On tapahtunut repsahduksia:

Söin hääkakkua, oli sairaan hyvää. Vedin lasten kaverisynttäreillä (niitä on ollut kolmet!) annosten jämiä, eihän niitä kehdannut jättää. Sain jäätävän päänsäryn käteeni tuupatusta jätskiannoksesta, jonka päälle kaksivuotias oli kumonnut kyseenalaisen strösselivuoren.

Ja nyt en huijaa: en juuri koskaan kärsi päänsäryistä. Oliko tämä nyt sellainen sokerisokki? Todennäköisesti, vastasi ravinto- ja hyvinvointineuvoja Hanna-Kaisa Raninen, jonka kanssa juttelin sokerinkäytöstä.

Hanna-Kaisan mukaan päänsärky on normaali reaktio, jos keho on ollut pitkään ilman sokeria. Kivun syntymekanismia ei osata täysin selittää.

– Iso määrä sokeria kerralla nostaa verensokeria nopeasti, ja verensokeri myös laskee yhtä nopeasti. Tämä jo itsessään voi aiheuttaa kaikenlaista reaktiota, toisilla aivosumua tai huimausta, Hanna-Kaisa sanoo. 

– Iso määrä on toki suhteellinen asia. Jos olet ollut jonkin aikaa ilman sokeria, voi pienikin määrä aiheuttaa reaktion.

Hanna-Kaisalta tuli muutenkin ihanan järkeviä vinkkejä: kun syö tasaisesti ja riittävän isoja annoksia, ei tule naposteltua. Mieliteot häviävät. Tasaisesta verensokerista on iso hyöty niille, jotka kärsivät migreenistä, sillä liian pitkät ateriavälit tai liika sokeri laukaisevat helposti päänsäryn.

– Minusta voisi ajatella niin, että sokerin kuuluisi olla aika harvinainen ja vaikeasti saatavilla oleva herkku. Jos miettii vaikkapa kivikauden ihmistä: sokeria on tullut ainoastaan joskus, ehkä hunajan muodossa tai vaikka sokeriruo'osta imeskellen. Ihan eri juttu onkin sitten prosessoitu valkoinen sokeri, jota me nykyään syömme. Keholle iso määrä sokeria on melkoinen sokki, Hanna-Kaisa sanoo.

Montako sokeripalaa yhdessä kokistölkissä olikaan? Sen ajatteleminen on myös pieni sokki.

- Hanna-Mari -

Kommentit (1)

Vierailija

Ko. päänsärky saattoi johtua myös kylmästä jäätelöstä. Jäätelöpäänsärky on usein kova ja tulee yllättäen, ei siis likiään joka kerta, kun kylmää syö. Minullekin sitä on viime vuosina ilmaantunut silloin tällöin, esim. syödessäni jäisiä pakastemarjoja.

Seuraa 

Me Naisten toimitus kokeilee, kuinka onnistuu sokeriton syyskuu, ja mitä siitä seuraa. Tule mukaan!