Olen miettinyt tätä kokonaisuutta viime aikoina, sekä sitä, kuinka se toteutuu meidän yhteiskunnassamme. Urheilu käsittää kokonaisuutena itselleni järjettömän määrän tärkeitä asioita ja periaatteita, joihin on ikäänkuin kasvanut, osittain tiedostaen ja osittain tiedostamatta. Olin yläasteella, kun pääsin ohjaajaksi uimakouluun sekä ohjaamaan lapsille ja nuorille yleisurheiluleirejä. Itsellänikään ei ikää siis paljon vielä ollut, mutta oma intohimo ja asenne liikuntaan veivät polkuani eteenpäin.

Lisäksi kotiväen, opettajien ja valmentajien urheilullinen, sekä liikuntamyönteinen esimerkki ovat olleet tärkeitä tekijöitä urheiluhengen, ja siihen liittyvän käytöksen omaksumisessa.

Urheilijamainen käytös ja esimerkillisyyden tärkeys ovat korostuneet itselleni jo näiltä ajoilta lähtien.

On tärkeää korostaa tekemisen keskellä sitä, kuinka urheilu edustaa kaiken muun lisäksi myös rehtiä ja reilua käytöstä, kaikkia ympärillä olevia kanssaihmisiä kohtaan.

Arvojen ja asenteiden korostaminen on ollut tärkeyslistallani aina erittäin korkealla. Koskaan ei voi liikaa alleviivata sitä, että omaa itseään ei saa nostattaa mollaamalla muita. Itse olen kilpaillut niin joukkuelajeissa, kuin yksilöurheilussa, mutta koskaan tämä fakta ei ole unohtunut.

Siitä on suuri kiittäminen Suomessa olevaa hienoa seuratoimintaa, sekä kaikkia valmentajia ja muita vanhempia.

Tottakai oma perhe ja läheiset ihmiset nousevat tässäkin kontekstissa suureen rooliin. Haluan tuoda tämän kirjoituksen myötä reiluuden ja rehtiyden keskeisen merkityksen urheilussa.Ennenkaikkea korostaa urheilijamaisen käytöksen omaksumista osana harrastamista. Jo pienenä. Tämä kantaa pitkälle myös elämässä ylipäätään.

Urheilu on siitä hienoa, että siinä oppii olemaan rehti ja reilu toisia kanssaihmisiä kohtaan. Välillä pitää purra hammasta ja aina ei ole reilua. Ei aina edes sinne päinkään. Joukkuelajeissakin peluutukset menevät välillä sillä tavalla, että myös muut joukkuekaverit ihmettelevät kokoonpanoa. Pitää jaksaa silti uskoa itseensä ja tehdä kovaa duunia. Elämässä on tilanteita, jolloin pitää osata olla diplomaatti ja olla myös hiljaa, vaikka kuinka tekisi mieli laittaa faktoja pöytään. Näitä eväitä saa elämään juuri osana hyvää urheilukasvatusta.

En voi liikaa korostaa myöskään koulun merkitystä liikuntatunteineen.

Tässä yhteydessä haluan nostaa jälleen esiin uuden opetussuunnitelman, jossa tuodaan hienosti esille mm. toiminnallisuutta ja monipuolisuutta, sekä korostetaan liikunnasta saatavan ilon merkitystä osana opetusta ja terveyskasvatusta.

Pohjalla on ideologia siitä, että korostetaan liikunnasta saatavia myönteisiä kokemuksia ja mikä hienointa, oppilaat ovat kaiken keskiössä. Tätä kautta mielestäni mahdollistuu myös juuri se pitkäkantoinen elämäntapaliikkuminen. Fyysinen aktiivisuus osana elämäntapaa, yhdistettynä konkreettiseen terveyskasvatukseen, luovat tärkeän pohjan, jolla on merkitystä kokonaisvaltaisesti yhteiskunnassamme. Sosiaaliset taidot, sekä aikaisemmin tekstissä mainitsemani urheilijamaisen käytöksen omaksuminen osana liikkumista, nousevat mielestäni tässä yhteydessä jälleen erittäin tärkeään asemaan.

Rehti ja reilu urheilun henki, sekä osallistuminen ja toisten huomioiminen on konkretisoitava, samoin kuin itse fyysinen tekeminen.

Hyvinvointi on kokonaisuus, jonka triangulaatiosta olen aikaisemmissa teksteissä maininnut.

Fyysisen tekemisen keskellä on tärkeää arvostaa myös ympärillä olevia ihmisiä. Mikäli joissain lajeissa on hemmetin hyvä, sitä ei tarvitse tuoda jatkuvasti julki. Tieto taitoa voi jakaa myös eteenpäin kanssaihmisille. Pitää olla nöyrä, mutta ei nöyrtyä kaikkeen. Tässä yhteydessä nousee esiin myös kiusaaminen, joka nakertaa lopulta resursseja meiltä kaikilta.

Pitää antaa respekti omille suorituksille, mutta se ei tarkoita sitä, että se tehdään lyttäämällä muita.

Kaikki on hyviä yleensä jossain lajissa, tai ainakin tekemällä oppii. Kannustava ilmapiiri luo myös lapsille ja nuorille hyvän pohjan tehdä asioita. Kaiken urheilun keskiössä on hyvin tärkeä muistaa se, että me isommat, tai vähän pienemmätkin, näytetään esimerkkiä! Hei me liikutaan yhdessä.

Millaisen esimerkin sinä olet antanut teoilla ja sanoilla?

Sitä on hyvä pysähtyä välillä miettimään. Toivon, että meistä jokainen uuden opetussuunnitelman siivitteleminä vie omaakin urheilijamaista käytöstään ja esimerkkiään hedelmällisempään suuntaan. Kasva urheilijaksi kiteyttää paljon ja kokonaisvaltaisesti.

Yhteiskunnassamme tarvitaan taitoa, tietoa ja asennetta. Asioita, jotka ovat urheilussakin keskeisiä. Hyvä lapset ja nuoret!

Kommentit (6)

H&H

Mielettömän hyvä esikuva oot nuorille, jatka samaan malliin! Tervettä suhtautumista liikuntaan. Ps. Ehdoton suosikkini oot sportgirl 2016, monipuolisesti liikunnallisesti lahjakkain tyyppi porukasta. Ite kanssa oon liikkunut pienestä pitäen ja hiihtänyt myös kilpaa, joten monissa asioissa pystynyt kyllä samaistumaan teikäläiseen. Vaikutat huippu mimmiltä. Pidä jatkossakin pää kylmänä ja kaikkea hyvää sulle! <3

sofia's island
Liittynyt24.9.2015

Hei H&H!

Tämä sinun kirjoitus ja tsemppi lämmittää kyllä mieltäni erittäin paljon. Kiitos siitä! Mukava kuulla, että olet voinut samaistua, sillä nämä asiat ovat itselleni todella tärkeitä, jotta saisin vietyä monipuolista liikunnallisuutta ja urheilullisuutta eteenpäin. Siitä on ollut itselleni paljon iloa ja toivottavasti saan inspiroitua myös muita. Kaikkea hyvää sinulle H&H <3 Jatketaan yhdessä urheilullista elämäntapaa <3 Tämä kirjoitus jää mieleeni pitkäksi aikaa.

Peku

Tämä Sofia on yksinkertaisesti no 1. Sporttinen söpöliini. Kunhan ei vain unohda, että on muutakin elämää kuin verkkareissa rehkiminen. Yleensä löytyy kyllä tasapaino eri asioiden suhteen.

sofia's island
Liittynyt24.9.2015

Hei Peku!

Kiitos erittäin paljon. Se on kyllä tärkeä asia muistaa erityisesti kaiken kiireenkin keskellä. Arvostan kommenttiasi paljon.

Vierailija

Hei Sofia! Kiva blogi sulla. Voisitko kirjoittaa postauksen treenimusiikista jossa kertoisit millaista musaa tykkäät kuunnella treenatessasi?

sofia's island
Liittynyt24.9.2015

Hei Vierailija!

Kiitos! Mukava kuulla, että olet tykännyt blogistani :) Ideasi on todella hyvä, sillä musiikki on erittäin lähellä sydäntäni. Kiitos inspiraatiosta, aihe voisikin olla seuraavan blogitekstini punainenlanka . Terkut täältä lumiselta Rukalta! :) Stay tuned <3

Seuraa 

Rakastan ulkoliikuntaa ja luontoa. Kaikkialla voi liikkua ja saada hyvää energiaa päivään. Tasapaino niin elämässä, kuin liikunnassa on tärkeää. Vien sinut matkalle mm. luontoliikunnan pariin. Kannustan sinua spontaanisti kokeilemaan useita uusia lajeja, joista minulla on laaja kokemus. Keho, mieli ja ystävät, vaali näitä kallisarvoisia asioita. Makoisia raakaherkkureseptejä tiedossa.

Sport Girl 2016

Teemat