Kävin tiistaina viisikymppisen äitini kanssa katsomassa suomenkielisen Mamma Mia! -musikaalin Messukeskuksen Amfiteatterissa.

Musikaalin suuruus paljastui minulle jo viime syksynä, jolloin se ja sen näyttelijäkaarti esiteltiin lehdistölle. Musikaali on esitetty parillakymmenellä eri kielellä (Helsingissä Svenska Teaternissa vuonna 2014 myös ruotsiksi) ja sen tuotantokoneisto kulkee ohjaajan ja koreografin mukana ympäri maailmaa.

Suomenkin versiossa esiintyjiä on peräti kolmekymmentä. Laura Voutilainen näyttelee pääosan yksinhuoltajaäiti Donna Salosena, joka on pitänyt vuosia majataloa kreikkalaissaarella. Donnan ainokainen, parikymppinen Sofia-tytär (Petra Pääkkönen) on avioitumassa ja haluaa selvittää ennen hääpäivää isänsä.

Niinpä Sofia kutsuu saarelle kolme isäehdokasta (Veeti Kallio, Arne Nylander ja Vallu Laukka). Myös äidin kaksi nuoruuden ystävää (Nina Tapio ja Johanna Kokko) saapuvat häihin.  

Isäehdokkaiden saavuttua saarelle soppaa selvitellään ABBA:n kappaleiden tahdissa. Epäilys, että kappaleet eivät taivu suomeksi, on onneksi turha. Paula Vesalan suomennokset antavat arvoa alkuperäiskappaleille ja tukevat hyvin etenvää juonta.

"Ooooooo sydän särkyi silloin, oon yksin ollut illoin.."

Kreikkalaisen saaren tunnelma tulee todeksi merellisen lavastuksen kautta.

Minulle henkilökohtaisesti musikaalin sovitus ja esittäjät herättävät ABBA:n ikivihreät eri tavalla henkiin. Pystyn vasta nyt paremmin ymmärtämään kappaleiden merkityksen, kun todella eläydyn niihin musikaalin ihmissuhdedraaman kautta. Toki viimeiseen asti hiotut osa-alueet; laulu, koreografiat, puvut ja valaistus tukevat kokonaisvaltaista tätä kansainvälisen tason musikaalielämystä.

Sen lisäksi, että Mamma Mia! on trumpettilahkeissa ja tolppakoroissa ilon puolelle jäävä aikamatka vanhempiemme nuoruuteen, se on myös oodi keski-iälle. Petra Pääkkönen hoitaa Sofian roolin moitteettomasti, mutta lavan kirkkain tähti on Laura Voutilainen.

On ihan huojentavaa, että nelikymppisen tarina on kiinnostavampi kuin kaksikymppisen.

Mamma Mia! pyörii Amfiteatterissa 2.6 asti. Joihinkin näytöksiin on lippuja jäljellä.

Edellinen: Antti Tuiskun jäähallikiertueen avaus

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat

Instagram