Minun mummi on äärimmäisen reipas ja skarppi 88-vuotias joka lähettää tekstareita ja kirjoittaa sähköpostia. Maksaa laskunsa, ottaa yhteyttä skypellä ja etsii tietoa netistä.

Pää ja kroppa on pysynyt hienosti mukana kehityksessä, lankapuhelin ajasta kännyköihin ja pankkitiskiltä verkkopankkiin.

Mutta nyt on kyllä keksitty sellainen laite joka pisti mumminkin ajatukset ja fysiikan koetukselle. Silmät ja sormet, ehkä vähän ymmärryksenkin. Nimittäin pankin uusi tunnuslukulaite.

Meillä kun on ollut tapana opetella näitä teknologian ihmeitä yhdessä tuumin ja kirjoittaa vielä erilliset käyttöohjeet ruutuvihkoon. Ylös on kirjoitettu ohjeita tietokoneen käynnistyksestä netissä surffailuun ja sähköpostin lähettämisestä blogien lukuun. Nopeasti oppiva mummi on voinut vihkosta tarkistamalla toimia itsenäisesti monissa tärkeissä toimissa. Pienet rähöt selviävät usein lastenlasten avulla mutta mummi saa tarvittaessa apua myös nettiliittymän tarjoamalta omagurulta tai palvelutalon senioreita opastavalta IT-tukihenkilöltä.

Kaikki siis hyvin kunnes pankin mainostama huipputurvallinen, kevyt ja lompakkoon mahtuva kätevä kapistus saapui mummin elämään. Niin näppärä ettei tiedä pitäiskö itkeä vai nauraa.

Tunnuslukulaitteen vieraskieliset termit kuten “login”, “ID”, “sign” , C ja OK/on tuntuvat mummista ymmärrettävästi kohtuullisen sekavilta kun niitä painelemalla pitäisi hyväksyttää ja kuitata ihan oikean rahan kulkua. Näppäimet ovat koukkusormiselle ihan liian pienet, näyttö liian tumma, tunnuslukuina käytettävät numerosarjat turhan pitkiä ja jos käyttäjä ei ole tarpeeksi ripeä saattaa laite välillä nukahtaakin.

Pankin mukaan tämä on “laite joka sopii asiakkaille jotka eivät voi käyttää tunnuslukusovellusta mobiililaitteella.”

Tiedän että moni mummini ikäinen on jo ajat sitten jättänyt moiset puuhat muiden hoidettaviksi ja ehkä siksi hänen kaltaisiaan käyttäjiä ei olla huomioitu laitteen suunnitteluvaiheessa?

Vai olisko pankilla voinut olla tarjota jokin toinenkin vaihtoehto? Vaikkapa isompi laite, suomenkielisillä näppäimillä ja lyhyemmillä numerosarjoilla

No mummini ei tästä varmaankaan lannistu, ja onneksi vuoden 2018 loppuun hän ja monet muut uuden laitteen kanssa totuttelevat voivat vielä käyttää vanhaa tunnuslukukortti-järjestelmää. 

Ellei hän sitten päätä vaihtaa vanhaa mutta toimivaa peruskännykkäänsä älypuhelimeen ja lataa siihen käteväksi kehuttua tunnuslukusovellusta.

Onkai sekin ihan varteenotettava vaihtoehto 88-vuotiaalle mummilleni joka vielä haluaa ja pystyy hoitamaan omat asiansa.

Nina

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat