Mitä enemmän itseään rajoittaa ja estää, sitä enemmän alkaa tehdä mieli.

Näin sanoi ravitsemusasiantuntija Patrik Borg Ylen jutussa.

Tiukka kielto vain lisää makeanhimoa, väittää Borg. Karkkia aletaan ahmia salaa. Borg puhui lähinnä lasten karkkipäivistä, mutta mitä muuta me aikuiset olemme kuin isoja lapsia?

Työkaverillani on ihana tapa tuoda erään toimistokaapiston päälle yhteishyväksi karkkipusseja, yleensä merkkareita. Tunnustan, että olen ahminut pusseista osuuteni – ja reippaasti ylikin. Nyt sokerittoman syyskuuni aikana olen vieraillut kaapistolla kuin varkain matkalla kopiohuoneeseen. Itsekurissani on parantamisen varaa, mutta – haluan korostaa tätä pointtia – olen pysähtynyt kaapistolle selvästi aikaisempaa harvemmin ja kourallisen sijaan ottanut vain yhden merkkarin. Tai no kaksi, koska kyllähän salmiakki vaatii parikseen aina hedelmän.

Syyskuussa hotkimani karkit voi melkein laskea sormin. Olen siis onnistunut radikaalisti vähentämään, mistä onnittelen itseäni. On huomattavasti mukavampi olo, kun vatsassa ei lillu kilon sokeriköntsää työpäivän päätteeksi.

Syytän lapsuuttani!

Borg arvelee, että tiukka kielto voi vääristää suhdetta herkkuihin, joihin tulee vain kielletyn hedelmän maku. Tämä taas johtaa himoon ja mässäilyyn.

Onko suhteeni herkkuihin vääristynyt? Aivan varmasti on. Voisin syyttää (tästäkin) lapsuuttani, jossa karkkipäivästä pidettiin tiukasti kiinni. Vain lauantaisin kaupasta sai säälittävän pikkuaskin Pluto- tai Mikki Hiiri -pastilleja. Lapsuuden haaveammattini olikin kioskinmyyjä. Luulin nimittäin, että silloin saisin syödä sydämeni kyllyydestä irtokarkkeja.

Minusta ei tullut kioskinmyyjää, mikä ei suinkaan estänyt mässäilyä. Pitkään pidin aikuisuuden parhaana puolena sitä, että saa tehdä mitä vain. Nyttemmin olen alkanut tajuta, että parasta on sittenkin se, että tekee järkeviä valintoja. Päätän ihan itse, pysähdynkö karkkikaapistolle matkallani kopiokonehuoneeseen. En soimaa itseäni sortumisesta, mutta muistutan kyllä sokerittomasta syyskuusta. Ehkä juuri tällä sallivalla taktiikalla olen onnistunut vähentämään.

- Mari

Kuva: Shutterstock

Kommentit (0)

Seuraa 

Me Naisten toimitus kokeilee, kuinka onnistuu sokeriton syyskuu, ja mitä siitä seuraa. Tule mukaan!