Kirjoitukset avainsanalla aurinkokalenteri

Tällä viikolla paljastuin Gregoriaanisen kalenterin säntilliseksi käyttäjäksi. Jo loppukesästä olin merkannut kalenteriini massiiviset hymynaamat UAE:n yleisten vapaapäivien kohdille. Hekumoinut tulevista pitkistä viikonlopuista ja kiireettömistä aamuista. Koirakävelyistä ilman kelloa ja viiriäisen munista aamupalalla. Ekstra nautinnosta jonka jopa yksi vapaapäivä voi jo itsessään antaa.

Keskiviikkona astelin siis kevyin mielin töihin ja  toivottelin työkavereille heti aamusta hyvää tulevaa pitkää vkonloppua. Hämmästyksekseni sain aidosti ihmetteleviä katseita ja kummastelua ennenaikaisesta riemustani. Kysymyksiä siitä että “Onko vapaapäivä vielä varmistunut?”

Hyvänen aika, onhan se ollut kalenterissani jo elokuun lopulta ja yleisessä vapaapäivä luettelossa jo ties kuinka pitkään. Lehdissäkin jo siitä ilmoitettiin….

- Yes Ms.Nina, but do you think IT’S confirmed? By the moon committee?

Hetkinen. Siis että huomenna tulisinkin töihin? Mites se rantapäivä? Myöhään valvominen ja aamu-uinti? Eikö teillä muilla ollut mitään pitkän viikonlopun suunnitelmia?

- Ms. Nina, you can even get some extra-salary, if you work on public holidays!

Jaahas. Rakastan näköjään ennalta suunnittelua vaikka olen aina tavoitellut  hetkessä elämisen taitoja. Olen selvästi myös hemmoteltu ja omien mukavuuksieni maksimoija, kun en voi edes kuvitella tulevani töihin pyhänä. Ainakaan tänä viikonloppuna kun olin jo viikkoja aiemmin asennoitunut omaan aikaan ja hauskanpitoon.

Aurinkokalenteriin tottuneena on siis jännittävää seurata toisenlaistakin vaihtoehtoa. Kuun pilkahdukset ja kajastukset kun otetaan täällä arabimaailmassa vastaan suurella huolella ja rakkaudella. Rakkaudesta luonnon ja taivaan tähtien omaan kiertoon. Kuun kiertoon.

Eri tavoin kuin yleisimmin käytetyssä Gregoriaanisessa kalenterissa, jossa karkauspäivät pitävät päivien lukumäärän ja vuodenajat aina samassa kohdassa. Joulu on talvella ja juhannus kesällä. Suhteessa Gregoriaaniseen, kuukalenterin vuosi on noin 354 päivää. Tapahtumat ja juhlapyhät kiertävät luonnollista kulkuaan siirtäen päivämääriä joka vuosi 11 päivää aikaisemmiksi.  33:ssa vuodessa siis kaikkien vuodenaikojen läpi. Siksi tarvitaan komitea kertomaan että missä kohtaa kulloinkin mennään. Että mihin ne vapaat kulloinkin loksahtavat.

Paitsi että tällä viikolla täällä Arabian niemimaalla julkaistiin ihan oikea kuun kiertoon perustuva kalenteri, joka on astronomian, yhteisön tapojen ja perinteisen Sharia-lain mukaisesti laadittu Hijri kalenteri vuodelle 1439, ajanlaskun alkaessa vuodesta 622 jolloin Muhammad perusti islamilaisen valtion. Painetuista päivistä huolimatta, kuukomitea ei suinkaan vapautunut tehtävistään, vaan heille kuuluu edelleenkin tärkeiden juhlapyhien, kuten Ramadanin alkamisajankohdan tiedottaminen. Tällä viikolla komitean tehtävänä oli ilmoittaa Islamilaisen uudenvuoden alku.

Tapojen mukaan vuoden vaihtumista  ei juhlisteta ilotulitteiden tai äänekkäiden karnevaalien merkeissä. Ennemminkin hartaasti ja perheen kesken kuten pitkänä perjantaina joskus muinoin. Yleisin säädöksin ilman tanssia ja terästeitä. Tähän samaiseen ajankohtaan ja samoin säännöin vietettiin myös ystäväni ravintolasynttäreitä. Uusi kokemus sekin.

Tulihan se kuukomitean vahvistus ja viiriäisen munat. Hetkessä elävät työkaverini ottivat tiedon vastaan riemulla ja ilolla niinkuin yllätykset vastaanotetaan. Minulla meni vielä hetki kauhistellessa jos lisävapaata ei olisi tullutkaan.

NinaSisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat