Kirjoitukset avainsanalla Louvre

Siinä ehkä yksi maailman kauneimmista rakennuksista. Makuasioista voi toki kiistellä, mutta ranskalaisen Jean Nouvelin suunnittelema, vasta avattu Louvre Abu Dhabi on kaikessa upeudessaan juuri sellainen rakennus joka erottuu kaikista muista.

Museo on aina museo. Historian ja menneisyyden ikkuna josta voi kurkistella ajassa taaksepäin. Avartaa ymmärrystä ja antaa mahdollisuuden hämmästellä ihmisen aikaansaannoksia aina nykyhetkeen asti. Louvre lähtee liikkeelle Itäisestä-Afrikasta, ihmisen ensimmäisistä vaiheista pitkin jokia ja suistoja tuhansia vuosia kestävälle koko maapallon asutus- ja valloitusretkelle. Eri uskontojen eriäville ja yhteisestikin risteäville poluille. Ensimmäiset kolikot, korut, savikipot ja hautakivet. Sarkofagit, jättimäiset marmoripylväät ja patsaat. Ihminen on aina halunnut mahtailla, se on selvä. Louvreen on tuotu esineitä kaikista maailman kolkista, todentamaan ihmisen taitoa  metsästää, kommunikoida, navigoida, elää ja kuolla. Ja kun kaikki tarpeet on täytetty on aika taiteilla. Luolamaalaukset ja yksityiskohtaiset piirustukset muumion käärinliinoissa todistavat tapahtumia ja ihmisen tekemiä loputtomia retkiä.

Ajankulku on kiehtovaa. Mutta varsinkin vanhat kartat, merenkulkuvälineet ja tähdistä suunnistaminen. Kuinka ihmeellistä on ajatella matkustamista aikaa ennen lentokoneita ja internetiä. Matkavakuutuksia ja  suosituksia parhaista hotelleista ja ravintoloista.

Illustrated terrestial globe : Vincenzo Coronelli, Italy, Venice 1697

Horses of the sun: Gilles Guerin, France 1668-1675

Self-Portrait : Vincent van Gogh, France, 1887

Vasta avattu Louvre Abu Dhabi ei ole kopio Pariisin vastaavasta vaan alkuperäisen pikkusisar, jonka nimi on ostettu isolla hinnalla. Ranskalaisten kanssa yhteistyössä aloitettu ja loppuun saatettu kulttuurihistoriallinen hanke, jonka halutaan toimivan esimerkkinä ja monumenttina maailman kansoja ja uskontoja yhdistävänä tekijänä. 

Niinkuin jo totesin, museo on aina museo, mutta tämä museoksi rakennettu rakennus on hyvin erityislaatuinen. Wau- arkkitehtuuria jonka katossa on yhtä paljon terästä kuin Eiffel -tornissa. Avaraa, valkoista, graniittia, neliskanttisuutta, mutta varsinkin se katto. Uskomattoman kaunis, satumaisesti valoa läpäisevä ja heijastava kuviointi. Kupoli kuin jättimäistä pitsiä, arabialaista symboliikkaa ja tähtitaivas. Eikä pelkästään taivas, vaan rakennusta ympäröivä sinisenä välkehtivä meri.

Louvren ulkotiloissa voisi viettää vaikka loppupäivän. Istuskella rappusilla ja reunuksilla. Niin seesteistä ja kaunista. Seurailla auringon ja kattokuvion muodostamia valoja ja varjoja. Heijastumia liplattavasta merestä. Tuijottaa turkoosisinistä vettä ja bongata kalaparvia retkillään. Onnellisen tietämättöminä seinän takana olevista kuuluisuuksista. VanGoghia, Warholia ja Monet’a. Kyllä elämä on aika ihmeellistä.

Aurinkoa

Nina

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Vierailija

Oijoi , näyttääpä kauniilta, viime vuoden marraskuussa siellä käydessä luultiin museon olevan jo auki , mutta nyt sitten on!
Ja kiitos blogistasi , tätä on mukava lukea!

SunTowerLife
Liittynyt28.1.2016

Kiitos kommentistasi, on niin kiva saada palautetta. Olen myös odottanut Louvren aukeamista jo pidempään ja todellakin, nyt se on auki ja niin valtavan upea! Ehkä siinä on hyvä syy tulla tänne uudestaan:)

Nina

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuva: Nea Eränpalo

Arabian niemimaata koeteltiin vuosikymmenien rankimmalla myrskyllä ja sen jälkiä korjaillaan vielä tänäänkin, viikko itse tapahtuman jälkeen. Sade kaverinaan, paikoittain jopa 126km/tunnissa (35m/s) edennyt tuuli repäisi mukaansa kaiken irtonaisen ja  aiheutti liikenteeseen täydellisen tulvakaaoksen sekä koko maan koulujen sulkemisen kahdeksi päiväksi. Kelirikosta johtuneet lisävapaat olivat tietenkin mieluisia joka aamu klo 6.20 koulubussiin hyppäävälle 15-vuotiaalle lapsellemme. Aika ei tullut pitkäksi olohuoneen lattialla Scrabblea pelatessa ja päivitykset koko kaverikunnan myrsky kokemuksista saatiin reaaliajassa. Ei voinut kuin hämmästellä sitä veden määrää joka yllätti kaikki maan pinnassa asuvat. Oli siinä puolensakin, ainakin kanoottinsa esiin kaivaneen perheen lapset näyttivät kovin nauttivan melomisesta omassa korttelissa. Täältä 33.kerroksesta tähyily oli kieltämättä aika huikaiseva kokemus. Jos saan valita, niin kiitos mieluummin kuitenkin “mostly sunny and pleasant”, kuten säätiedotukset tulevillekin päiville lupaavat.

Koska myrsky oli päättänyt pistää koko pihakaluston uusiksi, on kahden tornin yhteinen piha-alue ollut suljettuna ja on edelleen. Normi harrastusten vaikeutuessa on pitänyt keksiä muuta tekemistä. Ja hyvä niin, koska viikonloppuna pääsin hieman lähempää tähyilemään Louvre AbuDhabia, tuota uskomattoman kaunista pitsikuvioista kupolia ja sen arabialaista arkkitehtuuria kunnioittavaa, geometrisista kuvioista rakennettua palapelia. Toistaiseksi sain ihailla tuota ihmettä kuitenkin vain pienoismallina, kulttuurikeskus Manarat Al Saadiyatilla, “The place of Enlightenement “ valaistumisen tai valistumisen kehdossa, miten sen kukin haluaa ymmärtää. 

Näyttelyssä tuodaan esille Saadiyat Islandin matka kulttuurin, koulutuksen ja laadukkaan asumisen, maailman navaksi. Kaikki  käynnistyy Abu Dhabin historiasta. Vuorilta, gasellin juomapolkua pitkin on kuljettu meren rantaan, helmenkalastajiksi ja öljyn mahtimaaksi. Seuraavana tavoitteena on ottaa haltuun  matkailu, turismi ja  ihmisvirrat. Iltapäivä Manaratilla oli hieno ja suklaakakku kahvit saa minut sinne uudestaankin. En millään malttaisi odottaa ehkä tänä vuonna aukeavaa Louvrea. Guggenheimkin on jo pienoismallina, mutta tontti ammottaa toistaiseksi vielä tyhjillään.

 

Myrsky ymmärsi onneksi väistyä myös Red Bull Air Race taitolentokilpailujen edestä. Maailmanmestaruus kiertueen avauskilpailu järjestettiin jo 11. kerran Abu Dhabissa ja olosuhteet meren päällä suoritettavassa kaksi päiväisessä kisassa olivat erinomaiset. Kansainvälinen, 14 pilotin huippulentäjä ryhmä kisasi  nopeudesta, matalalennosta ja taituruudesta n. 5km pituisella radalla, joka on merkattu erityisesti tähän lajimuotoon suunniteltujen ilmatäytteisten pylväiden avulla. Ja vaikka virhearvioinnista johtuva siiven sivallus nappaisi pylväästä palasen ja pudottaisi sen polvilleen, on rakennelma hetkessä korjattu ja kilpailu voi jatkua. Sääntöjen mukaan porukka pienenee kierros kierrokselta. Aloituksessa 14, sitten 8 ja  lopulta 4 pilottia. Avauskilpailun voiton vei ranskalainen Nicolas Ivanoff.

Ihmeellisiä asioita. Myrskyä, taidetta ja taitolentoa. Sitähän se elämä on. Erityishalaukset  vanhimmalle lapsellemme Suomeen ja keskimmäiselle maailmanmatkaajalle Indonesiaan.

Aurinkoa

Nina (äiti)

 

p.s. Tässä vielä faktaa 17.3.2016 myrskystä

UAE storm days figure graphic / The National UAE 17.3.2016

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat