmäinen myyntipäällikköni Vuoden 2004 talvella,  kun aloitin suoramyyntihommani ensiaputarvikkeiden kanssa.      Muistan tämän hetken elävästi vieläkin, olin vasta alkaja suora myynnissä ja auton käsittelytaitoni oli surkea.    Toteutin hänen toiveensa ja näin ollen myin itseni ensimmäiselle palkintomatkalleni Kuubaan. Aloitin tammikuussa 2004 ja aikaa oli puolessa vuodessa saada kasaan 100000€:n myynti. Ja ei tehnyt edes hankalaa. Tosin aikakin oli silloin eri,elettiin aivan toisessa maailmassa. Silloin Suomalaiset olivat vielä reippaita ja reiluja ostajia. Nykyään kun liikkuu kentällä ovelta ovelle myymässä tuntuu välillä kuin kävelisi helvetin esikartanon raunioilla ja kun mietitään ostajia niin heitä ei voi verratakaan niihin mukaviin leppoisiin heppuihin mitä he olivat vielä 2000-luvun puolivälissä. Tosin tässä jutussa ei ole tarkoitus loukata heitä mitenkään, vaan joku negatiivinen henki on tullut osaksi yhteiskuntaamme joka latistaa bisneksen tekemisen tässä maassa..Jos olisin itsekin ostaja saattaisin käyttäytyä lähes samalla tavalla kuin he.    Tosin itselläni riittää ymmärrystä kaikille kulkukauppiaille ja nostan hattua todellakin kaikille suoramyynti ihmisille jotka jaksavat kulkea ovelta ovelle myymässä tällaisena laman ja surun aikana.
 
Olen huomannut että Suomalaisissa on ostajia jotka ovat todella ihania ja sitten on tämä toinen puoli.      Mutta jakaumasta on jotenkin tullut tosi jyrkkä,mitään keskitietä ei ole.      Että on joko upeita tyyppejä tai sitten se toinen ääripää.     Se pitää sanoa esimerkkinä , että ennen esim.jos haluttiin palauttaa tuote niin ostaja otti kuitenkin vastuun tilaamisesta tuotteen omiin nimiinsä.   Nykypäivän ostaja on sellainen, että kun se haluaa palauttaa niin hän laittaa myyjän syyksi sen että on ostanut tuotteen. Ja syy voi esim. olla se että myyjä on pakottanut hänet ostamaan.      Että muuten kauppaa ei olisi tullut ellei oltaisi pakotettu ostamaan.   Toinen hyvä esimerkki minkä kertoi eräs asiakkaani minulle oli se.  Että kun hän nykypäivänä tilaa jonkun tuotteen niin heti pomo soittaa perään, että oliko tämä nyt varmasti halvin vaihtoehto, ja oletko nyt vielä kerran varma että tämä oli nyt halvin vaihtoehto, ja oliko sinun pakko tilata nämä tuotteet ja oletko nyt vielä kerran varma että oli pakko tilata nämä tuotteet ja että onko tämä seuraavalla kerralla ihan välttämätöntä.     On surullista siis miten myös yritysten ostajien kädet ovat sidotut ja ainoa asia mitä heille jankutetaan on ostaa halvinta ja taas halvinta. 
 
Vapaus on asia joka pitää itseni kiinni tiukasti kiinni tässä työssä mitä teen ja ne ihanat hali hali pusi pusi asiakkaat jotka ovat vielä tänäkin päivänä jaksaneet olla mulle uskollisia.
Rakastan sitä vapauden tunnetta nimenomaan tässä kulkukauppiaan työssä kun aamulla lähden liikenteeseen ja panen radion huutamaan täysillä. Ajelen ympäriinsä käyn asiakkailla ja ehdin hoitamaan samalla omiakin asioita. Lisäksi parasta tässä työssä on se että kun on oma yritys ei tarvitse olla koko päivää kentällä, vaan itse teen yleensä aamut tiukkaa ovelta ovelle kiertämis työtä ja kahdentoista jälkeen pidän vapaata. Kansainvälisyys on asia jota pidän erityisen tärkeänä ja sen asian suhteen pidän tavotteet äärimmäisen korkealla!   Ja tulen aina uskomaan että  "suoraan asiaan" asenteella tulee pääsemään niin pitkälle kuin tarve vaatii!
 

Otsemüügitöö tänapäeva Soomes‏

"Mul on ükstapuha mida sa teed kui vaid oled platsil kella 8-16 vahelisel ajal ja muide sind tulen silmas pidama lihtsalt sellepärast et oled uus siin firmas." Need sõnad ütles mulle tumedate vuntsidega ja kotka pilguga esimene müügijuht aasta 2004 talvel, kui alustasin otsemüügitööd esmaabivahenditega. Mäletan seda hetke veelgi kui olin alles algaja otsemüügis ja autokasutamise oskus oli jube. Täitsin tema soovi, ja niimoodi müüsin ennast esimesele preemiareisile Kuubale. Alustasin jaanuaris 2004 ja poole aastaga pidin saama müüduks 100000€ eest. See ei olnud isegi raske. Tõesti aeg oli samuti täitsa erinev praegusest Soomest, elati täitsa erinevas maailmas. Sel ajal soomlased olid veel visad ja ausad ostjad. Tänapäeväl kui käin müümas tundub vahest nagu oleksin põrgu varemetel , ja kui võrrelda ostjaid siis nad ei ole enam nii lahedad ja toredad nagu varem 2000- aastate keskel. Ei taha neid küll kuidagi solvata aga mingi negatiivne ilming on tulnud esile osaks ühiskonda, ja see surub alla äritegemise siin maal. Kui ma oleksin ise ostja siis ma ei käituks samamoodi nagu põlissoomlased. Endal mul jagub arusaamist kõikidele rändkaupmeestele ja kergitan mütsi kõikidele rändkaupmeestele kes jaksvad käia ukselt-uksele müümas sellel masu ajal.
 
Olen märganud et soomlastes on väga toredaid ostjaid ja siis on see teine pool. Aga sellest erinevusest on tulnud väga järsk, mingit keskteed ei ole olemas. On lahedaid tüüpe ja siis on see teine äärmus. Seda pean küll mainima et varem kui ostja tagastas toote siis ta võttis kohustuse enda kanda. Tänapäeväl ostja tahab süüd veeretada müüja kaela ja põhjuseks mainib et talle määriti kaela see toode ja ilma poleks kaupu sündinud. Teine hea näide mida rääkis mulle üks klient on see et pomo helistab kohe ja pärib  järgi kas see oli ikka kõige odavam. Ja et kas sa tõesti ikka oled kindel et see oli kõige odavam. Ja kas oli kindlasti vaja neid tellida ja uuesti sama. Ja kas see on vajalik järgmisel korral. Nii on ka firmade juhtide käed kinni nö. Ja ainuke asi mida neile korrutatakse on - osta vaid kõige odavamat. Enda päästmiseks olen loonud "säästuhinnakirja" kõigist esmaabikaupadest ja hinnad on isegi Eestis kõlblikud. Ja sellepärast ka eestlased ostavad minult meeleldi.
 
Vabadus on see mis hoiab mind kinni selles töös ja need toredad musi-kalli kliendid kes on jaksanud tänapäevalgi olla mulle truud. Armastan nimelt seda vabaduse tunnet selles rändkaupmehe töös kui hommikul lähen liikvele ja panen raadio karjuma kõvasti. Sõidan ringi, kohtan kliente ja samal ajal hoian ka oma asju. Hea osa on selles töös et ei pea kogu päevä olema platsil väljas, ise ma teen hommikuti tihedalt kella 12-ni tööd ja siis olen vaba õhtuti. 
 Rahvusvahelisus on minu jaoks eriti tähtis ja seetõttu hoian eesmärke kõrgel. Ja usun alati et minu firma sloganiga "otse asja juurde" pääseb nii kaugele kui vajadus sunnib.
 

 

Kommentit (1)

T.L

Kiitos moitteista itsestani on tavattomn  hyvä kun ihmiset jotka eivät viihdy  Suomessa  menevät sinne missä paremmin viihtyvät koska meillä täällä on huomattavasti paremmat oltavat kun vali valit  menevät menojaan..jotenkin tämä Suomi haukkuminen on mennyt överiksi no itse kun olen  tyytyväinen tähän veteraanien meille itsenäisyyden suomaan maahan..en koskan voisi tuollaista valitusta en edes ilkeisi heidän takiaan kirjoittaa mutta  näitä   löytyy isänmaan missaajia joka lähtöön kiitti  poro vai  mikä nyt lienetkin  isännmaan ilkeilyyn  taipuvainen hirvittää tuollaiset jokapaikan valittajat.. ja ollaan olevinan niin fiksua niin fiksua jopa luokan priimuksia omassa mielessään...mutta kiitos  hänelle  ja hänen moitteilleen...

Seuraa 

Olen Virossa tunnettu mediapersoona ja puoliksi Virolaisen pojan äiti. Työskentelen myös Virossa ja Suomessa. Tähän blogiin kirjoitan hyvin kuvainnollistaen elämästämme poikani kanssa Virossa ja kulttuurisista "yhteentörmäyksistä" kummallakin kielellä!

Olen Eestis tuntud meediapersoon ja pooleldi eestlasest poja ema. Teen tööd Eestis ja Soomes. Siia blogisse kirjutan väljendusrikkalt meie elust pojaga Eestis ja "kultuurilisest kontrastist" mõlemas keeles, nii eesti kui soome.