Kirjoitukset avainsanalla Arabiemiraatit

Al Reem Island

 

Olisikohan kaikki pikkuhiljaa nähty ja tehty?  

Kauneimmat rannat, hiekkadyynit, mangrovemetsät, taidenäyttelyt ja mielenkiintoiset rakennukset. Ihanat ravintolat ja kahvilat.

Vai pitäisiköhän tutuksi tulleesta kotikaupungista ja sen lähistöltä löytyvät lempipaikat käydä vielä hyvästelemässä?

Ehkä vielä ehtii käydä tarkistamassa Abu Dhabin parhaat paikat, kuten Saadiyat Beachin turkoosinsinisen horisontin ja pauhaavat aallot. Koska kesäkuun päivälämpötilat keikkuvat nyt + 45 asteen molemmin puolin, Eastern Mangroven vedessä elävän metsän ja sen ekosysteemin voisi kerran vielä käydä katsastamassa auringon jo laskettua.

Saadiyat Beach

Eastern mangroves

Corniche beach

Vielä kerran voisin käydä ihmettelemässä Grand Mosquen hohtavanvalkoista pintaa ja juhlallisesti kaikuvaa rukouskutsua. Puhumattakaan Manarat al Saadiyatin taidemuseosta ja Louvresta!

Miten niin tyylikkäitä rakennuksia ja tapahtumia voi edes olla?

Sheik Zayed Grand Mosque

Musandam, Oman

Muscat, Oman

Liwa Oasis

Snoopy Island, Fujairah

Onneksi on ehditty myös Abu Dhabin ulkopuolelle tutustumaan eri emiraatteihin.

Fujairahiin sukeltamaan, Liwan jättimäisille hiekkadyyneille, Al Ain palmukeitaalle, Ruwaisiin salaiselle rannalle, Sharjahin markkinoille, Ras al Khaiman lohikäärmesoutuihin ja Dubain yltäkylläiseen tarjontaan. Myös retkille naapurivaltioon Omaniin, sen pääkaupunkiin Muscatiin ja Musandamiin, Hormuzinsalmen rannalle joka maantieteellisesti erottaa Persianlahden ja Arabian meren omille puolilleen. Toinen toistaan kauniimpiin ja eloisampiin paikkoihin.

On herkuteltu St.Regisin kansainvälisellä perjantaibrunssilla ja Byblos sur Merin libanolaisilla herkuilla. Suosittelen myös Emirates Palatsin, RitzCarltonin ja Venetian Villagen tunnelmaa.

Presidential palace Abu Dhabi

 

Arabialainen elämä on täynnä lämpimiä värejä ja mausteisia tuoksuja. 

Marmoria, kultaa ja kamelinruskeaa. Herkullisia makuja ja äänekkäitä tilanteita.

Ja sitä kuuluisaa aavikon hiekkaa jota on ihan joka paikassa. Jopa 33. kerroksen ikkunan karmeissa joista avautuvaa näkymää tallennan nyt ahnaasti verkkokalvoille. 

Joka suuntaan aukeavaa taivasta ja merta.

Kirkkaana ja kuumana porottavaa aurinkoa.

Nina

Manarat al Saadiyat

Linkkejä:

Saadiyat Beach Club: http://www.saadiyatbeachclub.ae/

Manarat al Saadiyat: https://abudhabiculture.ae/en/experience/culture-centres/manarat-al-saad...

Louvre AD: https://www.louvreabudhabi.ae/

Sheikh Zayed Grand Mosque: https://www.szgmc.gov.ae/en/

Emirates palace: https://www.kempinski.com/en/abudhabi/emirates-palace/contact-us/

Eastern Mangroves: https://visitabudhabi.ae/en/see.and.do/shopping/lifestyle.and.community/...

Al Reem Island: https://www.abudhabi.ae/portal/public/en/citizens/culture-and-recreation...

Byblos sur Mer Lebanese restaurant: http://www.dining-intercontinental-ad.ae/byblos-sur-mer/

St. Regis the terrace on corniche: http://www.stregisabudhabi.com/

Fujairah, Sandy Beach: http://www.sandybeachhotel.ae/

Musandam Sea Adventure http://www.msaoman.com/

Muscat, Oman: https://www.roughguides.com/article/10-reasons-we-love-muscat-oman/

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On hauska yhteensattuma että Suomen ja UAEn itsenäisyyspäiviä vietetään vain 4 päivän välein. Itseasiassa tosi kätevää, koska kun henkilökohtainen isänmaallinen juhlafiilis iskee pintaan, on todella helppo ymmärtää tätä uskomatonta juhlintaaa ja lippujuhlaa joka UAE:ssa on jatkunut jo viikkotolkulla. Maan lippujen määrää ja väritystä ei taida oikein pystyä edes kuvailemaan.  Talojen seinillä, tornien valaistuksessa, maanteiden koristeluissa ja kauppojen myyntivalikoimassa löytyy ihan mitä tahansa puna-valko-vihreä-mustaa. Voiko enää yhtään enempää olla ylpeä omasta maastaan kuin emiraatit näyttävät olevan!?

Taitaa voida, sillä ulkosuomalaisena Suomen lipun sini-valkoinen väri ja Maamme laulun laulaminen tuntuu nyt jotenkin erityisen vahvalta. Linnan juhlien seuraaminen ja presidentin terveiset ulkosuomalaisille kolahtivat samoin.Vielä eilen pääsin viettämään Suomen itsenäisyyttä lähetystön virallisella vastaanotolla ja nauttimaan maiden välisistä lämpimistä suhteista.

Menneen viikon juhlallisuudet tuntuvat monestakin syystä hyvin ihanalta. Alkuviikosta kyynelehdin suurlähettilään residenssissä Suomi-koulun itsenäisyyspäiväjuhlissa jossa oma 4-5 vuotiaiden ryhmäni oli heiluttamassa itse askarreltuja Suomen lippuja ja esittämässä oman pienen laululeikin. Isompien oppilaiden liikuttava esitys Lauri Tähkän “Minun Suomeni” kappaleen säestämänä sai minut jotenkin tosi onnelliseksi. Näin esiintymisareenalla suomalaisia reippaita lapsia, maailman kasvattamia pikkuihmisiä, jotka eivät oikeastaan heiluta pelkästään sitä sini-valkoista tai puna-valko-vihreä-mustaa, vaan jotkut jopa molempia. Tai jopa useampaa lippua. Minkä ikinä väristä lippua jonka he kokevat olevan osa itseään. Osa omaa identiteettiään.

Ehkä me kaksi kansaa näytämme ylpeytemme eri tavoin, suomalaiset hiljentymällä ikkunoiden eteen sytytettyjen kynttilöiden äärellä ja emiraatit mahtipontisesti ja kovaäänisesti laulamalla ja tanssimalla, mutta loppujen lopuksi Ihan yhtä isänmaallisia kumpikin. Joulukuun 6.päivä, vuonna 1917 autonominen Suomi  julistautui itsenäiseksi valtioksi  Venäjän helmoista. Joulukuussa 54 vuotta myöhemmin,  2.12.1971 Arabiemiraatit julistautuivat omaksi valtioksi Brittien viimein vetäytyessä Arabianniemeltä.  99 ja  45 vuotta itsenäisyyttä. Loppujen lopuksi hyvin samanlaiset tarinat. Kansojen pikkuriikkinen koko ja vieraan suurvallan alla vahvistunut isänmaallisuus. Ylpeys esi-isien teoista ja aikaansaannoksista. Maan rakentaminen ja vahvan luonnonvaran avulla rikastuminen. Suomessa puu ja UAEssa öljyteollisuus.

Suurin ero löytynee sivistyksen ja vaurauden välisistä suhteista.

Sivistys ja vauraus on rakentunut Suomessa juuri tässä järjestyksessä, mutta täällä UAEssa asiat ovat edenneet täysin päinvastoin. Täällä Arabianniemellä rahaa on satanut taivaalta jo useamman vuosikymmenen ajan,mutta esim. koulutusta on tosissaan lähdetty kehittämään vasta 2000-luvulta lähtien. Iskulauseesta " Education first" huolimatta, sivistyksen ja vaurauden maahantulojärjestystä ei voi olla huomaamatta.

Siksi kai ilmoilla tuntuu välillä olevan niin monia kysymysmerkkejä?

Miten ylipäätään suhtaudumme toistemme tapoihin ja tekoihin? Talouteen? Koulutukseen? Uskontoon? Millainen on kotimaani ja asuinmaani  ero suhteessa luontoon, sen eläimistöön ja kasvillisuuteen? Luonnon suojeluun? Miten terveelliset elämäntavat ja sairauksien ennaltaehkäisy eroavat toisistaan? Jne...

Paikallinen kirjallisuus,taide ja korkeakulttuuri on UAE:ssa vasta heräilemässä. Ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta puhumattakaan.

Talouden näkökulmasta beduiinikansan äkkirikastumista voisi jossain määrin verrata Suomessa 80-luvulla tapahtuneeseen nousukiitoon ja siitä seuranneeseen ylikuumenemiseen, joka 90-luvun alussa kääntyi Suomen historian syvimmäksi lamaksi. Kolikolla on aina kaksi puolta. Suomessa maan rakentamista vauhditti sivistykseen vahvasti liitetty demokratia. Kansantahto. Täällä hyvinvointia vauhdittaa lähes kulttimainen, maan isään kohdistuva ihailu ja usko.

Oppi alkaa ihmettelystä, todellakin. Toistemme tapoja kääntelemällä ja tutkiskelemalla. Toivottavasti välillä toistemme kenkiin astumalla ja toisiltamme oppimalla. Siksihän mekin täällä olemme. Jakamassa suomalaista osaamista ja toisaalta tukemassa UAE:ta sen kasvustrategioihin liittyvissä tulevaisuudensuunnitelmissa. Ennenkaikkea ihmettelemässä ja ihailemassa.

Molemmilla mailla on omat oppivuotensa.

Sekä edessä että takana.

Joten onnea vaan tasapuolisesti.

Aurinkoa

Nina

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Me tehtiin se, vaikka etukäteen jännitti ja mietitytti aika lailla. Lennettiin koiran kanssa matkustamossa, Arabian niemimaalta Keski-Euroopan kautta aina Helsinkiin asti. Kaksi lentoa, välietappi Amsterdamissa ja kokonaisaika kodista kotiin yhteensä 17 tuntia. Koiran kantokassi lattialla, jalkojen välissä, economy-matkustamossa, tilaihmeessä jossa ilman koiraakin saa asetella jalkoja ja kankkuja moneen kertaan. Vinkki vastaavaa suunnitteleville. Varaa yölento, se kannattaa. Kaiken rimpuilun ja sätkimisen jälkeen koira rauhoittui välittömästi moottoreiden käynnistyessä ja oli lähes aloillaan koko seitsemäntuntisen lennon ajan. Paitsi ihan lopuksi. Viimeinen lentotunti kului toinen käsi kassin sisällä koiraa rapsuttaen ja toisella kädellä lentokone aamupalan kanssa taiteillen. Toinen vinkki. Jos mahdollista, älä matkusta yksin. Tarvitset vieruskaverin apuja näppärien tarjoiluastioiden ja folioiden avaamiseen ja  aamupala munakkaan ja kahvin särpimiseen. Yksi kätisenä siis. Vasta viimeisen lentotunnin aikana kanssamatkustajien yllättyneet  huudahdukset ja päiden kuikkimiset meidän suuntaan alkoivat lisääntyä.

“There is a dog in a plane?” Siihen asti olimme onnistuneet olemaan aika hiljaisia.

Kun syksyllä aloitin selvittelemään koiran vientiä Suomesta Arabiemiraatteihin, sain nopeasti todeta että vaihtoehtoja ei olisi kovinkaan montaa. Oikeastaan vain kaksi. Joko lentää koiran kanssa ensin esim. Keski-Eurooppaan ja hankkia sieltä eläinten kuljetuksiin erikoistuneen kuljetusfirman avut. Tai toinen vaihtoehto, johon päädyimme. Ottaa kuljetusfirman tarjoamat eläinten kuljetuksiin erikoistuneet rahtipalvelut jo Helsinki-Vantaan lentokentältä. Hinnasta huolimatta. Vaikka koira on pieni, nousivat rahtikulut pilviin kaikkine palveluineen. Rahasta en varsinaisesti välitä puhua, mutta tiedän, olisihan sillä summalla voinut tehdä aika paljon muutakin kivaa. Mutta perheenjäsen kuitenkin. Mitä ihmeen muita vaihtoehtoja oli edes olemassa? En keksinyt syksyllä enkä tänä keväänä. Tiedän kyllä että esim. Abu Dhabissa monet koiranomistajat käyttävät kennelien tai  kodinhoitajien palveluita kesälomien aikana. Meillä haukku kulkee toistaiseksi mukana ja niin se nyt on. Ei siitäkään sen enempää.

Se että EU-alueelta poistuttaessa ja sinne takaisin palattaessa vaadittiin papereita ja leimoja  niinkin paljon, tuli pienenä yllätyksenä Vastaanottava maa saa asettaa omat sääntönsä ja tässä tapauksessa koiraa ei ollut luvallista tuoda Arabiemiraattien rajojen sisäpuolelle laillisesti millään muulla tavoin kuin rahtina. Kuljettavan firman nettisivujen selailu antoi kyllä lohtua ja vastinetta tililtä lähteville rahoille. Tämä firma pystyisi hoitamaan minkä tahansa eläimen siirron, tiikerin, hevosen,harvinaisen kalan tai sitten vaikka meidän pikkukoiran. He vakuuttavat huolehtivansa eläimistä ihan asiantuntijoiden voimin. Uskottavahan se on. Ei muuta kuin oikean kokoisen kuljetuslaatikon hankintaan ja kunnallisen eläinlääkärin puheille. Yksityisen eläinlääkärin valtuudet eivät pelkästään riitä leimaamaan lentämiseen vaadittavia terveystodistuksia ja passiin merkittyjä rokotuksia. Tietyt rokotukset, niiden vahvistukset, laatikon tilaus eläinkaupasta ja viimein lennon varaus hoituivat yksi kerrallaan, asiansa osaavien ihmisten avulla. Jokainen asianhaara oli omalta osaltaan yhtä tärkeä ja kriittinen. Minua neuvottiin ja vinkattiin. Varoitettiin myös erityisen tarkasta syynistä vastaanottavan maan suhteen.

Joulukuun 18. päivänä, sydän jäädytettynä jätin koiran Helsinki-Vantaan rahtikylään ja lähetin viestin miehelleni Abu Dhabiin. Sinne jäi. Haukkuen ja perään katsoen. Noin puolentoista vuorokauden mittaisen reissun aikana en voinut muuta kuin seurata lentojen kulkua reaaliaikaisesta lentotutkasta ja toivoa että kuljetusfirmasta ei tulisi soittoa. Rahtireittinä Helsinki - yö Frankfurtissa eläinterminaalissa -Dubai. Vain komplikaatioiden esiintyessä minuun otettaisiin yhteyttä. Mietin lapseni sanoja ja pohdintoja: “Äiti, mitä jos se menee sekaisin? Mitä jos siitä jää sille ikuinen vaurio?”. No soittoa ei tullut ja koira saapui Dubaihin väsyneenä mutta hyvässä kunnossa. Mies ja molemmat tyttömme olivat haukkua vastassa.

Kuljetuslaatikon päälle oli liimattu tarra: “ I had a great time in Frankfurt Animal Lounge”. Kaikki meni hienosti. Turhaan jännitin.

Eli sinnepäin rahtina ja nyt viime viikolla Suomeen matkustamossa. Ja mikä parasta, tämän matkustamokyydin hinta on vain murto-osa arvokkaasta rahtikyydityksestä. Meillä on nyt  onnistuneet kokemukset molempiin suuntiin lentämisestä koiran kanssa välillä FIN-UAE-FIN.

Suosittelen tarkkuutta ja erityistä huomiointia ajankohtaisten säännösten ja vaatimusten selvittämiseen. Ajoissa ! 

- Tarkista molempien maiden lähetystöjen sekä Eviran ja MOEV:in tuoreimmat ohjeistukset.

- Suomessa tarvitset kunnallisen eläinlääkärin neuvot ja avut!

- UAE:ssa tarvitset sekä kunnallisen että yksityisen eläinlääkärin neuvot ja avut!

Nämä kaikki kun huomioi, homma hoituu kuin itsestään.

Jälkikäteen ajateltuna, takaisintulo reissun vaikein osio oli varmastikin koiran saaminen kantokassin sisään. Ajatuksena oli tehdä tuo kassiin sujautus vähän niinkuin ohimennen. Mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa ja vasta sitten kun oli ihan pakko. Juuri  ennen koneeseen astumista.

Loppujen lopuksi teimme tuon sujautuksen kahden ihmisen voimin, kyykyssä lattiatasolla pienen ja vahvan koiran ympärillä. Mikään kaunis pyyntö tai käsky, “Ole hyvä ja mene kassiin” tai “NYT kassiin”...tai mikään muukaan sanallinen neuvo ei toiminut. Tämä oli nyt hoidettava päättäväisesti ja lempeästi, ns. niska-takalisto otteella. Miten viisikiloinen koira voi hetkessä saada sellaiset voima ja nopeus ominaisuudet? Liukas ja hankala käsitellä kuin saippuapala. Toinen meistä työnsi koiran pääedellä kassiin ja toinen veti vetoketjun kiinni mahdollisimman nopeasti. Koira levitti kaikki raajat ja kynnet, pakitti ja jarrutti ja viimein kassin sisällä käännähti salaman nopeasti työntäen suipon kuononsa vetoketju aukosta. Kassi syliin ja hyssyttelyt. Ei ollut kivaa. Kunnes mamman käsi työntyi kassin sisälle ja rapsutti ja rapsutti kunnes koneen moottorit käynnistyivät.

Nyt noista viimeisimmistä lennoista on vierähtänyt jo runsas viikko ja lentomatkailu koiran kanssa on hetken aikaa pelkkä muisto vain. Hyvin sujunut ja onnistunut muisto.Kesän koira jahtaa kärpäsiä ja teutaroi omalla pihalla. Kiehnää etanoissa. Ei paljon mieti lentoaikatauluja. Eikä onneksi osaa stressata tulevaa lentoa kesän lopulla. Sellaista voi olla expat-koiran elämä.

Hauskaa juhannusta

Nina

p.s Hyödyllisiä linkkejä koiran kanssa matkustettaessa

http://www.travelcargo.fi/fi/elainkuljetus/

https://www.klm.com/travel/fi_fi/prepare_for_travel/travel_planning/pets...

https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/

http://www.moccae.gov.ae/en/our-services/animal-wealth/permits/importing...

http://www.finland.ae/public/default.aspx?culture=fi-FI&contentlan=1

http://www.uae-embassy.ae/Embassies/se/Content/5433

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat