Kirjoitukset avainsanalla Joulu

En koskaan ollut haaveillut matkasta Kiinaan kunnes keskimmäinen lapseni kertoi suuntaavansa hiihdonopettajaksi Thaiwoo-nimiseen hiihtokeskukseen, Chonglin kaupunkiin, joka on saanut tehtäväkseen olla mukana järjestämässä vuoden 2022 talviolympialaisia. Alue sijaitsee kaukana savusumuisesta miljoonakaupunki Pekingistä. Vuorilla, jossa ilma on raikasta ja taivas kirkkaansininen. Jossa on talvella lunta ja kesällä rehevää vihreyttä.

Yli neljän vuoden päästä järjestettävä suurtapahtuma näkyy jo nyt kaikkialla. Talviurheilulajeja kuvaavina patsaina, julisteina, figureina ja olympiarenkaina. Alueella on nyt kova noste jonka toivoisi säilyvän myös tapahtuman jälkeenkin. Pekingistä n.250km luoteeseen rakennetaan mm. läpi maaseudun ja vuoriston kulkevaa luotijunaa sekä uusia asuinalueita ja hotelleja.


Monivaiheisten viisumi-ja matkajärjestelyjen selvittyä uskaltauduin jo varovasti kuvitella meidän perheen kokonaisena ja samassa paikassa. Viettämässä joulua ihan sama missä mutta yhdessä. Yhtä poikkeusta lukuunottamatta, pikkukoiraa joka vietiin sängyn, pehmokanan ja puruluiden kanssa Abu Dhabin haukkasairaalan koiraosastolle.

Abu Dhabista suora yölento ja 3-4 tunnin automatka läpi ruuhkaisen Pekingin. Kuskina niukasti englantia puhuva lentokentältä löydetty kiinalainen mies, joka heti alkumatkasta otti kännykkänsä esille kommunikoinnin avuksi. Puhelimen näyttöä vasten supatettu kiinalainen lause muuttui hetkessä ymmärrettäväksi englanniksi.

- Tarvitsetteko tauon?

- Haittaako jos tupakoin autossa?

- Oikealla Kiinan muuri.

Käsimerkein viitoimme innokkaasti kohti taukopaikkaa, puistimme päätä autossa tupakoinnille ja ihastelimme äänekkäästi upealle muurille. Tietämättä vielä silloin että tämä tulisi olemaan yleisenä vuorovaikutustyylinä läpi loman. Käsimerkit ja pikapiirrokset.

Liittyen ruokalajeihin, suksien vuokraamiseen, hissilippujen kestoon, vaatteiden kokoon, maksukorttien toimivuuteen. Oikeastaan ihan kaikkeen tämän reissun aikana. Mikäs siinä. Ni hao ja xie xie, hei ja kiitos ei ihan riitä omaltakaan osalta. Tärkeintähän on että asiat selviävät. Kiinalaiset välillä kovin vakavina mutta aina kohteliaina ja palveluhalukkaina.

Me kiinaa taitamattomat hymyssä suin ja huumorilla.

Vaikka kahviautomaatista tulisi vaaleanpunaista pirtelöä ja juomavesi tarjoillaan kuumana.

Vaikka wc-tä joutuisi etsimään pissaavan tikku-ukko piirroksen avulla ja pankissa joutuisi selittämään että credit tililtä nostettaessa tulee kyllä paikallista valuuttaa. Meillä ei tosiaan ole Kiinan yuaneja tilillä erikseen.

Kiinalainen joulu? Lasketteluloma Kiinassa? En tiennyt näistä ennen reissua itsekään.

Nyt voin kertoa että olosuhteet Thaiwoo Skiresortissa, tulevalla talviolympialaisareenalla ovat mitä mainioimmat. Gondolalla tai etuvisiireillä varustetuilla tuolihisseillä ylös vuorelle yli 2100m korkeuteen ja sieltä lasketellen alas erittäin hyvin hoidettuja rinteitä pitkin takaisin tunnelmalliseen alppikylään. Tuuli ja viima vinkui vuorensolissa, mutta aurinko paistoi koko viikon lähes täydeltä terältä, lämpötilojen ollessa kaikkea +2 ja -20 asteen välillä.

Vitivalkoista, tässä kohtaa vuotta pääasiallisesti ihmisen tekemää lunta mutta myös taivaalta satanutta ihka oikeaa. Thaiwoossa on satsattu lumetusjärjestelmään sataprosenttisesti. Niinkuin suuriin tapahtumiin tuleekin varautua. Lunta tykitetään ja rinteitä hoidetaan huolellisesti. Olosuhteet ovat todellakin suotuisat talviurheiluun niinkuin olympiakomitea on yhdessä maailman suurimpien talviurheilujärjestöjen kanssa todenneet.

Joulun aika ei ole sekään hassumpi Kiinassa. Meillä oli lunta ja lumilajeja, joululauluja, joulukuusia ja -koristeita yllin kyllin. Välkkyviä valoja ja joulupukkeja rinteessä, vaikka joulua ei moniuskontoisessa maassa vietä kuin murto-osa kansasta. Ja onhan Kiinassa moni asia jo valmiiksi keisarin-ja Maon punaista. 

Ensimmäistä kertaa koskaan nautin jouluaaton illallisen valmiissa pöydässä,  tunnelmallisessa rinneravintolassa keskellä yön pimentämiä rinteitä.  Itävaltalaisen ravintolapäällikön loihtima joulumeny piti sisällään perinteisiä herkkuja kuten kraavia-ja savulohta, kalkkunaa, lihapullia ja suklaakakkua. Mutta pöydät notkuivat myös kiinalaisia ruokalajeja, ostereita, jättirapuja, monenmoisia salaatteja, hedelmiä, kanaa, ankan munia, peuraa, härkää, riisiä, nuudeleita, juustoja ja jälkiruokakakkuja. Illan aikana kuultiin eritasoisia laulu-ja musiikkiesityksiä, karaokea ja kissalaulujakin.

Meidän joulutunnelma syntyi tänä vuonna monesta erikoisesta asiasta, mutta erityisesti siitä että keräännyttiin koko perhe viettämään sitä yhdessä. Sehän oli se päätös ja joulutoive joka tehtiin jo vuosi sitten kun keskimmäinen lapsi oli lähtenyt maailmalle. Että missä tahansa mutta jouluna yhdessä.

Nyt ollaan takaisin Abu Dhabissa. Yhdessä yössä talvi vaihtui kesäksi ja täällä joulusta muistuttaa lähinnä Marimekon pöytäliina, äidin lähettämä joulutonttu, Ikean tähtilamppu ja ennen reissua paistetut piparkakut. Jos jotain jäin kaipaamaan suomalaisesta joulusta niin iltamyöhään nautittua yöpalaa. Joululimppua ohuella kinkkuviipaleella ja iskän tekemällä sinappihunnulla.

Mutta muuten sain kaiken mitä toivoin ja ihan hurjan paljon enemmän.

Nina

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samalla tavalla kuin Helsinki tyhjenee juhannuksena, on Abu Dhabi tyhjentynyt viime päivinä. Tätä karmeaa ankeutta ilmentää teinimme, joka vikan koulupäivän jälkeen totesi vähän närkästyneenä että KAIKKI, siis ihan kaikki matkustavat lomalla johonkin paitsi me! Lomille ympäri maailmaa ja kotimaihinsa. Kanadaan, Egyptiin, Kreikkaan, Sri Lankaan, Austraaliaan, Ranskaan, Balille, ZanziBariin, vaikka mihin ja Suomeen!!!. Kukaan muu kuin me ei tunnu haluavan viettää aikaansa aurinkoisessa ja niin tutussa Abu Dhabissa. Hississä ja kampaajallakin keskustelun aiheena on että jäädäänkö tänne vai mihin ollaan menossa. Jopa ihan tuntematon torninaapuri aloitti kohteliaisuuskeskustelun tokaisemalla:

- "Going home for Christmas?"

Uuden vuoden yli jatkuva Winter Holiday tarjoaa monille odotetun koulu-ja työtauon ja mikäs sen helpompaa kuin matkustaa täältä keskeltä karttapalloa ihan minne vaan. Läheltä ja vähän kauempaa löytyy toinen toistaan eksoottisempia kohteita joista voin ihaillen katsella jatkuvalla syötöllä ilmestyviä some-päivityksiä.

Me ollaan täällä ja ihan joutuu vähän muokkaamaan aikanaan Espanjassa opittua mainoslausetta “ Smile you are in Abu Dhabi”. Siis nuorimmaisellemme. Että hymy nyt vaan huulille, ei täällä nyt niin kauheaa ole. Yhtä hyvin me oltais voitu matkustaa lomalle juuri tänne niinkuin monet tekevät.  

No ei kai tässä oikeasti joudu mitään puolustelemaan koska me saadaan meidän vanhin ipana Suomesta tänne. Yli kahdeksi viikoksi äidin lellittäväksi. Voi poikaseni et tiedäkään kuinka sinua täällä odotetaan! Ja melkein saatiin toinenkin muru Uudesta Seelannista, mutta ei sitten kuitenkaan. Nuoren neidin työvelvollisuudet ja lomasuunnitelmat siellä kaukana velvoittavat ja opettavat jälleen kerran äidin sydäntä kaukorakastamisen taitoon. Eli yksi meistä osallistuu perhejouluun skypen kautta. Tänä vuonna. Ensi vuonna on uusi joulu ja sitten on taas toiveita koko potin yhteen keräämisestä. Muuta en tällä hetkellä halua edes ajatella.

Totuus on kuitenkin se että joulu ON täällä ihan niinkuin missä tahansa muuallakin. Minulta on nimittäin kyselty että miten se joulun aika oikein menee siellä arabimaassa?

Kiitos kysymästä, oikein hyvin se menee täällä. Kaupat ja myyntimiehet ovat ihan yhtä innoissaan kaupallisesta joulusta kuin missä päin maailmaa tahansa. Joulukoristeita, valoja, lahjapapereita, rusetteja, kortteja, suklaata, tonttuhattuisia kameleita, joulukalentereita, seimiä, tähtiä, joululauluja, lahjasukkia, kakkuja, keksejä, pipareita, punaista, kultaa, välkettä, hopeaa, sähkönsinistä. Valmiita lahjaideoita, paketteja, pehmosukkia, ruudullisia flanelli yöpukuja, ja kodinkoneitakin rusetoituna löytyy ihan joka mammalle. Ja on niitä oikeita joulukuusiakin jopa meidän ala-kerran kaupassa. Ei tartte ulkomaalaisen potea joulutonta loma-aikaa, siitä on maan kansainvälistyminen pitänyt huolen. Ja kaikilla on hyvä mieli kun samaan aikaan voidaan juhlia sekä kristusta että profeettaa. Sama kaveri vähän eri hommissa.

Minulta on myös kysytty että mitä suomalaisia jouluruokia ajattelin valmistaa, niin kyllähän se pitää olla ainakin itse tehtyä rosollia ja porkkanalaatikkoa. Pipareita tietty. Joulutorttuja on jo kertaalleen paistettu ja glögimaustepussikin saapui meille Suomi-tuliaisena. Ehkä yritän jäljitellä äitini bravuuria, perunalaatikkoa ja tietenkin lohta, kraavia ja kylmäsavua on pöydästä löydyttävä. Mies täällä haikailee alakerran kaupan salaovien taakse neuvottelemaan kinkkukaupoista ja poikamme ehdoton jouluherkku on lihapullat. Ehkä kunnon joululimppu voisi maistua aika hyvältä ja jos kinkkua on tulossa niin faijan tekemä joulusinappi kruunaisi kyllä yönapostelut.

Jouluisen pöytäliinakankaan ostin Dubain Marimekosta ja Ikean jouluvalot tuo skandinaavista iltatunnelmaa. Joulu on mielentila. Joulu on sydämessä. Koti on siellä missä sydän on...ja onhan näitä kauniita hokemia vaikka kuinka monta. Joulun tuo iso-mummi tietokoneen ruudussa ja kaikki muutkin isovanhemmat omilla skype-vuoroillaan.  

Ja sille naapurin rouvalle vastasin kysymykseen:

- "Going home for Christmas?"

- "Oh no...we are staying here. Home is here now !"

Aurinkoa  

Nina

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat