Kirjoitukset avainsanalla The Guardian Angel

Olin tällä viikolla The Guardian Angel –elokuvan kutsuvierasensi-illassa. Kyseessä oli ensimmäinen (tietääkseni) virallinen tilaisuus, jossa elokuvamaailman ihmiset kohtasivat Aku Louhimieheen liittyneiden, kyseenalaisten työmetodien julkitulon jälkeen.

Ensi-illoissa punaisen maton osuus on yleensä pirskahteleva ja hektinen.

Ensin paikalle saapuu työryhmä, joka antaa haastatteluita ennen kuin kaikki muut kutsuvieraat punkevat paikalle viimeisen vartin aikana. Me toimittajat yritämme saada kaaoksessa tehtyä mahdollisimman syväluotaavia haastatteluita.

Yleensä työryhmä on aina hyvällä tuulella ja moni saattaa muutaman skumpan jälkeen sanoa enemmän kuin alunperin suunnitteli.

Tämä alustus siksi, että reilut sata ensi-iltaa kolunneena uskallan väittää, että ilmapiiri The Guardian Angelin ensi-illassa oli outo.

Työryhmä tuli paikalle normaalia myöhemmin. He antoivat reippaasti haastatteluja, mutta ainoastaan elokuvan kansainväliset tähdet jaksoivat pitää keveyttä yllä.

Pamela Tola oli ainoana paikalla naisista, jotka ovat julkisesti kertoneet Louhimiehen ohjausmetodeista. Tolalla on rooli elokuvassa, joten luonnollisesti hän oli mukana myös ensi-illassa. Hän antoi haastatteluja muuten normaalisti, ainoastaan me too –aiheesta Pamela ei halunnut ensi-illassa puhua.

Kävin kiittämässä häntä rohkeudesta. Kuluva viikko ei ole ollut hänelle varmasti helppo.

                                           

Vain harva paikalla olleista suostui antamaan varovaisia kommentteja aiheesta. Sen sijaan moni elokuva-alan kutsuvieraista kieltäytyi kuvista sekä haastatteluista ja osa paineli puolisalaa suoraan saliin.

Voisi kuvitella, että jonkunmoinen syyllisyys tai ihan vain kiinnijäämisen pelko on pyörinyt alalla jo viime vuoden puolelta, jolloin julkisuuteen tuli tieto listasta, jossa on lueteltu Suomen elokuva-alan epäasiallisesti käyttäytyneiden ohjaajien ja näyttelijöiden nimiä. EVS-ohjelmassa Maria Veitolan haastattelema näyttelijä Heidi Lindén tarkensi, että lista tiivistyi kuuteen henkilöön.

Nimilista(t) ovat tulleet minunkin (käytännössä ulkopuolinen) tietoon niin monta kautta, että en usko, että Törhönen ja Louhimies ovat täysin välttyä kuulemasta etukäteen, että heitä tullaan vaatimaan tilille.

Ja mikäli loppu nimilistan nimistä pitää paikkansa, niin on ihan oikein, että muutaman muunkin puntti tutisee. Sen verran vakavia ja toistensa kaltaisia naisten kokemukset ovat, että en usko, että he ovat niitä, jotka tapahtuneista valehtelevat.

"Voisi kuvitella, että kiinnijäämisen pelko on pyörinyt alalla jo viime vuoden puolelta"

Emme voineet kollegoiden kanssa välttyä ajatukselta, että kuinka kuumottava tunnelma on tänään järjestettävässä Jussi-gaalassa, jos niin sanotun perus ensi-illan tunnelma on jo pälyilevä?

Tänään Maikkarilla nähtävässä gaalassa on ollut jo ennen Louhimies-kohua selvää, että me too tulee näkymään gaalassa.  Gaalaa järjestävä Filmiaura on toivonut, että kaikki, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallan väärinkäytön lopettamista elokuva-alalla, kantaisivat Jussi-gaalassa valkoista nauhaa.

Sen sijaan jää nähtäväksi, tuoko ilta aiheen osalta uusia ulostuloja suuntaan tai toiseen? Isoin kysymys on kuulunut, voiko Jussi-raati palkita Louhimiestä. Ja jos voi, kuinka vaisuksi jäävät aplodit?

Tärkeää olisi, että nämä kaltoin työssään kohdellut näyttelijät saisivat oikeutta. Kaikista tärkeintä olisi, että tällaiseen kohuun ei olisi myöhemmin olemassa edes aineksia.

Jussi-gaala MTV3 klo 20.00

kuvat: Sanoma 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat