Kirjoitukset avainsanalla koulutusmuusa

Ilmassa on tuttu tunne kouluvuoden lopun lähestymisestä. Aika pöllähtänyt ja todella globaali tunne joka yhdistää varmasti kaikkia maailman opettajia ja kouluhenkilökuntaa. Ja heidän puolisoitaan. Syksystä asti tietoa on tuotettu ja viilattu. Väännetty ja kaivettu. Puristettu helmiä ja kannustettu kaikin voimin. Suomessa kevään viimeinen koulupäivämäärä on kirjoihin ja kansiin painettu, Arabiemiraateissa koulun lopetukselle on erilaisia vaihtoehtoja. Kouluissa voi olla hyvinkin erilaiset käytänteet ja lopetuspäivämäärät. Päätösjuhlien jälkeenkin koulu joko jatkuu tai ei. Näin suomalaisesti ajateltuna, pakkaa sekoittaa muslimien pyhä kuukausi Ramadan. Osa oppilaista jää kotiin jo nyt. Toisissa  kouluissa noudatetaan lyhyempää koulupäivää vielä koko kesäkuun. Lopputestienkin osalta käytänteet vaihtelevat. Joissain kouluissa ne  saatetaan loppuun ennen Ramadania, joissain sen aikana ja jotkut koulut eivät tenttaa oppilaitaan vuoden lopuksi sen suuremmin.

Koulutushan se on joka kannattaa ja sen takiahan täällä ollaan. Siis tällä reissulla. Vaikka opettaja olenkin, voisin tämänhetkisen toimenkuvani perusteella nimetä itseni paremminkin  “koulutusmuusaksi”, sen verran paljon tämä asia ympärilläni pyörii.  Pääsyyllinen eli mieheni ja sponsorini, pitää minut auliisti ajantasalla kulloinkin meneillään olevista koulukäytänteistä. Ja näin on ollut jo vuodesta 1990. Myös kevään loppukokeisiin pänttäävä 15-vuotias antaa osansa tähän koulutuspottiin. Kansainvälisen koulun monisteniput saa hien pintaan. Ja sitten on vielä kaksi etämentoroitavaa, ipanat Suomessa. Kyllä. Koulutusmuusa taipuu moneen ja on siten tittelinä ihan kuvaava. Sillähän voisi olla arvoa jopa omassa CV:ssä. Sitä on nyt lähetelty suuntaan sun toiseen. Aika näyttää mitä löytyy.

Poikakoulun “Graduation 2016” päivä on käsillä ja pieniä poikia saapuu koulun jumppasalista juhlasaliksi muuntautuneeseen tilaan heti aamusta. Vielä pientä virittelyä, koripallokorin kattoon nosto, AV-laitteiden herättely ja tietenkin poikien järjestäminen omille paikoille. Juhlat alkavat sähäkästi musiikinopettajan säestäessä ja ohjatessa poikia sähköpianon takaa. Laulu, liike ja rytmitys. Mukaansa tempaava meno. Poikia valkoisissa perinne asuissa ja vihdoin saliin marssii päivän varsinaiset päähenkilöt, Grade 5:sen valmistuneet pojat hienoissa valmistujaisasuissaan. Noin 10-11 vuotiaat pojat ovat saaneet päätökseen Cycle 1 osion, suomalaisittain ala-asteen. On aika siirtyä seuraavalle tasolle. Äidit kuvaavat ylpeinä poikiaan ja hattujen lentäessä ilmaan ihastuneet huudahdukset täyttävät salin.

Laulua, Yola-tanssia, vuorolukua, todistuksia ja palkintoja. Opettajat ohjastavat ja kaitsevat. Ja vaikka on juhlapäivä, tarjolla on myös hyödyllistä tietoa liikennekäyttäytymiseen liittyen. Kuinka autossa ja bussissa noin yleisesti ollaan, ei huudeta, pompita ja riehuta. Eikä täytetä autoa tupaten täyteen. Eikä pelata palloa autotiellä. Osa pojista palkitaan nimenomaan liikennekäyttäytymiseen liittyen auton muotoisilla, renkailla vedettävillä repuilla. Tärkeä tärkeä teema. Varsinkin poikakoulussa. Suurin osa mahdollisesti nopeiden ja hienojen autojen tulevia kuskeja.

Ja kyllähän koulun kevätjuhlissa pitää olla pientä purtavaa. Jo esitysten aikana sain “office ladien” eteeni tuomia, toinen toistaan kauniimpia tarjottimia ja niille kauniiksi muodostelmiksi aseteltuja pikkuleipiä ja suklaakonvehteja. Ja kahvia. Ja heti esitysten jälkeen juhlaruokailu jatkui koulun ruokalassa. Ehkä tätä voisi verrata Suomessa lasteni koulussa kerran vuodessa järjestettävään “taco-päivään”. Tämä päivä oli lastemme keskuudessa etukäteen odotettu. Ei että tacoja ei olisi kotona koskaan saanut, mutta poikkeus kouluruokailussa oli ilmeisen odotettu. No täällä tacot oli korvattu aikamoisella määrällä äitien tuomaa paikallista ruokaa ja herkkuja. En tiedä kannattaako edes yrittää luetella mitä kaikkea pojat lautasillaan kantoivat. Juhlapäivä kuitenkin. Onneksi osa energiasta pääsi käyttöön heti ruokailun jälkeisissä, iltapäivän teemapajoissa ja varsinkin pomppulinnassa.

Juhlien vierailijana, sain “äitikatsomosta” käsin pidättellä kyyneleitä ja pakahduttavaa tunnetta, ylpeyden tunnetta kun suloiset pojat riensivät äitiensä eteen kuvattavaksi, juhla-asuissa ja todistus rinnan edessä. Kuviin halutiin myös opettajien ja rehtorin kanssa. Tänään on saavutettu jotain. Tästä on hyvää jatkaa. Kiitos tästä vuodesta teille enemmän ja vähemmän tällä hetkellä virkeille opettajille ja kouluhenkilökunnalle. Kiitos myös itselleni, reippaalle koulutusmuusalle. Ollaan kaikki taas vuoden verran kokeneempia. Koulutus jatkuu.

Nina

 

 

Pääkuva : Καθηγητές Ξένων Γλωσσών www.xenesglosses.eu@xenesglosses.eu

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Anna

Hyvin kirjoiteltu juttu :) Nämä on juuri sellaisia asioita, mitkä uskoakseni näyttäytyvät mielenkiintoisina erityisesti ihmisille, jotka eivät asu näillä hoodeilla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat