Kirjoitukset avainsanalla sisaruus

Vanhempieni ainoana lapsena olen joskus miettinyt syitä sisarettomuuteeni. Olinko hankala lapsi vai onko koko asiaa edes mietitty sen enempää. 1960-70 luvun henki perhesuunnittelussa taisi enemmän tai vähemmän suosia 1-2 lapsen hankintaa joka tapauksessa.  Omien lasteni lapsuutta ja  heidän keskinäisiä suhteitaan seuranneena, olen etenkin siitä iloinen kuinka paljon tämä kolmikko on oppinut ja tulee oppimaan toinen toisiltansa. Kuinka jokaisella heistä, esikoisella, keskimmäisellä ja kuopuksella on omat roolinsa ja paikkansa tässä perheessä. Vaikka seitsemän meren takaa tai ihan vieressä, heillä on aina toisensa ja he tietävät sen. Sisaruus luo turvaa. Bonuksena on vielä mahdollisuus  keskinäiseen vertaistukeen suhteessa meihin vanhempiin, että ei sitten yksin tarvitse hämmästellä “mutsin ja faijan” juttuja ja tapoja. Kaikki kolme tuntevat meidät ja hassutuksemme kuitenkin perinjuurin. Ja onhan heitä sitten kolme meistä huolehtimassa kun sen aika tulee.

Yksi, kolme tai mitäs jos sisaruksia onkin kymmenen. Silloin on puolisoitakin kymmenen, heidän lapsiaan 18 ja lapsenlapsia 36! Edesmenneen famuni suku asuu edelleen kahdessa maassa ja niiden välissä olevalla saarella. Osa läheisempiä kuin toiset, mutta jollain tavalla kai tuttuja kaikki. Ihmeellisellä tavalla tutunoloisia ja helposti lähestyttäviä. Ainakin on hyvä syy lähestyä, se sukulaisuus. Aikaisemmin ollaan kokoonnuttu Marianhaminassa ja Fagerstassa ja nyt jo toista kertaa Kirkkonummella. Kuten kummisetäni eilisessä sukutapaamisessa totesi, vaikka kaikkia tapahtumia ja seikkoja ei elämän varrella niin tarkkaan olisi mieleen painanutkaan, niin sitä ihmeellisen lämmintä yhteenkuuluvuuden tunnetta ei voi koskaan unohtaa.  Kuinka isäni ja kummisetäni koko serkuskatraalla, niillä kahdeksallatoista, oli heidän lapsuudessaan tuntunut olevan ikäänkuin kymmenen äitiä ja kymmenen isää. Ei ollut väliä kuka huolehti kenestäkin, kaikki pitivät huolta toisistaan. Ja pitivät sen lisäksi vielä huolta nuorena leskeksi jääneestä äidistään, kymmenen lasta synnyttäneestä Saida-mummusta, joka 50-60 luvulla vuorotellen asui eripituisia aikoja jokaisen lapsensa ja heidän perheidensä luona Suomessa ja Ruotsissa.

Eilen oli siis vuoro kokoontua taas Kirkkonummella, tuon kymmenpäisen lapsikatraan kotiseuduilla. Niinkuin aikaisemminkin niihin seutuihin tutustuessani, en lakkaa ihailemasta niitä maisemia ja olosuhteita joista ennen sotia ja sodan jälkeen on ponnistettu. Kotoa tuodut keittoperunat repussa on kävelty kilometrikaupalla paljain jaloin kouluun. Sekä aikuiset mutta myös lapset ovat paiskineet ahkerasti töitä viereisellä kartanolla. Olosuhteiden pakosta muutettu nuorena, lähes lapsina vielä pois kotoa, kaupunkiin piikomaan ja kasvattiäidinkin hoiviin pieneen punaiseen mökkiin asumaan. Eletty pitkät sodan vuodet ja koettu rakkaan  kotiseudun, Porkkalan luovutuksen aika.

Vaikka ainut lapsi olenkin, enhän siitä nyt loppujen lopuksi voi olla kovinkaan pahoillani. En ole esimerkiksi koskaan joutunut jakamaan huonettani, vaatteitani tai lelujani ja saanut tietenkin sataprosenttisen huomion vanhemmiltani. Ainoana lapsena minut oli varmasti helpompi  sijoittaa kesäksi tai koululomilla isovanhempieni tai kummisetäni perheen luokse, mökille ja hiihtoreissuille, ja se oli kyllä lottovoitto! Oikean sisarusparven arkea olen kuitenkin saanut  kokea lasteni kautta, sitä suloista jakamista hyvässä ja pahassa. Ja olenhan suuren sukuni kautta saanut serkkuja ja pikkuserkkuja, ja kokea jotain sen suuntaista kuin oikeaa sisarellisuutta.  

Sehän tarkoittaa yhteisen historian ja tulevaisuuden jakamista.

Hej så länge, nästa år kommer vi att träffas i Sverige igen!

Nina

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat