Kirjoitukset avainsanalla Zahra Lari

Kuva : By Zahraa Alkhalisi   @CNNMoney 2017/ Nike Pro Hijab

Jos en aikaisemmin niin viimeistään Arabiemiraateissa asuessani olen vakuuttunut siitä että nainen kuin nainen voi olla intohimoinen kuntoilija tai huippu-urheilija, päähineessä tai ilman. Hiukset huivin alta hulmuten tai tiukasti peitettynä, omaa vakaumustaan ja valintaansa ilmentäen. Meloja, juoksija, skeittaaja, taitoluistelija, ratsastaja, miekkailija, parkouraaja, ratsastaja, nyrkkeilijä, uimari….mitä tahansa. Golfkentällä lippis huivin päällä ja pyöräillessä huivi kypärän alla. Kaikki on mahdollista.

Vuonna 2017 urheilumerkki Nike toi markkinoille tuotteen nimeltä Nike Pro Hijab.  

Sitä ennen Nike oli kehitellyt ultrakevyttä polyesterpäähinettä, Pro Hijabia, yhdessä urheilijanaisten kanssa jo vuosia. Aerodynaminen, räätälöity päähine nähtiin ensimmäistä kertaa vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa osana Bahrainilaisen sprintterin Roqaya Al-Gassran kilpailuasustetta. Roqaylle perinteisen päähineen käyttö on oma valinta, sillä hänen maansa ei virallisesti tätä vaadi. Musliminainen, niin kuin jokainen meistä kantaa mukanaan arvoja jotka ovat riippuvaisia omasta perheestä, synnyinmaasta, kulttuurista, vakaumuksesta ja omasta tahdosta.

Viime vuonna Nike onnistui kohahduttamaan täällä Lähi-idässä. Aiheuttaen pientä hämmennystä julkaistuaan videon urheilevista arabinaisista. Videon joka sotkee kenen tahansa mielikuvia ja stereotypiointiin taipuvaista ajatuksenjuoksua. Jos et ole sitä vielä nähnyt, niin tästä linkistä se onnistuu -> " What will they say about you?" 

Nike onnistui hämmentämään syvälle juurtuneita ajatuksia hiuksensa, kasvonsa, niskansa ja ehkä koko kehonsa peittävästä musliminaisen asusteesta. Abayasta. Burkhasta. Hijabista. Sheilasta.

Naisesta, joka länsimaisen ajatusmaailman mukaan elää alisteisessa suhteessa mieheensä ja sukuunsa.

Arabimaailman näkökulmasta asuste korostaa naisen asemaa, vaatimattomuutta ja säädyllisyyttä. 

Prized skates © Natalie Naccache / Financial Times 2017 

Ihailen taitavaa, upeaa, sinnikästä ja naisellista emiraattinaista, Zahra Laria, joka ensimmäisenä naisena maailmassa kilpailee kansainvälisen tason taitoluistelukilpailuissa hiukset peitettynä. Nuori nainen, joka pikkutyttönä ja myöhemmin lähestyessään teini-ikää onnistui vakuuttamaan isänsä asian tärkeydestä . Ilman isän hyväksyntää lajin harrastaminen ja lajissa kilpaileminen tuskin olisi kumpikaan ollut mahdollista. Isä joka tänä päivänä huutaa ja kannustaa tytärtään kaukalon laidalla kovaäänisemmin kuulemma kuin kukaan muu!

Zahran harrastus ja nyt kansainvälisellä tasolla kilpailu on vaatinut rohkeutta koko perheeltä ja suvulta.

Viisautta ymmärtää muuttuvaa maailmaa ja olla esimerkkinä muille. 

Kansainvälistä naistenpäivää kaikki maailman naiset!

Aurinkoa

Nina

 

P.S Kirjoitin samasta aiheesta keväällä 2017 otsikolla Arab women in sport. Tässä linkki blogiin -> https://www.menaiset.fi/blogit/suntowerlife-elamaa-arabiemiraateissa/ara...

Lisää Nike Pro Hijabista ja Zahrasta alla olevista linkeistä:

http://www.vogue.co.uk/article/nike-launches-the-first-sports-hijab-and-...

http://money.cnn.com/2017/03/07/news/nike-pro-hijab/

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

                                                           Prized skates © Natalie Naccache / Financial Times 2017

                                                                       By Zahraa Alkhalisi   @CNNMoney 2017

Koko maailman tuntema mahtibrändi Nike on viime viikkojen aikana saanut aikaan jotain sellaista mitä ei voi enään pysäyttää. Nimittäin kiihtyvää keskustelua urheilevista arabinaisista ja heidän valinnoistaan tuoda julki omat vakaumuksensa.

Urheillessaan.

Nike aikoo vuonna 2018 tuoda markkinoille tuotteen josta voisi  sanoa että miten ihmeessä sitä ei ole vielä aikaisemmin keksitty?Tuotteen nimeltä Nike Pro Hijab.

Nike on kehitellyt ultrakevyttä polyester päähinettä, Pro Hijabia, yhdessä urheilijanaisten kanssa jo jonkin aikaa. Vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa nähtiin ensimmäistä kertaa räätälöity, aerodynaminen päähine osana Bahrainilaisen sprintterin Roqaya Al-Gassran kilpailuasustetta. Roqaylle perinteisen päähineen käyttö on oma valinta, sillä hänen maansa ei virallisesti tätä vaadi. Musliminainen, niin kuin jokainen meistä kantaa mukanaan arvoja jotka ovat riippuvaisia omasta perheestä, synnyinmaasta, kulttuurista, vakaumuksesta ja omasta tahdosta.

Nike on siis onnistunut kohahduttamaan täällä Lähi-idässä. Aiheuttanut lievästi sanottuna hämmennystä julkaistuaan videon urheilevista arabinaisista. Videon joka sotkee kenen tahansa mielikuvia ja stereotypiointiin taipuvaista ajatuksenjuoksua. Meidän suurimmalle osalle syvälle juurtuneita ajatuksia hiuksensa, kasvonsa, niskansa ja ehkä koko kehonsa peittävästä musliminaisen asusteesta. Abayasta. Burkhasta. Hijabista. Sheilasta. Naisesta joka länsimaisen ajatusmaailman mukaan elää useimmiten alisteisessa suhteessa mieheensä ja sukuunsa. Näinhän me usein ajattelemme. Arabimaailman näkökulmasta asuste korostaa naisen asemaa, vaatimattomuutta ja säädyllisyyttä.

Kumpaakohan näistä näkökulmista Nike katsoo tukevansa Pro Hijab tuotteellaan? Yksilöitä nämä miljoonat musliminaiset kuitenkin. Nuoria, vanhoja, moderneja, konservatiivisia, naimattomia, naimisissa, opiskelijoita, koulutettuja ja vaikkapa urheilijoita. Arabiemiraateista, Saudeista, Irakista, Omanista, Egyptistä…..

Huippu-urheilijoita päähineessä tai ilman. Hiukset hulmuten tai hiukset peitettynä, omaa vakaumustaan ja valintaansa ilmentäen. Silti huippu-urheilijoita. Juoksija, skeittaaja, taitoluistelija, ratsastaja, miekkailija, parkouraaja, ratsastaja, nyrkkeilijä, uimari, golfaaja….mitä tahansa. Lippistä voi käyttää huivin päällä tai huivia kypärän alla. Urheilla voi huivilla tai ilman, mutta urheilla.

Nike on Pro Hijab-tempauksellaan nostanut esille kysymyksiä kuten mitä musliminainen voi ja mitä saa tehdä? Mitä muut ajattelevat siitä mitä hän tekee? Mitä perhe siitä sanoo? Mitä muslimitytön tai naisen isä sanoo?

Onko Nike profiloitumassa urheiluvaatemerkiksi joka haluaa ottaa kantaa uskontojen ja kulttuurien välisiin kysymyksiin? Naisasialiikkeen nimissä? Joillekkin tämä sopii ja toisille taas ei. Pro Hijabin esilletulo on aiheuttanut sekä hämmennystä että kiinnostusta. Runsaasti ihastusta. Ymmärrettävästi myös vastarintaa. Hitaasti hyvä tulee ja tärkeintä on ymmärtää liikunnan ja urheilun aikaansaaman voimaantumisen merkitys. Terveyden ja hyvinvoinnin merkitys. Ei mikä tahansa tyttöjen ja naisten voimaantuminen, vaan myös heidän veljien ja isien voimaantuminen. Kuten esimerkiksi Arabiemiraatteja edustavan kansainvälisen taitoluistelijan, Zahra Larin isän kerrotaan pikkuhiljaa lämmenneen ajatukselle. Kukaan muu ei kuulemma huuda ja kannusta tytärtään kaukalon laidalla kuten hän, vaikka alunperin emiraatti isä ei suinkaan ollut ensimmäisenä kannustamassa pikku Zahran jatkaessa harrastustaan vielä teini-iän saavutettuaan. Jatkaminen on vaatinut rohkeutta ja sitkeyttä koko perheeltä ja suvulta. Viisautta ymmärtää muuttuvaa maailmaa ja olla esimerkkinä muille. Viestittää koko maailmalle että meidän tyttö hioo kaariluistelua ja kolmoishyppyjä kylmässä jäähallissa kuten kuka tahansa toinenkin tyttö. Treenaa kunnianhimoisesti ja edustaa toivottavasti omaa maataan tavoitteensa mukaisesti Etelä-Korean järjestämissä talviolympialaisissa vuonna 2018.

Ihan niinkuin kuka tahansa toinenkin huippu-urheilija. Edustaen omaa maataan, päähineessä tai ilman.

Eikö urheiluasustuksen valinta tulisi kuitenkin olla urheilijan oma?

                                        Zahra Lari, the ‘Ice Princess’  by Ilisha on Anti-Loons 2012

"What will they say about you?"

It's a rhetorical question that many young Arab women face if they step out of cultural and traditional norms. Finally it is time to make the discussion wider about arab women in sport. The hottest  news is sportgear called Nike Pro Hijab which will be available for sale in the company's Spring 2018 season. Nike said the hijab is already being worn by Emirati figure skater Zahra Lari.

"I was thrilled and a bit emotional to see Nike prototyping a Hijab," Lari said in a statement. "I've tried so many different hijabs for performance, and ... so few of them actually work for me. But once I put it on and took it for a spin on the ice, I was blown away by the fit and the light weight."

Go girl! Go Nike Pro Hijab! 

Nina

References and the Nike ad " What Will They Say About You? - Nike Middle East"

 http://money.cnn.com/2017/03/07/news/nike-pro-hijab/

http://gulfnews.com/news/uae/society/nike-ad-showing-arab-women-in-sport....

https://www.ft.com/content/bdd4bccc-de5e-11e6-86ac-f253db7791c6 (Financial Times)

http://www.loonwatch.com/2012/04/zahra-lari-the-ice-princess-in-the-hijab/

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat