Kirjoitukset avainsanalla kuninkaalliset

Viikon viihdeuutinen isolla veellä on ollut prinssi Harryn kihlautuminen.

Raikuliprinssi rauhoittui jo muutama vuosi sitten, alkoi hoitaa isosti kuninkaallisia edustustehtäviä. Kihlat näyttelijä Meghan Marklen, joka on kiinnostavin tulokas brittihovissa sitten Kate Middletonin, täydentävät prinssin aikuisemman onnen. 

Miksi tämä on minulle tärkeää?

Olen aina seurannut brittihovin elämää. Jo 9-vuotiaana muistan, kun luin mummoloissa aikakauslehdistä kiinnostuksella tarinoita prinsessa Dianasta (en muuten kuuna päivänä osaisi kuvitella, että nyt samanikäinen tyttäreni lukisi nyt jonkun aikuisen naisen syömishäiriöstä tai onnettomasta avioliitosta).

Mutta lapsuudessa alkaneen kuninkaalliskiinnostuksen takia myös prinssi Harryn elämäntarina on minulle myös tuttu.

Harry on oikeastaan ainoa oman sukupolveni kuninkaallisista, josta olen ollut myös vähän huolissani. Harry oli kuitenkin vain 12-vuotias, kun hän menetti äitinsä. Eikä kasvaminen kuninkaalliseen rooliin ole ollut aivan kivuton. Siksi varmaan jokainen suo pikkuveli-Harrylle onnen, oli kuninkaallisista instituutiona mitä mieltä tahansa.

Seuraan lähinnä brittihovia ja Ruotsin kuninkaallisia. Eniten olen seurannut oman ikäluokkani kuninkaallisia, eli Victoriaa, Carl Philipiä, Madeleinea, Williamia ja Harrya, joka on porukan viimeinen avioituja.  

En usko, että heidän lapsien käänteet tuntuvat enää niin kiinnostavilta, sillä tämän jengin kanssa omat elämäntilanteet; seurustelut, baarisekoilut, kasvukivut, vauvat ja avioituminen ovat menneet suunnilleen samassa tahdissa. Siksi Harryn ja Meganin häitä on juhlistettava kuin viimeistä kuninkaallista päivää! Ovathan ne hyvin todennäköisesti viimeiset kuninkaalliset häät moneenkymmeneen vuoteen. 

En voinut itselleni mitään, sillä aloin heti kihlausuutisen jälkeen suunnitella, millaiset valvojaiset viimeisille kuninkaallisille häille tulisi järjestää? 

Victoria ja Daniel aloittivat kuninkaallisen hääbuumin kesällä 2010. Katsoimme häitä ystäväni kanssa kruunut päässä - ja lähdimme baariin.

Kun William ja Kate avioituivat keväällä 2011, nostin panoksia. Meillä vietettiin silloin prinsessajuhlia ja katsoimme häät parinkymmenen kaverini kanssa kruunut päässä skumppaa siemaillen (kaikki juhlijat eivät valitettavasti ole kuvassa).

Madeleinen ja Chris O´Neillin avioituisessa meillä oli myöhäinen brunssi (ei tosin kuvassa esiintyvä) muutamalla asiaan vihkiytyneelle ystävälle.

Carl Philipin ja Sofian häiden aikaan olin tuhdisti viimeisilläni raskaana. Matkasimme häitä edeltävänä päivänä Tukholmaan perheen kanssa ja kävimme katsomassa hääjärjestelyjä kuninkaanlinnan pihalla ja hääreitillä.

Madeleine oli veljensä Carl Philipin ja Sofian häissä yhtä raskaana kuin mää edellisenä päivänä kyttäämässä juhlavalmisteluja. Sain vetää huomattavasti huudeilla prinsessasiskoani huomattavasti rennommassa vaatetuksessa.
Madeleine oli veljensä Carl Philipin ja Sofian häissä yhtä raskaana kuin mää edellisenä päivänä kyttäämässä juhlavalmisteluja. Sain vetää huomattavasti huudeilla prinsessasiskoani huomattavasti rennommassa vaatetuksessa.

Hovista tiedotettiin eilen, että Harry ja Meghan avioituvat toukokuussa - keväällä aivan niin kuin Kate ja William. 

Koska kyseessä ei ole suora kruununperijä (Harry on viides kruununperimysjärjestyksessä), niin hääjuhlat ovat varmasti isoveljen juhlia pienemmät. Siitä viestii myös vihkikirkko, joka on Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappeli. 

Missään nimessä juhlat eivät silti häviä kiinnostavuudessa Williamin ja Katen häille. 

Joko joku muukin suunnittelee etkoja?

Häitä odotellessa voi muuten käydä vielä huomenna vilkuttelemassa Suomessa hengaavalle prinssi Williamille.

kuva: brittihovi

Kommentit (1)

Tuntuu käsittämättömältä, että prinsessa Dianan kuolemasta on tänään kulunut 20 vuotta. 

Uutinen oli tuona päivänä niin iso, että se hätkähdytti savolaisessa pikkukaupungissakin. Itse asiassa heräsin uutiseen, kun tekstitelevisiota selaava isä korotti ääntä, kun luki sen äidilleni. Minäkin kömmin sitä huoneestani ihmettelemään.

Myöhemmin päivällä kauhistelimme sitä voimisteluharjoitusten alussa. Muistan jostain syystä tuonkin. Harjoittelimme isommalla porukalla seuran juhlagaalaa varten. Moni vanhemmista voimistelijoista kuuli uutisen vasta treeneihin tullessaan.

Tuntui omituiselta surra ihmistä, josta oli vain lukenut. Toki samaistumista lisäsi se, että William oli vain vuoden vanhempi kuin minä. Harryn rinnastin pikkuveljeeni. Menettää tuossa iässä äitinsä!

14-vuotiaaksi tiesin Dianasta hämmästyttävän paljon. Mummolassa olin lukenut aikakauslehdistä prinsessan elämästä, josta ei käänteitä puuttunut. Katsoin televisiosta myös Dianan haastattelun, jossa hän kertoi Charlesin uskottomuudesta. Haukoin muun juorunälkäisen yleisön kanssa henkeäni - ja tietenkin symppasin kaikessa Dianaa. 

Ehkä Dianan kuolinpäivä piirtyi mieleeni tarkasti, koska syksy oli ollut muutenkin traaginen. Yksi ylä-asteemme aloittanut tyttö oli riistänyt henkensä ja vaikutti tietysti yleiseen ilmapiiriin. Dianan kuoleman jälkeen televisiossa ja lehdissä pyörivät koosteet Dianasta ja tämän elämästä. Se oli ymmärrettävää, Diana jäänee historiaan yhtenä aikamme tunnetuimmista ihmisistä. 

"14-vuotiaaksi tiesin Dianasta hämmästyttävän paljon"

Teini-ikäisen silmissä hän oli keski-ikäinen nainen. Vasta nyt - 34-vuotiaana - ymmärrän, kuinka nuori Diana todella oli kuollessaan. 36-vuotias! Ymmärrän paremmin myös, miten nuori hän ollut avioituessaan. Tätä taustaa vasten olisi ollut ihme, jos liitto oli kestänyt. 

Mutta millaisen kasvutarinan Diana eli! Ujosta ja punastelevasta tytöstä kasvoi karismaattinen ja (ainakin haastatteluissa) huumorintajuinen ja itsevarma nainen. Hän vaikutti myös aidosti kiinnostuneelta hyväntekeväisyystyöstä, jota teki keskimääräistä enemmän. 

Ja loppujen lopuksi hän sai rakastaa ja häntä rakastettiin. En ole äkkiseltään keksinyt vielä parempaa elämän tarkoitusta.

kuva: Britannian hovi

Kommentit (0)

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogi jatkaa viihteen maailman ilmiöiden ja ihmisten käsittelemistä siitä, mihin Radalla-palsta jää. Elämääkin täällä eletään ja ihmetellään - välillä myös skumppalasin kera.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen toimittaja, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat