Kirjoitukset avainsanalla naistenpäivä

Kuva : By Zahraa Alkhalisi   @CNNMoney 2017/ Nike Pro Hijab

Jos en aikaisemmin niin viimeistään Arabiemiraateissa asuessani olen vakuuttunut siitä että nainen kuin nainen voi olla intohimoinen kuntoilija tai huippu-urheilija, päähineessä tai ilman. Hiukset huivin alta hulmuten tai tiukasti peitettynä, omaa vakaumustaan ja valintaansa ilmentäen. Meloja, juoksija, skeittaaja, taitoluistelija, ratsastaja, miekkailija, parkouraaja, ratsastaja, nyrkkeilijä, uimari….mitä tahansa. Golfkentällä lippis huivin päällä ja pyöräillessä huivi kypärän alla. Kaikki on mahdollista.

Vuonna 2017 urheilumerkki Nike toi markkinoille tuotteen nimeltä Nike Pro Hijab.  

Sitä ennen Nike oli kehitellyt ultrakevyttä polyesterpäähinettä, Pro Hijabia, yhdessä urheilijanaisten kanssa jo vuosia. Aerodynaminen, räätälöity päähine nähtiin ensimmäistä kertaa vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa osana Bahrainilaisen sprintterin Roqaya Al-Gassran kilpailuasustetta. Roqaylle perinteisen päähineen käyttö on oma valinta, sillä hänen maansa ei virallisesti tätä vaadi. Musliminainen, niin kuin jokainen meistä kantaa mukanaan arvoja jotka ovat riippuvaisia omasta perheestä, synnyinmaasta, kulttuurista, vakaumuksesta ja omasta tahdosta.

Viime vuonna Nike onnistui kohahduttamaan täällä Lähi-idässä. Aiheuttaen pientä hämmennystä julkaistuaan videon urheilevista arabinaisista. Videon joka sotkee kenen tahansa mielikuvia ja stereotypiointiin taipuvaista ajatuksenjuoksua. Jos et ole sitä vielä nähnyt, niin tästä linkistä se onnistuu -> " What will they say about you?" 

Nike onnistui hämmentämään syvälle juurtuneita ajatuksia hiuksensa, kasvonsa, niskansa ja ehkä koko kehonsa peittävästä musliminaisen asusteesta. Abayasta. Burkhasta. Hijabista. Sheilasta.

Naisesta, joka länsimaisen ajatusmaailman mukaan elää alisteisessa suhteessa mieheensä ja sukuunsa.

Arabimaailman näkökulmasta asuste korostaa naisen asemaa, vaatimattomuutta ja säädyllisyyttä. 

Prized skates © Natalie Naccache / Financial Times 2017 

Ihailen taitavaa, upeaa, sinnikästä ja naisellista emiraattinaista, Zahra Laria, joka ensimmäisenä naisena maailmassa kilpailee kansainvälisen tason taitoluistelukilpailuissa hiukset peitettynä. Nuori nainen, joka pikkutyttönä ja myöhemmin lähestyessään teini-ikää onnistui vakuuttamaan isänsä asian tärkeydestä . Ilman isän hyväksyntää lajin harrastaminen ja lajissa kilpaileminen tuskin olisi kumpikaan ollut mahdollista. Isä joka tänä päivänä huutaa ja kannustaa tytärtään kaukalon laidalla kovaäänisemmin kuulemma kuin kukaan muu!

Zahran harrastus ja nyt kansainvälisellä tasolla kilpailu on vaatinut rohkeutta koko perheeltä ja suvulta.

Viisautta ymmärtää muuttuvaa maailmaa ja olla esimerkkinä muille. 

Kansainvälistä naistenpäivää kaikki maailman naiset!

Aurinkoa

Nina

 

P.S Kirjoitin samasta aiheesta keväällä 2017 otsikolla Arab women in sport. Tässä linkki blogiin -> https://www.menaiset.fi/blogit/suntowerlife-elamaa-arabiemiraateissa/ara...

Lisää Nike Pro Hijabista ja Zahrasta alla olevista linkeistä:

http://www.vogue.co.uk/article/nike-launches-the-first-sports-hijab-and-...

http://money.cnn.com/2017/03/07/news/nike-pro-hijab/

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat