Kirjoitukset avainsanalla gaalat

Olin tällä viikolla The Guardian Angel –elokuvan kutsuvierasensi-illassa. Kyseessä oli ensimmäinen (tietääkseni) virallinen tilaisuus, jossa elokuvamaailman ihmiset kohtasivat Aku Louhimieheen liittyneiden, kyseenalaisten työmetodien julkitulon jälkeen.

Ensi-illoissa punaisen maton osuus on yleensä pirskahteleva ja hektinen.

Ensin paikalle saapuu työryhmä, joka antaa haastatteluita ennen kuin kaikki muut kutsuvieraat punkevat paikalle viimeisen vartin aikana. Me toimittajat yritämme saada kaaoksessa tehtyä mahdollisimman syväluotaavia haastatteluita.

Yleensä työryhmä on aina hyvällä tuulella ja moni saattaa muutaman skumpan jälkeen sanoa enemmän kuin alunperin suunnitteli.

Tämä alustus siksi, että reilut sata ensi-iltaa kolunneena uskallan väittää, että ilmapiiri The Guardian Angelin ensi-illassa oli outo.

Työryhmä tuli paikalle normaalia myöhemmin. He antoivat reippaasti haastatteluja, mutta ainoastaan elokuvan kansainväliset tähdet jaksoivat pitää keveyttä yllä.

Pamela Tola oli ainoana paikalla naisista, jotka ovat julkisesti kertoneet Louhimiehen ohjausmetodeista. Tolalla on rooli elokuvassa, joten luonnollisesti hän oli mukana myös ensi-illassa. Hän antoi haastatteluja muuten normaalisti, ainoastaan me too –aiheesta Pamela ei halunnut ensi-illassa puhua.

Kävin kiittämässä häntä rohkeudesta. Kuluva viikko ei ole ollut hänelle varmasti helppo.

                                           

Vain harva paikalla olleista suostui antamaan varovaisia kommentteja aiheesta. Sen sijaan moni elokuva-alan kutsuvieraista kieltäytyi kuvista sekä haastatteluista ja osa paineli puolisalaa suoraan saliin.

Voisi kuvitella, että jonkunmoinen syyllisyys tai ihan vain kiinnijäämisen pelko on pyörinyt alalla jo viime vuoden puolelta, jolloin julkisuuteen tuli tieto listasta, jossa on lueteltu Suomen elokuva-alan epäasiallisesti käyttäytyneiden ohjaajien ja näyttelijöiden nimiä. EVS-ohjelmassa Maria Veitolan haastattelema näyttelijä Heidi Lindén tarkensi, että lista tiivistyi kuuteen henkilöön.

Nimilista(t) ovat tulleet minunkin (käytännössä ulkopuolinen) tietoon niin monta kautta, että en usko, että Törhönen ja Louhimies ovat täysin välttyä kuulemasta etukäteen, että heitä tullaan vaatimaan tilille.

Ja mikäli loppu nimilistan nimistä pitää paikkansa, niin on ihan oikein, että muutaman muunkin puntti tutisee. Sen verran vakavia ja toistensa kaltaisia naisten kokemukset ovat, että en usko, että he ovat niitä, jotka tapahtuneista valehtelevat.

"Voisi kuvitella, että kiinnijäämisen pelko on pyörinyt alalla jo viime vuoden puolelta"

Emme voineet kollegoiden kanssa välttyä ajatukselta, että kuinka kuumottava tunnelma on tänään järjestettävässä Jussi-gaalassa, jos niin sanotun perus ensi-illan tunnelma on jo pälyilevä?

Tänään Maikkarilla nähtävässä gaalassa on ollut jo ennen Louhimies-kohua selvää, että me too tulee näkymään gaalassa.  Gaalaa järjestävä Filmiaura on toivonut, että kaikki, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallan väärinkäytön lopettamista elokuva-alalla, kantaisivat Jussi-gaalassa valkoista nauhaa.

Sen sijaan jää nähtäväksi, tuoko ilta aiheen osalta uusia ulostuloja suuntaan tai toiseen? Isoin kysymys on kuulunut, voiko Jussi-raati palkita Louhimiestä. Ja jos voi, kuinka vaisuksi jäävät aplodit?

Tärkeää olisi, että nämä kaltoin työssään kohdellut näyttelijät saisivat oikeutta. Kaikista tärkeintä olisi, että tällaiseen kohuun ei olisi myöhemmin olemassa edes aineksia.

Jussi-gaala MTV3 klo 20.00

kuvat: Sanoma 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkuvuosi on gaalojen kulta-aikaa. Tämä tarkoittaa meikäläiselle, että pikkumusta pitäisi kaivaa taas vaatekaapista, sillä nämä ovat myös harvoja vuosittaisista Suomen pippaloista, joissa on pukeutumisetiketti.

Onneksi Ameriiiiikan gaaloihin riittää etiketiksi ihan yöppäri ja villasukat, sillä tänäkin vuonna Oscarit, Golden Globet ja Emmyt nähdään vasta aamuyöstä meikäläisten aikaa.

Tänä vuonna Oscar-gaala ja Grammy Awardsit täyttävät pyöreitä, joten tiedossa on tavallista päräyttävämpi gaalakausi. 

1. Golden Globe -gaala avaa gaalakauden palkitsemalla edellisen vuoden parhaat tv-sarjat ja elokuvat 7.1 sunnuntaina, eli meidän aikaan meininkejä voi seurata maanantai aamuyön puolella.

Eniten ehdokkuuksia kahmivat tänä vuonna The Crown -sarja, Big little lies -minisarja sekä The Post ja All The Money in the World -elokuvat. 

Big little lies -sarjaa kuvataan tänä vuonna toinen kausi.
Big little lies -sarjaa kuvataan tänä vuonna toinen kausi.

Tiesittekö muuten, että suomalainen, pitkän toimittajauran Hollywoodissa tehnyt Kirpi Uimonen on yksi palkittavia valitsevan akatemian jäsenistä? 

 

Maria Veitola Yökylässä-ohjelma on jälleen ehdolla Kultaisessa Venla -gaalassa. Tällä kertaa se kilpailee parhaan keskusteluohjelman palkinnosta.
Maria Veitola Yökylässä-ohjelma on jälleen ehdolla Kultaisessa Venla -gaalassa. Tällä kertaa se kilpailee parhaan keskusteluohjelman palkinnosta.

2. 12.1 perjantaina palkitaan vuorostaan Kultaisessa Venla -gaalassa kotimaisen TV-vuoden parhaat. TV2 näyttää Vappu Pimiän juontaman lähetyksen suorana klo 20.00.

Eniten ehdokkuuksia on Myrskyn jälkeen-, SYKE-, ja Aallonmurtaja-draamasarjoilla, joiden näyttelijöitä, ohjaajat ja käsikirjoittajat ovat ehdolla kaikissa kyseisissä sarjoissa.

Yleisö äänesti Arman Alizadin viime vuonna vuoden tv-persoonaksi.
Yleisö äänesti Arman Alizadin viime vuonna vuoden tv-persoonaksi.

 

3. 60. Grammy Awardsit järjestetään New Yorkin Madison Square Gardenissa 28.1 sunnuntaina. Musiikkialan suurimman gaalan juontaa tänä vuonna James Corden. Ehdokkaiden joukossa on muun muassa Lady Gaga, Ed Sheeran, Pink ja Amerikan Idolsista tuttu Kelly Clarkson.

Adele oli viime vuonna Grammyjen kiistaton kuningatar.
Adele oli viime vuonna Grammyjen kiistaton kuningatar.

 

4. Iskelmä Gaala järjestetään 2.2 perjantaina Tampere-talossa. Iskelmä palkitsee tuolloin  tammikuussa järjestettävän vuosiäänestyksen voittajat. Maailman ainoassa Iskelmä Gaalassa vahvoilla tänä vuonna lienevät Laura Voutilainen, Antti Ketonen ja Juha Tapio.

Lauri Tähkä oli voitokkaana viime vuoden Iskelmässä.
Lauri Tähkä oli voitokkaana viime vuoden Iskelmässä.

 

5. Kotimaan suurin musiikkialan juhla Emma Gaala nähdään 3.2 lauantaina 20.00 alkaen Nelosella. Tänä vuonna ehdolla peräti kuudessa kategoriassa ovat JVG, Haloo Helsinki ja Antti Tuisku.

Illan aikana esiintyvät Evelina, Popeda, JVG, Antti Tuisku, Haloo Helsinki ja Sunrise Avenue.

Suvi Teräsniska voitti viime vuonna ensimmäisen Emmansa.
Suvi Teräsniska voitti viime vuonna ensimmäisen Emmansa.

 

7. Kaikkien gaalojen kuningas, 90. Oscar-gaala järjestetään 4.3 sunnuntaina perinteiseen tapaan Los Angelesissa Dolby-teatterissa. Lopulliset Oscar-ehdokkuudet paljastetaan 23.1. Jäämme jännittämään pääseekö Suomen Oscar-ehdokas Tom of Finland -elokuva Hollywoodiin asti.

Näyttelijä Emma Stonen tähdittämä La-la-land kuului viime vuoden Oscar-voittajiin.
Näyttelijä Emma Stonen tähdittämä La-la-land kuului viime vuoden Oscar-voittajiin.

 

8. Suomen radioalan parhaat palkitaan 16.3. Radiogaalassa. Yleisöäänestykseen perustuvan gaalan tulokset ovat olleet viime vuosina lähes identtisiä, kun Aamulypsy ja Jaajo Linnonmaa ovat pokanneet tärkeimmät palkinnot.

Maaliskuussa nähdään jatkuuko Aamulypsyn voittokulku.
Maaliskuussa nähdään jatkuuko Aamulypsyn voittokulku.

 

8. Vuoden 2017 parhaiden elokuvien Jussi-ehdokkuudet julkistetaan 1.2. Maaliskuun lopussa pidettävässä Jussi-gaalassa on tänä vuonna erityisen paljon isoja elokuvia tyrkyllä ehdokkaaksi; Tuntematon sotilas, 95, ja Tom of Finland liittyvät myös Suomen juhlavuoden ohjelmistoon.

Linnea Skog, 13, palkittiin viime vuonna parhaasta naispääosasta.
Linnea Skog, 13, palkittiin viime vuonna parhaasta naispääosasta.

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat

Instagram