Kirjoitukset avainsanalla lentomatkustaminen

Suomi-kesä lensi kuin siivillä. Syyskuukin ehti alkaa ja omenoita pudota puista ennen kuin siirryttiin vaihe vaiheelta takaisin Abu Dhabiin. Lähtöviikolla ajoin kolmesti Helsinki-Vantaalle ihan vain rakkaudesta pikku-pinseriimme. Ensin lähti matkaan koiran vastaanottaja, sitten itse koira ja viimeiseksi minä ja nuorimmainen. Ja täyteen pakattu matkalaukku joka teki omat reittinsä ja saapui privaattikuljetuksella vasta neljä päivää myöhemmin. Saatiin kuin saatiinkin ruisleivät melkein tuoreena pakkaseen sekä xylitol-purkat ja pepsodentit talteen. Niiden vertaisia kun ei ole täältä löytynyt.

Kyseessä oli koiramme kolmas rahtilento ja viides lento ylipäätään Helsinki-AbuDhabi / Dubai välillä. Molempiin suuntiin keskenään erilaisten sääntöjen ja säädösten mukaisesti, eli Arabiemiiraatteihin rahtina ja Suomeen matkustamossa. Eläinlääkärilläkin alkoi jo olla oma hommansa etsiä passista tyhjää tilaa vaadituille leimoille ja merkinnöille. Rabies, sisä- ja ulkoloislääkkeet ja vielä “Fit to travel”-lomake eli lupaus lentokuntoisesta lemmikistä. Monen monta lomaketta ja vaihetta mitä ei toden totta kannata unohtaa. Onneksi meidän Minni on tällaisissa virallisissa tilanteissa hyvin yhteistyökykyinen ja viileä. Vaikka joutuisi odottelemaan vähän ylimääräistäkin Dubain terminaalissa. Niinkuin tällä reissulla tapahtuneen pikku kömmähdyksen takia kun vastaanottajaksi oli merkitty väärä perheenjäsen. Se miten homma lopulta hoitui on oma tarinansa, mutta sen verran voin kertoa että siihen tarvittiin keskellä yötä herätetty mieheni työkollega ja minä paperisena passikopio-versiona.

Itse matka sujui kuitenkin suunnitelmien mukaan. Lentotutkan avulla pystyin seuraamaan koiran etenemistä ensin Frankfurtiin, jossa tiesin sen saavan sapuskaa ja jaloittelua asiantuntevassa hoivassa. Samalla lennolla oli muuten toinenkin haukku ja oispa ollut kiva olla kärpäsenä katossa. “Monesko lento sulla?” Ootko kauan asunu ulkomailla? Hau ja hau, tuleeks sun perhe vastaan vai meetkö kuljetusfirmalla? Minni ja saksalaiskoira Sugar saivat oletettavasti seuraa toisistaan, sillä ainakin meidän hauva oli perille päästyään ollut kovin tyytyväinen oloonsa. Pusuja ja matkajorinoita oli riittänyt kun se vihdoin ja viimein, noin 36 tunnin reissun  jälkeen oli päässyt tuttuun syliin. Tutuksi tulleeseen tapaan, myös kymmenkunta koulutettua haukan poikasta oli ollut samalla lennolla Saksasta Arabiemiraatteihin. Lemmikeiksi ja kilpahaukoiksi. Maan kansalliseläin kuitenkin. Ehkäpä nekin vaihtoivat muutaman sanan koiramatkustajien kanssa. Kvaak, kvaak, tsirp tsirp. Tai sitten olivat ihan omassa ylhäisyydessään.

Nyt onkin jo viikon verran totuteltu hellelukemiin, neljänkymmenen asteen molemmin puolin. Selkää pitkin valuvaan hikoiluun ja kroppaan takertuviin vaatteisiin.  Hiukset on kivan käkkärät ja aurinkolasit huuruiset, mutta kosteus tekee kuulemma hyvää iholle. Koira asettui kaupunkimaisemiin kuten kotiinsa ja oli heti juonessa mukana, vaikka vähän erilaisisssa ulkoilutusajoissa ja ikkunamaisemissa. Suomessa se pystyi ramppaamaan ulos ja sisään pienimmästäkin mielihalusta. Vaikkei olisi edes pissattanut. Täällä pitkät ulkoilut ajoitetaan päivän alkuun ja loppuun, ainakin siihen asti kunnes asfaltti vähän viilenee tassujen alla.

 

Aurinkoa

Nina

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Me tehtiin se, vaikka etukäteen jännitti ja mietitytti aika lailla. Lennettiin koiran kanssa matkustamossa, Arabian niemimaalta Keski-Euroopan kautta aina Helsinkiin asti. Kaksi lentoa, välietappi Amsterdamissa ja kokonaisaika kodista kotiin yhteensä 17 tuntia. Koiran kantokassi lattialla, jalkojen välissä, economy-matkustamossa, tilaihmeessä jossa ilman koiraakin saa asetella jalkoja ja kankkuja moneen kertaan. Vinkki vastaavaa suunnitteleville. Varaa yölento, se kannattaa. Kaiken rimpuilun ja sätkimisen jälkeen koira rauhoittui välittömästi moottoreiden käynnistyessä ja oli lähes aloillaan koko seitsemäntuntisen lennon ajan. Paitsi ihan lopuksi. Viimeinen lentotunti kului toinen käsi kassin sisällä koiraa rapsuttaen ja toisella kädellä lentokone aamupalan kanssa taiteillen. Toinen vinkki. Jos mahdollista, älä matkusta yksin. Tarvitset vieruskaverin apuja näppärien tarjoiluastioiden ja folioiden avaamiseen ja  aamupala munakkaan ja kahvin särpimiseen. Yksi kätisenä siis. Vasta viimeisen lentotunnin aikana kanssamatkustajien yllättyneet  huudahdukset ja päiden kuikkimiset meidän suuntaan alkoivat lisääntyä.

“There is a dog in a plane?” Siihen asti olimme onnistuneet olemaan aika hiljaisia.

Kun syksyllä aloitin selvittelemään koiran vientiä Suomesta Arabiemiraatteihin, sain nopeasti todeta että vaihtoehtoja ei olisi kovinkaan montaa. Oikeastaan vain kaksi. Joko lentää koiran kanssa ensin esim. Keski-Eurooppaan ja hankkia sieltä eläinten kuljetuksiin erikoistuneen kuljetusfirman avut. Tai toinen vaihtoehto, johon päädyimme. Ottaa kuljetusfirman tarjoamat eläinten kuljetuksiin erikoistuneet rahtipalvelut jo Helsinki-Vantaan lentokentältä. Hinnasta huolimatta. Vaikka koira on pieni, nousivat rahtikulut pilviin kaikkine palveluineen. Rahasta en varsinaisesti välitä puhua, mutta tiedän, olisihan sillä summalla voinut tehdä aika paljon muutakin kivaa. Mutta perheenjäsen kuitenkin. Mitä ihmeen muita vaihtoehtoja oli edes olemassa? En keksinyt syksyllä enkä tänä keväänä. Tiedän kyllä että esim. Abu Dhabissa monet koiranomistajat käyttävät kennelien tai  kodinhoitajien palveluita kesälomien aikana. Meillä haukku kulkee toistaiseksi mukana ja niin se nyt on. Ei siitäkään sen enempää.

Se että EU-alueelta poistuttaessa ja sinne takaisin palattaessa vaadittiin papereita ja leimoja  niinkin paljon, tuli pienenä yllätyksenä Vastaanottava maa saa asettaa omat sääntönsä ja tässä tapauksessa koiraa ei ollut luvallista tuoda Arabiemiraattien rajojen sisäpuolelle laillisesti millään muulla tavoin kuin rahtina. Kuljettavan firman nettisivujen selailu antoi kyllä lohtua ja vastinetta tililtä lähteville rahoille. Tämä firma pystyisi hoitamaan minkä tahansa eläimen siirron, tiikerin, hevosen,harvinaisen kalan tai sitten vaikka meidän pikkukoiran. He vakuuttavat huolehtivansa eläimistä ihan asiantuntijoiden voimin. Uskottavahan se on. Ei muuta kuin oikean kokoisen kuljetuslaatikon hankintaan ja kunnallisen eläinlääkärin puheille. Yksityisen eläinlääkärin valtuudet eivät pelkästään riitä leimaamaan lentämiseen vaadittavia terveystodistuksia ja passiin merkittyjä rokotuksia. Tietyt rokotukset, niiden vahvistukset, laatikon tilaus eläinkaupasta ja viimein lennon varaus hoituivat yksi kerrallaan, asiansa osaavien ihmisten avulla. Jokainen asianhaara oli omalta osaltaan yhtä tärkeä ja kriittinen. Minua neuvottiin ja vinkattiin. Varoitettiin myös erityisen tarkasta syynistä vastaanottavan maan suhteen.

Joulukuun 18. päivänä, sydän jäädytettynä jätin koiran Helsinki-Vantaan rahtikylään ja lähetin viestin miehelleni Abu Dhabiin. Sinne jäi. Haukkuen ja perään katsoen. Noin puolentoista vuorokauden mittaisen reissun aikana en voinut muuta kuin seurata lentojen kulkua reaaliaikaisesta lentotutkasta ja toivoa että kuljetusfirmasta ei tulisi soittoa. Rahtireittinä Helsinki - yö Frankfurtissa eläinterminaalissa -Dubai. Vain komplikaatioiden esiintyessä minuun otettaisiin yhteyttä. Mietin lapseni sanoja ja pohdintoja: “Äiti, mitä jos se menee sekaisin? Mitä jos siitä jää sille ikuinen vaurio?”. No soittoa ei tullut ja koira saapui Dubaihin väsyneenä mutta hyvässä kunnossa. Mies ja molemmat tyttömme olivat haukkua vastassa.

Kuljetuslaatikon päälle oli liimattu tarra: “ I had a great time in Frankfurt Animal Lounge”. Kaikki meni hienosti. Turhaan jännitin.

Eli sinnepäin rahtina ja nyt viime viikolla Suomeen matkustamossa. Ja mikä parasta, tämän matkustamokyydin hinta on vain murto-osa arvokkaasta rahtikyydityksestä. Meillä on nyt  onnistuneet kokemukset molempiin suuntiin lentämisestä koiran kanssa välillä FIN-UAE-FIN.

Suosittelen tarkkuutta ja erityistä huomiointia ajankohtaisten säännösten ja vaatimusten selvittämiseen. Ajoissa ! 

- Tarkista molempien maiden lähetystöjen sekä Eviran ja MOEV:in tuoreimmat ohjeistukset.

- Suomessa tarvitset kunnallisen eläinlääkärin neuvot ja avut!

- UAE:ssa tarvitset sekä kunnallisen että yksityisen eläinlääkärin neuvot ja avut!

Nämä kaikki kun huomioi, homma hoituu kuin itsestään.

Jälkikäteen ajateltuna, takaisintulo reissun vaikein osio oli varmastikin koiran saaminen kantokassin sisään. Ajatuksena oli tehdä tuo kassiin sujautus vähän niinkuin ohimennen. Mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa ja vasta sitten kun oli ihan pakko. Juuri  ennen koneeseen astumista.

Loppujen lopuksi teimme tuon sujautuksen kahden ihmisen voimin, kyykyssä lattiatasolla pienen ja vahvan koiran ympärillä. Mikään kaunis pyyntö tai käsky, “Ole hyvä ja mene kassiin” tai “NYT kassiin”...tai mikään muukaan sanallinen neuvo ei toiminut. Tämä oli nyt hoidettava päättäväisesti ja lempeästi, ns. niska-takalisto otteella. Miten viisikiloinen koira voi hetkessä saada sellaiset voima ja nopeus ominaisuudet? Liukas ja hankala käsitellä kuin saippuapala. Toinen meistä työnsi koiran pääedellä kassiin ja toinen veti vetoketjun kiinni mahdollisimman nopeasti. Koira levitti kaikki raajat ja kynnet, pakitti ja jarrutti ja viimein kassin sisällä käännähti salaman nopeasti työntäen suipon kuononsa vetoketju aukosta. Kassi syliin ja hyssyttelyt. Ei ollut kivaa. Kunnes mamman käsi työntyi kassin sisälle ja rapsutti ja rapsutti kunnes koneen moottorit käynnistyivät.

Nyt noista viimeisimmistä lennoista on vierähtänyt jo runsas viikko ja lentomatkailu koiran kanssa on hetken aikaa pelkkä muisto vain. Hyvin sujunut ja onnistunut muisto.Kesän koira jahtaa kärpäsiä ja teutaroi omalla pihalla. Kiehnää etanoissa. Ei paljon mieti lentoaikatauluja. Eikä onneksi osaa stressata tulevaa lentoa kesän lopulla. Sellaista voi olla expat-koiran elämä.

Hauskaa juhannusta

Nina

p.s Hyödyllisiä linkkejä koiran kanssa matkustettaessa

http://www.travelcargo.fi/fi/elainkuljetus/

https://www.klm.com/travel/fi_fi/prepare_for_travel/travel_planning/pets...

https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/

http://www.moccae.gov.ae/en/our-services/animal-wealth/permits/importing...

http://www.finland.ae/public/default.aspx?culture=fi-FI&contentlan=1

http://www.uae-embassy.ae/Embassies/se/Content/5433

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat