Kirjoitukset avainsanalla Supermarsu

Muistan, kun menin 13 vuotta sitten ensimmäistä kertaa toimittajana seuraamaan päiväksi elokuvan kuvauksia. Kyseessä oli Colorado Avenue -elokuva ja ajattelin, että pääsen näkemään huimia dialogeja ja juonenkäänteitä.

Luulin väärin.

Koko päivän aikana olimme yhdessä lokaatiossa, jossa samaa - muutaman vuorosanan mittaista ottoa - uusiksi tuntikaupalla. Kaiken lisäksi kuvauksissa piti täysin hiljaa. Viilausta aiheutti muun muassa se, että näyttelijän piti ottaa koko ajan huomioon, missä kulmassa hän oli suhteessa kameroihin. Touhu näytti välillä niin tekniseltä, että sillä oli varsinaisen näyttelemisen kanssa hyvin vähän tekemistä. 

Ei ollut kärsimättömän hommaa.

Kun esikoiseni aloitti ensimmäisellä luokalla ilmaisutaidon kerhon, hän innostui näyttelemään myös kotona erilaisia hahmoja. Joskus ystäväkirjoihin ilmestyi minusta tulee kohtaan näyttelijä

Taidan olla toimittajuuteni kyynistämä, mutta meikäläisen korvaan tuo näyttelijän työ kuulostaa paperilla paremmalta kuin käytännössä on. Haastateltavien kanssa on tullut käytä läpi laitosteattereiden kaksipäiväinen työviikko, iltanäytökset ja alan täydellinen epävarmuus. Toki Suomessakin on parikymmentä näyttelijää, jotka pääsevät tekemään niitä mielenkiintoisia ja monipuolisia kamerarooleja, mutta siihen pisteeseen pääseminen vaatii erityisen lujaa tahtoa, lahjakkuutta ja vähän myös hyvää onnea. Ja ihan ylipäänsä alalla työllistyminen.

En tietenkään vierittänyt tätä masentavaa realiteettilistaa lapsen niskaan, sillä tuossa iässä ammattihaaveet ovat hyvin viattomia. Mutta kun viime kesänä kuulin, että Supermarsu-elokuvaan haetaan uimataitoisia lapsia avustajiksi, niin vinkkasin siitä tyttärelleni. Intoa lisäsi toki myös kuvauspaikka, Serena, jonne saisi kuvausten jälkeen jäädä polskuttelemaan. Ja Supermarsu-kirjat olivat nekin ennestään tuttuja.

Kuvauspäiväksi sattui kesäkuussa poikkeuksellisen aurinkoinen kesäpäivä ja kävi niin kuin arvelinkin. Kuvaukset venyivät. Omaa vuoroa odotellessa tytöt alkoivat kysellä, että kauanko menee ja milloin päästään uimaan. Kerroin, että showbisneksessä ei kysytä koskaan moista! Tehdään vaan parhaansa niin kauan, kunnes ohjaaja sanoo, että voitte poistua. 

Lyhyttä parkkipaikkakohtausta kuvattiin lopulta useampi tunti, enkä ollut näkemässä tyttöjen ilmeitä, kuinka hyvin he malttoivat kuvaustilanteessa reippautensa pitää. Mutta autossa kotimatkalla tyttäreni totesi, että ei sittenkään ikinä näyttelijäksi! 

                 

Supermarsu on sympaattinen animaatiohahmo.
Supermarsu on sympaattinen animaatiohahmo.

    

Sitä suuremmalla kunnioituksella katsoimme tänään ensi-iltansa saavan Supermarsu -elokuvan lapsinäyttelijäiden suorituksia. Paula Norosen kirjaan perustuvassa elokuvassa pääosassa on Emilia (Ella Jäppinen). Tavallinen tyttö, joka marsun puraisusta saa supervoimia ja joutuu ratkomaan Supermarsun hahmossa luonnonsuojeluun liittyviä ongelmia. Omassa elämässä taas kiusaamiseen liittyvää pulmaa. 

Ellan parasta kaveria Simoa ( Viljami Lahti) kiusataan koulussa ja kaverin takia myös Emilia uhkaa joutua kiusatuksi. Samaan aikaan läheisen margariinitehdas suoltaa myrkkyjä järveen ja silakat alkavat käyttäytyä kummallisesti. 

                             

Tyttöjä nauratti Serenan kuvauspäivänä Arttu Wiskarin kuvausvaatteet. Aiotko mennä noilla uimaan?
Tyttöjä nauratti Serenan kuvauspäivänä Arttu Wiskarin kuvausvaatteet. Aiotko mennä noilla uimaan?

Vaikka Supermarsun teemat ovat tärkeitä, niin silti kyseessä on puhdas lastenelokuva, joka vetää vakavat aiheet mukaan ymmärrettävästi. On myös piristävää nähdä suomalaisessa elokuvassa animaatiohahmoja, jotka on liitetty elokuvaan suhteellisen onnistuneesti. 

Elokuvan lapsinäyttelijät tekevät isot roolit uskottavasti, ikäisensä kuuloisesti. Aikuisrooleissa Emilian vanhempina näyttelevät Essi Hellén, Eero Ritala ja isäpuoli Arttu Wiskari, eikä laulaja jää isäpuoli-Perttinä yhtään ammattinäyttelijöistä. Wiskari jopa vie kirajn Pertin astetta hauskemmalle levelille. 

                                     

Tämä poppoo viihtyi siis Supermarsun seurassa oikein hyvin ja hurrasi erityisesti lapsinäyttelijöille! Ja mamma on salaa tyytyväinen, että tämän hetkinen ammattihaave on liikunnanopettaja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Yösyöttö kuuluu ehdottomasti elokuviin, joita odotan syksyltä. Luin kesällä kertausmielessä kirjankin, jonka juoni on hykerryttävä: isä, joka jää vastasyntyneen vauvan kanssa Kätilöopiston ovelle, kun vauvan äiti kaasutta kauhuissaan karkuun.  Kirjailija (ja ihana kollegani) Eve Hietamies kertoi aikoinaan, että hän on saanut idean kirjaan vauvan yksinhuoltajaisästä  vauvamuskarissa, jossa paikalla oli ollut beibinsä kanssa vain yksi isä.

Luin kesällä myös sarjan kolmannen (ja ilmeisesti päätösosan) Hammaskeiju, joka ei ehkä ole enää niin hykerryttävä kuin ensimmäinen, mutta koululaisen vanhemmat ilot ja surut siitä kyllä tunnisti. Ja toki uteliaasta ihmisestä oli kiinnostavaa lukea, miten Paavolle ja Antille sekä muulle jengille kävikään.

Elokuvan ensi-ilta 6.10

2.

 

                                             

Supermarsu pelastaa silakat tulee teattereihin alkuvuodesta. Esikoiseni oli mukana yhden päivän elokuvan kuvauksissa ja innostui lukemaan myös tuon jälkeen myös Paula Norosen kirjoittaman kirjan. Siitä ajatus sitten meidän perheessä lähti.

Esikoinen luki Supermarsuja itse, ja samat kirjat kiersivät iltasaduiksi viisivuotiaallemme. Supemarsu-kirjojen päähahmo on Emilia, joka pystyy muuntautumaan Supermarsuksi, kun jossain tarvitaan apua. Elokuvassa Supermarsun pitää pelastaa silakat saastuneesta Itämerestä. Meidän kuvauspäivänä Emilia kaatoi Serenassa sopivasti animaatiosilakoita altaaseen. 

Olemme kesän aikana lukeneet myös kaksi muuta sarjan osaa: Supermarsu ja lasten valtakunta sekä Supermarsu saa kilpailijan. Lastenkirjat ovat minusta usein, nooo hieman tylsiä, mutta Norosen lennokasta mielikuvitusta, joka sekoittuu arjen hauskoihin huomioihin, aikuinenkin jaksaa lukea.

Olen jopa nauranut lukiessani ääneen, jota ei ole varmaan aikaisemmin tapahtunut!

Elokuvan ensi-ilta talvella 2018

3.

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -kirjassa Kattilakosken perhe saa kiinnostavat mökkinaapurit, taiteilijoilta näyttävät Rubensin veljekset. Toinen heistä kertoo säveltävänsä, toinen esittäytyy taidemaalariksiHeinähattu ja Vilttitossu alkavat tutkia tätä nyt myös valkokankaalla.

Vierailin Heiniksen kuvauksissa kesällä Helsingin Laajasalossa. Kuvauspaikalla oli hauska nähdä taas Aku Hirviniemen ilottelua. Lisäksi elokuvassa näyttelee myös Niina Lahtinen, Joonas Nordman, Janne Kataja sekä lapsinäyttelijät Emily Shipway ja Ella Kangas.

Ainakin tämä Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittama, elokuvamuodon saava kirja kiinnosti meillä iltasatuna. Heiniksen maailma ei ollut ennestään tuttu, joten siihen nähden pikkutyypit pääsivät maailmaan hyvin mukaan.

Elokuvan ensi-ilta 27.11

4. 

Kaikki kaikessa kuulosti alkuun nuortenkirjalta ja siitä syystä se jäi kesän lukulistalla viimeisten joukkoon. Siinä 18-vuotias Maddy ei ole poistunut sitten varhaislapsuuden kotoaan, koska sairastaa vakavaa immuumikatoa. Henkäyskin ulkoilmaa voi koitua hänen kohtalokseen. Hänen lääkäriäitinsä ja hoitajansa saavat nähdä häntä.

Kunnes naapuriin muuttaa Olly perheineen ja romanssin ainekset ovat kasassa. Vaikka tarina oli hieman naiivi ja siinä oli paikoittain epäuskottavia faktoja, niin minut tarina kuitenkin yllätti - loppuratkaisua myöten. Nuortenkirjaksi parjaamani kirja osoittautui lopulta freesiksi kesälukemiseksi.

Kirjan pohjalta tehty elokuva tuli teattereihin viime elokuussa. Nyt Netflix on lupaillut sitä ohjelmistoonsa syksyksi. Arvion elokuvasta voit lukea täältä.

 

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat