Kirjoitukset avainsanalla vedenkulutus

On muuten aika hassua miten sääkeskustelut jaksavat kiinnostaa meitä maan matosia vaikka emme voi asialle yhtikäs mitään. Parin viime viikon säätilapäivitykset  eivät ole olleet kovin mairittelevia täällä lomaileville mutta sitäkin mieluisampia kai suurimmalle osalle täällä asuvia. Viileitä tuulia ja sateitakin joita paikalliset perheet suorastaan rynnivät vuorille todentamaan. Nauttien erilaisista ja vähän raikkaammista talvipäivistä. Pipoista ja töppösistä. On se sen verran harvinaista näillä leveysasteilla. Harvinaisia huolimatta siitä onko ne luonnollisesti syntyneitä matalapainealueita tai kemiallisesti sadesiemennyksellä aikaan saatuja. Tänne saavuttuaan kuitenkin taivaan lahja ihan kirjaimellisesti otettuna, tässä pääosin paahtavassa ilmanalassa jossa hälyttävä vesipula alkaa olla osa karua tulevaisuutta. Arabiemiraateissa juoma-ja käyttövesi saadaan lähes 99%:sesti merivedestä tislaamalla, desalinaation eli suolanpoiston avulla, joka valitettavasti tulee jättämään tuleville sukupolville mittavat hiilijalanjäljet. Pohjavesistä näillä kulmilla saadaan käyttöä varten haalittua nippa nappa vain n. 1%:n verran.

Aavikon tasapaino on joutunut koville. Viimeisten vuosikymmenien aikana tapahtunut väestön räjähdysmäinen kasvu, rakentaminen ja kasvillisuuden systemaattinen istutus ei ole voinut olla vaikuttamatta luonnon tasapainoon. Kansalaisten vedenkäyttö tottumuksia yritetäänkin juuri nyt kovasti ruotia ja ohjailla. Tietoisuutta lisäämällä. Vinkkejä juoksevan veden säännöstelyyn ja herättää keskustelua siitä kumpi on ekologisempaa ja terveydelle edullisempaa, hana- vai pullovesi? Ihan syystä, sillä Arabiemiraateissa veden saatavuus ja kulutus ovat keskenään erittäin hälyttävässä epätasapainossa. Ja niin usein kun täällä hamutaan niitä ennätyksiä, niin vedenkulutuksessa UAE on kuin onkin maailman kulutustilaston kärjessä n. 550 litralla per asukas per päivä! Koko maailman vastaavan luvun keskiarvo on 170-300 litraa (FEWA 2016).

Vaikka tuuli pyörittää hiekkaa ja sade saa ajotiet liukkaaksi, on tämä ehdottomasti parasta aikaa pitkille kävelyille ja ulkoilulle. Sisään ja ulos hengittämiselle. Tuulta päin nojaamiselle ja pitkähihaisiin pukeutumiselle. Ennen kuin kolmenkymmenen asteen ja reilusti yli lämpötilat alkavat taas uuvuttaa ja pakahduttaa. Vaikka tottakai sitä toivoo lomalaisille myös sitä parasta loma-aikaa. Aurinkoa ja uimakelejä. D-vitamiinia ja suolahoitoja. Terassiruokailuja ja after sun-lotionia. Asioilla on aina monta puolta. Ja onhan täällä vähintään yhtä lämmintä kuin kesällä Suomessa.

Nina

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat