Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabissa                                                                                              Kuva:NoraEränpaloPhotography

Arabian kielen opettajani nimi on Ms.Maha.Hän näyttää vihaiselta ja luulen että hän välillä onkin. Hän kyllä vakuuttaa sen kuuluvan vain hänen kulttuuriinsa.Tuuheat mustat kulmakarvat voivat olla terävästikin vinossa,vaikka hän toivottelisi vain hyvät huomenet. Ja ne toivotetaan moneen kertaan,eri sanoin,eri termein,vuorotellen niin kauan kuin toivottelussa mukana olevat niitä keksivät.Äänekäs ja kiihkeä,komentelua muistuttava keskustelu on kuulemma arabialaisessa kulttuurissa ihan normaalia. Ja se nauru!Ms.Mahalla on kaikki tunneskaalat käytössä.

Itselle nämä uudet tavat levittää leukoja ja hönkiä äänekkäästi kurkusta ei ole ihan normaalia.Tai ehkä yläasteella opitusta ranskan “r”:stä on jotain apua,mutta kyllä tässä pienryhmässä vain kunnolla ääntä käyttämällä saa open hyväksynnän.Heti ensimmäisellä tunnilla meidän neljän naisen ryhmä harjoitteli pitkää vokaalia “aa”:ta etusormet kaulakuopalla. Pikkuhiljaa suut aukenivat ja “aa”:kin muuttui syvältä kurkusta nousevaksi aa:n ja ää:n sekoitukseksi.Ms.Maha katsoi vuorotellen meitä jokaista tiukasti silmiin ja komensi yksitellen toistamaan harjoituksen hänen perässään. “Open your mouth ladies!” “Push your finger!”. Uudestaan ja uudestaan ja aina vaan äänekkäämmin harjoittelimme pitkää vokaalia herttaisen opettajamme olohuoneessa.

Kurssille ilmoittautuminen tapahtui muutama viikko sitten alakerrassa olevassa kahvilassamme ja sillä hetkellä Ms.Maha todella oli herttainen.Niin herttainen että empimättä ojensin hänelle kurssimaksun ensimmäisestä kuukaudesta,tietämättä vielä tarkalleen kurssin alkamisesta ja opetuspaikasta sen enempää. Erittäin puhelias ja käsillä eri suuntiin viittoileva Ms.Maha selitti uudestaan ja uudestaan erilaisista vaihtoehdoista kurssin toteutumiseen liittyen. “Don’t worry”,kerroin kyllä maksavani hänelle etukäteen. Lupaus on lupaus,kurssi alkaa seuraavalla viikolla tai sitä seuraavalla.Minä aloitan sitten kun kurssi alkaa.Haluan tätä niin paljon!

Mieheni totesi että olin nopeasti omaksunut täällä vallitsevan luottamuksen kulttuurin.Täällä annat luottokorttisi bensa-asemalla autoasi tankkaavalle ja kerrot perään vielä tunnuksen.Tai jätät kahvilassa laukut ja kännykät pöydälle merkiksi varatusta paikasta. Luottamus.Se on jotain jota en voi uskoa todeksi.Taistelen ajatuksesta olla liian sinisilmäinen,mutta uskokaa tai älkää, täällä en ole  puristanut käsilaukkuani rintaa vasten edes ruuhkassa.Annoin kuukauden kurssimaksun nuorelle naiselle tuttavani vinkkaaman facebook mainoksen perusteella.Ympäristö muokkaa nopeasti.

Ms.Maha aloittaa tunnit tasan klo 10:neltä,mutta lopettaa milloin sattuu.Viime kerralla hän kyllä motivoi heti tunnin alussa että tämän päivän tunnista tulee ”kaikista lyhyin mutta uuvuttavin tunti ikinä”,sillä vuorossa oli erittäin tärkeät persoona-ja possessiivipronominit. Minä,sinä,hän,me,te,he.Ana,enti,enta,hiya,houwa,ehna,entou,homa….Ennen kuin pääsimme päivän aiheeseen hän läimäytti käden pöytään ja käski meitä sulkemaan muistiinpanomme edelliseltä kerralta.Edessä oli pistarit.Suulliset pistarit eri tervehdyksistä kohdattaessa ja erottaessa.Ja koska meitä on vain neljä,vastausvuoro napsahtaa joka 4.kerta.Siinä ei ehdi paljon laskelmoimaan omaa vastausvuoroa.Salam.Salam aleikom.Jos vastaan väärin saan vastata niin kauan kunnes osun oikeaan.”Focus Nina, focus!””Excellent Nina from Phinlandia.Excellent!”.Saan kyllä palautetta kun olen onnistunut!.

Seuraavalle kerralle saimme runsain määrin kotitehtäviä ja siihenkin Ms.Mahalla oli oikea pedagoginen ote.“Don’t come to my lessons if you didn’t do your homeworks!”. Näinhän se on.Turha haaskata omaa tai toisten aikaa.

Aurinkoa

Nina

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat