Näitä palatossuja olen tehnyt aina aika ajoin. Niiden ohjeen olen saanut monta vuotta sitten mammaltani, jolla oli tapana tehdä tossuja sukulaisille joululahjaksi. Nyt voin ilokseni jatkaa perinnettä.

Ohje on aika simppeli, kun sen hoksaa. On tehtävä kahdeksasta palasta koostuva kaistale ja sijoitettava palat tässä värijärjestyksessä, jos haluaa palojen värien osuvan nätisti. Tämä ohje toimii siis, jos haluaa kolme eri värin paloja tossuihin. Näissä minun tekemissäni on yleensä niin. Tykkäisin yksivärisistäkin, mutta niissä yhteenompeleminen vaikeutuukin huomattavasti, koska palojen alku- ja loppupäät on vaikeampi löytää, kun kaikki on yhtä ja samaa väriä. 

Tossuissa on silmukoita 19, lanka on 7-veljeksen paksuista (kahta eri merkkiä kylläkin) ja puikot 3,5. Pala täytyy olla neliön mallinen. Korkeutta on 38 riviä. Uskoisin että tällä kaavalla tossu sopii mainiosti jalkaan, jonka koko on 38-41. Tossut venyvät hyvin, kiitos aina oikein -neuloksen. Muitakin olen kokeillut, mutta mikään ei ole niin hyvää ja venyvää. 

Palat täytyy ommella yhteen mahdollisimman siististi, muuten lopputulos on huolittelematon ja epäsiisti. Langanpäät täytyy päätellä tarkasti työn nurjalle puolelle. Palojen täytyy osua ommellessä aivan yhteen alku- ja loppupäästä tai muuten sekin näkyy ulospäin. Ei auta. 

Kun kaiken on tehnyt viimeisen päälle, on tossut mitä mukavimmat ja kestävät. Huoliteltu yhteenompeleminen näkyy ulospäin ja tossut ovat kauniit. Nämä tossut annan huomenna äidilleni, joka onkin jo haikaillut uusien tossujen perään. <3

Kommentit (1)

atomi

Näyttää kyllä tosi vaikealta ilman ohjetta ompelujärjestyksestä. Mutta mä olenkin ihan tumpelo, joka on opetellut sukan kantapään vasta vanhoilla päivillään netin tutoriaalista. Joillakin ihmisillä on niin kyky näyttää ja selittää monimutkainen asia kansantajuisesti. Mutta tossut ovat suloiset ja varmasti helpot käsityöihmiselle:)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Olen helsinkiläinen kahden lapsen äiti, joka iltojensa iloksi kutoo tai virkkaa - milloin mitäkin. Innostun värikkäistä, hyvälaatuisista ja edullisista langoista. Jos työstä tulee liian tylsä tai huolittelematon - puran sen. "Vain paras on minulle kyllin hyvä." Toisinaan käsityöt jäävät vähemmälle. Silloin saan iloa mm. siivoamisesta, ruoanlaitosta, meikkaamisesta tai muusta luovasta puuhasta. Ammatiltani olen yrittäjä ja toimialani on asunnon myynti.